×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра


Златните лекари на КОЦ-Бургас, за които отстраняване на рак на гърдата с гама сонда е детска игра
Многоспектърният екип от лекари и управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов разказаха за магията, с която този уред успява да върне животи
17 Март 2023, Петък, 15:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

За 2 месеца са извършили над 20 манипулации, благодарение на модерната техника, с която у нас единствено Онкологичният център разполага

Да чуеш диагнозата „рак на гърдата“ вероятно е едно от най-стряскащите неща за жените. Статистиката показва, че подобно заболяване често води до летален край, но с напредване на медицината и професионализма на лекарите, коварният тумор може да бъде победен много лесно.

У нас единствено Комплексният онкологичен център в Бургас разполага с най-модерната техника за навременно установява на заболяването и поставянето на правилното лечение.

Многоспектърният екип от специалиасти - д-р Олга Караджова – нуклеарна медицина, д-р Павел Хрусанов – хирург, д-р Красимир Кенолов – пластичен хирург и д-р Николай Киселков – хирург, са златната четворка на КОЦ-Бургас, които наистина могат да върнат надеждата за живот на всяка онкоболна жена.

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом

Какво представлява гама сондата и какво е нейното конкретно приложение?

Това е диагностична процедура, която е изключително важна и е добре да се прилага, защото тя определя степента на разпространение на заболяването и може да спести на пациентката значителни неудобства от прилагане на една оперативна намеса.

След като има някакви съмнения за рак на гърдата, съществува алгоритъм – диагностично лечебен, който в продължение на максимум месец и половина трябва да изясни абсолютно всички обстоятелства около тумора и в рамките на това време да започне адекватното лечение, което е идивидуално при всяка пациентка.

Приемаме, че туморът е доказан и е ясно неговата биология. Това става с т.нар. щанцова биопсия, след което идва моментът за стадиране на тумора, защото от това зависи и лечебното поведение. Знаейки състоянието на лимфните възли под мишницата на болната гърда - дали са болни или здрави, от това зависи последващото лечебно поведение. До преди години това ставаше след т.нар. лимфна дисекция – отстраняване на всички лимфни възли под мишницата, което беше свързано със значителни неудобства, рискови, свързани с усложнения – ранни или по-късни, които продължават до края на живота на пациентката.

Т.нар. сентинелни лимфни възли – това са стражевите лимфни възли – първите, най-близките до гърдата лимфни възли. Счита се, че в почти 100 % от случаите те са първите заболели от туморните клетки, които циркулират в лимфната течност от момента на растежа на рака и практически дават първите разсейки и най-вече знак, че заболяването се разпространява.

Именно с този уред гама сонда, с който разполага КОЦ-Бургас, се установяват тези лимфни възли, след което се отстраняват хирургично и да се изследват. С това завършва практически стадирането на заболяването, след което вече е възможно и адекватно лечение.

Съществуват методи, които дават ориентировъчна представа за здравето на тези лимфни възли. Това са клиничните прегледи, ехографската диагноза, позитронно-емисионна томография също би могла да даде информация, но така или иначе нито един от тези не могат категорично да установят състоянието на лимфните възли.

Така както установяваме дали един тумор е злокачествен или не е, става с микроскопско изследване, по същият начин е необходимо микроскопско изследване на лимфен възел, което в кайна сметка категорично ще установи дали той е болен или не.

Съществува метод, с който тези първи лимфни възли по посока на мишницата, могат да бъдат установени, след което хирургът вече да се намеси отстранявайки ги, да ги предаде на патолога и той да си каже мнението – дали става дума за здрави лимфни възли или болни.

Този метод се нарича "маркиране".  Това става с инжектиране на радиоактивно вещество около тумора, което се натрупва в първите лимфни възли. Тази процедура обикновено се прави с отстраняване на първичния тумор. Разбира се, не всяка жена е подходяща за подобна процедура. За да се предприеме такова действие, трябва предварителната информация за състоянието на лимфните възли да показва, че те в голяма степен на сигурност не са ангажирани от палогичния процес.

Инжектира се това вещество около тумора, като на следващия ден се прави т.нар. „картографиране“ – установява се с диагностична апаратура мястото на тези възли и тогава вече се намесва хирургът.

Какво представлява хирургичната намеса?

След картографирането на лимфните възли се прави един неголям разрез в подмишничната ямка и със специална гама сонда се установяват тези лимфни възли, които се считат, че са първите по посока на разпространението на тумора и са натоварени с парадеактивно вещество. Хирургът ги отстранява и се дават за микроскопско изследване. С това хирургичната намеса, отстранявайки и самия тумор на гърдата, приключва.

Ако се окаже, че отстранените и изследвани лимфни възли, не са натоварени с туморни клетки, фактически хирургичната намеса приключва, което пък е изключително щадящо за жената и почти не води до някакви усложнения. Тогава вече можем да говорил за пълно стадиране на заболяването, което подава информация какво лечебно поведение да се предприеме.

"За да се осъществи една такава процедура е необходимо да има екип от диагностици по нуклеарна медицина, модерна техника, хирург и патолог. В нашата болница има такъв екип, което дава възможност за рутинна процедура да се провежда това изследване. В световен мащаб това е златният стандарт за диагностициране състоянието на лимфните възли, което пък води до стадиране на болестта. Това е нещо, което се прави от години в по-напредналите страни, в България, за съжаление, се осъществява на 2-3 места и КОЦ-Бургас е едно от тях. Освен за стадиране на заболяването, гама сондата спестява на пациентката изключително много неудобства. Процедурата не е натоварваща, понася се лесно и в рамките на два пациента може да бъде изписан в добро здраве, очаквайки резултатите от изследванията и започвайки в най-близко бъдеще своето адекватно лечение", поясни хирург д-р Павел Хрусанов.

Или по друг начин казано:

Без специалната модерна апаратура гама сондата – при една онкоболна жена трябва да се премахват абсолютно всички възли без значение дали в тях има тумор. С гама сондата се премахват конкретни лимфни болни възли, а почти 99 % е сигурно, че в останали лимфни възли няма да има разсейки, тъй като при тях има нива и се смята, че в метастазите те не се прескачат . Ако гама сондата покаже, че на първо ниво има заразени възли и те се отстраняват, на второ ниво няма как да има заразени. Това всъщност спестява на пациентката манипулация, която би довела до отток на ръката,  нарушена чувствителност на кожата, двигателна болка и тн. 

Именно наличието на гама сондата и професионалният златен екип в КОЦ-Бургас може да и гарантира, че една пациентка може да премине възможно най-щадящо през подобно лечение. 

"Показанията за тази процедура са наличие на тумор до 5 см в гърдата, направени клиничен преглед, ехографско изследване, позиционно емисионна томография, при които информацията е, че лимфните възли не са засегнати от туморния процес.

Ако се окаже, че при някои от тези изследвания, че е налице засягане от туморния процес, прилагането на процедурата с гамасондата става безсмислено. Започва се химиотерапия и в последствие пациентката трябва да се подложи на оперативно остраняване на всички лимфни възли под мишницата.

Ако при прилагане на процедурата и микроскопскоро излседване на лимфните възли се установи, че са налице т. нар. „микрометастази“, това предполага все още невъзможност за разсейване на процеса в по-далечни лимфни възли, не е необходимо да се прави лимфна дисекция. Алтернативата тук е облъчването с лечебна цел на подмишничната ямка", каза още д-р Павел Хрусанов


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори