×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди да приемем еврото в Латвия, доверието в него бе 40%, а сега е 87%, обяви Домбровскис в София


Преди да приемем еврото в Латвия, доверието в него бе 40%, а сега е 87%, обяви Домбровскис в София
Сред гостите на форума днес бяха още президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, министри и други
24 Февруари 2023, Петък, 19:50 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Зам.-председателят на ЕК очерта редица ползи за България, ако тя влезе в еврозоната

Доверието в еврото е нараснало над два пъти в Латвия след приемането му. Това обясни изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция „България по пътя към еврото“, организирана от Министерството на финансите в София днес.

Той припомни, че на 1 януари тази година Хърватия е станала 20-ата държава, приела единната европейска валута.

Добровскис очерта някои от ползите, които еврото може да донесе за българските граждани.

„На първо място, приемането на еврото изпраща положителен сигнал към инвеститорите. То премахва несигурността относно бъдещата политика, укрепва външните кредитни рейтинги и спомага за стабилизиране и понижаване на лихвените проценти. Това от своя страна спомага за насърчаване на чуждестранните и вътрешните инвестиции, което пък води до по-висок икономически растеж и повече работни места. Използването на еврото намалява пречките пред предприятията и намалява разходите, свързани с валутния обменен курс. Това оказва положително въздействие върху растежа благодарение на пълната интеграция с единния пазар на ЕС, където стоките и услугите на дадена държава стават по-конкурентоспособни“, каза зам.-председателят на ЕК.

В случая на България левът вече е фиксиран към еврото, подчерта той.

„Това означава, че в действителност България сега внася отвън решенията по паричната политика, взети от Европейската централна банка, но без никакъв принос в процеса на вземане на решения. Въвеждането на еврото ще даде на България място на масата, където се вземат важни решения.

Известно ми е също, че не всички в България подкрепят замяната на националната валута с еврото. Обаче си спомням, че когато бях министър-председател на Латвия през 2013-а – годината преди два преминем към еврозоната, само 40% от нашите съграждани мислеха, че въвеждането му ще има положителни последници. Сега 87% от латвийците подкрепят общата валута. Всъщност подкрепата за еврото нараства сред всички членки на еврозоната, като достигна най-високото ниво досега – 72%.

Всичко, което мога да ви кажа от опита на моята страна е, че е жизнено важно хората да бъдат ясно информирани. Става въпрос за една колективна отговорност, да се успокоят хората относно практическите и положителните последствия от еврото и тази отговорност трябва да е на всеки – политическите лидери, социалните партньори, неправителствените организации...“, коментира още Валдис Домбровскис.

Сред гостите на форума днес бяха още президентът Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев и членове на българското правителство, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на синдикалните и работодателските организации и на неправителствения сектор в България. Всички те изразиха категорична подкрепа за влизането на България в еврозоната.

 


В категории: Бизнес , Политика


7
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
7
Коментара по темата
7.
Иван
25.02.2023 05:20:55
4
12
Не на Еврото!!!
6.
Стефан Бургаски
25.02.2023 01:03:31
6
12
Валдис Домбровскис.... Да ти имам името...
Чичоооо, когато България е станала държава, твоята Латвия е била поляна...
Гушкай си еврото и ходи на село... ааа у Латвия де...
Всички цървуляци се извървяха от тука да ни хвалят еврото... То ако беше хубаво и Швейцарците щяха да го приемат, ама не са...
5.
Боче кухото
24.02.2023 21:26:34
10
20
Ти що не си в Латвия бе, тапет? Нали е много хубаво?
Да ви ева и смешната държава- 1 млн население, повече от половината емигрирали, иначе сте първи американски лизачи.
4.
Българина
24.02.2023 21:19:51
7
19
Домбровски, и що при такова доверие Полша си кара на злоти, а Чехия на крони?..
3.
латвиец
24.02.2023 21:12:02
8
12
Така е.пенсията от 400 лева, стана,400 евро.Не знам,какво да правя.Цял ден,щъкам по,моловете,и пари бол.Пия само малцово,уиски.Писна ми.Дядката едно, време,каква ракия правеше.А сега,отлежала,6 минути в дъбови,приложения,и то само за андроид 13,
2.
Народът
24.02.2023 21:00:37
5
20
На Латвия знае ли ? По голямата част са в други държави и там работят.
1.
Бай....
24.02.2023 20:12:35
11
28
Не вярвайте на двуличните евангелисти !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори