×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Напук на Путин, газът в Европа драстично поевтиня


18 Февруари 2023, Събота, 13:41 ч.
Автор: Флагман

Делът на руския газ в европейския внос падна от над 50% на под 13%

Надеждите на руския президент Владимир Путин, че ще нанесе удар по европейската солидарност с Украйна с високите цени на природен газ, продължават да не се сбъдват. Тенденцията е точно обратното - цените да падат все повече. Отделно от това, делът на руския газ в европейския внос падна от над 50% на под 13%

Европейските фючърси на природния газ поевтиняха в петък под 50 евро за мегават час за пръв път от 17 месеца насам с оглед на отшумяващата най-сериозна енергийна криза в региона от десетилетия насам, но се появяват сигнали, че по-нататъшни спадове на цените са малко вероятни, предава БНР.

Продължаващото поевтиняване на синьото гориво е в резултат на по-мекото от обичайното за този период на годината време, все още значителните запаси в европейските газови хранилища към края на зимата и рекордния внос на втечнен природен газ (LNG).

Краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с 5% към 49,40 евро за мегаватчас, достигайки най-ниски ценови нива от септември 2021 г. 

Цените вече бележат спад с над 80% от рекордния връх в края на август 2022 г. малко под 350 евро за мегаватчас, когато намаляващите доставки на руско синьо гориво засегнаха Европа, навреждайки на икономиката в региона и тласкайки инфлацията до най-високите нива от десетилетия. Сега обаче старият континент е свидетел на рязък обрат с оглед на сравнително мекото зимно време, усилията за намаляване на енергийното потреблението и силните притоци на втечнен природен газ от САЩ до Катар. 

В същото време, с приближаването на Европа към края на зимния сезон газохранилищата са пълни на около 65% - доста над 10-годишната осреднена стойност от 54% за този период на  годината. Има и нарастване на производството на електроенергия от алтернативни енергийни източници, включително вятърна и ядрена енергия. Освен това усилията за пестене на енергия от домакинствата и предприятията помогна да се избегне енергиен дефицит. Нови данни показват, че търсенето на газ в Германия е било с около 8% по-ниско в началото на февруари от четиригодишната средна стойност, докато през 2022 г. Междувременно Европа продължава да търси алтернативи на доставките на руски газ, включително от Катар и Оман, докато вторият по големина износител от САЩ на втечнен газ Freeport възобнови доставките след няколко месеца на прекъсване заради пожар.

Анализаторите обаче се съмняват дали спадът в цените ще продължи още дълго. С наближаването на края на зимата и намаляването на търсенето на отопление, по-ниските цени могат да направят газа по-икономичен за производството на електроенергия в Европа от алтернативи като въглища.

'Цените на газа паднаха до диапазон, който предполага, че сега е по-изгодно да се управляват газови инсталации с най-висока ефективност в сравнение с най-нискоефективните въглищни инсталации“, отбеляза Щефан Улрих, анализатор в агенция Блумбърг.

Също така се повишава търсенето на газ от Индия до Китай. Цените могат да се повишат, ако има и продължително студено време преди края на зимата или ако има прекъсвания на доставките.


В категории: Войната в Украйна


10
Коментара
Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
10
Коментара по темата
10.
Голата истина
19.02.2023 14:20:47
0
0
Интересно съждение. Напук на Путин?
След като гръмнаха северните потоци въпросния Путин на практика е продава газ ЕС. Падането на цената основно се дължи на намаленото потребление- студени домове,закрити заводи и басейни с неопренов костюми. Също и препълнени газохранилища с газ купена на тройна цена,която сега е непродаваема.
Ако това е НАПУК то всичко останало е детска игра.
9.
8 до 7
18.02.2023 16:32:09
0
0
Шегувам се, разбира се! Няма, как някой да коментира мойта личност, при положение, че дебатите, мненията и изразаяването на мисли в писменна форма, тук са анонимни. Може да се коментира, да се спори и иронизира написаното, но при тази анонимност да се говори за личност при неизвестна личност, това може да го твърди, само...... Обратното би означавало, че аз, трябва да си пия хапчетата.
8.
До 7
18.02.2023 16:10:22
1
2
Колко много думи за моята скромна личност.
Вълнувам ли те ?
Мислиш ли за мен ?
Но щом те правя щастлив тогава коментирай мен а не статията.
Жив и здрав да си !
И не забравяй да си вземаш хапчетата редовно.
7.
Сорос се е надървил от кеф!
18.02.2023 15:39:32
5
5
И да добавя! Прочетете какво съм написал и не питайте, дали съм куку и питомствено проЗ! Аз съм от тези, които чакаха ЕС и България да загинат тази зима, понеже хич не съм проЗ, та сега отново съм икономист, финансист и капацитет. Не ме питайте, като падна произвидството в Европа и загива, колко от близките ми и познатите ми се върнаха дричави и гладни и отпрашиха за Русия?
Ще ударя бутилка домашнярка и ше ви кажа, че всички се върнаха и заминаха за мойта Русия.
Руски не знам и за Русия не знам нищо, обаче, нали виждате, че за България и ЕС, знам всичко.
Дали съм единствения изпростял русофилустик в родата ни?
Абсурд! Такава простотия в едно поколение не се култивира. Ще напиша още коментари и по пристотията, ще ме познаете, защото, когато е въпиюща, е отличителна, като ДНКто и пръстовия отпечатък!
6.
1122
18.02.2023 15:25:15
4
11
Дайте да видим и графика на търсенето...да не излезе,че и то е паднало и затова цените са надолу. Щот ми се струва,че това се случва...на потъваща икономика и производство газ не и трябва ;)
5.
мда
18.02.2023 15:20:59
4
7
Шок и ужас за Z-патротете. Не стига, че светът оцеля без руския газ, без който животът е невъзможен, ами и цените са надолу. Миризливия зелен чорап, гълъбарника му и останалите руски подлоги чакат да им спуснат следващата опорка, с която да плашат бабите.
4.
Сорос се е надървил от кеф !
18.02.2023 15:10:17
11
7
Кога ще е денят на Победата над Путин ?
Смешно е и тъжно.
Поради неконкурентната среда в ЕС всичко икономическо активно се изнесе от тук.
Индустрията баталясва. Търсенето на газ пада и от там и цените.
Какво значи тук някакъв си Путин ?
На Путин след една година му дреме на путинката за съсипана Европа караща в цялата си икономика на дотации.
Германия я унижиха публично като и взривиха газопровода а тя дори не смее да гъкне затова.
А Германия е основата и лицето на ЕС.
А лицето на ЕС се оказа .. задник.
Печатниците на евро работят в непрекъснат режим за да плащат сметката Украйна.
Хартия след хартия ... инфлация, стагнация.
Диви и щастливи.
3.
Баба ви
18.02.2023 14:41:29
2
12
“Ще се мре без РуZки газ”- бяха прогнозите за тая зима( която свърши )
2.
Пфффф
18.02.2023 14:35:28
4
14
Ни гъ вярвам таз работа, ни мое да бъде! Без мойтъ Русоспия, свитът шъ загини. Щом обещават по 150 000 рубли - 2 000 долара общо за 6 месецъ на някой руцки войници, ако оживеят, начииии пара бол, богата работа. Нищо че в ЕС един тираджия на месец зима 3 000 евро хахаха. Русоробо тъпир съм и се вярвъх чи Русоспия която не произвежда нищо технологично и въобще нищо, а само изнася ресурси без да ги превръщъ в продукция, ще цъфтииии кът майска роза. Даже и когато спрът да и купуват енергиресурсити. Дажи съ учудих от изявлението на Росийская МинФин, която обяви че за януари 2023г има 46% спад в износа на енергоизточници в сравнение с януари 2022г А общия дефицит в бюджетъ е 34%.
Ни мъ интирисува имам идин пузнат руснак, той каза че Русоспия цъфти и той знае по-добре от Финансовото министерство на пРосия.Само той и ний полугръмотнити русфилидиоти, знаем по-добре!
1.
Продължаваме Педерастията
18.02.2023 14:21:53
15
6
А сметките на всичко кога?. Мижи да те лъжем сте
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МВР: Отстранени са проблемите при част от процедурите за издаване и замяна на шофьорски книжки МВР: Отстранени са проблемите при част от процедурите за издаване и замяна на шофьорски книжки Системите работят в нормален режим Елена Параскова във Ф Студио – за цените на недвижимите имоти и тенденциите на пазара Елена Параскова във Ф Студио – за цените на недвижимите имоти и тенденциите на пазара Все по-често се търси ново строителство, в затворени комплекси с паркомясто  Баба си купи масажор и „подаръци“ за 4390 лв. от презентация Баба си купи масажор и „подаръци“ за 4390 лв. от презентация Това ми бяха всичките пари, казва потърпевшата Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Карнобатски студент спечели титла от Национален шампионат Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Проблем: Все повече ученици употребяват алкохол Специалистите съветват да се потърси навременна помощ Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Кирил Петков катастрофира с кола на НСО Не е ранен, но има пострадали от другия автомобил  37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна 37-ото Европейско първенство по карате киокушин ще се проведе във Варна Мащабното мероприятие се организира от БКА – ИКО България, с председател световният шампион Шихан Емил Костов Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис Хванаха криминоген от Средец с 9 гр канабис В раницата му ченгетата намерили буркан с глави суха зелена тревна маса Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Каквото е новото нормално: Детето ти да отиде училище преоблечени като котка и да мяукат в час по математика ли? Това, разбира се е голям купон, а и учителката е притисната от новите морални норми и няма да може да го изхвърли от стаята за да не бъде дадена под съд за дискриминация Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Скандални разкрития за федерацията по вдигане на тежести, парите отишли за екскурзии в Куба и Швейцария Извършени били много сериозни нарушения, което е причина за спряното финансиране от страна на Министерството на младежта и спорта към нея
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори