×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

TikTok армията на Кадиров


TikTok армията на Кадиров
В хода на войната Кадиров установи неформален съюз с финансовия покровител на "Вагнер" Евгений Пригожин
17 Февруари 2023, Петък, 21:44 ч.
Автор: Флагман

Скоро ще се навърши година от тяхната странна поява из бойните полета, но засега няма и следа от изпълнение на грандиозните заплахи на чеченския лидер, който се закани, че "Украйна е приключен въпрос"

В първите няколко месеца на войната в Украйна чеченските подразделения в руската армия бяха особено видни и шумни в различните социални мрежи. Неслучайно станаха известни с ироничното название "TikTok армия" заради своята пропагандна показност, демонстративно перчене и едновременно с това - спорна оперативна ефективност.

Скоро ще се навърши една година от тяхната странна поява из бойните полета, но засега няма и следа от изпълнение на грандиозните заплахи на чеченския лидер Рамзан Кадиров, който през май месец дори обяви, че "Украйна е приключен въпрос".

От състоянието на конфликта е повече от видимо, че той е доста далеч от приключване, а постиженията на "кадировци" са по-скоро скромни, въпреки големите претенции.  

Те са от първите подразделения, включени във войната още в нейното начало. Повечето от тях са разположени в околностите на Киев, наред с Росгвардията и леки въздушнодесантни и специални части, тъй като първоначалните очаквания са сраженията да се водят в района на столицата и тя да падне бързо.

Разчита се най-вече на опита и репутацията на кадировци при воденето на градския бой и асиметрични тактики заради двете чеченски войни, но в крайна сметка операцията около Киев е абсолютен провал.

През пролетта и лятото чеченците в руската армия участват в тежките сражения за градовете Мариупол и Северодонецк, където имат далеч по-сериозна ефективност и успех. Към момента са част от офанзивата към Бахмут и действат като подкрепа на редовните руски сили, но там фокусът е най-вече върху частната армия "Вагнер". 

В хода на войната Кадиров установи неформален съюз с финансовия покровител на "Вагнер" Евгений Пригожин и други твърдолинейни националисти, които държат да бъде продължен курса на конфликта с всички възможни средства.

Не е ясно колко точно чеченци използва Русия в Украйна. В началото със сигурност има корпус от няколко хиляди войници, като с времето той непрекъснато расте и сега вероятно достига до 10 000 души.

Тяхната роля в конфликта е особено интересна, въпреки че чисто военната им тежест е по-скоро малка на фона на шума около тях. 

Всъщност войната в Украйна идва в подходящ момент за Рамзан Кадиров. Месец преди нейното начало съпругата на бившия съдия в чеченския Върховен съд Саид Янгулбаев и майка на правозащитника Абубакар Янгулбаев е отвлечена от дома си в далечния град Нижни Новгород и е отведена в Чечня, където е съдена за нападение на полицай.

Пореден случай, около който се вдига голям шум дори в самата Русия, заради отношението на чеченския лидер към всички форми на опозиция и авторитарното му управление в република, която изглежда по-скоро като негово лично владение.

В този смисъл една категорична военна победа би послужила като изключителен стимул за повишаване на неговия престиж и доизграждането на образа му на силен и авторитетен лидер.

Особено ако такава победа представлява влизането в столицата на Украйна.

За целта се използва и мрачната репутация на чеченците. Те трудно биха променили баланса на силите в една война, но за сметка на това общоприетите стереотипи за жестокостта им имат достатъчно потенциал да окажат психологическо влияние на противника. 

Тази репутация се изгражда през последните десетилетия в хода на двете чеченски войни и изключителните жестокости, извършвани от различните фракции през това време.

За да подхранят допълнително този имидж самите кадировци непрекъснато разпространяват клипове из социалните мрежи, в които привидно демонстрират сила и мъжкарство като водят престрелки срещу светофари или празни сгради, без противници насреща.

Руските медии с готовност използват техните видеа в свои репортажи, помагайки на Кадиров да създаде илюзията, че неговите войски изиграват ключова роля в инвазията. Всичко е част от една елементарна пропагандна кампания за вътрешна консумация, която обаче изглежда нелепо погледната отстрани.

Все пак това не прави чеченците по-малко опасни или брутални.

Двете чеченски войни имат обща продължителност от над 12 години и са белязани от изключителни жестокости и извършването на много военни престъпления. Подобно нещо представлява един безкрайно травматичен опит, чиято продължителност нормализира бруталността и насилието за руското общество.

Всичко това се разгръща в един много по-широк мащаб из бойните полета в Украйна, допринасяйки за ожесточаването на конфликта.

Кадировците пренасят "най-ужасяващите форми на насилие и бруталност във временно окупираните райони на Украйна", се казва в доклад на Европейския парламент от средата на миналия юни, след като става ясно участието на чеченци в масовите убийства на цивилни в градчето Буча до Киев.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Войната в Украйна


18
Коментара по темата
18.
До 16
09.03.2023 17:29:45
0
0
Ми нали и ти пишеш анонимен бре, каун? Какво си тръгнал акъл да даваш тогава?? Или ще кажеш, че инициалите си си написал? Ееее, смел си.
17.
do 16?
18.02.2023 16:50:20
2
4
А ти ся като къв се самоопределяш? Като пишещ страхливец българин...или само поясняваш криейки се зад клавиатурата?? Не мога да ви разбера вас русофилите. Ма действително не сте наред.
16.
К.Р.А.
18.02.2023 16:28:32
4
3
Много интересно явление е това хора които са страхливци и се крият зад писане винаги са най компетентни във всякакви въпроси. А в същото време не биха защитили и собственото си семейство. Българина е най страхливия човечец. Който не смее да си защити собствената си родина и чест и достойнство.
15.
Чиченицъъъъъъ
18.02.2023 12:33:19
2
2
Ас и Тошо куката сми номер 1 йдвайти дъ съ биийм
14.
Ко стана бе?
18.02.2023 12:00:49
2
7
На тези болвани с гумени ботуши от най-силната армия в светът(дарени с ласки от кадировите манафисти), кога им е терминът, в кой месец бременност са? За онзи който си метна въжето и остави писмо на жена си, не питаме, той е в един по-добър свят, където няма путлерчо и клозетна империя.
Как може да се опростачи цял един народ до там, че да отиде на чужда земя да мре, за да открадне тоалетни гърнета, перални и детски играчки?
Фашисткия режим в държавата им всеки ден ги мачка и държи бедни, всеки ден лидерите и медиите заплашват светът с ядрено оръжие и унищожение, а простите ватенки тръгнали в чужда страна да търсят фашисти и немериха смърт, инвалидност, плен и мощно оране от братятя си по оръжие-кадировците.
След тези опростачени ватенки най ме е жал за бг русробите. Тези индивиди до там живеят в измислен свят, че направо къртят със симптомите си на психично заболяване или откровенна тъпотия.
13.
Hahah
18.02.2023 11:10:29
2
10
Кадировците успешно денацифицират мазета с мезета и пазят християнските ценности на г-н Путин с молитви към Аллах по 5 пъти на ден. Те са велики, както и великата руска армия и великите руски тролове и великите Вагнер. Всичко върви по план! Украйна за 3 дни, До Атлантика за 2 седмици.
12.
заповед от щаба
18.02.2023 09:40:17
4
14
Кадировците това са реално башибозук,изпращан далеч след като редовната армия е минала и унищожила всичко,те довършват каквото е останало,но най-вече тероризират цивилно население.Те нямат кураж и сила да се изправят срещу украинската армия,винаги са много назад и дори ги ползват за да плашат руски войници с разтрел ако решат да не отидат на самоубийствена атака.
11.
прибой
18.02.2023 09:33:44
8
11
Рано или късно тези престъпници ще отговарят за зверствата пред военен трибунал.Путин няма да е вечно на власт за да ги закриля.Той също ще бъде съден за перстъпления срещу човечеството.
10.
Нaha и "да говорим истината"
18.02.2023 09:06:14
1
5
Тези два коментара са написани от човек, който има знания и логика и най-вероятно целия му живот е безкрайно четене и любознание. Нормално е да има усещането, че е поне професор, като е написал втория си коментар "да говорим истината".
9.
Sss
18.02.2023 09:00:28
4
5
Флегми пак тъпотии с какъв акъл ги качвате... БСУ журналистика и връзки с обществеността язък
8.
*********
18.02.2023 07:43:16
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
А флегми
18.02.2023 03:28:23
8
17
Ко стана бре да не спря парите Мацква. Те хората 1 година му се подиграват надрусан лондон щял да превзема варшава приказва ,говора му влачи се едно маджун има в устата. Да не земат да убият няколко израелски граждани ,че мошетата са опасни ше стане като Кадафи,такъв черен септември ще му спретнат,свят ше му се извие. Най големия подвиг на Кадирките дето изнасилиха журналистката на НТВ и пребиха оператора в мелитопол.
6.
До 5
18.02.2023 01:07:19
6
12
Ми кажи ти ИСТИНАТА бе, дебил. Кажи я?
5.
Да говорим истината
18.02.2023 00:27:28
9
11
От 4 коментара само 1-ви е на ниво, другите са простотии от класа. Що за дебили ?
4.
Втората армия в света
17.02.2023 23:47:50
17
27
Банда престъпници, затворници и овцеебачи с танкове от 60-те. Туй то втората армия в света.
3.
Овчаря до къдирофците
17.02.2023 23:20:50
8
17
Продавам козички, овце и крави. Изгодно!
Идеални са за разплод!
Пращам ги по еконти, спидита и бг пощи. Последните са малко бавни.
Фирмата ми се казва "Беее, меее, мууу"

п.п
За кадирката и останалите рязани чИченски бичкии, отстъпки!
Зимат една офца (разгонена), коча е от мен подарък!
2.
Солдат:
17.02.2023 23:01:48
7
18
Ааааа в Украйна воюват със светофари, бабички, и буркани по избите. Обаче в Русия, що опозиционери, журналисти и обикнивенни хора затриха
И нас великите солдати от великата армия ни победиха кадировците, обаче изотзад на задна прашка. Ривем и викаме Пъш Пъш,щот ко не пъшкаме ше има бой по канчето. Велика империя велик император велика армия пъшкащи под кадировците с козичките.
1.
Haha
17.02.2023 22:42:42
23
15
Кадировците вървят последни и претърсват згради и мазета за нацисти. Те не са били никога на 1ва линия . Такава им е задачата .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори