×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мързеливо ръководство за влизане във форма


27 Март 2023, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Вижте кой е нужният минимум движение, с който можете да постигнете резултати

Учените са открили, че дори и най-устойчивите на изпотяване сред нас – онези, които мразят спорта от дъното на душата си, все пак имат шанс да подобрят здравето си. Има някои варианти да се спазва минимална фитнес рутина, която обаче все пак да върши работа.

Всички сме наясно, че за да бъдем в добра физическа форма, а и за да поддържаме това хубаво тяло, си е работа само по себе си. Има хора, които винаги намират време да спортуват, защото това е приоритет в техния живот (било то от суета или от загриженост за здравето им).

За щастие, експертите са открили, че дори и най-мързеливите хора могат да полагат някои леки усилия за добрата си форма, които да им се отблагодарят след време. С тези малки усилия човек може да повиши силата си, да подобри здравето на сърцето си и да подобри баланса на тялото си.

А ето и най-мързеливия наръчник за това как да влезете във форма:

1. Правете поза „фламинго“

Има много доказателства, че упражненията, които включват малко сила и баланс, са най-полезни за тялото. Можете да заставате на един крак (като ги редувате) за по една минута в поза „фламинго“, например докато си миете зъбите сутрин. Така че няма нужда да си взимате карта за фитнес зала. Наистина, изследователите са открили, че способността да се стои на един крак за десет секунди е свързана с продължителността на живота при хора на средна възраст и по-възрастни.
Повечето хора след определена възраст спират да могат да запазват равновесие, когато стоят на един крак и нямат опора. А според експертите това повишава риска от смърт в следващите 10 години с 84 процента (по различни причини).
В общи линии, ако можете да стоите на един крак в поза „фламинго“ – това е много добър знак за това в каква форма се намира вашето тяло.

2. Шестдесет секунди силови клякания

Една минута клекове е достатъчна, за да направите положителни промени, защото това е едно много добро упражнение. Клековете запазват мускулната маса и силата на краката и подколенните сухожилия, но е важно да правите клековете с правилна стойка за максимални ползи. Клековете не само ще подобрят силата на краката ви, но и ще ви помогнат да поддържате добра стойка и най-вече – гърба си изправен. Те са много добро упражнение за цялото тяло.
Опитвайте се всеки ден да правите пълни клякания, при които слизате възможно най-ниско поне една минута. Това упражнение увеличава сърдечната честота и стимулира производството на човешки хормон на растежа (HGH), който помага да се върне протеинът обратно в нашата чиста тъкан. Това предизвиква повишаване на метаболизма, което пък продължава дълго след самото упражнение.

3. Потапяне/плуване в студен басейн

Плуването в студена вода не е за всеки, но какво ще кажете, ако трябва да останете само няколко минути, за да се възползвате от предимствата на по-ефективното изгаряне на мазнини? Д-р Сузана Соберг, датски учен, специализиран в метаболизма и стреса, има убедителни доказателства, че само 11 минути плуване в студена вода седмично (на няколко кратки серии) върши отлична работа за тялото ви.

4. Направете 20 скока от радост

Правенето само на 20 скока с повторения на ден може да увеличи костната ви маса и силата ви. Тоест, ако искате по-здрави кости, защо да не подскачате малко нагоре-надолу, докато гледате любимия си сериал? Според скорошно проучване на университета Чукио в Япония, скоковете стимулират растежа на костите.

5. Малко йога за по-здраво сърце
Йога е мощна, защото модулира и балансира нервната система, понижавайки кръвното налягане. Не става въпрос да правите часове наред изтощителни пози от вида „куче“, „дърво“ и др. Достатъчно е само 15 минути на ден да правите стречинг в три вида маневри – разтягане, задържане на позата и накланяне на главата. Докато се разтягате, вие всъщност насърчавате тялото си да влезе в състояние на релаксация.
Междувременно свиването и отпускането на мускулите, докато задържате поза и я отпускате, също увеличава релаксацията, а йога позите, които включват накланяне на главата напред и назад, задействат автономни коригиращи механизми, които помагат да регулирате реакцията си на стрес и могат да добавят успокояващ ефект.

6. Разхождайте се с бързо темпо поне веднъж месечно

Проучване на UCL, ръководено от д-р Сара-Наоми Джеймс, установи, че физическата активност поне веднъж на всеки четири седмици (в идеалния случай през целия ви живот) е свързана с по-добри когнитивни функции на по-късен етап от живота. Ако не си падате по джогинга, тениса и плуването, то поне веднъж месечно можете да си правите интензивна, дълга разходка.

7. Почиствайте дома си с прахосмукачката

Експертите са убедени, че хората, които се отдават на повече от 15 минути чистене с прахосмукачка, тупане на килими и смяна на чаршафи в седмицата, всъщност са сравнително физически активни. Изследователи от UCL и Университета в Сидни открили, че само три или четириминутни изблици на енергична активност през целия ден – например игра с деца и домашни любимци, носене на тежки покупки от магазина, бързо изкачване на стълби, ходене по нанагорнище, тичане към гарата – е свързано със значително по-нисък риск от преждевременна смърт.
Достатъчни са ви много малки дози енергична активност на ден, които могат да подобрят сърдечно-респираторната годност, което е жизненоважен показател за дълголетие.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
проблема е
28.03.2023 07:33:19
0
2
плюскането,а не липсата на движение....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори