×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра


Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра
Многоспектърният екип от лекари и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов разказаха за магията, с която този уред успява да върне животи
17 Март 2023, Петък, 15:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

За 2 месеца са извършили над 20 манипулации, благодарение на модерната техника, с която у нас единствено Онкологичният център разполага

Да чуеш диагнозата „рак на гърдата“ вероятно е едно от най-стряскащите неща за жените. Статистиката показва, че подобно заболяване често води до летален край, но с напредване на медицината и професионализма на лекарите, коварният тумор може да бъде победен много лесно.

У нас единствено Комплексният онкологичен център в Бургас разполага с най-модерната техника за навременно установява на заболяването и поставянето на правилното лечение.

Многоспектърният екип от специалиасти - д-р Олга Караджова – нуклеарна медицина, д-р Павел Хрусанов – хирург, д-р Красимир Кенолов – пластичен хирург и д-р Николай Киселков – хирург, са златната четворка на КОЦ-Бургас, които наистина могат да върнат надеждата за живот на всяка онкоболна жена.

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом

Какво представлява гама сондата и какво е нейното конкретно приложение?

Това е диагностична процедура, която е изключително важна и е добре да се прилага, защото тя определя степента на разпространение на заболяването и може да спести на пациентката значителни неудобства от прилагане на една оперативна намеса.

След като има някакви съмнения за рак на гърдата, съществува алгоритъм – диагностично лечебен, който в продължение на максимум месец и половина трябва да изясни абсолютно всички обстоятелства около тумора и в рамките на това време да започне адекватното лечение, което е идивидуално при всяка пациентка.

Приемаме, че туморът е доказан и е ясно неговата биология. Това става с т.нар. щанцова биопсия, след което идва моментът за стадиране на тумора, защото от това зависи и лечебното поведение. Знаейки състоянието на лимфните възли под мишницата на болната гърда - дали са болни или здрави, от това зависи последващото лечебно поведение. До преди години това ставаше след т.нар. лимфна дисекция – отстраняване на всички лимфни възли под мишницата, което беше свързано със значителни неудобства, рискови, свързани с усложнения – ранни или по-късни, които продължават до края на живота на пациентката.

Т.нар. сентинелни лимфни възли – това са стражевите лимфни възли – първите, най-близките до гърдата лимфни възли. Счита се, че в почти 100 % от случаите те са първите заболели от туморните клетки, които циркулират в лимфната течност от момента на растежа на рака и практически дават първите разсейки и най-вече знак, че заболяването се разпространява.

Именно с този уред гама сонда, с който разполага КОЦ-Бургас, се установяват тези лимфни възли, след което се отстраняват хирургично и да се изследват. С това завършва практически стадирането на заболяването, след което вече е възможно и адекватно лечение.

Съществуват методи, които дават ориентировъчна представа за здравето на тези лимфни възли. Това са клиничните прегледи, ехографската диагноза, позитронно-емисионна томография също би могла да даде информация, но така или иначе нито един от тези не могат категорично да установят състоянието на лимфните възли.

Така както установяваме дали един тумор е злокачествен или не е, става с микроскопско изследване, по същият начин е необходимо микроскопско изследване на лимфен възел, което в кайна сметка категорично ще установи дали той е болен или не.

Съществува метод, с който тези първи лимфни възли по посока на мишницата, могат да бъдат установени, след което хирургът вече да се намеси отстранявайки ги, да ги предаде на патолога и той да си каже мнението – дали става дума за здрави лимфни възли или болни.

Този метод се нарича "маркиране".  Това става с инжектиране на радиоактивно вещество около тумора, което се натрупва в първите лимфни възли. Тази процедура обикновено се прави с отстраняване на първичния тумор. Разбира се, не всяка жена е подходяща за подобна процедура. За да се предприеме такова действие, трябва предварителната информация за състоянието на лимфните възли да показва, че те в голяма степен на сигурност не са ангажирани от палогичния процес.

Инжектира се това вещество около тумора, като на следващия ден се прави т.нар. „картографиране“ – установява се с диагностична апаратура мястото на тези възли и тогава вече се намесва хирургът.

Какво представлява хирургичната намеса?

След картографирането на лимфните възли се прави един неголям разрез в подмишничната ямка и със специална гама сонда се установяват тези лимфни възли, които се считат, че са първите по посока на разпространението на тумора и са натоварени с парадеактивно вещество. Хирургът ги отстранява и се дават за микроскопско изследване. С това хирургичната намеса, отстранявайки и самия тумор на гърдата, приключва.

Ако се окаже, че отстранените и изследвани лимфни възли, не са натоварени с туморни клетки, фактически хирургичната намеса приключва, което пък е изключително щадящо за жената и почти не води до някакви усложнения. Тогава вече можем да говорил за пълно стадиране на заболяването, което подава информация какво лечебно поведение да се предприеме.

"За да се осъществи една такава процедура е необходимо да има екип от диагностици по нуклеарна медицина, модерна техника, хирург и патолог. В нашата болница има такъв екип, което дава възможност за рутинна процедура да се провежда това изследване. В световен мащаб това е златният стандарт за диагностициране състоянието на лимфните възли, което пък води до стадиране на болестта. Това е нещо, което се прави от години в по-напредналите страни, в България, за съжаление, се осъществява на 2-3 места и КОЦ-Бургас е едно от тях. Освен за стадиране на заболяването, гама сондата спестява на пациентката изключително много неудобства. Процедурата не е натоварваща, понася се лесно и в рамките на два пациента може да бъде изписан в добро здраве, очаквайки резултатите от изследванията и започвайки в най-близко бъдеще своето адекватно лечение", поясни хирург д-р Павел Хрусанов.

Или по друг начин казано:

Без специалната модерна апаратура гама сондата – при една онкоболна жена трябва да се премахват абсолютно всички възли без значение дали в тях има тумор. С гама сондата се премахват конкретни лимфни болни възли, а почти 99 % е сигурно, че в останали лимфни възли няма да има разсейки, тъй като при тях има нива и се смята, че в метастазите те не се прескачат . Ако гама сондата покаже, че на първо ниво има заразени възли и те се отстраняват, на второ ниво няма как да има заразени. Това всъщност спестява на пациентката манипулация, която би довела до отток на ръката,  нарушена чувствителност на кожата, двигателна болка и тн. 

Именно наличието на гама сондата и професионалният златен екип в КОЦ-Бургас може да и гарантира, че една пациентка може да премине възможно най-щадящо през подобно лечение. 

"Показанията за тази процедура са наличие на тумор до 5 см в гърдата, направени клиничен преглед, ехографско изследване, позиционно емисионна томография, при които информацията е, че лимфните възли не са засегнати от туморния процес.

Ако се окаже, че при някои от тези изследвания, че е налице засягане от туморния процес, прилагането на процедурата с гамасондата става безсмислено. Започва се химиотерапия и в последствие пациентката трябва да се подложи на оперативно остраняване на всички лимфни възли под мишницата.

Ако при прилагане на процедурата и микроскопскоро излседване на лимфните възли се установи, че са налице т. нар. „микрометастази“, това предполага все още невъзможност за разсейване на процеса в по-далечни лимфни възли, не е необходимо да се прави лимфна дисекция. Алтернативата тук е облъчването с лечебна цел на подмишничната ямка", каза още д-р Павел Хрусанов


В категории: Здраве , Бургас


Този поп певец се ошишка
Този поп певец се ошишка 16/06/2024, Неделя 19:20 1
От 8 години не е спал с мъж
От 8 години не е спал с мъж 16/06/2024, Неделя 19:00 1
Край на "Ергенът"
Край на "Ергенът" 16/06/2024, Неделя 18:00 3
България Всички новини
Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Изградил е необичайно селище в Неофит Рилски, наподобяващо на мормонска секта  Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Радев сега излезе на кастинг, защото демонстрира божествени тела, подчертава Росен Йорданов  Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Детето е настанено в болница Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Диона съсипана, полицай се извъртял пред съда Пробвала съм наркотици, когато съм ходила на партита, но никога не съм застрашавала живота на друг човек, признава певицата  Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Две звезди от "Хелс Китчън" се мразят, блокирани са в социалните мрежи Гатьо разкрива, че се е виждал като победител в Кухнята на ада, но е категоричен, че след като Алекс Гърдева е спечелила първото място, значи е достойна за него Този поп певец се ошишка Този поп певец се ошишка Неотдавна Костадинов разкри, че с жена му стягат къща край София Познават ли бургазлии депутатите си Познават ли бургазлии депутатите си Вижте какво показа социалният експеримент на Флагман.бг От 8 години не е спал с мъж От 8 години не е спал с мъж Наско Месечков е останал само "на жени" Чиновническите заплати догониха депутатските Чиновническите заплати догониха депутатските Това сочи Докладът за състоянието на администрацията за 2023 Над 5 хил. непалци вече работят в България Над 5 хил. непалци вече работят в България Масово млади непалци и индийци между 20 и 30-годишна възраст избират България, но пътят дотук не е лесен
Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Новата кариера я е превърнала в „абсолютен изгнаник“ в родния й град и е имала ужасна последна година Едрогърда моделка се повози гола в метрото Едрогърда моделка се повози гола в метрото Полуголото момиче засне пътуването си, заобиколена от туристи Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си По думите на Дмитрий Песков, Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение, защото военната обстановка за Киев се влошава 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ Трудно е да се знае точно кога ще се случи, но със сигурност, ако сравните това с други зони на субдукция, е доста късно, алармира учен Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Рени живее в страх, че синът й ще избяга от нея Припомняме, че Борис се изнесе преди 2 години и половина от жилището на майка си и не желае да общува с нея по никакъв повод Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го Ужас в Хамбург! Запалянко сече с брадва футболни фенове, застреляха го  Чули се четири изстрела, с които полицията е неутрализирала нападателя Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Чувствах се така, сякаш някой е пробил дупка в гърдите ми, каза Шакира за Пике Страданието, което изпитах, беше може би най-голямото, което някога съм изпитвала през живота си, споделя колумбийската суперзвезда Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Сензационни разкрития за Зона 51! Много интелигентни същества живеят във вътрешността на Земята Бившият полковник американските ВВС Бейли Удуърд проговори за тайното съоръжение
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори