×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Григор Димитров падна с две позиции в световната ранглиста
  • Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
  • Великобритания ще удължи нулевите мита за украински стоки
  • Турция се движи с ускорени темпове към превръщането си в газов хъб
  • Автомобил с мигранти се е обърнал край София, има загинал
  • Балотаж за президентския пост в Черна Гора
  • Египет обсъди с Русия строежа на ядрена централа и търговията със зърно
  • Жертвите от земетресенията в Турция са над 49 550 души
  • Недостигът на експлозиви в Европа може да забави доставките на оръжие за Украйна
  • 1,4 млн. севернокорейци са се записали в армията заради омразата си към САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра


Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра
Многоспектърният екип от лекари и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов разказаха за магията, с която този уред успява да върне животи
17 Март 2023, Петък, 15:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

За 2 месеца са извършили над 20 манипулации, благодарение на модерната техника, с която у нас единствено Онкологичният център разполага

Да чуеш диагнозата „рак на гърдата“ вероятно е едно от най-стряскащите неща за жените. Статистиката показва, че подобно заболяване често води до летален край, но с напредване на медицината и професионализма на лекарите, коварният тумор може да бъде победен много лесно.

У нас единствено Комплексният онкологичен център в Бургас разполага с най-модерната техника за навременно установява на заболяването и поставянето на правилното лечение.

Многоспектърният екип от специалиасти - д-р Олга Караджова – нуклеарна медицина, д-р Павел Хрусанов – хирург, д-р Красимир Кенолов – пластичен хирург и д-р Николай Киселков – хирург, са златната четворка на КОЦ-Бургас, които наистина могат да върнат надеждата за живот на всяка онкоболна жена.

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом

Какво представлява гама сондата и какво е нейното конкретно приложение?

Това е диагностична процедура, която е изключително важна и е добре да се прилага, защото тя определя степента на разпространение на заболяването и може да спести на пациентката значителни неудобства от прилагане на една оперативна намеса.

След като има някакви съмнения за рак на гърдата, съществува алгоритъм – диагностично лечебен, който в продължение на максимум месец и половина трябва да изясни абсолютно всички обстоятелства около тумора и в рамките на това време да започне адекватното лечение, което е идивидуално при всяка пациентка.

Приемаме, че туморът е доказан и е ясно неговата биология. Това става с т.нар. щанцова биопсия, след което идва моментът за стадиране на тумора, защото от това зависи и лечебното поведение. Знаейки състоянието на лимфните възли под мишницата на болната гърда - дали са болни или здрави, от това зависи последващото лечебно поведение. До преди години това ставаше след т.нар. лимфна дисекция – отстраняване на всички лимфни възли под мишницата, което беше свързано със значителни неудобства, рискови, свързани с усложнения – ранни или по-късни, които продължават до края на живота на пациентката.

Т.нар. сентинелни лимфни възли – това са стражевите лимфни възли – първите, най-близките до гърдата лимфни възли. Счита се, че в почти 100 % от случаите те са първите заболели от туморните клетки, които циркулират в лимфната течност от момента на растежа на рака и практически дават първите разсейки и най-вече знак, че заболяването се разпространява.

Именно с този уред гама сонда, с който разполага КОЦ-Бургас, се установяват тези лимфни възли, след което се отстраняват хирургично и да се изследват. С това завършва практически стадирането на заболяването, след което вече е възможно и адекватно лечение.

Съществуват методи, които дават ориентировъчна представа за здравето на тези лимфни възли. Това са клиничните прегледи, ехографската диагноза, позитронно-емисионна томография също би могла да даде информация, но така или иначе нито един от тези не могат категорично да установят състоянието на лимфните възли.

Така както установяваме дали един тумор е злокачествен или не е, става с микроскопско изследване, по същият начин е необходимо микроскопско изследване на лимфен възел, което в кайна сметка категорично ще установи дали той е болен или не.

Съществува метод, с който тези първи лимфни възли по посока на мишницата, могат да бъдат установени, след което хирургът вече да се намеси отстранявайки ги, да ги предаде на патолога и той да си каже мнението – дали става дума за здрави лимфни възли или болни.

Този метод се нарича "маркиране".  Това става с инжектиране на радиоактивно вещество около тумора, което се натрупва в първите лимфни възли. Тази процедура обикновено се прави с отстраняване на първичния тумор. Разбира се, не всяка жена е подходяща за подобна процедура. За да се предприеме такова действие, трябва предварителната информация за състоянието на лимфните възли да показва, че те в голяма степен на сигурност не са ангажирани от палогичния процес.

Инжектира се това вещество около тумора, като на следващия ден се прави т.нар. „картографиране“ – установява се с диагностична апаратура мястото на тези възли и тогава вече се намесва хирургът.

Какво представлява хирургичната намеса?

След картографирането на лимфните възли се прави един неголям разрез в подмишничната ямка и със специална гама сонда се установяват тези лимфни възли, които се считат, че са първите по посока на разпространението на тумора и са натоварени с парадеактивно вещество. Хирургът ги отстранява и се дават за микроскопско изследване. С това хирургичната намеса, отстранявайки и самия тумор на гърдата, приключва.

Ако се окаже, че отстранените и изследвани лимфни възли, не са натоварени с туморни клетки, фактически хирургичната намеса приключва, което пък е изключително щадящо за жената и почти не води до някакви усложнения. Тогава вече можем да говорил за пълно стадиране на заболяването, което подава информация какво лечебно поведение да се предприеме.

"За да се осъществи една такава процедура е необходимо да има екип от диагностици по нуклеарна медицина, модерна техника, хирург и патолог. В нашата болница има такъв екип, което дава възможност за рутинна процедура да се провежда това изследване. В световен мащаб това е златният стандарт за диагностициране състоянието на лимфните възли, което пък води до стадиране на болестта. Това е нещо, което се прави от години в по-напредналите страни, в България, за съжаление, се осъществява на 2-3 места и КОЦ-Бургас е едно от тях. Освен за стадиране на заболяването, гама сондата спестява на пациентката изключително много неудобства. Процедурата не е натоварваща, понася се лесно и в рамките на два пациента може да бъде изписан в добро здраве, очаквайки резултатите от изследванията и започвайки в най-близко бъдеще своето адекватно лечение", поясни хирург д-р Павел Хрусанов.

Или по друг начин казано:

Без специалната модерна апаратура гама сондата – при една онкоболна жена трябва да се премахват абсолютно всички възли без значение дали в тях има тумор. С гама сондата се премахват конкретни лимфни болни възли, а почти 99 % е сигурно, че в останали лимфни възли няма да има разсейки, тъй като при тях има нива и се смята, че в метастазите те не се прескачат . Ако гама сондата покаже, че на първо ниво има заразени възли и те се отстраняват, на второ ниво няма как да има заразени. Това всъщност спестява на пациентката манипулация, която би довела до отток на ръката,  нарушена чувствителност на кожата, двигателна болка и тн. 

Именно наличието на гама сондата и професионалният златен екип в КОЦ-Бургас може да и гарантира, че една пациентка може да премине възможно най-щадящо през подобно лечение. 

"Показанията за тази процедура са наличие на тумор до 5 см в гърдата, направени клиничен преглед, ехографско изследване, позиционно емисионна томография, при които информацията е, че лимфните възли не са засегнати от туморния процес.

Ако се окаже, че при някои от тези изследвания, че е налице засягане от туморния процес, прилагането на процедурата с гамасондата става безсмислено. Започва се химиотерапия и в последствие пациентката трябва да се подложи на оперативно остраняване на всички лимфни възли под мишницата.

Ако при прилагане на процедурата и микроскопскоро излседване на лимфните възли се установи, че са налице т. нар. „микрометастази“, това предполага все още невъзможност за разсейване на процеса в по-далечни лимфни възли, не е необходимо да се прави лимфна дисекция. Алтернативата тук е облъчването с лечебна цел на подмишничната ямка", каза още д-р Павел Хрусанов


В категории: Здраве , Бургас


Рецепта за понички с крем
Рецепта за понички с крем 20/03/2023, Понеделник 21:00 0
България Всички новини
Хванаха 42-годишен мъж от с. Свобода с 2,20 промила зад волана Хванаха 42-годишен мъж от с. Свобода с 2,20 промила зад волана Той е бил задържан за срок до 24 часа Секс веднъж седмично е минималната доза за щастливите двойки Секс веднъж седмично е минималната доза за щастливите двойки Сексът не трябва да бъде страстен, можете да го възприемете като възможност да се отворите напълно към партньора си Кога трябва да елиминирате токсичните хора от живота си Кога трябва да елиминирате токсичните хора от живота си Прибягвате до нездравословни механизми за справяне със стреса, който ви нанася токсичната личност 4 зодии, които изискват абсолютно съвършенство от партньора си 4 зодии, които изискват абсолютно съвършенство от партньора си Не е лесно да се живее според стандартите на тези знаци Рецепта за понички с крем Рецепта за понички с крем Десерт от италианската кухня Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично Среден пръст - защо показването му означава нещо неприлично Антрополозите са единодушни: това е един от най-древните, ако не и праисторически жестове, които хората използват Какво стана с чичо Митко от Ямбол, спечелил 12 милиона от лотарията на Божков Какво стана с чичо Митко от Ямбол, спечелил 12 милиона от лотарията на Божков Отначало той помислил, че става въпрос за 12 хиляди и после не вярвал на очите си Би Ти Ви ще излъчи отличения с "Оскар" филм "Навални" Би Ти Ви ще излъчи отличения с "Оскар" филм "Навални" Филмът, отличен с Академичната награда за най-добър документален филм, ще може да се гледа в петък от 20 ч Силиконови импланти втора ръка вървят за 100 лева на битака Силиконови импланти втора ръка вървят за 100 лева на битака Те са от партида, изтеглена от пазара, защото причинявала онкологично заболяване Няма да можем да продадем апартамента, ако имаме неплатена глоба към КАТ Няма да можем да продадем апартамента, ако имаме неплатена глоба към КАТ Недвижими имоти не могат да бъдат включвани в капитала на търговски дружества и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, ако собственикът има просрочени налози към държавната хазна
Женското крило на управляващата партия в Танзания иска кастрация за хомосексуалистите Женското крило на управляващата партия в Танзания иска кастрация за хомосексуалистите Хомосексуалните отношения са забранени в източноафриканската държава, а при осъждане за такова провинение следва дълъг срок на лишаване от свобода Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба Ще пенсионират ли черногорци президента си Джуканович след 30-годишна служба Той е във властта три десетилетия - ту като президент, ту като премиер. Сега е на балотаж, но този път най-вероятно ще го загуби  Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лв. Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лв. До 17 март приходната агенция събра 9 % повече ДДС спрямо същия период на 2022 г. Путин клекна! Вече е готов да преговаря за спиране на войната Путин клекна! Вече е готов да преговаря за спиране на войната Младоженец остави булката си, защото имала слаби оценки Младоженец остави булката си, защото имала слаби оценки Според роднините на булката обаче проблемът не е в нейните оценки, а в размера на зестрата Трус от 4,9 по Рихтер в Румъния Трус от 4,9 по Рихтер в Румъния Трусът е регистриран в 16:02 ч. с епицентър на 11.5 км от румънския град Търгу Жиу и на 256 км от София Международният наказателен съд каза, че заповедта за арест на Путин е доживотна Международният наказателен съд каза, че заповедта за арест на Путин е доживотна Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си Брус Уилис отбеляза първия си рожден ден след страшната диагноза Брус Уилис отбеляза първия си рожден ден след страшната диагноза Актьорът стана на 68 в компанията на Деми Мур, дъщерите им и настоящата си жена Той ми даде това, което Асен никога не успя, каза Диляна Попова за новия си Той ми даде това, което Асен никога не успя, каза Диляна Попова за новия си Тя и Блатечки са запазили добрия тон и сърдечните си взаимоотношения, но само като приятели
Евгений Дайнов Евгений Дайнов Хора като Путин са обречени
Виц на деня Виц на деня - Обичам те!
- Защо ми го казваш?!? Публикувай го във Фейсбук, като нормалните хора.
Виц на деня Виц на деня Влязох в черквата да се изповядам, на излизане, попа беше викнал полиция Статус във фейсбук Статус във фейсбук При жените всичко е просто: Дългата коса трябва да се подстриже, късата да се удължи, правата да се накъдри, а къдравата да се изправи.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече