×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Изтича срокът за регистрация в ЦИК на социологическите агенции
  • Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер е регистрирано в централната част на Турция
  • Днес отбелязваме Часът на Земята. Загасяме светлините в домовете си от 20.30 до 21.30 ч.
  • Откриха 15 мигранти в капан във влак в Тексас, двама загинали
  • Най-малко двама души са загинали, а други девет са в неизвестност след експлозия и последвал пожар в шоколадовата фабрика в САЩ
  • Студент атмосферен фронт разваля времето у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом


КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом
Проф. Христо Бозов, д-р Петя Тусчиева и д-р Николай Киселков (отляво надясно)
13 Юли 2022, Сряда, 18:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Чрез гама сондата екипът ни от опитни онкохирурзи установява развитието му в много ранен стадий, а лечението се поема от НЗОК, каза управителят проф. Христо Бозов

Най-модерната гама сонда за откриване на меланом в цяла България се намира в Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ-Бургас). Това е единственото специализирано лечебно заведение в Източна България, където можете да се изследвате, и то с апаратура от световна величина, каквато няма дори в София.

Лечението се поема от НЗОК, пациентът не заплаща абсолютно нищо, бива приеман по клинична пътека, след което и маркирането в Клиниката по нуклеарна медицина, и самата биопсия се плащат от Касата.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас.

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела

„Меланомът е едно от най-злокачествените ракови заболявания. За радост той е сравнително рядък, но когато се развие, има много агресивно протичане и ако не се диагностицира и лекува навреме, може да завърши много бързо с фатален изход. Затова хората с по-светла кожа трябва да използват слънцезащитни кремове с висок фактор, особено през лятото, когато се излагат на слънце.  Смята се, че ултравиолетовата светлина на слънцето и в солариумите може да предизвика развитието на малигнен меланом. Това е най-често срещаният рак на кожата, при който клетките, наречени меланоцити, в които се намира меланинът или пигментът, който придава специфичния цвят на кожата, очите и косата – тези клетки започват по някаква причина да се делят по-бързо и да се разпространяват, т. е. да метастазират. По този начин те могат да достигнат до по-важните вътрешни органи и да се развие т. нар. четвърти или последен стадий на развитието на малигнения меланом. Затова ние внедрихме новия метод“, каза проф. Бозов.

Той е категоричен, че е изключително важно хората, които имат и най-малкото съмнение за промяна на някои характеристики на бенки по тялото си, да се обърнат към техен специалист – хирург или кожен лекар, за да може навреме да се предприемат съответните мерки. „Съществува много проста техника за разпознаване на промени в бенките, която се нарича A, B, C, D, E тест, като това е важен метод за разкриването на потенциалните ракови лезии. Предимно меланомите се развиват при мъжете по гърба, а при жените – по долните крайници, но също могат да се срещнат по шията, по торса, включително и по лицето“, обясни проф. Бозов.

Важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия

И повтори: важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия. „Нераковите бенки са обикновено кръгли и симетрични, докато при раковите, когато започва да се развива меланом, от едната страна те стават несиметрични и изглеждат по различен начин. Освен това очертанията им са по-скоро неправилни, докато при доброкачествените бенки – правилни. Освен това цветът на меланомите започва да се променя и той включва различни нюанси и цветове на черно, кафяво и бронзово кафяво, включително може да има и бяла или синя пигментация. При меланома имаме промяна и в размера на бенките. Например, ако бенката стане по-голяма с една четвърт от тази, която е била в началото, може да се подозира вече преминаването й в меланом. Изключително важно е, че тези промени във външния вид могат да се развият много бързо – за седмици или за месеци. Лечението в много голяма степен е хирургично – отстранява се самият меланом, включително и здравата тъкан около него на определено разстояние. Затова е много важно да се вземе биопсия и да се определи дали има в близките лимфни възли някакво разпространение на разсейки – т. е. меланомът от първи, втори или нулев стадий започва да преминава в трети стадий, когато вече се разпространява по лимфните възли. Най-опасно е вече да премине в четвърти стадий, когато тази тъкан метастазира във вътрешните органи, включително белия дроб, черния дроб, костите“, обясни проф. Бозов.

Затова Комплексният онкологичен център закупува ултрамодерна гама сонда, с която опитните хирурзи, от които водещ е д-р Николай Киселков чрез сцинтиграфска техника могат да откриват промени в развитието на меланома и най-вече дали се засягат най-близките или стражеви лимфни възли.

Статистиката сочи, че през 2021 г. в КОЦ-Бургас са регистрирани 28 случая на малигнен меланом от общо 329 случая на кожен карцином. Тази година към момента имаме 7 случая от 155 пациенти с карцином на кожата.

Кадър на екипа на КОЦ-Бургас. Изследването е абсолютно безопасно за пациента

Водещият онкохирург д-р Николай Киселков допълни, че неговият екип е от доста опитни специалисти и когато дойде пациент със съмнителна лезия за меланом, веднага могат да преценят с просто око дали става въпрос за начален, или по-напреднал меланом.

„Когато става въпрос за начален меланом, го изрязваме в половин до един сантиметър, след което го изпращаме за изследване – клинично, ехографски и дори с ПЕТ скенер, както и изследваме съседните на меланома лимфни възли. Ако няма данни за разсейки, там идва смисълът от апаратурата, с която разполагаме или установяване на т. нар. сентинелен или стражеви – първия лимфен възел, който би поел метастазата евентуално. Смисълът на тази техника е при начални меланоми да се открият скрити метастази, които съществуват при 20% от случаите. Ако не се търсят насочено, ние смятаме, че пациентът е в първи стадий, а всъщност той е в трети. Така изтърваме златния момент, преди да се демонстрират метастазите, в който да се започне специфично лечение, т. нар. таргетна терапия, която е изключително ефективна. Ще загубим този период, в който можем да излекуваме до 60% от пациентите напълно. Техниката е следната – от 2 до 8 седмици, след като сме изрязали меланома, в Отделението по нуклеарна медицина става маркиране с радиоактивен технеций, който се инжектира на четири места около тумора, където е бил изотоп. След това на SPECT СТ, което представлява специална техника в нуклеарната медицина, се установява кой възел е поел изотопа, къде е натрупан. Чрез гама сондата ние локализираме точно този възел и със съвсем малка хирургична интервенция го отстраняваме и търсим разсейки в него. В 20% от случаите, въпреки че няма демонстрирани метастази, се откриват микро метастази, което спасява пациентите, защото започваме активно лечение“, разясни д-р Киселков.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас (вляво)

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела. „Много е важно, че ние установяваме интраоперативно лимфния възел, който най-много е поел изотопа, отстраняваме го от оперативното поле и отстрани също мерим неговата активност. Това потвърждава, че е поел изотопа. След като впоследствие мерим полето, когато е отстранен, вече няма активност, или е само фонова, което е нормално“, обясни д-р Киселков.

Той добави, че изследването е абсолютно безопасно за пациента. „Когато всеки чуе, че става въпрос за радиоактивно изследване или радиоактивен изотоп, се плаши. При това лечение се касае за много ниска активност. Дори нашата консултантка от Националния онкологичен център е в напреднала бременност и непрекъснато ни помага и консултира в операционната зала. Това показва безвредността на метода“, завърши онкохирургът д-р Николай Киселков.

Репортер на Флагман.бг видя в коридорите на КОЦ Бургас популярен бургазлия, който искаше да благодари на целия екип на здравното заведение и специално на един човек.

"Сърдечни благодарности за д-р Киселков - изключително отговорен и сериозен човек, който има специално отношение към пациента. Той е богатство за българската медицина", каза Емил Андонов, един от първите пациенти, излекувани с новата апаратура.

 


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Защо хиперзвуковите оръжия променят облика на модерното военно дело Защо хиперзвуковите оръжия променят облика на модерното военно дело Обяснява хърватският пенсиониран адмирал Даворин Домазет Областен лидер се отцепи от партията на Васил Божков – основа си своя Областен лидер се отцепи от партията на Васил Божков – основа си своя "Бъдете смели" е най-новата политическа сила у нас, сочи справка в регистъра на партиите Бургас е един от градовете с най-голям потенциал за развитие на високотехнологичния сектор Бургас е един от градовете с най-голям потенциал за развитие на високотехнологичния сектор Визията на AIBEST е да представим възможностите за кариерно развитие на младите хора в града в IT сектора, коментира председателят на Асоциацията за иновации Обмисля се нова отстъпка за горивата Обмисля се нова отстъпка за горивата Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект, каза министърът на икономиката Никола Стоянов Прайд-активисти протестираха със среден пръст срещу консервативен форум Прайд-активисти протестираха със среден пръст срещу консервативен форум Един от участниците им занесе кафе, но говорещите за толерантност не бяха толерантни с него Водачът Жечо Станков: Управлението на Борисов има своя почерк в Бургаския регион Водачът Жечо Станков: Управлението на Борисов има своя почерк в Бургаския регион Трябва да продължим това развитие на държавата отново, каза той пред пълната зала в НХК   Бойко Борисов в Бургас: Знам как да изтегля държавата от кризата Бойко Борисов в Бургас: Знам как да изтегля държавата от кризата ГЕРБ няма да допусне вдигане на данъци, обяви бившият премиер Работещи в Спешна помощ се събират на национален протест във вторник Работещи в Спешна помощ се събират на национален протест във вторник Поводът за недоволството е свързан с ниските трудови възнаграждения На живо във Флагман.бг: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Бургас, Домът на Нефтохимика се пука по шевовете На живо във Флагман.бг: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Бургас, Домът на Нефтохимика се пука по шевовете Час преди посещението му в залата започнаха да пристигат симпатизанти на ГЕРБ Отмениха част от полетите на „Луфтханза“ между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт Отмениха част от полетите на „Луфтханза“ между летищата в София, Мюнхен и Франкфурт За днес е отменен полет от Мюнхен, който трябваше да кацне в София в 22:45 ч.
Какво е състоянието на Роман Костомаров след ампутациите Какво е състоянието на Роман Костомаров след ампутациите На 10 януари Костомаров беше приет в реанимация с пневмония Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават Средната класа в Русия ще се свие, неравенствата се увеличават Влошени са перспективите за социално развитие в страната   60 минути „почивка” за планетата! Светът отбелязва „Часът на Земята” 60 минути „почивка” за планетата! Светът отбелязва „Часът на Земята” Милиони хора ще загасят светлините в домовете си от 20.30 до 21.30 ч. Жестока катастрофа с автобус в Нигерия, над 20 души са загинали Жестока катастрофа с автобус в Нигерия, над 20 души са загинали Той излязъл от пътя заради спукана гума Почти 80% е доверието на руснаците към президента Владимир Путин Почти 80% е доверието на руснаците към президента Владимир Путин Работата на правителството на Русия одобряват 52,3% от участниците в допитването Шофьор се вряза в група хора на летище в Германия Шофьор се вряза в група хора на летище в Германия Сред ранените в инцидента са и двама полицейски служители Разрешават пробно употребата на марихуана в Цюрих Разрешават пробно употребата на марихуана в Цюрих Мярката е в опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога Забраниха на транссексуалните атлетки да участват в женски състезания Забраниха на транссексуалните атлетки да участват в женски състезания Ще бъде създадена работна група, която да извърши допълнителни проучвания на насоките за допустимост на транссексуалните Екшън край Панагюрище, арестуваха крадец с 44 криминални регистрации Екшън край Панагюрище, арестуваха крадец с 44 криминални регистрации Скрил се в гора след гонка с полицията, прекосил река и преминал няколко баира, но накрая му щракнали белезниците Словакия даде четири самолета МиГ-29 на Украйна Словакия даде четири самолета МиГ-29 на Украйна Останалите ще бъдат доставени през следващите седмици
Иван ДЕМЕРДЖИЕВ, вътрешен министър Иван ДЕМЕРДЖИЕВ, вътрешен министър Полицията в България вече не бие
Виц на деня Виц на деня - Мило, ще ти призная нещо. От три години съм лесбийка.
- Браво, ма! Сливи ли имаше в устата, че чак сега ми казваш?!?
Виц на деня Виц на деня - Господине, във вашия фитнес клуб има ли солариум?
- Да, но е само за членове!
- Аз търся за цялото тяло...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Толкова съм стар, че помня чалга певиците с оригиналните им носове и устни.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече