×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПриРода за живот- балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве


ПриРода за живот- балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве
Кюстендил превръща мечтата за дете в своя кауза
17 Февруари 2023, Петък, 23:40 ч.
Автор: Флагман

Съвместна информационна кампания на Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе“

Какво е общото между Ивайловград, Криводол, Мизия, Мъглиж, Приморско?

Или между Долна Митрополия, Кресна и Летница?

Много малки български градове. С население около 3500 души. Всеки един от тях със своите истории, премеждия, надежди и мечти. Представете си , че всеки един от тях е населен САМО от хората, родени благодарение на „ Искам бебе“ през годините! Да, точно така! Толкова са бебетата, които са на бял свят, благодарение на фондацията през годините от нейното създаване до днес. Един много малък български град съществува благодарение на вярата, надеждата, любовта, мъдростта и добрината.

А сега си представете едно пълна класна стая! С 30 усмихнати, весели, щури деца, които тичат, смеят се, забавляват се и се радват на живота! Правят пакости, учат, растат!

Всички тези малчугани ги има на бял свят, благодарение на Общинския фонд „ Ин витро“ на Община Кюстендил, финансирал 102 семейства от 2013-та година до днес.

С какво е най- известен Кюстендил?

С лечебните си минерални води и традициите в лечението на безплодие.

Срещата на Община Кюстендил и фондация „Искам бебе“ е естествено продължение на каузата за дете. Обединени около тезата, че природата ни е силно неглижиран ресурс в профилактиката и грижата за репродуктивното здраве в България, партньорите в информационната кампания „ПриРода за живот“ поставиха заедно началото на един нов път. Дълъг път, по който Общината и фондацията вярват, че ще срещнат много нови съмишленици и приятели. Път, който природата щедро е сътворила, за да сбъдва заветната мечта за дете. Път, който местните хора в Кюстендил знаят добре и искат да споделят с цяла България.

„Аз също съм пациент с репродуктивни проблеми. Преди 20 години, когато аз започнах своето лечение, за т нар. интегриран подход в лечението, изобщо не се говореше. „Искам бебе“ беше първата фондация, която представи психологията и здравословния начин на живот като фактори на влияние в обществеността. И то е много по-съществено, отколкото си мислим. Именно затова днес стартираме кампанията „ ПриРода за живот“- за да се фокусираме върху него. Вярвам, че случайни срещи няма и тази с кмета на Кюстендил, г-н Петър Паунов, се случи в най-точното време.

Трябва да реабилитираме кюстендилската вода за това, на което нашите майки и баби толкова много са държали, а ние сме забравили- нейните лечебни свойства и принос за лечението на безплодие.“ Така емоционално откри събитието Радина Велчева, основател на „ Искам бебе“.

„Фондацията е създадена не просто в отговор на специфичен проблем. „Искам бебе“ е родена, за да предлага решенията, да проправя пътища, да сбъдва мечти. И, особено важното, да поставя превенцията, профилактиката и приемането като теми в политическия и обществен дневен ред. Защото грижата за здравето ни е личен ангажимент, мисъл, отговорност. Дали и кога да направим профилактичен преглед, какъв начин на живот да водим, как да подреждаме житейските си приоритети, с каква храна да се храним и колко внимание на обръщаме на менталното си здраве- отговорите на всички тези и много други въпроси са както личен избор, така и избор, от който зависи мечтата ни за дете. Факт, за който често не си даваме сметка. Или, за съжаление, го правим твърде късно.“

Кметът на Кюстендил Петър Паунов също не скри вълнението си при старта на кампанията.

„Форматът е респектиращ, благодаря от сърце на всички участници в кампанията. Със семейството ми минахме по този път. И природата беше тази, която даде отговор на молитвите ни да се сдобием с така мечтаните деца. Много наши близки преживяха същото. Неописуемо е. За мен репродуктивното здраве е кауза и говоря за нея от първо лице. Ще се радвам да имаме все повече съмишленици, с които да мечтаем заедно и заедно да се радваме на сбъдването на най-съкровената им мечта“, сподели градоначалникът.

Той не пропуска да отбележи, че Кюстендил е известен туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват.

Балнеолечението тук започва да се развива професионално през 1966 година, а с документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г. градът е определен като спа курорт с национално значение. Спецификата на Кюстендилското поле, обкръжено от планински вериги от всички страни, надминава тази на много френски, италиански и швейцарски курорти. Градът има своите топли и лековити минерални извори, пивка вода, изобилие на плодове и зеленчуци. Искаме да споделим всичко това и да помогнем в сбъдването на мечтата за дете“, продължи Паунов.

Гордостта на Кюстендил са неговите топли минерални извори. Минералната вода е бистра, безцветна, със силен мирис на сероводород. По количество на серни съединения тя се нарежда на едно от първите места в страната.

Съдържа още флуор, хлор, йод, сулфат хидрокарбонат, хидросулфат, натрий, калий, калций, желязо и метасилициева киселина. Със своите физически и химически свойства кюстендилската минерална вода изпреварва по лечебно въздействие дори водите на френските бани в Пиринеите.

Кюстендилските минерални води лекуват възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес при жените, хроничен простатит, весиколити, мъжки стерилитет и олигоспермия при мъжете.

Радмила Рангелова, заместник-кмет на Община Кюстендил, сподели, че се обсъжда възможността тази година да бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за семействата с репродуктивни проблеми. „И до момента, дори да сме надхвърляли лимитите, когато е имало нужда, намирали сме начин да им помагаме.“, допълни тя.

За съмишлениците в „ ПриРода за живот“ са важни както експертизата на всички медицински специалисти в областта на репродуктивното здраве и тази на психолозите, така и подкрепата, разбирането и приемането в общността. Намирането и предлагането на алтернативни и допълнителни начини за подобряване на общото здравно и психично здраве, съветите, споделеният опит, мечтите.

В подкрепа на тази теза дойде и споделеното от д-р Георги Николов: „Забравихме добре познатите стари методи, които хилядолетия са помагали при безплодие. Помня когато майка ми, д-р  Павлета Табакова, пионер в асистираната репродукция, помагаше на семействата с репродуктивни проблеми още преди десетилетия с напътствия за балнеологично лечение и такова, основано на природните ресурси. И някак си, с напредването на медицината, позабравихме тези практики. Длъжни сме да се опитаме да промотираме пред обществото един нормален, здравословен начин на живот. Не трябва да забравяме, че България изчезва драматично. Непрестанното отлагане на репродуктивния план е една от основните причини за това. И когато дойдат на 39-40 години с желание тепърва да станат родители, дори за нас, лекарите, е невъзможно да се справим с този проблем. Приветствам инициативата „ ПриРода за живот“, защото има нужда да се обърнем към това, с което разполагаме. Всяка двойка, но която помогнем да има дете без помощта на асистирана репродукция. Асистираната репродукция е краен метод. Нека не стигаме до него“.

„ Аз също съм пациент с репродуктивен проблем. Ние сме от с. Горановци, Кюстендилско. Имам лично отношение и знам какво притежава градът. Вярвам, че можем и трябва да му дадем гласност. Обединени сме, че трябва да се върнем към корените си. Да ползваме всичко това, което ни е дадено от Бога. Всички, заедно, с много вяра, слагаме едно ново начало“. Емоционалните думи са на адв. Мария Янева, председател на „ Искам бебе“. Тя съобщи и още една новина. Традиционната годишна среща на „ Искам бебе“ на техния празник, Благовещение, тази година ще се състои в Кюстендил. От 24-ти март, в рамките на три дни, градът ще бъде домакин на националната среща на фондацията, която ще събере на едно място координаторките на над 40-те структури в цяла България. В събитието ще вземат участие също уважаваният общественик и филантроп, д-р Милен Врабевски, както и лекари, психолози, генетици, специалисти по диетика. Това ще бъде и първата среща на живо на общността след пандемията.

Как Кюстендил превърна мечтата за дете в своя кауза

„Не мога да скрия сълзите и вълнението си- от каузата и от това, че тя се случва в родния ми град. Миналата година в България за изплакали едва 59 000 бебета. Такъв драматичен спад, който се очаква да се превърне в тенденция, ни кара все по-силно да търсим алтернативни начини, на които да разчитаме в борбата за дете.

Балнеолечението би следвало да бъда съпътстващо лечение при репродуктивен проблем. Окуражавам всички колеги- специалисти по репродуктивно здраве да разясняват това на пациентите си. Комплексното лечение е от съществено значение. Самите ние, лекарите, ще стъпим на една много по-добра основа, ако работим с хора, които вече се възползват от възможностите на природата. Това е пълноценната, информираната грижа в стремежа за дете. Използвайки ресурсите на Кюстендил, използваме рационално това, което ни е дадено, което го има в наша помощ. И нека кажа още нещо- кюстендилските бебета са много специални- слънчеви, искани, чакани, здрави. Казвам го не само като местен човек, а като специалист със своите наблюдения и опит.“, разказа доц. д- р Петя Чавеева, акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия.

Доц. Милена Георгиева от лабораторията по молекулярна генетика и стареене- БАН също взе участие в представянето на „ ПриРода за живот“ : „ Кампанията и нейното име имат много дълбок смисъл. Тя сгрява сърцето ми. Аз съм родом от Кюстендил, обичам природата и силата на родното си място. Защо да не ги споделим с цяла България, с цял свят? Показателите на Кюстендил в сферата на балнеологията надминават и тези на редица световни курорти. Много ще се радвам тази кампания да покаже на хората, че начина, по който живеем, третирайки тялото си с правилното лечение на балнеолечението, могат да повлияят на своята генетика и на тази на бъдещите си деца. Силата на факторите на околната среда е велика и трябва да го разберем и използваме в своя полза. Климатът, водата, храната- това са възможностите ни да направим нещо за себе си. С една висша цел- да бъдем по-здрави, да бъдат по-здрави децата ни. Заедно с възможностите на природата на Кюстендил вярвам, че ще направим много за здравето и мечтите за дете“.

Кампанията обединява в себе си както силата на природата по пътя към мечтаното бебе, така и тази на психологията. „При някои пътешествието към бебе е много кратко. При други не е така, за съжаление. И ние сме тук, за да им помогнем. Работата ми е свързана все по-често с това да помогна на хората да съхранят себе си в диагнозата „ пациент с репродуктивен проблем“. Водата винаги е била женската стихия, така че използването на лековитата минерална вода в Кюстендил, е напълно обосновано и от психологическа гледна точка. Има смисъл да се върнем при рода си и да се погрижим за себе си по най- добрия начин“, разказа психологът Елена Димитрова- Ангелова.

„ ПриРода за живот“ обединява специалисти и медицински лица от различни сфери на науката и практиката. По време на пресконференцията говори и д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог и специалист по хранене и диетика.

„Община Кюстендил наистина притежава уникално богатство, от което трябва да се възползваме пълноценно. За мен здравето е кауза. За пациентите с репродуктивни и ендокринни проблеми спокойствието, здравословния начин на живот, здравословното хранене са фактори, които имат решаващо значение. Храненето на родителите и стресът още преди детето да се роди са много важни. Съставът на водата в Кюстендил е изключително полезен и за ендокринната, и за репродуктивната системи. Алкалната вода е от изключителна важност за организма ни като цяло. Истината е, че често можем да постигнем прекрасни резултати, без включването на медикаменти, разчитайки на природата и собственото си отношение“, посъветва тя.

Евгени Серафимов, известният кюстендилски художник, също взе участие с личната си история: „ Моята баба е на този свят, благодарение на лековитата минерална вода в Кюстендил. Градът е място на вярата и на чудесата“.

За по-широкото популяризиране на кампанията в социалните мрежи, нейните организатори са създали и два специални хаштага:  #natureforlifebg #природазаживот. С тях апелират всички съпричастни на каузата да отбелязват своите опит, преживявания и впечатления. Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе“ са категорични в намерението си да обединят всички усилия и ресурси, за да популяризират природното богатство на града, което е ценен съюзник в най-важната житейска битка- тази за дете.

„Фондацията ще мобилизира цялата си мрежа от координатори и структури в страната, за да дадем информация, гласност и надежда на семействата с репродуктивни проблеми, че има още нещо, което може да им бъде полезно. Даровете на природата в лечението на безплодие са рядко използвани у нас. Решени сме да променим тази тенденция като фокусираме вниманието и енергията на обществото към профилактиката, природата и здравословния начин на живот и да ги превърнем в норма. Много по- смислено е да разчитаме на превенцията, на естествените методи за стимулиране на процесите в организма ни, на психичното здраве и устойчивост, вместо да се чудим кой метод на лечение на приложим.“, обобщи Радина Велчева.

 

 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори