Български череши няма, цената ще е 15 лева килото
"Количествата ще са малки и производителите могат сами да определят цената, която със сигурност ще е висока", коментират хора от бранша
Ако има български плодове това лято на пазара, то те ще са в много малки количества. Причината са студовете в края на март, заради които са измръзнали дръвчетата. Такива поражения вследствие на студените дни не е имало от 15 години, твърдят от Асоциацията на овощарите в България.
Засегнати са най-вече насажденията в източната част на страната и в района на Пловдив и Пазарджик, пораженията са върху череши, праскови, нектарини и кайсии. Ранните български череши излизат на пазара в последните две седмици на май и първата седмица на юни, но тази година се очаква реколтата да е слаба. Производителите прогнозират, че цената им няма да е по-ниска от 10 лв. за килограм - двойно по-висока от миналата година. Възможно е в първата седмица да се продават дори за 15 лева по магазините.
"Количествата ще са малки и производителите могат сами да определят цената, която със сигурност ще е висока", коментират хора от бранша. Тази година по-скъпи ще са и гръцките череши, които също няма да са под 9-10 лева килото. Малки ще са количествата и от български праскови и кайсии.
Украински войници превърнаха BMW 7-Series в мобилна ракетна установка
Лионел Меси получи часовник за 1,1 милиона долара
Грешката, която качва разхода на гориво през зимата с до 2 литра на 100 км
Четвърти цвят на светофара: бъдещето на трафика с автономни коли
ЕК отстъпва от забраната на ДВГ, но с нови условия, които може да убият автомобилната индустрия
Празниците насаме: как да превърнем самотата в грижа за себе си
2026: Годината, в която Близнаци, Везни и Водолей спират да отлагат съдбата си
Предсрочните избори (не)избежни – 22 март или 5 април са най-вероятните дати
2025: Рекордна година за златото - поскъпване, търсене и интерес от българските инвеститори
Мария Цънцарова не е освободена от работа
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми
Игнажден чука на вратата: Вярвания, ритуали и как да посрещнем късмета
