×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година


Колко ще ни струва Великденската трапеза тази година
Цената на агнешкото скача три пъти от фермата до тавата
08 Април 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Заради инфлацията над 70 на сто от българите през тази година ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина

Великден ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки. Именно заради инфлацията над 70 на сто от българите през тази година ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина. И това пестене обаче няма да е достатъчно заради високите цени на основните храни, които ще направят празничната трапеза с между 30 и 50 на сто по-скъпа спрямо същата преди година.

Агнешкото на трапезата ни за Великден и Гергьовден тази година ще ни струва средно по 30-35 лева за килограм, показват цените в магазинната мрежа. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на цени от по 25 лева за килограм, както и такива на промоция от по около 18 лева за килограм, но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.

Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото е фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо - по около 25 лева за килограм.

В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30-35 лева. Цените са с около 30 на сто по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20-25 лева за килограм. Цената в магазините обаче не се определя от стопаните, а от прекупвачите. В магазинната мрежа крайната цена не е определена от българските животновъди, обясни още месец преди празника председателят на Националната асоциация “Обединени български животновъди” Бойко Синапов.

Ако все пак решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно производство, можете да го разпознаете според състоянието му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е син. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.

Нелегален внос има от Северна Македония. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от съседните страни. Според овцевъдът Красимир Кирилов вносът на агнешко месо от чужбина застрашава големите производители у нас, но не и малките ферми. Причината е, че производството у нас не стига, за да покрие нуждите на населението.

Специализираните фермерски магазини през последния месец предлагат цели агнета, както и половин или четвърт животни, като цената при закупуване на цяло агне излизаше под 30 лева. Отделно се прибавяше в цената комплект, а главата се даваше като бонус за цяло животно. Повечето от тези животни обаче вече са изчерпани, а при поръчка за нови, ако въобще се намерят такива, цената е поне с 3-5 лева по-висока. В повечето квартални магазини не зареждат агнешко за празника заради високите цени, а правят списъци с клиенти и зареждат само по поръчка.

Цените на козунаците в частните пекарни също са умопомрачителни, като килограмът излиза колкото агнешкото - по 32 лева за килограм, оплака се на Труд news читател. Според него, за да прикрият баснословните суми производителите опаковат сладкото изкушение с грамаж от 300 до 500 грама. Значително по-скъпи ще са и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на едно яйце в магазините е около 50 стотинки, при условие, че на едро се търгуват по 42 стотинки. През миналата година на борсите са стрували 28 ст., докато в магазините - около 35 стотинки за брой.

Празничната салата е на почти същата цена като миналата година. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за килограм, според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са по лев отгоре. През миналата година цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо левче по-малко в магазините. В същото време през тази година доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за година е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.

Да купиш хубав козунак от магазин или пекарна през последните години се превърна в истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители и крайното изделие реално няма нищо общо с козунак.

Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за килограм в столичните пекарни, които твърдят, че използват само натурални продукти без Е-та. За да накарат потребителите да платят за козунака колкото и за агнешкото, търговците предлагат козунаците във все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 грама.

Сметката показва, че ако си направите козунак у дома цената му ще е поне 14-16 лева за килограм, при това ако не влагате скъп течен шоколад, локум, стафиди или филирани бадеми. Традиционната рецепта включва 1 килограм брашно, което струва средно 1,80 лева, кубче мая - 1,20 лева, 7 яйца - 3,50 лева, 250 мл прясно мляко - около левче, 200-250 грама масло - 7-9 лева, 350 грама захар - около 70 стотинки, лимонена кора, ванилия, ром, стафиди, сол. Или общо около 14 лева за килограм.

Без да се смята токът или водата за измиване на съдовете. Но поне сте сигурни, че крайният резултат ще е качествен и няма да бъде опасен за здравето ви.

Яйцата за великденската трапеза почти буквално са златни през тази година. Едно яйце се продава по средно 50 стотинки за брой. Тоест само яйцата за празничната трапеза ще излязат 10-20 лева според това колко голяма е фамилията, без да броим боята за яйца, чиято цена започва от около левче.

Цената на яйцата за последната година на едро се е увеличила с 55 на сто - от 27 стотинки за брой на борсите в началото на април миналата година до 42 ст./брой през тази.

Поскъпването за две години на едро е 155% - от 17 ст./брой на 42 ст./брой. За да намалят разходите си дори жителите на големите градове прибегнаха до нетрадиционни методи. През последните месеци бе тенденция да се купуват кокошки-носачки. 

По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 стотинки, в зависимост от използваните фуражи.

Обичайно кокошките се хранят със смес от жито, царевица и слънчоглед, марули и зеле. 

Чувал от 10 кг смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително на птиците могат да се дават и специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая и други.

Цената на ярка или с други думи - кокошка, която все още не е снасяла, е средно 16-25 лева, като зависи от породата, обобщава Труд.


В категории: Животът


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
10
Коментара по темата
10.
Свинско и винско
09.04.2023 11:06:24
1
5
Цената на агнешкото скачала 3 пъти... Ми що да не ядем свинско? Да не сме ислямска държава?
9.
През
09.04.2023 09:17:29
1
5
к@ра ми ше маам пържоли и като няма червени яйца ше го местя в другия крачол. Кой иска да спазва "традиции" измислени от медии спонсорирани от търговски вериги.
8.
Коко
09.04.2023 09:04:34
1
9
25 лв за кило кокали с лой, вие нормални ли сте?
7.
хаха
09.04.2023 08:30:47
4
4
Нищо няа да ми струва, агнешко не ям, не съм шибан резак
6.
Овцете си търсят агнешко...
09.04.2023 07:41:24
0
12
Народ, който свързва празниците си най-вече с плюскане си заслужава и кокошките, и агнетата си и собствените си палачи.
5.
123
09.04.2023 00:26:48
6
6
Къде ги тия яйца за по 42 стотинки, че масово 6 са за 3-4 лева. Добре че съм при свекъра и свекървата, че иначе не ми се мисли. Да му мислят те. Въпреки, че трябва пък гориво за колата.
4.
Тъй
08.04.2023 21:44:05
2
7
Запасила съм се със солети,Слънчо,кубети.Ябълки,банани на акция.Яйца има,някой и друг козунак и това е.Нищо друго не ми трябва.На една кълка пред тв.Мърша няма да купувам,но може да се навъртя някъде на кьор софра :-)).И стига сте ревали,че туй било скъпо онуй било с червеи,жаби и не знам какво си.Тогава стоите гладни.И пари имате....само ревете за още
3.
...
08.04.2023 21:35:28
7
8
Трапезата ще е с двойна цена на миналата година. А следващата година ще е двойна цена на тази година. Левчето и еврото губят стойност със скоростта на свободно падане
2.
Българина
08.04.2023 21:21:48
1
11
Всяка сметка струва толкова, колкото платиш за нея :)
1.
Предизвестения край....
08.04.2023 21:17:38
1
3
Ще ни струва "РАЗВОД"....
Сигурно като Рака....
По добре късно отколкото никога....
Ха ха ха...
Чувай Боже и закриляй....
Да минава.....
То се обърка...
Coming soon......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори