×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом


КОЦ-Бургас разполага с най-модерния апарат в страната за откриване на меланом
Проф. Христо Бозов, д-р Петя Тусчиева и д-р Николай Киселков (отляво надясно)
13 Юли 2022, Сряда, 18:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Чрез гама сондата екипът ни от опитни онкохирурзи установява развитието му в много ранен стадий, а лечението се поема от НЗОК, каза управителят проф. Христо Бозов

Най-модерната гама сонда за откриване на меланом в цяла България се намира в Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ-Бургас). Това е единственото специализирано лечебно заведение в Източна България, където можете да се изследвате, и то с апаратура от световна величина, каквато няма дори в София.

Лечението се поема от НЗОК, пациентът не заплаща абсолютно нищо, бива приеман по клинична пътека, след което и маркирането в Клиниката по нуклеарна медицина, и самата биопсия се плащат от Касата.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас.

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела

„Меланомът е едно от най-злокачествените ракови заболявания. За радост той е сравнително рядък, но когато се развие, има много агресивно протичане и ако не се диагностицира и лекува навреме, може да завърши много бързо с фатален изход. Затова хората с по-светла кожа трябва да използват слънцезащитни кремове с висок фактор, особено през лятото, когато се излагат на слънце.  Смята се, че ултравиолетовата светлина на слънцето и в солариумите може да предизвика развитието на малигнен меланом. Това е най-често срещаният рак на кожата, при който клетките, наречени меланоцити, в които се намира меланинът или пигментът, който придава специфичния цвят на кожата, очите и косата – тези клетки започват по някаква причина да се делят по-бързо и да се разпространяват, т. е. да метастазират. По този начин те могат да достигнат до по-важните вътрешни органи и да се развие т. нар. четвърти или последен стадий на развитието на малигнения меланом. Затова ние внедрихме новия метод“, каза проф. Бозов.

Той е категоричен, че е изключително важно хората, които имат и най-малкото съмнение за промяна на някои характеристики на бенки по тялото си, да се обърнат към техен специалист – хирург или кожен лекар, за да може навреме да се предприемат съответните мерки. „Съществува много проста техника за разпознаване на промени в бенките, която се нарича A, B, C, D, E тест, като това е важен метод за разкриването на потенциалните ракови лезии. Предимно меланомите се развиват при мъжете по гърба, а при жените – по долните крайници, но също могат да се срещнат по шията, по торса, включително и по лицето“, обясни проф. Бозов.

Важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия

И повтори: важното е всички бенки да се проследяват, и то най-вече за това дали има някаква асиметрия. „Нераковите бенки са обикновено кръгли и симетрични, докато при раковите, когато започва да се развива меланом, от едната страна те стават несиметрични и изглеждат по различен начин. Освен това очертанията им са по-скоро неправилни, докато при доброкачествените бенки – правилни. Освен това цветът на меланомите започва да се променя и той включва различни нюанси и цветове на черно, кафяво и бронзово кафяво, включително може да има и бяла или синя пигментация. При меланома имаме промяна и в размера на бенките. Например, ако бенката стане по-голяма с една четвърт от тази, която е била в началото, може да се подозира вече преминаването й в меланом. Изключително важно е, че тези промени във външния вид могат да се развият много бързо – за седмици или за месеци. Лечението в много голяма степен е хирургично – отстранява се самият меланом, включително и здравата тъкан около него на определено разстояние. Затова е много важно да се вземе биопсия и да се определи дали има в близките лимфни възли някакво разпространение на разсейки – т. е. меланомът от първи, втори или нулев стадий започва да преминава в трети стадий, когато вече се разпространява по лимфните възли. Най-опасно е вече да премине в четвърти стадий, когато тази тъкан метастазира във вътрешните органи, включително белия дроб, черния дроб, костите“, обясни проф. Бозов.

Затова Комплексният онкологичен център закупува ултрамодерна гама сонда, с която опитните хирурзи, от които водещ е д-р Николай Киселков чрез сцинтиграфска техника могат да откриват промени в развитието на меланома и най-вече дали се засягат най-близките или стражеви лимфни възли.

Статистиката сочи, че през 2021 г. в КОЦ-Бургас са регистрирани 28 случая на малигнен меланом от общо 329 случая на кожен карцином. Тази година към момента имаме 7 случая от 155 пациенти с карцином на кожата.

Кадър на екипа на КОЦ-Бургас. Изследването е абсолютно безопасно за пациента

Водещият онкохирург д-р Николай Киселков допълни, че неговият екип е от доста опитни специалисти и когато дойде пациент със съмнителна лезия за меланом, веднага могат да преценят с просто око дали става въпрос за начален, или по-напреднал меланом.

„Когато става въпрос за начален меланом, го изрязваме в половин до един сантиметър, след което го изпращаме за изследване – клинично, ехографски и дори с ПЕТ скенер, както и изследваме съседните на меланома лимфни възли. Ако няма данни за разсейки, там идва смисълът от апаратурата, с която разполагаме или установяване на т. нар. сентинелен или стражеви – първия лимфен възел, който би поел метастазата евентуално. Смисълът на тази техника е при начални меланоми да се открият скрити метастази, които съществуват при 20% от случаите. Ако не се търсят насочено, ние смятаме, че пациентът е в първи стадий, а всъщност той е в трети. Така изтърваме златния момент, преди да се демонстрират метастазите, в който да се започне специфично лечение, т. нар. таргетна терапия, която е изключително ефективна. Ще загубим този период, в който можем да излекуваме до 60% от пациентите напълно. Техниката е следната – от 2 до 8 седмици, след като сме изрязали меланома, в Отделението по нуклеарна медицина става маркиране с радиоактивен технеций, който се инжектира на четири места около тумора, където е бил изотоп. След това на SPECT СТ, което представлява специална техника в нуклеарната медицина, се установява кой възел е поел изотопа, къде е натрупан. Чрез гама сондата ние локализираме точно този възел и със съвсем малка хирургична интервенция го отстраняваме и търсим разсейки в него. В 20% от случаите, въпреки че няма демонстрирани метастази, се откриват микро метастази, което спасява пациентите, защото започваме активно лечение“, разясни д-р Киселков.

Подробности за симптомите и начина, по който се развива меланомът и как да се предпазим от появата му пред Флагман.бг разказа проф. Христо Бозов – управител на КОЦ-Бургас (вляво)

Ултрамодерната гама сонда издава специфичен звук и има цифрово изражение на това с каква активност е изотопът, натрупан във възела. „Много е важно, че ние установяваме интраоперативно лимфния възел, който най-много е поел изотопа, отстраняваме го от оперативното поле и отстрани също мерим неговата активност. Това потвърждава, че е поел изотопа. След като впоследствие мерим полето, когато е отстранен, вече няма активност, или е само фонова, което е нормално“, обясни д-р Киселков.

Той добави, че изследването е абсолютно безопасно за пациента. „Когато всеки чуе, че става въпрос за радиоактивно изследване или радиоактивен изотоп, се плаши. При това лечение се касае за много ниска активност. Дори нашата консултантка от Националния онкологичен център е в напреднала бременност и непрекъснато ни помага и консултира в операционната зала. Това показва безвредността на метода“, завърши онкохирургът д-р Николай Киселков.

Репортер на Флагман.бг видя в коридорите на КОЦ Бургас популярен бургазлия, който искаше да благодари на целия екип на здравното заведение и специално на един човек.

"Сърдечни благодарности за д-р Киселков - изключително отговорен и сериозен човек, който има специално отношение към пациента. Той е богатство за българската медицина", каза Емил Андонов, един от първите пациенти, излекувани с новата апаратура.

 


В категории: Здраве , Бургас


Почина тик ток сензация
Почина тик ток сензация 16/04/2024, Вторник 10:16 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 16/04/2024, Вторник 09:59 0
България Всички новини
ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори