×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иска се много интригантство, за да накараш кротките суданци да се бият и изтребват помежду си


Иска се много интригантство, за да накараш кротките суданци да се бият и изтребват помежду си
Судан през 2014 г. - като цяло мирен и спокоен
Ключови думи: Судан, войни
17 Април 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Американо-руските интриги докараха до гражданска война и северната част на бившата голяма държава

Снимките са от 2014 година, когато бях в Судан (вж. долу). Като цяло мирен и спокоен. Само в Дарфур течаха някакви вели бойни действия, поради което провинцията бе затворена за посещения. Затова пък обикалях навсякъде другаде.

Към този момент американците тъкмо бяха приключили с разделянето на страната на две - мюсюлманската част остана под името Судан. Християнската, горещо подкрепяна от Вашингтон, понеже там бяха основните нефтени кладенци, се превърна в Южен Судан. Но Южен Судан не беше готов за независимост, поради което на секундата потъна в гражданска война.

Американският бизнес пък най-много се страхува да инвестира в опасни региони, затова мечтите, с които янките разделиха държавата на две, не им се сбъднаха - около петролните кладенци бе опасно, стреляше се много. Затова пък китайците нямат такива притеснения, и насред гражданската война взеха на концесия всичките. Така американските геополитически интриги, без да са го планирали, дадоха на Китай лакомо нефтено парче, от което те печелят и до момента.

А точно в наши дни американо-руските интриги пък докараха гражданска война и в северната част на бившата голяма държава. Зад Силите за бърза подкрепа стои Вашингтон. Зад редовната суданска армия - Кремъл. Руската империя почти бе стигнала до договор с военните, които в момента са официалната власт в страната, за изграждане на военна база в Судан. Което се оказа твърде неприемливо за другата империя зад Океана, която насъска Силите. Резултатът е виден в момента - бомбардировки, десетки, или може би стотици вече, убити.

А суданците са всъщност много кротки хора. Вечер Хартум е тъмен град, защото уличното осветление не работи от години. Последната вечер преди полета ходих до единствения мол с голям супермаркет в подземието, за да си изхарча останалите ми пари. Напълних раница и две торби с какво ли не. Така натоварен от мола до хотела, който се намираше на почти 3 километра разстояние, преминах в тъмнината покрай десетки налягали по улицата бедняци, които вечер спяха там. Отделно край мен вървяха и разни други хора, чиито лица не се отличаваха в тъмнината, за разлика от моето.

Никой не ме докосна с пръст. Въпреки пълната раница и двете торби, и въпреки че бе ясно, че съм пришълец, от който могат да се откраднат много неща.

Да накараш тези хора да се сбият помежду си и да се изтребват се иска много интригантство.

*Текстът е взет от фейсбук-профила на журналиста Божидар Божков

 


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
13
Коментара по темата
13.
Hahaha
18.04.2023 10:45:41
0
1
Sudan i mir. Teq , ne ot godini, a ot desetileriq sa vav grajdanska voina. A ruskite i kitaiskite kompanii prosperirat zashtoto bukvalno ne zachitat nikakbi zakoni i sa po golemi maroderi i ot samite sudanci. To za tova i sudancite sa na toq hal, a normalnite hora ne iskat i da chuqt za Kitai ili Rusiq.
12.
Неверни внушения
18.04.2023 07:54:32
2
5
Флагман,курс към Кремъл?
11.
Украинците също са кратки хора
18.04.2023 07:53:12
6
5
Но ги нападнаха руските орки.
10.
Сторми
17.04.2023 23:32:08
5
8
Поздравявам Ви за успешната статия, за снимките към нея, за споделения личен опит и за извадените заключения!
9.
DJARO
17.04.2023 21:56:06
7
19
ЦРУ-МИ-5 те са ШАМПИОНИ по ИНТРИГАНТСТВО.......християни срещу мюсюлмани да насъскат.....живели векове....врата срещу врата...съседи ....това САМО ТЕ ГО МОГАТ......както в СИРИЯ
8.
Да
17.04.2023 21:24:45
17
23
вагнер!
Убийци!
Затвор за путлер!
7.
Хартум бойс
17.04.2023 21:09:13
19
23
Тези фалирали кравари и еврогейс, пак загубиха най-богатите държави африканските. Русия пак ги хлъзна. После се чудят, защо нямат какво да ядът и гражданите им бягат към Русия и Африка. Ами прости кравари и еврогейс, ей за тва ще тънат в мизерия. Той Путин затва им замрази резерви, пари, имоти, прибра им парите и му дреме. Долара тоалетна хартия и на Запад опашки за рубли, и сега се почва. Путин и пари и оръжие, икономика и може да прати, където си иска по светът армия. Пък краварите просят оръжие и боеприпаси от Иран, Сев Корея, от Китай, ама Китай вече една година им показва среден пръст и не дава оръжие. Вчера 80 държави от Запада бяха в Москва на килимчето да целуват ръка на Путин.
Аз де не съм като този да шмъркам сода бикарбонат.
6.
Хартум бойс
17.04.2023 20:47:26
10
19
Базата за която говори Божо белото е логистична за транспорт на изкопни товари от мините в ЦАР в която РФ има концесии …, Русия поддържа отлични отношения с правителствата на 40 африкански държави, които преди3 седмици бяха в Москва на ниво председатели на парламенти …, конфликта в Судан сега е изцяло финансиран и инспириран от ЦРУ и Пентагона , където минат Лангли трева не никне ,така че Божков ехубаво да спре да пише глупости да се хареса на ибрикчиите и да намали содата бикарбонат…
5.
Do 4
17.04.2023 20:34:56
17
6
Kopele, ot tebe samo maika ti e po-prosta
4.
Кротките суданци
17.04.2023 20:33:59
6
28
Кротките суданци, които се бият от 50-те години насам,изведнъж в 2023г станали размирници заради американските интриги. Канибалите са вегитарианци и обожават кюфтета от пържен сняг. Такава главоблъсканица си иска баят майсторлък.
3.
*********
17.04.2023 20:27:38
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
До 1 ви
17.04.2023 20:27:30
26
39
Само влвз и погледни, че конфликтите в Судан са от десетилетия и при първата и втората граждански войни, Великобритания, ССС Р, Египет са от една страна, а за САЩ, никъде не се пише. Проблема е диктатурата и навзякъде я пишат, като най-размирната страна, обаче тука било сблъсък между САЩ и Русия хахаха.
Тънак намек, че Русия воюва със САЩ хахаха. пРосия, която затъна в Украйна и драпа в Донбас и е тотал щета отвсякъде, армия, икономика, общество, загуба на енергийни и оръжейни пазари, и на влияние даже в бившите републики, и това срещу Украйна, която една година воюва без западна авиация, танкове, далекобойни ракети. Абе, една корумпе Украйна с разграбена армия.
Нали тука се внушава постоянно, че САЩ били виновни, путлеровия да нападне Украйна хахаха. Абе чудо.
Вагнер убийците на жени и деца, черпели с шоколад, пак тука, вчера.
Чудо! Хахаха.
1.
Еееееееееххххх
17.04.2023 20:14:36
12
29
Друго си е комунист да прави анализ на ситуацията в Судан, Ако не беше Кремъл , до сега всичко щеше а е опустошено.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори