×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом


КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом
Проф. Христо Бозов, д-р Петя Тусчиева и д-р Николай Киселков (отляво надясно)
13 Юли 2022, Сряда, 18:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Чрез гама сондата екипът ни от опитни онкохирурзи установява развитието му в много ранен стадий, а лечението се поема от НЗОК, каза управителят проф. Христо Бозов

Най-модерната гама сонда за откриване на меланом в цяла България се намира в Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ-Бургас). Това е единственото специализирано лечебно заведение в Източна България, където можете да се изследвате, и то с апаратура от световна величина, каквато няма дори в София.

Лечението се поема от НЗОК, пациентът не заплаща абсолютно нищо, бива приеман по клинична пътека, след което и маркирането в Клиниката по нуклеарна медицина, и самата биопсия се плащат от Касата.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас.

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела

„Меланомът е едно от най-злокачествените ракови заболявания. За радост той е сравнително рядък, но когато се развие, има много агресивно протичане и ако не се диагностицира и лекува навреме, може да завърши много бързо с фатален изход. Затова хората с по-светла кожа трябва да използват слънцезащитни кремове с висок фактор, особено през лятото, когато се излагат на слънце.  Смята се, че ултравиолетовата светлина на слънцето и в солариумите може да предизвика развитието на малигнен меланом. Това е най-често срещаният рак на кожата, при който клетките, наречени меланоцити, в които се намира меланинът или пигментът, който придава специфичния цвят на кожата, очите и косата – тези клетки започват по някаква причина да се делят по-бързо и да се разпространяват, т. е. да метастазират. По този начин те могат да достигнат до по-важните вътрешни органи и да се развие т. нар. четвърти или последен стадий на развитието на малигнения меланом. Затова ние внедрихме новия метод“, каза проф. Бозов.

Той е категоричен, че е изключително важно хората, които имат и най-малкото съмнение за промяна на някои характеристики на бенки по тялото си, да се обърнат към техен специалист – хирург или кожен лекар, за да може навреме да се предприемат съответните мерки. „Съществува много проста техника за разпознаване на промени в бенките, която се нарича A, B, C, D, E тест, като това е важен метод за разкриването на потенциалните ракови лезии. Предимно меланомите се развиват при мъжете по гърба, а при жените – по долните крайници, но също могат да се срещнат по шията, по торса, включително и по лицето“, обясни проф. Бозов.

Важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия

И повтори: важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия. „Нераковите бенки са обикновено кръгли и симетрични, докато при раковите, когато започва да се развива меланом, от едната страна те стават несиметрични и изглеждат по различен начин. Освен това очертанията им са по-скоро неправилни, докато при доброкачествените бенки – правилни. Освен това цветът на меланомите започва да се променя и той включва различни нюанси и цветове на черно, кафяво и бронзово кафяво, включително може да има и бяла или синя пигментация. При меланома имаме промяна и в размера на бенките. Например, ако бенката стане по-голяма с една четвърт от тази, която е била в началото, може да се подозира вече преминаването й в меланом. Изключително важно е, че тези промени във външния вид могат да се развият много бързо – за седмици или за месеци. Лечението в много голяма степен е хирургично – отстранява се самият меланом, включително и здравата тъкан около него на определено разстояние. Затова е много важно да се вземе биопсия и да се определи дали има в близките лимфни възли някакво разпространение на разсейки – т. е. меланомът от първи, втори или нулев стадий започва да преминава в трети стадий, когато вече се разпространява по лимфните възли. Най-опасно е вече да премине в четвърти стадий, когато тази тъкан метастазира във вътрешните органи, включително белия дроб, черния дроб, костите“, обясни проф. Бозов.

Затова Комплексният онкологичен център закупува ултрамодерна гама сонда, с която опитните хирурзи, от които водещ е д-р Николай Киселков чрез сцинтиграфска техника могат да откриват промени в развитието на меланома и най-вече дали се засягат най-близките или стражеви лимфни възли.

Статистиката сочи, че през 2021 г. в КОЦ-Бургас са регистрирани 28 случая на малигнен меланом от общо 329 случая на кожен карцином. Тази година към момента имаме 7 случая от 155 пациенти с карцином на кожата.

Кадър на екипа на КОЦ-Бургас. Изследването е абсолютно безопасно за пациента

Водещият онкохирург д-р Николай Киселков допълни, че неговият екип е от доста опитни специалисти и когато дойде пациент със съмнителна лезия за меланом, веднага могат да преценят с просто око дали става въпрос за начален, или по-напреднал меланом.

„Когато става въпрос за начален меланом, го изрязваме в половин до един сантиметър, след което го изпращаме за изследване – клинично, ехографски и дори с ПЕТ скенер, както и изследваме съседните на меланома лимфни възли. Ако няма данни за разсейки, там идва смисълът от апаратурата, с която разполагаме или установяване на т. нар. сентинелен или стражеви – първия лимфен възел, който би поел метастазата евентуално. Смисълът на тази техника е при начални меланоми да се открият скрити метастази, които съществуват при 20% от случаите. Ако не се търсят насочено, ние смятаме, че пациентът е в първи стадий, а всъщност той е в трети. Така изтърваме златния момент, преди да се демонстрират метастазите, в който да се започне специфично лечение, т. нар. таргетна терапия, която е изключително ефективна. Ще загубим този период, в който можем да излекуваме до 60% от пациентите напълно. Техниката е следната – от 2 до 8 седмици, след като сме изрязали меланома, в Отделението по нуклеарна медицина става маркиране с радиоактивен технеций, който се инжектира на четири места около тумора, където е бил изотоп. След това на SPECT СТ, което представлява специална техника в нуклеарната медицина, се установява кой възел е поел изотопа, къде е натрупан. Чрез гама сондата ние локализираме точно този възел и със съвсем малка хирургична интервенция го отстраняваме и търсим разсейки в него. В 20% от случаите, въпреки че няма демонстрирани метастази, се откриват микро метастази, което спасява пациентите, защото започваме активно лечение“, разясни д-р Киселков.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас (вляво)

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела. „Много е важно, че ние установяваме интраоперативно лимфния възел, който най-много е поел изотопа, отстраняваме го от оперативното поле и отстрани също мерим неговата активност. Това потвърждава, че е поел изотопа. След като впоследствие мерим полето, когато е отстранен, вече няма активност, или е само фонова, което е нормално“, обясни д-р Киселков.

Той добави, че изследването е абсолютно безопасно за пациента. „Когато всеки чуе, че става въпрос за радиоактивно изследване или радиоактивен изотоп, се плаши. При това лечение се касае за много ниска активност. Дори нашата консултантка от Националния онкологичен център е в напреднала бременност и непрекъснато ни помага и консултира в операционната зала. Това показва безвредността на метода“, завърши онкохирургът д-р Николай Киселков.

Репортер на Флагман.бг видя в коридорите на КОЦ Бургас популярен бургазлия, който искаше да благодари на целия екип на здравното заведение и специално на един човек.

"Сърдечни благодарности за д-р Киселков - изключително отговорен и сериозен човек, който има специално отношение към пациента. Той е богатство за българската медицина", каза Емил Андонов, един от първите пациенти, излекувани с новата апаратура.

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори