×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Джендър-утопията за юридическа смяна на пола катастрофира в България


Джендър-утопията за юридическа смяна на пола катастрофира в България
В съдебните зали няма да може вече да се сменя пола
21 Февруари 2023, Вторник, 08:50 ч.
Автор: Флагман.БГ

Решението на Гражданската колегия на Върховния касационен съд е взето с 28 на 21 гласа

Гражданската колегия на Върховния касационен съд забрани на транссексуалните хора в България да променят пола си по юридически път. Това става ясно от съобщение на съда. Така джегдър-утопията, че можеш да си сменяш биологичния пол на този етап катастрофира у нас. Но опитите това да бъде наложено продължават.

Решението е взето с 28 на 21 гласа от върховните съдии, като тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС. С акта се дава отговор на въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният ред на територията на България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола.

Според тълкувателното решение на ВКС българското право "не предвижда възможност съдът да допусне промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален". Тълкувателното решение може да бъде преодоляно само с промяна в закона.

Надделялото със 7 гласа виждане слага край на досегашната практика на немалко съдебни състави да разрешават юридическа промяна на пола на транссексуални, разказва "Лекс" и добавя, че до 2019 г. самият ВКС нямаше колебание дали, въпреки отсъствието на правна уредба, тя е допустима, а по-скоро съдиите спореха за това какви са предпоставките, тя да бъде разрешена – дали трябва да е извършена операция за смяна на пола, дали е достатъчно да е започнала хормонална терапия.

Съдиите разрешаваха юридическа промяна на пола, стъпвайки първо на Закона за гражданската регистрация, който казва, че полът не може да се променя по административен ред, но пък регламентира, че промяна в данните за гражданско състояние в съставени актове за гражданско състояние се извършва по съдебен или административен ред, т.е. съд може да я разпореди. Друго основание да се допуска юридическа промяна на пола беше Законът за българските документи за самоличност, който гласи: „При промяна на имената, единния граждански номер (личния номер/личен номер на чужденец), пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документив срок до 30 дни“.

Върховните съдии сега обаче стъпват върху решение на Конституционния съд отпреди две години. В него се казва, че българското право разбира пола "като нещо, което се определя с раждането и съществува само в смисъла на биологичен пол". Освен това, юридическата промяна на пола на едно лице се отразява и на други - децата и брачния партньор, имало и риск от брак между хора от един и същи пол или деца с родители с еднакъв пол, което било недопустимо по конституция.

Затова върховните съдии казват в тълкувателното решение, че "подобна промяна следва да се приеме за допустима само при детайлна законодателна уредба, каквато към момента липсва. Ако съдът допусне подобна промяна без детайлна законодателна уредба, това би поставило в състояние на несигурност правното положение на брачния партньор на молителя и на техните деца".




Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 3
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
16
Коментара по темата
16.
Фарс
23.02.2023 21:57:49
0
0
Предлагам да организираме ДМС и да наберем средства за самолетни билети за всеки, който е недоволен от решението на съда да заминава на майната си!
15.
до 12
21.02.2023 19:15:38
0
3
Вместо да се промотира законово "транссексуалността" като нещо нормално и като човешко "право" нуждаещо се от защита, от медицинска гледна точка "транссексуалността" заслужава да се третира като психическо отклонение ("mental disorder"), който заслужава медицинско обосноваване, третиране и превенция.
"Транссексуалността" е психическо състояние подобно на анорексията, когато като се гледаш в огледалото, въпреки, че приличаш на същество от Освиенцим, ти се смяташ за дебел и продължаваш системно гладуване. което може да предизвика смърт. Нещо повече - никаква операция не може да промени твоят биологичен пол и XY/XX хромозоми.
Това е мнението на водещият специалист в тази област Dr. Paul R. McHugh, който има 6 медицински книги и повече от 125 статии по въпроса. Операциите по смяна на пола не водят до нищо добро и самоубийствата сред транссексуалните са повече от 20 пъти повече отколкото сред нормалните хора, а операциите за промяна на пола нормално не водят до някакво подобрение на болестното състояние на тези хора.
"Johns Hopkins Psychiatrist: Transgender is Mental Disorder;' Sex Change Biologically Impossible"
http://www.cnsnews.com/news/article/michael-w-chapman/johns-hopkins-psychiatrist-transgender-mental-disorder-sex-change
14.
Дали е "окончателно решение"?
21.02.2023 19:10:27
1
1
Все пак заглавието е неточно, погледнете други СМИ:
"ВКС сложи край на възможността за юридическа смяна на пола"
https://news.bg/crime/vks-slozhi-kray-na-vazmozhnostta-za-yuridicheska-smyana-na-pola.html
"Окончателно. ВКС отмени възможността за смяна на пола"
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32281019.html
Нека да си спомним, че според предишно решение от 2017 на Българския ВКС "За юридическа смяна на пола не се изисква операция".
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/pol-sad-smjana-24940092
Имаше доста такива случаи, Емили Йорданова, известна като Еми Тротинетката не е единствения случай.
Затова нека да не ръкопляскаме на съда, утре може друг съд, в друг състав, пак да промени обратно това "окончателно решение".
13.
Ами
21.02.2023 12:56:51
1
7
Каква в равносметката:
28 души нормални и добри професионалисти;
ще ми се тези 21 да ги видя, мисля, че зная как изглеждат и какви са децата им (ако ги имат), но със сигурност не са професионалисти.
12.
Рач
21.02.2023 11:56:23
8
2
Флегманисти,отказът е за промяна на пола по документи. Никъде не се забранява смяна на пола медицински. Бъдете по-точни и стига търсете конфронтация в едно нормално съдебно решение.Джендъри винаги е имали в човешката история. Имаги и сега даже и в Китай,Русия,Иран и т.н. /посочвам тези срани,в които да се говори за това е забранено дори,но то си е там/.
11.
*********
21.02.2023 10:52:51
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Bliad
21.02.2023 10:43:50
10
3
Ochen horosho zavtra balgarii v russia
9.
Браво
21.02.2023 10:25:31
3
26
Каквото и да правиш не може да си смениш пола най-близкото е да си осъкатиш тялото но пак хромозомите на клетките са си или мъжки или женски тях няма как да гипромениш. Света е откачил, тези хора трябва да се лекуват не да се подклажда болестното им състояние.
8.
х до 7
21.02.2023 10:24:37
0
29
Много ви издиша тезата. Допускаме, че издирваното лице убива някого и оставя ДНК следи. Те НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОМЕНЕНИ юридически и т.н., защото природата ни е създала бинарни- мъжки и женски пол, с различията ни. И кого ще търсят - по джендър паспорта лице с двойствена самоличност, или мъж/ респективно жена, според отпечатъците? лично аз смятам, че при издирването, ще се посочат всички тези обстоятелства. Но не е справедливо мъж, който се приема за жена, да посещава дамската тоялетна в училището и където и да е, да участва в дамски състезания и да печели, само защото някой е много толерантен към хомосексуалистите и всички останали психически нестабилни хора.
7.
Gluposti
21.02.2023 09:34:15
21
10
То всичко наред, ама утре ще са изписали някое бебе със сменен пол по погрешка и кво правим? Или лице със двойно гражданство със сменен пол стоящо в единия паспорт мъж в другия жена...пак кво правиме? Популизма вреди на закона, а сега точно това имаме с този казус. То едно е да не искаш различните, друго е да си затвориш очите за тях. Щото в едно общество има както е написал 6 и педераси и травестити ... има и дърти и алкохолици...има и гении и артисти...Като говорим за А нека говориме и за Я. Иначе ще стават смешки от вида, че издирвано лице за тежко престъпление не можеда бъде арестувано в една от двете страни, защото примерно те търсят мъж а ние го водиме жена или обратното.
6.
Левски
21.02.2023 09:27:12
3
56
АМАН ОТ ПЕДЕРАСИ, ТРАВЕСТИТИ, КУРВЕНТИИ , НАРКОМАНИ И ИЗВРАТЕНИ БОКЛУЦИ.
БРАВО НА СЪДИИТЕ.
5.
ТБС
21.02.2023 09:26:33
0
13
Оня дето се нарича Пол са ще ривеееее.
4.
Емили Тротинетката
21.02.2023 09:20:47
3
18
Местя си го в другия крачол.
3.
XX
21.02.2023 01:27:54
48
41
Мъка в либералния евролагер на Киро, фифилота и плевнелиев...
2.
Голямо лоби бре
21.02.2023 01:05:22
7
70
21 гласа "за", като се има впредвид, че всички там са назначени от бойко и доган!
1.
Коалицията на Педалите ще ревне
20.02.2023 23:57:56
50
29
Умнокрасивитета не го мисля. Него отдавна го ползват за изтривалка. Даже за по-удобно го карат да коленичи и дори да лежи по паважа. Не е луд, който използва някого за изтривалка, красив е този, дето с многото си ум позволява да го използват за изтривалка.Лора Танкера от Нова и Индиеца от Бтв не се и крият, че биха изяли всеки, който е срещу олигарха Прокопиев и неговите слуги в политиката Киро и Ристьо. А Лора има огромен апетит и може да стане белята.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Пробвали ли сте монашеска баница с ябълков пълнеж, нещо уникално е! Ако някой ми беше казал, че кекс с ябълки ще е такава вкусотия, нямаше да му повярвам никога Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Нойзи не се яви на делото за конфискация на автомобила му, съдът го глоби Насрочено е следващо заседание на 6 юни, тогава ще стане ясно дали БМВ-то на Нойзи ще бъде конфискувано
Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори