×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бачийски: Унищожават проекта за Равнец с 8000 работни места заради сделка с фотоволтаици, прикрита със смокиновия лист за производство на зелен водород


Бачийски: Унищожават проекта за Равнец с 8000 работни места заради сделка с фотоволтаици, прикрита със смокиновия лист за производство на зелен водород
Аз не се отказвам, не се предавам и за разлика от други хора - не се продавам, каза Бачийски
05 Май 2023, Петък, 12:45 ч.
Автор: Флагман.Бг

Депутатът поддържа тезата, че неговият план за индустриална зона с карго летище е по-изгоден за Бургас от инвестицията на „Виртус Инвестмънт” АД

На 11 април т.г. Общинския съвет в Бургас даде зелена светлина за проекта на „Виртус Инвестмънт” АД, който планира да изгради на територията на бившето военно летище в Равнец завод за водород и асемблиране на зарядни станции и елементи за водородната индустрия. Инвестицията е за над 600 млн.лв., като компанията обещава да открие около 1000 работни места. 

Срещу проекта очаквано се обяви депутатът от ПП/ДБ Константин Бачийски, който от години застъпва тезата, че тук може да се изгради индустриална/безмитна зона и карго летище.

Преди гласуването той държа петминутна реч, с която искаше да убеди общинските съветници да гласуват против.

В крайна сметка докладната записка бе подкрепена от 36 общински съветници, трима гласуваха "въздържал се", а двама бяха "против".

Бачийски обаче не се отказва лесно. Днес той отправи към бивите си колеги от ОбС-Бургас писмени въпроси с реторичен характер за бъдещето на бившето военно летище, които изпрати и до Флагман.БГ. 

„Равнец има два пътя на развитие. Лесният начин е свободните площи извън пистите да се дадат на един инвеститор, който да разположи фотоволтаици вместо фабрики и логистични бази, от което Бургас ще загуби няколко хиляди работни места, а приходите ще отиват в джоба на един инвеститор вместо на хиляди семейства”, пише Бачийски. Според него по-добрият вариант е Равнец да се развие като голям индустриален парк със свободна икономическа зона, а върху терените около летището да бъдат изградени много логистични и производствени бази. Той изчислява, че по този начин ще се открият 8000 работни места.

„Сега искате да разположите на терен от 831 дка соларни панели и инсталации за зелен водород, и размахвате прогнозата, че това ще разкрие  200 работни места“, казва Бачийски, който смята, че потенциалът на бившето военно летище е много по-голям.

„През 2019 г. искаха да отредят пистите за озеленяване и спорт. Твърдяха, че това е най-доброто. За два дни с над 3000 бургазлии, чрез подписка, успяхме да спрем това решение. През 2022 г. щяха да го дадат на датска компания, която да разположи около самите писти соларни панели и инсталации за зелен водород. Всичко това бе „опаковано“ в разкриването на 40 работни места... Тогава имаше общински съветници, които казваха, че тази сделка е най-добрата за Бургас. Твърдяха, че е сделката на века. Нищо, че летището и зоната за производство около него щяха да бъдат унищожени от соларни панели и инсталации около пистите”, каза още Бачийски.

Той е автор на проект, който да превърне бившата авиобаза в голям индустриален парк със свободна икономическа зона, със собствено летище и терминали за обслужване на карго товари. През годините е презентирал проекта си на различни международни икономически форуми.

„А питате ли се колко работни места ще се унищожат? Твърдите, че е добре за гражданите на Бургас добавената стойност да отива в един инвеститор, а да не носи ползи за хиляди домакинства? Само и само за да покриете терените със соларни панели?“, обръща се към съветниците Бачийски.

Той отправи към бившите си колеги и друг въпрос: „Какви допълнителни работни места и съпътстващи дейности ще генерират соларните панели?”

„Миячи на стъкла ли?! Какви процеси ще предизвика тази сделка за местния бизнес, освен че някой магазин ще продаде еднократно ножица и лента за официалното откриване на соларния парк. Не е нужно да си визионер, за да прозреш, че самолетните писти и производствените терените около тях представляват ценен актив само тогава, когато са едно цяло. Допускането на фотоволтаици пречи на инвестициите в производства и на икономиката на града“, кавза още народният представител.

Фактът, че новият инвеститор ще заеме 26% от цялата територия на зоната не успокоява депутата. „Ако унищожите едната част, другата губи своето значение и най-вече губи своята стойност”, смята той.

Според него, голям инвеститор не би избрал индустриална зона с летище, но без прилежащи терени за производства. И още веднъж повтаря тезата си, че мястото на производствените и логистични халета е в близост до пистите. И преди малко повече от година, когато в бившата авиобаза „Равнец” искаше да инвестира датска компания, и сега Бачийски защитава тезата, че соларни панели и инсталации за зелен водород могат да се разположат навсякъде, но летище с две писти има само тук.

„През последната година и половина лично аз се опитвам да направя така, че да се осигурят нужните транспортни връзки до летището в Равнец, така че то да бъде привлекателно за големи инвестиции, които ще добавят стойност за бургаската икономика. Подготвих с лични средства документацията за лицензирането му като международно летище. А Общината не отдели 160 000 лв, за да направи ограда”, казва депутатът. Той вярва, че ако това е било направено, днес вероятно Равнец щял да бъде международно летище.

Той предлага на общинската администрация да насочи „Виртус Инвестмънт” АД към общинските терени от 2000 дка край складовата база „Деспред“ или към стария военен полигон до Банево. Там имало и слънце, и вода, а така или иначе тези терени пустеели.

„Този проект за индустриална зона със собствено летище има огромен потенциал за икономиката на цяла Югоизточна България, за големи инвестиции и хиляди нови работни места. Това е отговорност към жителите на Бургас и региона. Равнец може да е генератор на приходи за местната икономика, а не приходоизточник за една или две фирми. Затова ще продължа да се боря за неговото опазване и реализиране. Аз не се отказвам, не се предавам и за разлика от други хора - не се продавам”, коментира Константин Бачийски.


 

 


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори