×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шокиращо! Храни скачат със 79% от фермата, през склада до щанда


Шокиращо! Храни скачат със 79% от фермата, през склада до щанда
Надценката е най-висока за малотрайни продукти и при най-евтините
20 Февруари 2023, Понеделник, 11:45 ч.
Автор: Флагман

Всички по веригата надуват цените

“Златни ябълки”, но чуждестранни купуваме в България, които от складовете до пазарската торба скачат с рекордните 79%.

Аномалията при цените на млякото, което от фермата до магазина поскъпва три пъти, видяна и от земеделския министър Явор Гечев, може да се открие и при други храни, пише 24 часа.

Надценката на търговците в България стига фантастичните 79%, което означава, че от склада до магазина цените почти се удвоят. А средното оскъпяване на хранителните продукти по пътя от търговеца на едро до потребителя е 36 на сто. Надценката е много висока при най-бързо развалящите се продукти, както и при тези, които по принцип са с ниска цена и поради това не би се усетила толкова много.

Това потвърждава сравнение на средните цени на едро по тържищата и в магазините с данни от бюлетина на Системата за агропазарна информация (САПИ) в цялата страна.

Рекордът от 79% принадлежи на ябълките, които в по-голямата си част в нашата търговска мрежа са вносни – полски, италиански и германски, като само около двайсетина процента са родно производство.

През последната седмица те са поскъпнали с малко над 5% по тържищата, но цената им в търговските обекти през същото време е намаляла с 1%. Разликата обаче е огромна –

докато на едро се продават средно по 1,39 лв. за килограм, средната им цена в търговските обекти е 2,50 лв.

Всъщност в големите търговски вериги има и доста по-скъпи ябълки, но те са от специални сортове.

Високата надценка важи и за много от останалите плодове и зеленчуци, които се предлагат през зимата. Например портокалите поскъпват с 48% от склада до щанда, мандарините – с 36%, а лимоните – с 32%.

Противно на очакванията търговската надценка при бананите е доста ниска на фона на останалите – 22%. Тяхната цена в магазините през последната седмица не се е променяла и е средно 3,86, докато по борсите има незначително понижение от 0,3% и е 3,15 лв. Причината вероятно е, че са нетраен продукт, а и цената им през последната зима вече е доста висока, което силно намалява броя на купувачите им, а в същото време разходите по транспорт и съхранението им са високи.

С голям марж работят търговците при млякото и млечните продукти, което се обяснява с това, че те също са нетрайни, но със скъпоструващо съхранение.

Например бялото саламурено сирене се оскъпява с  50%

от тържището до магазина, като не липсват населени места, в които цената му стига до 29,45 лв. за килограм. Все пак средната за страната според бюлетина на САПИ е 17,13 лв. По тържищата се е повишила с 0,9% за последните 7 дни до 11,35 лв. Най-евтино е по тържищата в Добрич – 7 лв. за килограм. (Виж инфографиката).

При прясното мляко разликата между цените на едро и дребно достига 43%, но това важи за млякото с масленост 3% и по-висока. Преди дни производители протестираха срещу ниските изкупни цени - литър мляко се изкупува за 80-90 ст., но в магазините се продава за над 3 лева.

При киселото мляко с 3% и повече масленост търговската надценка е средно 31% за страната, а за кашкавала – 33%.

Прави впечатление, че редица евтини зеленчуци имат всъщност много висока надценка

Например зелето и морковите поскъпват от борсата до магазина съответно с 46% и с 48%, а картофите – с 38%. Това е всъщност най-обикновен търговски трик – техните цени са ниски и на фона на инфлацията се разчита, че потребителите няма да усетят разликата.

Зелето например по борсите в момента струва по 80 ст. килото, а в магазините – по 1,17 лв., което прави разлика от 46%.

Такова високо оскъпяване търговците обаче не си позволяват при доматите и краставиците, защото  това би направило стоката непродаваема. Те поскъпват с 22-23% от борсата до щанда, но дори така цените им са вече доста високи. Доматите например на едро струват по 3,44 лв., докато на дребно са средно по 4,20 лв.

Краставиците са още по-скъпи – от 4,90 лв. средна цена по борсите в магазините достигат до 6,05 лв. По борсите само за една седмица има 11% поскъпване, докато по магазините е значително повече - в рамките на 21% за същия период.

Яйцата, които са рекордьори по покачване на цената през последната година, имат средно 44% търговска надценка, което също е доста висок марж. През последната седмица те не са поскъпвали на едро и размер М се продават по тържищата средно за 38 ст. В Стара Загора традиционно те струват по-скъпо – 42 ст. В магазините цената се е вдигнала с около 2% и се предлагат между 38 и 72 ст. бройката, като средната е 55 ст.

Върху олиото от дълго време насам търговците слагат 30% надценка. По магазините средната цена на бутилка от 1 литър слънчогледово е 5,49 лв., докато по тържищата е 4,20 лв.

При цените на едро се наблюдава поевтиняване, но по магазините няма никаква промяна

Месото и месните произведения също имат скъпо съхранение, но за разлика от млечните продукти търговските надценки при тях не са толкова високи. Например пилетата поскъпват средно с 28%, а каймата – само с около 11%, докато стигнат до магазините. С около 15% поскъпва свинското месо. Цената на месо от свински бут по магазините от доста време насам е средно 11,02 лв. килото, а от свински врат – 12,73 лв. Основната причина за това са силният внос и сравнително голямото предлагане на вътрешния пазар, които държат както цените, така и търговските надценки сравнително ниски.

Захарта също се успокои през последната половин година и нейните цени нарастват само с 13% от борсата до магазина. Средната цена на едро на бялата кристална захар е 2,55 лв., а в магазините – 2,89 лв.

При ориза търговската надценка е 22%, а при брашното – 32%. Зрелият фасул обаче има доста високо оскъпяване - 59%.

Кашкавалът излиза от мандрата за 17,90, а се продава и за шеметните 37,90 лева

 

Кашкавал “Витоша” леко е поевтинял по борсите през последната седмица – от средно 18,10 за килограм на 18,08 лв. В същото време обаче в магазините на три областни града е поскъпнал между 8 и 14%, като не липсват и видове кашкавал, чиято цена достига до шеметните 37,90 лв.

Според Симеон Караколев - съпредседател на асоциацията на овцевъдите, кашкавалът поскъпва почти двойно от производителя до търговеца. “1 литър краве мляко струва 1 лв., килограм кашкавал се произвежда от 10 литра мляко, продава се от преработвателното предприятие към търговската верига за 17,50 лв. с включен ДДС. На етикета на същия кашкавал в магазина цената е 29,50 лв. Аз не мога да кажа дали това е спекула, но надценката в оператора на дребно е около 70%.

Тук трябва контролните органи, а вероятно и други служби на държавата, да дадат информация на база на обстоен анализ какво влиза в тези 70% оскъпяване. Дали някои оператори не работят с 50% печалба, завоалирана в различни маркетингови похвати? Ако е така, да има съответното облагане с данъци”, заяви Караколев.


В категории: Бизнес


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
18
Коментара по темата
18.
Рочата
20.02.2023 19:34:31
0
2
До 17 - има! Но в разфасовка по 1/2 кг...
17.
Бургазлия
20.02.2023 18:52:43
0
2
В Бургас няма захар за 1,65лв!
16.
Петър Иванов
20.02.2023 18:18:48
0
4
Само пишат статии - никаква реакция от Магазините, Правителството
15.
Реалист
20.02.2023 16:22:10
9
4
Колко да струва яйцето? Една млада кокошка се продава за 25лв броя, ако я отглеждаш на село тя ще снесе средно 60 до 100 яйца тази година, в същото време за година ще трябва да й купиш фураж за 80 лева и да й осигуриш кокошкарник и ветеринар, което също е пари.
Тоест ако си отглеждаш, кокошки на село ще имаш средно за 100лв 100 яйца, следователно 70ст са малко за едно качествено яйце.
14.
клиент
20.02.2023 15:14:30
0
15
Наближава Великден, дами и господа! Очаквам по нашите магазини златни яйца от златни кокошки! Засега ни тестват с цени от 70 стотинки, но до празника има още време яйцето да се окаже златното бижу на нашата трапеза. Да са ни живи и здрави всички заплатажии от десетките комисии, които трябва да защитават правата на!потребителите!
13.
Кочо
20.02.2023 14:28:44
1
15
Каква ферма?? Думата ферма в днешно време се нарича лаборатория! Фермите изчезнаха, а с тях и истинската храна.
12.
НАРОДЪТ НА Бг
20.02.2023 14:02:34
1
17
И КОЕ ТОЧНО Е ШОКИРАЩОТО - ТОВА, ЧЕ НЯМАМЕ ИСТИНСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ 33 ГОДИНИ, ЧЕ СЕ ОСТАВИХМЕ НАЙ АЛЧНИТЕ СУЛЬО и ПУЛЬО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ или ТОВА, ЧЕ Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА , ЧЕ МУТРИТЕ НА СУЛЬО и ПУЛЬО ОГРАБВАТ ТРУДА НА ХОРАТА, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ЧРЕЗ ИЗНУДВАНЕ И ЗАПЛАХИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕ И ПЕЧЕЛЯТ ДВОЙНО И ТРОЙНО В СРАВНЕНИЕ С ОСНОВНИЯ
ПРОИЗВОДИТЕЛ.
11.
Флегмани,
20.02.2023 13:55:32
2
19
защо изтрихте коментара ми? Само вие ли не знаете какво следва? Нека ви кажа, че поне да научите нещо днес: повишаване на лихвите и цените. Само така могат да се изтеглят парите пръснати покрай фалшивата пандемия. Нека припомня, че ВИЕ , Фегмани, искахте да вкарвате хората по затвори, защото не искат ваксини! Е, сега заради такива като вас ще плащаме всички. Повишението на цените ще доведе до гладуване на най-бедните. Повишението на лихвите ще доведе до намаляване на щата по компаниите, фалити и уволнения. Много хора ще останат без работа. Безработица от 15% ще е добра новина. Компаниите няма да теглят кредити и няма да има скалиране на производства. Постъпленията в бюджета ще намаляват и ще сме на ръба на фалит. БВП ще се свие невиждано за последните 20 години. Ще се ликвидира здравеопазването и образованието. Ще оцелява само този, който може да си плати. Останалите :) стягайте куфарите. При тази рецесия ще си продадете жилищата и ще избягате от България. Някъде около 2 милиона ще напуснат. Тук ще останат пенсионерите и цветнокожите.
Виновни за това сте вие, Флегмани! Вие пишехте идиотии! Вие искахте да се въведе термина "нелегално боледувал". Вие взехте субсидии за справяне с последствията на пандемията! Този път се дръжте, не няма да е само друсане! Този път каруцата ще се разпадне! Чърчил май беше казал, че журналистите носят вина за всички войни по света! И сега пак е така!
10.
213
20.02.2023 13:48:56
3
6
Да го направят като цигавите с фиксирани цени. Да уеднаквят стандратите,да спрат заместващите продукти ,да не се трови населението,а този който е приел закон или е направил промяната за да може да се правят тези боклуци ,за да не се купува нормалната храна. Няма да казвам какво да му се случи,
9.
ФлЕгман,
20.02.2023 13:33:36
0
24
Шокиращо!
Храни скачат ЧЕТИРИ пъти от фермата, през склада до щанда!
Прясното мляко се купува за 90 Стотинки,
а в магазините се продава от 3,50 до 4 лева!
8.
анализ
20.02.2023 13:15:50
0
34
Спекулата започва още в производството на млечни продукти - от лъжата за високи изкупни цени на млякото, през лъжата за литрите, необходими за килограм сирене или кашкавал. Толкова е лесно да се провери, но всички от които зависи това са с широко затворени очи и уши. Най-прецаканите са производителите на млякото и ние потребителите. Всички останали мандражии, складажии и търговци по веригата помпят цените както си искат тук в България, защото няма санкции, както от държавата, така и от нас клиентите. Никога не сме били единни и една седмица да бойкотираме ако не магазините, то поне купуването на конкретен артикул. Затова и търговците не ни уважават като клиенти, затова и родината ни е рай за спекулантите.
7.
Нали оня ден
20.02.2023 12:53:44
1
26
на някакво министърче му беше хрумнала гениалната идея да вземат та да проверят как се формират цените , ама по ЦЯЛАТА верига от производителя до продавача ?
Май си остана само идея, защото пазарът бил свободен , ти да видиш!
Май пак нещо от капитализЪма сме взели, ама не сме го дочели.
Свършихме я пак същата както при социализЪма и комунизЪма !
"Всичко в името на човека, всичко за благото на човека " !
Ама не уточнихме за кой човек става дума ?
6.
Е
20.02.2023 12:43:30
9
26
нали искахте банани, за които в соц-а се чакаше на опашки и то само по Нова Година ....!?
На ви сега банани колкото искате !
5.
Алоуууу
20.02.2023 12:20:04
0
30
Къде е тая кайма смес 10 лева 7 лева , в Бургас е 13 лева какви са тези глупости ?
4.
Шшшт-тихо
20.02.2023 12:13:46
14
37
Задачата на Кирил Петков да напомпа инфлацията е свършена. Със скъпата газ през много посредници. Що ме му ръкопляскате.
3.
Ганьо
20.02.2023 12:11:19
0
43
Принципа в БГ е всеки да прецака другия. Честните са малцинство.
2.
до 1
20.02.2023 12:09:39
11
22
Как пък не смени репертоара, главоч с главоча ти. Едно и също под всяка статия...
1.
Инфлация
20.02.2023 11:59:57
14
30
Инфлацията за година е поне 50%. Това означава че губим 50% от парите си на година. Парите по банки и под дюшеци и буркани горят...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори