×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ ни върна към двублоковата партийна система


Противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ ни върна към двублоковата партийна система
Основното разделение в българската политика в момента е ГЕРБ/анти-ГЕРБ, което потвърждава, че на практика състезанието е между два блока, смята Теодора Йовчева
01 Март 2023, Сряда, 20:05 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка: стоп-кадър

В кампанията първите ще заложат на борбата с корупцията, а вторите на икономическата и социалната тема, смята политоложката

Теодора Йовчева е доктор по политология. Научните ѝ интереси са в областта на партиите, партийните системи и персонализация на политиката. Автор на статии в The Globe Post, East European Politics & Societies, Irish Political Studies.

- Г-жо Йовчева, как бихте описали партийната система в България в момента?

- В България като цяло партийната система е от отворен тип, т.е. лесно е нови играчи да получат достъп до законодателната и изпълнителната власт. Ние виждаме колко често нови партии се появяват и бързо изчезват – „Воля“ „България без цензура“, „Ред, законност и справедливост“ и т.н. Отделно, сравнително лесно е за харизматични и популярни лица бързо да спечелят избори с нови формации – НДСВ, ГЕРБ и ИТН са такива примери. НДСВ и ПП са най-показателните примери в това отношение – само няколко месеца преди изборите лидерите им обявяват намерението си за участие и след това печелят изборите. Тази отвореност прави по-трудно предвидими управленските формули за разлика от други европейски държави, където е установено, че в 2/3 от времето управляват кабинети, които по отношение на коалиционните модели са копия на предишни правителства.

- Как се промени партийната система у нас през годините след тоталитарния режим?

- В първите 10 години имаше много ясна двублокова структура на базата на отношението към комунистическия режим. Към него се добави и въпросът за геополитическата ориентация – дали България да остане в орбитата на бившите си съюзници от постсъветското пространство или да се ориентира към Европа и НАТО. Тогава идейният профил на формациите беше много ясен. Тази ясна логика на партийното състезание обаче беше усложнена с навлизането на центристи, за които не е проблематично да подадат ръка и на единия, и на другия лагер. Навлизането на популисти през годините още повече фрагментира партийната система. Според мен обаче противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ ни върна към двублоковостта, защото се образуват „два лагера“, които имат потенциал да претендират за премиерския пост. Няма друг субект, който да ги конкурира на това поле – да има реални претенции да оглави изпълнителната власт. Останалите партии са по-скоро партньори на основните две. БСП например в момента не е в позиция да има самостоятелна претенция да оглави изпълнителната власт, въпреки че преди години се доближаваше до това. Още повече, основното разделение в българската политика в момента е ГЕРБ/анти-ГЕРБ, което потвърждава, че на практика състезанието е между два блока.

- Кои други държави в Европа или по света бихте дали като пример за подобна архитектура на партийната система?

- Зависи кой от показателите вземем. Например, ако говорим за отвореност на партийната система, то според международни изследвания като сравнително отворени партийни системи освен българската са например молдовската и сръбската. От гледна точка пък на фрагментацията сме в една категория с Румъния, Хърватия, Швеция и Норвегия, доколкото споделяме чертите на „умерен плурализъм“. Последните две обаче са много по-предвидими по отношение съставянето на правителства.

- За парламентарните избори на 2 април кои очаквате да са основните мотиватори за хората да гласуват? Т.е. кои ще са основните кливиджи, както е политологичното понятие? От БСП, например, се надяват да се върне делението ляво–дясно.

- На тези избори според мен ще гласуват основно хора, които се интересуват от политика. Умишлено не казвам „твърди ядра“, защото някои от формациите са нови и не е ясно до каква степен имат ядра от избиратели. Засега няма нов играч, който да обере вот на базата на популярност или симпатии. Има икономически и социални предпоставки да се върне делението ляво-дясно във финансовата политика, но на ниво избиратели отношението статукво/промяна все още има мобилизационен потенциал. То де факто ще е продължение на линията от последните две години. Виждаме, че според бързи сондажи основни теми за българите са цените и инфлацията, здравеопазване, борба с корупцията и съдебна реформа. Ясно е, че ПП-ДБ ще мобилизират избиратели по последната тема. Според мен обаче цените и инфлацията ще са аргумент на лагера на ГЕРБ и по този начин ще обхванат икономическата и социалната тема.

- Виждате ли потенциал новото обединение „Продължаваме промяната – Демократична България“ да размести сериозно пластовете?

- Определено обединението е много силен претендент за първото място. В София е почти сигурно, че ще спечели 23-ти и 24-ти МИР, въпросът е дали в страната ще успее да компенсира преднината на ГЕРБ-СДС. Кой е първи ще има значение за възможностите за съставяне на кабинет. По-скоро в момента се очертава нова задънена улица. Самото обединение казва ясно на противниковия лагер, че не може да разчита на това ДБ или ПП да смени позицията си и да подкрепи предложение за кабинет. Много фактори не са ясни: кой ще е първи, колко формации ще влязат и дали наистина ще има стремеж към съставяне на правителство. Често се казва, че за ПП-ДБ няма да е изгодно да участват в управление с оглед на местните избори, но не е сигурно дали за другите (ГЕРБ, ДПС и евентуално БСП) едно сътрудничество няма да бъде оценено като пагубно и следователно да не се предприеме като ход.

- ГЕРБ-СДС ще понесат ли сериозен удар от санкциите „Магнитски“ или от други скандали, свързани, например, с промените в изборните правила? Кои може да са „козовете“ на Бойко Борисов?

- Зависи до колко отзвукът от санкциите ще бъде жив и ще бъде използван от ПП-ДБ в кампанията и дебатите. Това на практика дава възможност темата за борбата с корупцията отново да бъде изведена на първо място. Не мисля, че промените в изборните правила сами по себе си ще мобилизират или отблъснат критична маса хора. По-скоро честите промени създават предпоставки за недоверие. Козовете на ГЕРБ са свързани основно с местните структури. Предстоящите местни избори могат да мотив структурите да се мобилизират, за да запазят добри позиции.

- Какъв е потенциалът на проруските и националистическите сили?

- Виждаме, че „Възраждане“ като най-ярък представител на тези сили е в подем. Партията последователно обхвана ниши с добър електорален потенциал – антиковид мерките, измести БСП на терена на русофилията, сега през темата с еврото адресира и цените и инфлацията. Последната тема е една от основните към момента за голяма част от избирателите. Според мен през тези теми „Възраждане“ успява да си осигури по-висок резултат сред избирателите. На парламентарния терен партията обаче все още не е доминираща, както други радикални партии в Европа, например Лигата в Италия. В България по-скоро „Възраждане“ е изолирана по ключови решения. При един силно фрагментиран парламент обаче ролята ѝ в гласувания може да е по-значима.




28
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
28
Коментара по темата
28.
до 26
02.03.2023 14:36:17
0
0
Хахххх Лапай и са потапяй при масква Коля. Вгъзражданските партии си продадохте майките за копейки и пак си останахте бедни мизерници безполезни, некадърни и озлобени. И ако не си разбрал семейството между свежи чмобики на фронте и чеченски козар, не е традиционно. Явно пияния чичак дето си му викал тати е злоупотребявал бая с тебе от ранна възраст щом имаш такива разбирания за традиционно семейство.
27.
Уж
02.03.2023 10:59:44
0
0
Баща му на Маричков прави дипломатическа кариера през соца, но твърдо отказвал да стане член на БКП?! Как стават тия работи? И Маричков е живял бедно сигурно през соца и не се е възползвал от благинките на соц. върхушката?
26.
кольо
02.03.2023 10:43:59
2
1
до либералчето 23
какво толкова са ти обещали либералите че толкова ревеш за тях, по големи вибратори или безплатна операция за смяна на пола , толкова ли не ти стига да си изсмуквате мигрантска сперма от анусите един на друг с майка ти, че имаш време да седиш и да пишеш тука, ааа разбрах, про руските партии са за традиционното семейство и няма да ти разрешат смяна на пола и да закачаш малки деца по социалните мрежи, педофилогейтрансджендърска плюнка, отивай да снимате с майка ти порно клипове да изкарате някой лев за нови дилдота
25.
Mitko
02.03.2023 10:29:52
0
0
Mongo typo ;(
24.
до коля 22
02.03.2023 10:29:51
2
1
Хахха русоробска мъко анална. Много ги знаеш гъзобръкните. Коля като гласувш за вгъзраждани ще те окозва чеченски масковец с предимсто. Марш в масква псевдоправославен латентен мъжелюб.
23.
кольо
02.03.2023 09:44:45
12
1
до 20 , ей либерал гей лгбтиКю ебан гъз, отивай да си разширяваш ануса и недей много дава акъли ти еба майката прокажна
22.
6matarok
02.03.2023 09:42:55
10
1
ako ne glasuvate za Vazrajdane ili Nikolay Malinov zna4i ste BAHTI i prostite ubitaci, 33 godini va ebaha amerikanski podlogi i vijte kade ste da eba i prostite goveda da eba
21.
оаоа
02.03.2023 09:32:36
11
14
Който и да управлява, все е по-добре от вГъзраждани, партията на неграмотните , мързеливи лумпени, национални предатели и рублояди нагъзени за окозване от матушката им азиатската кална кочина московия. Дано повече хора да гласуват, че такива измислени русоробски партийки да си заминават за масква.
20.
тум-балалайка
02.03.2023 08:47:44
12
0
Тя работата е прозрачна. Само по" Возрождение" и режима на "Ел Коменданте" няма храчки.
19.
Две и едно наум
02.03.2023 08:23:03
0
0
Опорка. Това моме дали помни синьо-червената мъгла и двублоковата система? Колко партии имаше тогава?
18.
ТБС
02.03.2023 00:41:38
11
2
Двете най- гнусни партии с най-гнусни коалиции се състезават, коя е най-гнусната.Споко и двете си делят приза, подпис ще делят и ритуалната зала и букета.
17.
Go40
01.03.2023 22:47:36
18
8
Няма да гласувам никога,за никой...точка.
16.
Skandalno. net
01.03.2023 22:11:55
0
10
Шок!
По време на живо предаване роми заляха Дудука Аслан с топли фекалии.
Парфюм от натурални материали.
15.
Списание БАУ
01.03.2023 21:47:30
10
14
Селското сайтче "флагманите от изкуството на измамата" удари дъното, пуделчета на каишка при промяната .
Получават дарения, комисионни във всички валути рубли, долари, евро, крипто.
Свалиха гащички и се надупиха на маниаците на промяната с измамата.
14.
*********
01.03.2023 21:14:39
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Bbb
01.03.2023 21:09:46
18
8
Повечето лумпени които са писали в коментарите заедно с девойката политоложка забравят една трета страна,тази на негласувалите която е най голяма и най силна,която бърка сметките на всички политически помияри които разсипаха държавата за последните 33 години.Не може да се появи истинска социална партия която да защитава единствено интересите на народа и държавата,защото политиката на такава партия ще трябва да се противопостави на бюрократите от ЕС и НАТО, респективно САЩ.
За това трябват топки,такива като на Унгария и Орбан.
Всичко останало са фълшиви лъкардии вече 33 години.
12.
Пищова
01.03.2023 21:02:49
9
2
Това Диана Габровска ли е ?
11.
Не на статуквото
01.03.2023 20:49:28
14
7
Вечната борба между доброто и злото
10.
Ако си прост и тъп е за цял живот.
01.03.2023 20:48:05
8
28
За 6 месеца Ви показаха как се краде по харвардски :)))))
Не стига че дипломата на Кирето е менте,а и е представил пред КС менте документче,че не е канадец.
Българинът е тотално тъп,повярва на "СполЮката",сега повярва и на "смелия" фалшив герой,бивш летец, а пък на прокситата на Прокопи се доверява като на последна инстанция.
9.
Гласувайте за България
01.03.2023 20:36:31
30
5
Не гласувайте за Америка (ПП,ДБ,БСП,ГЕРБ,БВ,НДСВ)
8.
Гласувайте за БГ-партии
01.03.2023 20:32:45
34
2
Независимо от името.

Никога вече за БСП,ДПС,ПП,ГРОБ,ДБ,БВ,НДСВ
7.
Възраждане на Стара силна България
01.03.2023 20:30:19
44
8
Е мотото на Възраждане.

Гонене на НАТО прекратяване договора за сътрудничество с еврогейдкия парламент.
Възстановяване сътрудничеството с Русия.
Ниски сметки на ток,парно,земеделска продукция.
Чисти и братски отношения с държави от Изтока.
Развиване на селското стопанство.
Забраняваме на ГМО-вмешстелдтео в хранителната индустрия.
Забрана на внос на земеделска продукция ,която държавата ни произвежда.
6.
Възраждане е актуалната партия
01.03.2023 20:23:26
46
6
на съвременна България

Гласувайте за стабилна и независима държава със силна армия,силна икономика!

От 50партии Възраждане е печелившия ход.
5.
Няма отърване от тези уроди!
01.03.2023 20:23:21
2
40
Лукановите реформираните комунисти раздадоха националното богатство на назначени за целта мутри-капиталисти, бивши и настоящи милиционерски генерали и държаха здраво властта с цел да допуснат минимално възможната промяна при разпада на съветския комунизъм!
След Лукановата и Виденовата зима дойде времето на второто поколение "реформирани социалисти" начело със Станишев и социал либерализма!
След метежа на комунистическото изчадие Радев, дойдоха децата на Лукановите реформираните комунисти!
4.
Време е ГЕРБ да поеме управлението
01.03.2023 20:15:47
16
39
Много прост народ,много къса памет,лесно манипулируем,неграмотен-ето това е масата народ! ..ще ми връщат най-криминалните комуняги от най-гладните времена и да играят хоро! "Народа" се напикава от щастие..
Нали искахте високи доходи,нали скачахте за промяна-освен ежемесечните заеми на ПП и многократното увеличение на всичко -друго не се случва в последните 6-7-8 месеца!
3.
Kiril Marichkov: Az ne sam komunis i nikoga nqma d
01.03.2023 20:11:30
7
12
Doktor 6matkova
2.
знай
01.03.2023 19:54:23
41
17
Никога повече ГЕРП.
1.
Реформи
01.03.2023 19:47:08
40
16
Време е Герб са се реформира и са се освободи от тъмното си минало и лидери.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори