×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Китай планира подводен интернет кабел за 500 милиона долара


07 Април 2023, Петък, 14:20 ч.

Пекин иска да си гарантира независимост от Съединените щати, които доминират глобалните оптични връзки

Китайски държавни телекомуникационни фирми разработват подводна оптична интернет кабелна мрежа за 500 милиона долара, която ще свърже Азия, Близкия изток и Европа. Целта на проекта е да се конкурира с подобен, подкрепян от САЩ, казаха пред Reuters четирима души, участващи в сделката. Планът е знак, че засилващата се технологична война между Пекин и Вашингтон рискува да разкъса тъканта на интернет.

Трите основни оператора на Китай – China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited и China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom) – изграждат една от най-модерните и широкообхватни подводни кабелни мрежи в света, според източниците на медията, предава economic.bg.

Известен като EMA (Европа – Близък изток – Азия), предложеният кабел ще свърже Хонконг с китайската островна провинция Хайнан, преди да си проправи път към Сингапур, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и Франция, казаха източниците.

Кабелът, чието завършване ще струва приблизително 500 милиона долара, ще бъде произведен и положен от китайската HMN Technologies Co Ltd, бързо развиваща се кабелна фирма, чийто предшественик е мажоритарен собственик на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co Ltd.

Източниците казаха още, че HMN Tech, която е мажоритарна собственост на листната в Шанхай Hengtong Optic-Electric Co Ltd, ще получи субсидии от китайската държава за изграждането на кабела.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech, Hengtong и китайското външно министерство не отговориха на искания за коментар.

Новината за планирания кабел идва след материал на Reuters от миналия месец, който разкри как правителството на САЩ, загрижено за подслушването на интернет данни от Пекин, успешно е осуетило редица китайски проекти за подводни кабели в чужбина през последните четири години. Вашингтон блокира и лицензи за планирани частни подводни кабели, които биха свързали Съединените щати с Хонконг, включително проекти, ръководени от Google LLC, Meta Platforms, Inc и Amazon.com Inc.

Подводните кабели пренасят повече от 95% от целия международен интернет трафик. Тези високоскоростни канали от десетилетия са собственост на групи от телекомуникационни и технологични компании, които обединяват ресурсите си, за да изградят тези огромни мрежи, така че данните да могат да се движат безпроблемно по целия свят.

Но тези кабели, които са уязвими за шпиониране и саботаж, се превърнаха в оръжия за влияние в ескалиращата конкуренция между Съединените щати и Китай. Суперсилите се борят да доминират върху напредналите технологии, които вероятно ще определят икономическото и военното надмощие през следващите десетилетия.

Воденият от Китай проект EMA има за цел да съперничи директно на друг кабел, изграждан в момента от американската фирма SubCom LLC, наречен SeaMeWe-6 (Югоизточна Азия – Близък изток – Западна Европа-6), който ще свързва Сингапур с Франция, през Пакистан, Саудитска Арабия, Египет и половин дузина други страни по маршрута.

Консорциумът по кабела SeaMeWe-6, който първоначално включваше China Mobile, China Telecom, China Unicom и телеком оператори от няколко други нации, първоначално избра HMN Tech да изгради този кабел. Но успешна кампания за натиск на правителството на САЩ обърна договора към SubCom миналата година, съобщи Reuters през март.

Блицкригът на САЩ включваше отпускане на милиони долари безвъзмездни средства за обучение на чуждестранни телекомуникационни фирми в замяна на това те да изберат SubCom пред HMN Tech. Министерството на търговията на САЩ наложи и санкции на HMN Tech през декември 2021 г., твърдейки, че компанията възнамерява да придобие американска технология, за да помогне за модернизирането на Китайската народна освободителна армия. Този ход подкопа жизнеспособността на проекта, като направи невъзможно собствениците на изграден от HMN кабел да продават честотна лента на американски технологични фирми, обикновено техните най-големи клиенти.

China Telecom и China Mobile се оттеглиха от проекта, след като SubCom спечели договора миналата година, и заедно с China Unicom започнаха да планират кабела EMA, казаха четиримата източници. Трите държавни китайски телекомуникационни фирми се очаква да притежават повече от половината от новата мрежа, но те също така сключват сделки с чуждестранни партньори, казаха източниците.

Китайските превозвачи тази година са подписали отделни меморандуми за разбирателство с четири телекома: френската Orange SA, Pakistan Telecommunication Company Ltd (PTCL), Telecom Egypt и Zain Saudi Arabia, подразделение на кувейтската фирма Mobile Telecommunications Company K.S.C.P.

Китайските компании са провели и преговори със Singapore Telecommunications Limited, контролирана от държавата фирма, известна като Singtel, а на други страни в Азия, Африка и Близкия изток също се предлага да се присъединят към консорциума, казаха замесените хора.

Orange отказа коментар. Singtel, PTCL, Telecom Egypt и Zain не отговориха на исканията за коментар.

Американската кабелна фирма SubCom отказа да коментира конкурентния кабел. Министерството на правосъдието, което ръководи междуведомствена работна група за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от шпионаж и кибератаки, отказа да коментира кабела EMA.

Говорител на Държавния департамент каза, че САЩ подкрепят безплатен, отворен и сигурен интернет. Държавите трябва да дадат приоритет на сигурността и поверителността чрез „пълно изключване на ненадеждни доставчици“ от безжични мрежи, наземни и подводни кабели, сателити, облачни услуги и центрове за данни, каза говорителят, без да споменава HMN Tech или Китай. Държавният департамент не отговори на въпросите дали ще започне кампания за убеждаване на чуждестранни телекоми да не участват в кабелния проект EMA.

Разделение на света
Големите подводни кабелни проекти обикновено отнемат поне три години, за да преминат от концепцията до доставката. Китайските фирми се надяват да финализират договори до края на годината и да пуснат кабела EMA онлайн до края на 2025 г., казаха замесените хора.

Кабелът ще даде на Китай стратегическо предимство в битката му със Съединените щати, каза пред Reutters един от хората, участващи в сделката.

Първо, това ще създаде супербърза нова връзка между Хонконг, Китай и голяма част от останалия свят – нещо, което Вашингтон иска да избегне. Второ, това дава на подкрепяните от държавата телекомуникационни оператори в Китай по-голям обхват и защита, в случай че бъдат изключени от поддържаните от САЩ кабели в бъдеще.

Сякаш всяка страна се въоръжава с честотна лента“, каза един изпълнителен директор на телеком, участващ в сделката.

Изграждането на паралелни кабели между Азия и Европа, подкрепяни от САЩ и Китай, е безпрецедентно, казаха пред Reuters четиримата души, участващи в проекта. Това е ранен знак, че глобалната интернет инфраструктура, включително кабели, центрове за данни и мобилни телефонни мрежи, може да се раздели през следващото десетилетие, казаха двама анализатори по сигурността пред Reuters.

Държавите могат да бъдат принудени и да избират между използването на одобрено от Китай интернет оборудване или подкрепяни от САЩ мрежи, утвърждавайки разделенията по света и правейки инструментите, които подхранват световната икономика, като онлайн банкиране и сателитни системи за глобално позициониране, по-бавни и по-малко надеждни, каза Тимъти Хийт, изследовател по отбраната в RAND Corporation, базиран в САЩ мозъчен тръст.

Изглежда, че вървим по пътя, по който ще има водена от САЩ интернет и водена от Китай интернет екосистема“, каза Хийт пред Reuters. „Колкото повече САЩ и Китай се отделят един от друг в сферата на информационните технологии, толкова по-трудно става извършването на глобална търговия и основни функции.“

Антония Хмайди, анализатор в базирания в Берлин Институт за китайски изследвания на Меркатор, каза, че интернет работи толкова добре, защото независимо къде трябва да пътуват данните, те могат да се движат по множество различни маршрути за времето, необходимо за прочитане на тази дума.

Хмайди каза, че ако данните трябва да следват маршрути, одобрени от Вашингтон и Пекин, тогава ще стане по-лесно за Съединените щати и Китай да манипулират и шпионират тези данни; потребителите на интернет ще усетят влошаване на услугата; и ще стане по-трудно да се взаимодейства или да се прави бизнес с хора по света.

Тогава изведнъж цялата тъкан на интернет няма да работи, както беше предвидено“, каза Хмайди.

Битката „око за око“ за интернет хардуера отразява конфликта, който се случва около приложенията за социални медии и търсачките, създадени от американски и китайски фирми.

Съединените щати и техните съюзници забраниха използването на притежаваното от Китай приложение за кратки видеоклипове TikTok от държавни устройства поради опасения за националната сигурност. Много държави изразиха опасения, че китайското правителство ще получи достъп до данните, които TikTok събира за своите потребители по света.

Междувременно Китай вече ограничава какви уебсайтове могат да виждат неговите граждани и блокира приложенията и мрежите на много западни технологични гиганти, включително Google, YouTube, Facebook и Twitter.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
1
Коментара по темата
1.
anonymous
07.04.2023 14:30:04
0
0
ми хубу, да го планират. кво ни занимават. видяла жабата че подговават коня и поискала и тя да се подкове :)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ
САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори