×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Несебър купуват съвест, но не могат да я управляват!


В Несебър купуват съвест, но не могат да я управляват!
Николай Трифонов води и листа с кандидати за съветници, сред които няма хора с купени дипломи
18 Октомври 2011, Вторник, 17:19 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА Видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Илюзия е, че сме богата община,  ще  направя  бюджета социален, казва най-успешният градоначалник в годините на ранната демокрация

Николай Трифонов е може би най-разпознаваемата фигура в обществено-политическия живот на Несебър. Завършил е висшето си образование във ВИНС-Варна, специалност „Организация на вътрешната търговия”. Бивш кмет на Несебър в периода 1999-2006 година, след което заминава на дипломатическа служба в Одеса. Първият му мандат ще се помни като най-успешния за развитието на Несебър в годините на  ранната ни демокрация.

На предстоящите на 23 октомври 2011 г. местни избори Трифонов е издигнат за кандидат-кмет от Коалиция „Заедно за Община Несебър”, в която участват Зелената партия, ПД „Социалдемократи” и Земеделски народен съюз. Трифонов води и листата с кандидати за общински съветници, следван от Георги Цурев, Димитър Козаров, Маруся Дерелиева, Петър Генов и др.

- Г-н Трифонов, достатъчно разпознаваема личност сте, не само в Несебър, но и в цяла България, защото Вашето управление като кмет беше белязано с най-бурното развитие на тази община. За разлика от други аналогични кандидати за кметове в този вот, вие имате реален шанс да спечелите. Защо Ви е обаче този прецедент?

- Няма да е прецедент, защото подобна ситуация имаше и в Благоевград, където Костадин Паскалев, който беше кмет, стана министър и вицепремиер, съветник на министър-председателя, депутат. После се завърна в своята община и след два мандата изведе трети успешен като градоначалник.   

Не е еднолично решението да се кандидатирам отново.   


То е резултат от задълбочен анализ, проведен през май т.г. от няколко мои съмишленици – образовани, разумни и опитни хора.  Стигнахме до извода, че моята кандидатура ще контрастира на ясно противопоставящите се две местни формирования, които бяха във властта до този момент. Защото голяма част от съгражданите ми не биха гласували нито за едното, нито за другото.

- Какво се е променило в политическата обстановка в Несебър през тези години, докато отсъствахте от общината?

- Ясно се очерта тенденцията партиите да не са представени в политическия живот на Несебър, което не е добре. Липсата на класически партии и подмяната им с бизнес формирования, независимо дали става дума за Несебър или не – не е добър вариант!

- Подкрепата на кои избиратели ще търсите и  ще разчитате ли на носталгията към Вашето управление?

- Ще се стремим да спечелим доверието на всички хора.  Те имат възможност да направят сравнение между моето управление и следващото. Това, което е направено може да се види, да се пипне и да се прецени кое е по-доброто. Естествено, когато избирателите сравняват, биха могли да решат за кого да гласуват. Ние се надяваме да ни одобрят хората, които искат да направят разумен и прагматичен избор и се надяваме, че ще го видят в нас.

- Като бивш кмет познавате хората в общината. Как живеят те според Вас?

- Всеки ден се срещам с тях.

Илюзия е, че Несебър е онзи богат град, който беше

преди 5-6 години. На мои приятели от вътрешността на страната казвам, че не бива да ни завиждат, че живеем до морето и че повечето от нас имат някаква собственост – хотел или ресторант. Не сме богати рентиери. Несебър си има своите проблеми, местните жители също са засегнати от кризата, но те са свикнали да се оправят сами, да не разчитат на обещания. Въпреки, че хората вече не вярват на предизборни речи, аз смятам, че има надежда. Като пример мога да дам една наша среща в Гюльовца. Времето беше много лошо, имаше силен вятър, дъжд  и смятах, че никой няма да дойде. Но се изненадах, хората дойдоха и стана чудесен разговор. Говорихме за развитието на общината – за борсата, за изкупването на продукцията, за работната ръка, за бъдещето на младите хора и други проблеми, които ги вълнуват. Не само, че се говореше в критичен тон, но се дадоха и конкретни идеи.

- Несебър е една от общините, печално известна с явлението търговия на гласове. Как ще се справите с този проблем?

- За жалост това явление е поредната тема, с която влязохме в медиите в негативен план. Община Несебър се свързва и с други скандали – съборени етажи от къщи, конфликти за ГКПП в началото на сезона и други. Това не е добре нито за общината, нито за нас, нейните жители. По отношение на купуването на гласове аз знам, че това явление се е появило на предните местни избори, когато аз бях в чужбина. Изборната търговия е изключително опасно и тревожно явление. Тя е симптом на това, че
  
 хората са отчаяни, не вярват в избора
 
 и си казват – няма за кого да гласувам, но поне да взема някой лев, за да усетя нещо от вота. Но нали ви е ясно, че после тези пари трябва да бъдат върнати под различна форма.  Нужно е държавата и всички ние, участниците в изборния процес, не само да заявяване по задължение според изборния кодекс, че купуването и продаването на гласове е престъпление, а и да го прилагаме. Ние категорично сме заявили, че изборна търговия при нас не може да съществува, защото е против всякаква логика. Не може да купиш съвест или пък, ако го направиш – не можеш да я управляваш.

- На какви хора ще разчитате за подкрепа в общинския съвет, разпознаваеми ли са лицата във Вашата листа?

- Хората, които са в нашата листа са изключително качествени и това не е политическа реклама. Не го твърдя, за да вдигам техния рейтинг. Това са хора, които имат солидни биографии и не са спуснати от нищото. До сега една част от общинските съветници всъщност бяха копчета за гласуване и реагираха така, както им каже лидерът или човекът, който стои зад определената бизнесформация, към която самите те принадлежат. Нашата листа не е такава. Нито един от нас не би направил нещо против съвестта или знанията си, както и против интереса на хората, които са го избрали, само защото някой зад кулисите бил казал. Защото имаме собствено достойнство и самочувствие. Сред нас има както млади хора, така и вече утвърдени личности на зряла възраст. Мога да гарантирам, че в редиците ни няма хора с купена диплома, всички са завършили интересни специалности. Аз мисля, че ако се търси промяна в модела на управление на Несебър, то това са тези хора.

Какво бихте направили първо, ако отново седнете на кметския стол в Несебър?

-  Ще работим в две направления, които са заложени в нашата програма (виж нашия видеоматериал). В първото направление сме заложили 4 приоритета, а към второто сме посочили конкретни дейности и обекти. Първата ни задача ще е създаване на условия за работа на местните жители, реализацията на младите хора. Програмата ни в тази насока е конкретна и реална. Вторият приоритет е да дадем социална насоченост на бюджета. Славим се  като най-богатата община, но това е в миналото. Аз смятам, че бюджетът трябва да бъде насочен основно към три групи хора – възрастните, младите и децата и хората в неравностойно положение. Третият приоритет  е свързан с привличането на инвестиции, реализирането на програма за единен туристически продукт, обхващащ Слънчев бряг, Обзор, Равда, Свети Влас, Несебър. Четвъртият приоритет е баланс между различните населени места, което означава, че

 ако развиваме Несебър, трябва да развием и Оризаре,
   
например.

- Докато отсъствахте от политиката в Несебър бяхте ли търсен от приемниците ви за съвет, за информация и т.н.?

-  Ние, българите, имаме едно прословуто качество и то е, че обезличаваме всичко постигнатото преди нас и смятаме, че всичко започва от нас. Ако някой ми беше поискал съвет – щях да го дам безкористно, защото тези седем години са все пак опит, най-малкото са опит. Само един или два пъти са ме търсили по казуса за делфинариума в Стария град.

- Как виждате бъдещето на квартал „Черно море”, който беше започнат като квартал на хората в нужда, а в момента в него се издигат палати? 

- Това е обща грешка, че се съгласихме да се увеличи размера на застрояване. Освен това много от местните хора, които имаха имоти там, си ги продадоха на външни лица, които не са заинтересовани какво ще стане с този комплекс. Направиха се сгради не за да живеят в тях, а да ги продават като апартаменти. Тази идея за комплекс, който да бъде с триетажни къщи с по-големи дворове, се изроди и няма да стане. От тук нататък след като процесът е непоправим, работа на общинската администрация е да се направи инфраструктурата. Защото натискът по този въпрос ще продължава, независимо кой ще бъде кмет. Там живеят много хора и те не могат да чакат дълго някой да оправя улици, осветление, да строи детска градина, православен храм, паркинги. Те искат това да се случи сега. Така че това ще бъде една от най-тежките задачи на следващия кмет, общинска администрация и местния парламент. Има програми и механизми, за да се реши този проблем, но естествено се иска и воля и работа.



В категории: Несебър


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
28
Коментара по темата
28.
Izbori
21.10.2011 11:38:04
2
1
До Петров:
не грешим че си жена - жена си - "пиарката" на Трифонов си! По кражбите ще те познаем - много си плитка!!!!!
27.
ЖЕЛЧО
21.10.2011 09:13:52
3
1
мерзавецът си остава мерзавец където и да го пратиш или го отвее вятъра.ама този несебърски мерзавец голям вятър го вее
26.
петров
20.10.2011 13:54:05
0
1
До 23. смешна си
19.10.2011 22:35.
Грешиш, не съм жена. А истината боде.
25.
ujasen realist
20.10.2011 11:29:50
2
1
kakvo znae trifonov da krade i da razdava na 4ujdi hora zemite na nesebarlii gledalili ste filma titanik kogato potavashe koraba kapitana se zastrelq a za trifonov kakvo ostvi horata i se pokri kato mishka sega pak na starta kmet da stava abe ei nagleco omitai si parcalkite i da te nqma ne te li e sram ot horata ti dostoinstvo nqmash li kak moja da se izpravish pak i da lajesh horata ujas ti si nai dolniq 4ovek koito moje da sashtestvuva
24.
ujasen realist
20.10.2011 11:29:50
2
1
kakvo znae trifonov da krade i da razdava na 4ujdi hora zemite na nesebarlii gledalili ste filma titanik kogato potavashe koraba kapitana se zastrelq a za trifonov kakvo ostvi horata i se pokri kato mishka sega pak na starta kmet da stava abe ei nagleco omitai si parcalkite i da te nqma ne te li e sram ot horata ti dostoinstvo nqmash li kak moja da se izpravish pak i da lajesh horata ujas ti si nai dolniq 4ovek koito moje da sashtestvuva
23.
смешна си
20.10.2011 00:35:00
0
0
Боряна Тенчева да не би да е по - различна от Бареков? Борянке ние да не сме късопаметни ма душа. За такова интервю трябва да ти е платил една пачка при - столевки, за да изпаднеш в тотална амнезия. Изобщо що за сайт е това? Тук няма журналистически статии. Защото това интервю няма нищо общо с журналистиката! Предполага се, че ти плащат и за коментари, явно, щом се пишеш Петров - ха - ха - ха
22.
дръндаров
19.10.2011 23:26:36
2
2
дрън,дрън ярина.че телевизията на бареков-дудука е най-обикновена поръчкова медия.плащаш и те показват.а при кулезич освен в брой,трябва да и пуснеш и нещо друго.трифонов просто е обикновен политически боклук,които много му се иска да го възприемат за рециклиран и ухаещ на нещо по така.
21.
петров отново
19.10.2011 20:39:33
2
4
Колкото и да плюят по Трифонов, той отива на балотаж. Защото ЗНАЕ И МОЖЕ.
Задайте си въпроса защо Трифонов, един от стотиците кандидат-кметове,беше в предаването на Люба Кулезич \и се представи много добре\.
Задайте си още въпроса :
Защо в ТВ7 - нали е проправителствена, а Трифонов не е гербер? НЕСЕБЪРЛИИ, МИСЛЕТЕ И ПРЕЦЕНЕТЕ КОЙ ЗНАЕ И МОЖЕ. НЕСЕБЪРЗАСЛУЖАВА ИСТИНСКИ КМЕТ.
20.
петров
19.10.2011 20:33:12
0
2
Веско, Кате, не бъдете толкова очевидно пристрастни. Верно е, че парите не миришат, но можете да го правите по-перфидно /ако знаете как, разбира се/. Пускате само коментари антитрифоновски и откровени манипулационни /аноним 8 и 9/писания. Кофти, а? И не ме трийте.
19.
nezavisim
19.10.2011 20:18:15
1
1
trifonov kato mu e tolkova milo za nesebarlii shto dokato beshe kmet ne se bori s NIPK za promiana na ustroistvenia plan na staria grad i oshte togava da reshat problema na horata shto togava ne gi sabra v 4italishteto i da se bori shtoto togava beshe zaet da sabira rushveti za prezastroiavaneto na slan4ev briag
18.
кличко
19.10.2011 19:19:44
1
2
трудно ще се намери по-добър пример за мерзавец,каквото е лицето трифонов. жалко за хората,които са се оставили да бъдат подведени и записани в листата му за съветници.но не всички са заблудени.
17.
аз
19.10.2011 14:38:12
2
5
ако аз имах репутацията на трифонов никога, ама никога нямаше да си покажа носа навън ,камо ли да се кандидатирам за нещо, не говоря за кмет. Но явно някои хора нямат срам и си мислят, че несебърлии пасат трева. Къде ще избягаш този път като оплескаш ситуацията? Съмнявам се че и в Одеса мятат боб за тебе!
16.
ха-ха
19.10.2011 11:46:59
1
1
Ей така се коментира - тoва е, само в този сайт може да прочетете такива яки коментари. А глупаците нека дават интервюта
15.
местен
19.10.2011 08:35:16
1
5
Никога няма да простим на продажника Трифонов,че разпродаде всички предвидени общински парцели за зелени площи в Сл.бряг-запад.Основна вина за "бетонизацията "на целия Сл.бряг е на смеещия се ехидно на несебърлии, вече не под мустак Николай Трифонов!Никога няма да гласувам за продажник като него!
14.
ВЪМУТЕН
19.10.2011 08:32:16
1
3
ТОЗИ НИТО ИМА СЪВЕСТ НИТО МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА, С ЕДНА ДУМА ---ИЗМАМНИК
13.
jjjjjjjjjj
19.10.2011 08:24:56
1
5
Tozi e nai golemiq kradec,,,,kak ne go e sram da se pokazva,,,,,
12.
anonim
18.10.2011 23:20:15
0
1
Трифонов изненадващо напусна поста си в началото на 2007 г., без да завърши мандата си. По това време той вече беше в явен конфликт с тогавашния председател на Обс Димитър Янков.

Бившият кмет замина на дипломатическа работа в Одеса. Постът му бе поет от Магдалена Мандулева. На 9 май пък Димитър Янков бе смъртоносно прострелян от все още неизвестен извършител.
11.
anonim
18.10.2011 23:11:57
0
3
КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПРЕЗРЯ ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД
Законният концесионер на депото за отпадъци в гр. Несебър е "Голдън Бъг" ЕООД, постанови тричленен състав на Върховния касационен съд на 12 юли 2006 г. и на пръв поглед сложи точка на войната, бушуваща от седем години между градоначалника на Несебър - Николай Трифонов, и собствениците на фирмата концесионер - Михаил Радев (до 2002 г.) и неговата дъщеря Стела Александрова. Около месец по-късно обаче - на 7 август (понеделник) стана ясно, че кметът Трифонов е в отпуск, а задочният му "съвет" му към Радев и Александрова бил да "хвърлят решението на ВКС в коша и да забравят за сметището".

Договорът за концесията на несебърското сметище (95.856 декара) е сключен през пролетта на 1999 г. и е за срок от 15 години. По онова време кмет на града е Янаки Стоилов. Собственикът на "Голдън бъг" - Михаил Радев, е общински съветник, а фирмата концесионер е ООД със седалище гр. Несебър, ул. "Митрополитска" № 13А.

Няколко месеца по-късно - през октомври 1999 г., Николай Трифонов печели местните избори, Михаил Радев отново влиза в общинския съвет и... войната между двамата започва.

Като начало новоизбраният градоначалник извършва "проверка" на фирмата концесионер, открива няколко нарушения и иска от Бургаския окръжен съд да обяви договора за сметището за нищожен поради неспазване на законовите разпоредби. Освен това Трифонов категорично отказва да плаща на Михаил Радев, който започва да се издържа чрез извозването на строителни отпадъци и боклуците на хотелите в Несебър, "Слънчев бряг" и съседните курортни селища.

Три години по-късно - през 2002-ра, когато договорът между "Голдън бъг" и община Несебър все още не е разтурен, а кметът Николай Трифонов предприема друг ход. Въпреки че продължава да не плаща на Радев, той кани в общината ревизори от Държавната агенция за вътрешен финансов контрол (АДВФК) и им заръчва да проверят "изпълнението на концесионния договор".

Съвсем естествено резултатите от ревизията напълно удовлетворяват несебърския градоначалник. От препоръката на бирниците обаче... "мед му капе на сърцето", защото ревизорите на АДВФК категорично съветват община Несебър да преустанови плащанията по концесията и да обяви конкурс по Закона за обществените поръчки за стопанисване на сметището.

Какво се случва през следващата една година вече не е толкова интересно. По-важното е, че на 11 септември 2003 г., само месец преди местните избори през октомври, Михаил Радев мести седалището на "Голдън бъг" във Велико Търново, преобразува ООД-то в ЕООД и вписва като негов едноличен собственик и управител дъщеря си Стела Михайлова Александрова.

Явно лошото предчувствие на Михаил Радев не го подвежда, защото Николай Трифонов печели втори кметски мандат, а концесионерът, познат в Югоизточния регион като Мишо Боклука, не влиза в Общинския съвет на Несебър.

През лятото на 2005 г. Бургаският окръжен съд най-после излиза с решение по двубоя "Николай Трифонов срещу Михаил Радев", което гласи, че... концесионният договор между "Голдън бъг" и община Несебър, сключен през 1999 г., е съвършено редовен.

Въпреки че атакуват решението на Бургаския окръжен съд пред Бургаския апелативен съд, градоначалникът Трифонов и съветниците в местния "парламент" вече са измислили съвсем радикален начин за решаването на проблема с боклуците: през август 2005 г. общинарите гласуват решение за включването на Несебър в проекта "Регионално управление на отпадъците - Бургас" по програма ИСПА на Европейския съюз и малко по-късно процедурата по изграждането на новото депо за битови отпадъци на Несебър стартира.

В края на 2005 г. Бургаският апелативен съд потвърждава първоинстанционното решение, според което "Голдън бъг" е съвсем легитимен концесионер на боклуците в Несебър. Градоначалникът Николай Трифонов обаче отново обжалва и на 10 януари тази година делото "влиза" във Върховния касационен съд под № 315 по описа за 2006-а.

Точно половин година по-късно - на 19 юни, тричленен състав на ВКС обсъжда проблема за "чистотата" на концесията за боклуците на Несебър и на 12 юли официално потвърждава решенията на окръжния и на апелативния съд в Бургас, че "Голдън бъг" ЕООД е законен концесионер на несебърското сметище.

Съгласно действащото българско законодателство, решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на по-нататъшно обжалване или протест. Освен това то е задължително не само за т. нар. обикновени граждани, но и за абсолютно всички чиновници в милата ни татковина. При това - независимо на кой "фронт" се трудят те: в законодателната, изпълнителната, съдебната или местната власт.

Явно обаче кметът на Несебър Николай Трифонов и тамошните общински съветници са замесени от друго тесто, защото до началото на август всичко продължава да си върви по старому: общината не плаща на концесионера; той се "прехранва" чрез договори с хотелиери, туроператорски и строителни фирми, а общинската фирма "БКС-Несебър" продължава да изхвърля градските боклуци на единственото сметище в общината, стопанисвано от... "Голдън бъг".

"Започвам дела срещу община Несебър и кмета Трифонов - за трите милиона лева, които ми дължат от 1999 г. насам, заедно с натрупаните лихви, за пропуснатите ползи от проваленото изграждане на новото депо и за набеждаване", заяви преди месец Михаил Радев, видимо удовлетворен от решението на Върховния касационен съд.

В началото на седмицата обаче, когато той осъзна, че дори ВКС не е в състояние да "размърда" градоначалника Трифонов, Михаил Радев... "обърна листото" откъм опаката му страна.

"Започвай да плащаш дължимите суми с лихвите. Спри всички мръсотии, които правиш под предлог, че защитаваш интересите на общината! Спри заведените срещу нас дела, спри изграждането на ново сметище при съществуване на такова в момента и престани да раздаваш земята на депото - публична общинска собственост, на частни лица", се казва в изумително по своя тон писмо до кмета Николай Трифонов, което на 7 август (понеделник) Михаил Радев заведе в деловодството на общината. Него той изпрати до Върховната касационна прокуратура и... лично разпространи из целия регион.

За разлика от сдържания оптимизъм, който концесионерът демонстрира преди месец, сега вече щетите и пропуснатите ползи от седемгодишната битката с Трифонов са изчислени на 7 млн. евро, а кметът Трифонов е обвинен, че редовно манипулира медиите и прокуратурата с твърдението, че "вътрешният одитор на общината - Дияна Терзиева, му е забранил да плаща на "Голдън Бъг".

"За всички извършени незаконни действия и щети срещу нас ще ти търся лична отговорност с всички законови средства до дупка! Очаквам възмездие до три месеца и изравняване във властта между нас, благодарение на неподкупните контролни органи и институции", се казва още в писмото на Радев до несебърския градоначалник, което завършва с подпис... "Вечно твой".

Както стана вече дума в началото, в момента кметът на Несебър Николай Трифонов е в платен годишен отпуск, а неговите чиновници по най-категоричен начин отказват да изпълнят решението на Върховния касационен съд от 12 юли. Тоест - да оправят сметките си с концесионера "Голдън бъг", забатачени от 1999 година насам.
10.
anonim
18.10.2011 23:01:43
0
3
nesebarСкандалът с „бедните” магистрати и имотите им в Приморско, се оказа не изолиран случай, а практика в общините по Южното Черноморие. Несебър и Свети Влас също са сред първенците по оземляване на „крайно нуждаещи се” съдии, деца на общинари и попове. Сделките са сключени по времето на предишния кмет – Николай Трифонов.

От 2001 до 2006 петима висши магистрати са получили право на строеж като крайно нуждаещи се. Сред облажилите се
бившият кмет Николай Трифонов

бившият кмет Николай Трифонов

„бедняци” са шефката на районния съд Йорданка Майска и бившия му председател Стоян Михов, който вече работи в Бургас. И двамата са издигнали палати в Несебър. Несебърската съдийка Мария Берберова пък се сдобива с право на строеж в Св. Влас. Съдия- изпълнителката Роси Иванова също влиза в графа „нуждаещи се” и получава разрашително.

Освен магистратите, децата на местни величия и общинари, също издигат няколко етажни сгради в най- хубавите квартали
кв. "Черно море" в Несебър бъка с имоти на "бедняци"

кв. "Черно море" в Несебър бъка с имоти на "бедняци"

на Несебър. Двете дъщери на бившия кмет Николай Трифонов са сред първите късметлийки. Освен тях, двама бивши председатели на общинския съвет – Красимир Косев и Митьо Янков, също уреждат челядта си с апетитни земи за строеж. Децата на покойния Димитър Янков, убит през 2007, отново влизат в графа „безимотни“ и получават земи в Несебър. Нищо, че са наследили една камара хотели от баща си в Слънчев бряг.

Една сюрия общински съветници, по примера на шефовете си, също използват властта си, за да се подсигурят с терени.

Местни бизнесмени, близки до бившата власт, футболисти от несебърския тим, дори тамошния поп, издигат палатите си на отпусната от общината земя. skandalno.net
9.
anonim
18.10.2011 22:58:11
1
2
Бившият кмет на Несебър Николай Трифонов бе осъден на година и половина условно с тригодишен изпитателен срок заради продажба на общинска улица. Решението на Бургаския апелативен съд бе издадено близо две години след внасянето на обвинителния акт. С него магистратите отменят и оправдателната присъда, която Николай Трифонов чу на първа инстанция точно преди година. Апелативният съд признава бившия кмет за виновен в това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет, е нарушил служебните си задължения по Закона за общинската собственост относно реда за разпореждане с общинско имущество. На 10 октомври 2005 година Трифонов е сключил "окончателен договор за продажба на недвижим имот в гр. Несебър с ЕТ "Ташев-64-Венелин Ташев". Фирмата купувач е собственост на тогавашния общински съветник и известен хотелиер Венелин Ташев. Тогава бившият кмет Трифонов парафира сделка за продажба на 324 кв.м. улица, представляваща публична общинска собственост . Присъдата може да бъде обжалвана.
8.
anonim
18.10.2011 22:56:06
1
1
Политика
Криминално
Съд и прокуратура
Здравеопазване
Образование и наука
Медии
Екология
Региони
Религия

Начало / У нас / Съд и прокуратура / Обвиниха бившия кмет на Несебър
Обвиниха бившия кмет на Несебър
28.11.2008, 12:06 (обновена 28.11.2008, 12:11)
news.bg
Коментари (2)

Окръжната прокуратура в Бургас е внесла обвинителен акт срещу бившия кмет на Несебър Николай Трифонов.

Той е подведен под отговорност за длъжностно престъпление при продажбата на недвижим имот, който е публична държавна собственост.

С деянието са нанесени неимуществени вреди, както и имуществени такива в размер на 113 900 лева", пише в обвинителния акт.
Прокурорската проверка срещу Николай Трифонов бе образувана още през 2005 година.

Тя бе разпоредена от главния прокурор Борис Велчев, припомня Burgas.info.
Докато течаха проверките срещу градоначалника на Несебър обаче бе задвижена процедура по изготвянето на дипломатическия му паспорт, след което той замина за мисията ни в Одеса.
7.
galia
18.10.2011 22:53:50
1
1
tozi e ot \ naglite\,onezi... ama s biala jaki4ka i oreol na glavata.3 godini v odesa e repetiral za taia kampania pred ogledaloto. siguren sam 4e si viarva. aZurev e 6aril mangizite, zatova e vtori. toi sam se predlaga6e na dosta listi, i o6te znam....
6.
anonim
18.10.2011 22:52:29
1
1
Днес бе поредното заседание по делото срещу бившия кмет на Несебър Николай Трифонов, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Делото срещу Трифонов започна в началото на април тази година. Той е обвинен в „нарушаване на служебните си задължения, че докато е бил кмет незаконно е продал имот от 324 кв. м улично пространство, съставляващо имот-публична общинска собственост в Несебър”. От това са настъпили значителни вреди за общината в размер на 113 900 лева. Вече бе разпитан гл. архитект на Несебър Валентин Димов, според когото въпросният терен по регулационен план не представлявал улица. Димов не е знаел за заповедта на областния управител за спиране решението на ОбС. Подобна заповед не е постъпвала и в отдел "Общинска собственост", твърди друг разпитан свидетел - Нелина Колева, главен специалист "Общинска собственост". По време на заседанието днес съдът отмени наложената глоба от 500 лв. на бившия несебърски кмет Николай Трифонов, за неявяване на първото съдебно заседание срещу него в Бургаския окръжен съд. На съда днес бе представено заключението на вещото лице д-р Параско Парасков, според когото остро бъбречно заболяване, придружено с температура и необходимост от венозно вливане на медикаменти са възпрепятствали присъствието на бившия градоначалник на делото през март. Днес бяха разпитани няколко от призованите свидетели, включително и купувачът на парцела Венелин Ташев. Според Ташев, цената на имота, закупен от него през 2005 година е била твърде висока, тъй като на практика той е платил два пъти за едно и също нещо. През 2001 година Ташев е станал притежател на цялата площ от над 2 дка, за което е платил на фирмата "Почивно дело", без да знае, че още през 1996 година част от нея е отчуждена. Оценката на този отчужден парцел е била 83 500 лева. Съдът разпита и вещото лице Стефка Раканова. По нейни показания съгласно законовите разпоредби са правени три оценки на имота, като всяка една от тях е с валидност 6 месеца: през юни и октомври 2005 година и през май 2006 година. Кое е наложило цената на имота да скочи с 40 хил. лв. само за 2 месеца ? На този въпрос, зададен от Станко Кралев и Николай Трифонов, Раканова не успя да даде точен отговор. По нейните обяснения първо е платена цената за малкия терен, а след това е трябвало да се плати цената за останалата част. Това наложи още един уточняващ въпрос от страна на адвокат Кралев - не се ли прави цялостна оценка на имота и тогава да се извършва плащане, за да не се ощети общината? Отговорът на вещото лице бе "да". По искане на защитата на Николай Трифонов съдът назначи нова тройна експертиза и призова за разпит Мария Недялкова - бивш заместник-кмет на община Несебър и Таня Дамянова - юрист там. Бе поискан разпит и на адвокат Светла Каменова, но прокурор Станимир Христов заяви, че тя е защитена от закона като действащ адвокат. Съдът прие този факт и не призова Светла Каменова да свидетелства по делото. Следващото заседание по делото е насрочено за 18 юни.
5.
хрисула
18.10.2011 21:53:22
1
4
Козаров наистина е свестен и работлив.Нищо против човека , даже напротив - само адмирации за трудолюбието му.Жалко за него , че е влязъл в схемите на Трифонов
4.
nezavisim
18.10.2011 21:19:34
3
5
a za trifonov niama nuzda ot komentar. Niama takav plazmodii
3.
nezavisim
18.10.2011 21:18:21
3
3
ot zialata druzina ima i edin svesten 4ovek Dimitar Kozarev i triabva da mu se priznae 4e toi e edin 4esten i po4ten 4ovek tova v predhodnia komentar e na 4ovek bez nikakva informazia . kogato kozarev se grizeshe za ozeleniavaneto na nesebar to beshe nai podarzano i na nai niskata zena taka 4e neka mu otdadem dalzimoto zalkoto e 4ee e izbral nepravilnata lista
2.
хрисула
18.10.2011 19:24:22
5
6
Видяхме го и тоя. При него в пълна сила важи :Докато има овце ,ще има и стригачи. Листата също е много интересна.Цурев - трето поколение несебърлия:)))) смяяях ! Козаров - много добро и работно момче - идеален за източване на общината /стотици хиляди за озеленяване , при реална стойност - в пъти по-малко./ Абе какво ви говоря....права е авторката на материала : Трифонов е може би най рафинирания и безочлив крадец на общински пари .Ама халал да му са - като има кой да гласува .Много бързо забравихре как експресно взе имунитет и забегна..
1.
еркечлия
18.10.2011 17:58:42
12
6
ТВА Е ЧОВЕКА НА НЕСЕБЪР ,кво спите още
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори