×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият местен парламент на Бургас ще бъде аморфен и неуправляем


Новият местен парламент на Бургас ще бъде аморфен и неуправляем
Нощта на вота през 2007 г.: На площада в очакване на първите резултати са само Димитър Николов и Ваклин Стойновски и техните поддръжници. Другите двама основни претенденти Симеонов и Костадинов не дойдоха
08 Октомври 2011, Събота, 15:17 ч.
Автор: Пресцентър ПП“Бургас“, Снимка архив Бесове.бг

Очертаващата се ниска избирателна активност ще помогне на  Димитър Николов, но в ОбС ще влязат хора, с които ще е невъзможно да работи, ще има и цигани

Новият общински съвет на Бургас няма да е полезен със своята работа за гражданите на общината, ако изобщо успее да излъчи председател, ръководство и да сформира мнозинство от представителни групи на отделните формации, които ще прекрачат прага му. Очертава се ниска избирателна активност -  47 %, спрямо 52.5% през 2007. А това означава, че цели 16 политически формации, между които и няколко екзотични, ще  прескочат прага за общински съветници в края на месеца. За сравнение в този ОбС те бяха 11, което даде сравнително по-добра възможност за сработването им на принципна основа с общинската администрация.

Данните, с които разполага бесове.бг говорят и за още една тенденция, неотчитана в досегашни избори. В местния парламент възможности да влязат имат и двама-трима роми, излъчени от техни партии, плюс други двама от етническата ДПС. Интересно е как ще се разпределят като цяло циганските гласове, към които освен техните си партии ще посегнат и другите.

Липсата на хъс за водене на предизборна битка

и смислен дебат у повечето важни състезатели на този вот, като изключим ежедневните изяви на кандидат-кмета Ваклин Стойновски и листата му от КП“Ваклин Стойновски за Бургас“, не е здравословна, смятат политическите анализатори.

Последното социологическо изследване, проведено между 27 септември и 3 октомври 2011 г., показва апатия у избирателя. Неговите нагласи избора на кмет не са претърпели промяна до 3 октомври. Води Димитър Николов от ГЕРБ, следван от Ваклин Стойновски – КП“В.Стойновски за Бургас“, Валери Симеонов - НФСБ, Димо Грудев – Атака и Павел Маринов - БСП.

 
Това са основните кандидатури за кметове, които бяха известни доста преди старта на кампанията и вече няколко пъти са изследвани. Данните се изменят минимално и то в рамките на статистическата грешка. За пръв път се изследват нагласите на бургазлии да гласуват за листи от общински съветници на партиите, след като на 22 септември окончателно се регистрираха всички политически субекти.

През 2007 г.  в Общински съвет-Бургас влязоха 11 формации при над 50 политически субекта, участвали в изборите. Сега се състезават 36, а социолозите прогнозират 16 да успеят да прескочат така наречената "общинска избирателна квота".

Детайлно социологическо проучване проведено  с 2 529 анкетни карти сред бургазлии. Проучването е изработено по искане на предизборния щаб на политическа партия "Бургас" от софийска агенция и обхваща територията на цялата община без ромските секции, които е невъзможно да бъдат проучени.

Ромският вот е заложен изкуствено

в две допълнителни формации, за да се симулира ефекта с непредвиденото появяване на 3-мата съветници от БСДП на  Венцислав Чамурджиев на предните избори. Сега Чамурджиев не участва, но специфичното му място сред ромските избиратели и в някои села е заето от други три партии с екзотични кандидати в листите.

 
Ако избирателната активност се вдигне заради активизиране на  политическите партии в последните две седмици, то системата за изчисляване ще доведе до отпадане на част от малките формации. В такъв случай някоя от останалите партии може да повиши резултата си с до 1 съветник. При по-висока избирателна активност е възможен втори тур за кмет, но при активност между 46 и 47 % балотаж почти е изключен. 

7.30% декларират, че при промяна в политическата ситуация – като размириците в Катуница или непростим гаф на управляващата партия ГЕРБ, до изборите биха променили своя вот за съветници. 5.60% декларират подобна готовност в избора за кмет.

         10.20% от заявилите нежелание да гласуват са готови да отидат до урните при настъпване на:

         1. Извънредно политическо събитие - 2.50%;

         2. Промяна в икономическата ситуация в страната - 3.04% и при

         3. Промяна в икономическото положение в тяхното домакинство - 4.66%.

 Социолозите описват като статистически куриоз изборите през 2007 г. в Бургас, когато 21'569 гласа "изгоряха" при избора за съветници поради спецификата на метода Хеър-Ниймаер. Сега прогнозират, че този брой ще е наполовина по-малък и повече партии ще присъстват със свои представители в съвета. Специалистите не се ангажират с позиция относно отражението на ромския вот, манипулация на вота или изменение на резултата вследствие на недействителните гласове, които на предишните избори бяха над 8%. Сега се очаква недействителните да са още повече, тъй като изборите са смесени – за местна и президентска власт.


В категории: Опозиция , Политика


25
Коментара по темата
25.
от Черния Орден
17.10.2011 16:42:47
0
0
Масоните са тайни общества – мафия, която е единна и целенасочена. Съставена е само от посветени, които разполагат с основната част от капиталите по света. Така например в България има 4-5 масонски ложи, които са пуснали корените си в цялата страна. Те се числят към един или друг орден, но принципът им е винаги един и същ – да притежават върховна власт, блага и пари.
В държавата ни те са се намърдали на най-ключовите позиции като едно от тях е Столичната община, която представлява една огромна група от тази мафия. Превземането на позициите там започва още от времето на Янчулев като през целия този период те се умножават значително. Събират се на тайни места, където обсъждат пъклените си планове – като се започне от заменките на горите и се премине през обществените поръчки, че се стигне чак до общинско-частните връзки.
При масоните няма леви и десни, сини и червени – всички са от една партия, имайки главни позиции от своите хора по всички етажи на властта – съдебна, изпълнителна и законодателна. При тях солидарността е от особена важност в бизнеса, ето защо не е от значение дали масонът е причислен, в обществото, изцяло към престъпните организации или е част от “честните” политици.
Имената, за които се знае, че са масони, във връзка с по-горе казаното, са: покойните Илия Павлов и Емил Кюлев, както и Констадин Паскалев, проф.Пантев и министърът Вежди Рашидов, бившият председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, заместник кмета по финанси в община Бургас червеният Красимир Стойчев
И КМЕТЪТ НА БУРГАС ДИМИТЪР НИКОЛОВ
24.
дони
13.10.2011 21:36:45
0
0
Абе как изобщо накой може да повярва на тези измислици?! Прогнози?! Това да не ти е врачуване? Всички дето в прогнозите уж ги няма този път ще развалят уговорките! Този Николов повечето не могат да го дишат, той тръгнал да се пъчи с платените си публикации и лъскавите си снимчици, а на деспутите се ослушва като гърмян и очилцата му трепкат от нерви! Като чуе нещо умно и хоп на другия ден вече го е откраднал, всичките му проекти и идеи са крадени! Или му е забранено да мисли, или пък не Най-добре еза си завре проучванията в ............
23.
дима
11.10.2011 09:10:22
0
1
Искам да попитам В.С.откъде има толкова средства за тази безумно скъпа и същевременно абсолютно ненужна кампания.Защо НАП не се самосезира та нали нямаше фирми на негово име и де факто е безработен и както сам пише се състезава за една работа...Та той няма никакав шанс за общ.съвет камо ли кмет да става.Четейки форумите не виждам и един позитивен коментар за него-браво бургазлии-да накажем на изборите този самовлюбен и явно болен човечец!
22.
Вилизар Георгиев
10.10.2011 16:20:06
2
2
Вярвам,че много хора ще гласуват и то за Димитър Николов,защото той накара бургазлии да се гордеят с града си.Града ни блести за последните 4 години и няма кои да замени нашия кмет!!!
21.
точно така
10.10.2011 11:55:22
2
2
Само Димитър Николов-той е новия-стар кмет!!! С Вас сме,г-н Николов! Браво,Сияна!
20.
Сияна Ненкова
10.10.2011 09:48:13
2
3
Бургазлиите обичат Димитър Николов и има защо, той се труди за да задоволи всички претенции на такива като вас, които само мрънкат. Всички стреляте с недоказани обвинения и това от закона се нарича "клевета". Аз виждам как се промени града ни и съм благодарна на Кмета. Подкрепям Ви г-н Николов, напред и нагоре!
19.
Агенция Ем би, ем ви
09.10.2011 13:13:55
1
2
Както виждате моите прогнози са такива- победителите вият.
Така че да се подготвят да вият- Николов, ГЕРБ и БСП.
Ваклин само ще блее от опашката
18.
M
09.10.2011 12:31:58
0
2
БЪЛГАРИТЕ ДА ИЗЛЯЗАТ И ДА ГЛАСУВАТ ОСТАНА ЦИГАНСКИТЕ КУПЕНИ ГЛАСОВЕ ОТНОВО ДА ОПРЕДЕЛЯТ КОИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАИТЕ
17.
Ваклине
09.10.2011 12:26:06
0
4
Поне имаш ли пари да плащаш на журналистите глупосите, които им поръчваш, или и те като всички бургазлии ще пият по една студена вода след изборите?
16.
izsledovatel
09.10.2011 12:23:28
0
2
PROMQNA 6TE IMA ZA6TOTO SEGA 6TE SE AKTIVIRAT VSI4KI HORATA TRQBVA DA IZLQZAT I DA GLASUVAT I DA OBARNAT NAGLASENITE REZULTATI
15.
Алфа Орисърчс
08.10.2011 22:37:13
4
2
Николов номер 1 със смазваща преднина! ГЕРБ 14, БСП 9, НФСБ-6. зА Ваклин Ст. същото колебание като колегата ГЪЛЪБ.
Айде, лека нощ.
14.
глас народе глас Божи
08.10.2011 22:25:06
3
5
Ако случайно николов стане първи, това би се дължало на неотиване до урните на хора, коино никога не биха гласували за николов.Така че бургазлии-отидете сами до урните и доведе и семействата си, за да разбием на пух и прах манипулативните фалшифицирани изборни резултати на ГЕРБ.Бъдете активни, а не само мърморковци.
13.
ГЪЛЪБ
08.10.2011 22:10:52
6
2
Каквато и да е гражданската активност, балотаж няма да има. Първи ще е Николов. За общинския съвет давам такава прогноза- ГЕРБ 11-13, БСП - 6- 7, НФСБ 5- 6. За Ваклин се колебая между 0 и 1. Та това е една неплатена и непоръчана прогноза.
12.
Попов
08.10.2011 21:57:10
1
1
Както казах от горния материал мирише на застояло и фекалии
11.
бонбон
08.10.2011 21:41:44
4
6
Стунджи, като не ти харесва - марш където хвалят контрабандиста и закононарушителя Николов мухльото
10.
Стунджи
08.10.2011 21:16:00
5
8
Абе този сайт се превърна в сайт на килъра Стойновски.Тази партия ПП Бургас е под негова опека и то не бяха таблици поръчани и манипулирани от него.То бива бива ама.
9.
анти Антискпихтоп
08.10.2011 20:55:30
6
1
Балотаж няма да има. Всеки се изкарва втори. Но ще има само първи. Просто от раз!
8.
антискриптор
08.10.2011 20:15:07
0
2
скрипторче, днес пак са ти дала отпуск от веселата болница, марш обратно
7.
Кери
08.10.2011 19:45:00
0
1
Лудостта няма почивен ден
6.
уф
08.10.2011 18:30:47
2
6
Ше има ли поне 1 ден без платена ваклинова публикация?
Между другото ниската избирателна активност ще помогне само на такива като Ваклин и В. Симеонов. Първия разчита на платени гласове а втория на лумпенизираните си избиратели. Нито един от тях не бил имал шанс при сериозна активност.
5.
Отговор
08.10.2011 17:27:21
3
3
Този материал не звучи като прокоба, а като един КЪСЕН СОЦ- застоял и вонящ на фекалии, каквито са авторите му.
4.
Питане
08.10.2011 17:25:41
1
4
Това нещо като прокоба от дърти врачки ли е?
3.
ГЕРБ
08.10.2011 17:18:15
1
6
Надявайте се!!!!
Знаем всички кой си е платил за тези неверни цифри.
2.
сбогом кирлив ГЕРБ
08.10.2011 17:11:18
3
14
Законите на Герб:

За всички злини са виновни предишните.
Които не е съгласен с Бойковите идеологии е твърдо от Бсп.
Ако някой пише против Герб е комуне и платен драскач.
Алтернатива на нас няма - така е при вас е по-зле и от Жан тогава такава безработица нямаше.
Народът умира от глад но ние ще строим магистрали.
Младите напускат страната всеки ден-но ние се грижим за циганите-нашият редовен електорат.
Твърдо се борим с комунистите въпреки, че сме си бивши такива.
1.
Скриптор Инцертус
08.10.2011 15:46:07
13
6
Няма да има балотаж, г-н Стойновски
: )

Кметът ще продължи да се нарича Димитър Николов и това ще стане ясно още на 23 октомври.
Опитите Ви да манипулирате общественото мнение са ловки, признавам, но след изборите Вие най-добре ще знаете дали си е струвало усилията ... и парите.
Представената тук социология, макар и платена, е дискретна и не много дразнещо ви представя като основен опонент на настоящия кмет.
Но посочените в нея резултати са далеч от реалността.
Много Ви е слаба листата, г-н Стойновски. С какъв екип ще влезете Вие в Общината, ако спечелите изборите? Кой ще Ви пише проектите?
Та хората покрай Вас не знаят какво е оперативна програма!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори