×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Кюстендил превърна мечтата за дете в своя кауза


Как Кюстендил превърна мечтата за дете в своя кауза
Фондация „Искам бебе“ създаде поколение за цял малък български град
16 Февруари 2023, Петък, 00:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

„ПриРода за Живот“- среща на мечтите, хоризонт на живота

Какво е общото между Ивайловград, Криводол, Мизия, Мъглиж, Приморско?

Или между Долна Митрополия, Кресна и Летница?

Много малки български градове. С население около 3500 души. Всеки един от тях със своите истории, премеждия, надежди и мечти.

Представете си , че всеки един от тях е населен САМО от хората, родени благодарение на „Искам бебе“ през годините!

Да, точно така! Толкова са бебетата, които са на бял свят, благодарение на фондацията през годините от нейното създаване до днес. Един много малък български град съществува благодарение на вярата, надеждата, любовта, мъдростта и добрината.

А сега си представете едно пълна класна стая! С 30 усмихнати, весели, щури деца, които тичат, смеят се, забавляват се и се радват на живота! Правят пакости, учат, растат!

Всички тези малчугани ги има на бял свят, благодарение на Общинския фонд „ Ин витро“ на Община Кюстендил, финансирал 102 семейства от 2013-та година до днес.

С какво е най-известен Кюстендил?

С лечебните си минерални води и традициите в лечението на безплодие.

И някак вълшебно тези две силни, вълнуващи, вдъхновяващи истории с общ корен се преплитат. В устрема си за живот. В желанието си за сбъдване. Във вярата в чудеса и участието в случването им.

Срещата на Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе“ е естествено продължение на каузата за дете. Уверени, че обединението прави силата, заедно поемаме на път. Дълъг път, по който вярваме, че ще срещнем много нови съмишленици и приятели. Път, който природата ни е дала, за да стигнем до заветната си мечта за дете. Път, който местните хора в Кюстендил знаят добре и искат да споделят с цяла България. Защото той води до така бленуваното бебе. Път, огрян от слънце, защитен от мощта на няколко планини, окъпан от топла и лековита минерална вода, изобилен на вкусна местна храна, ухаещ на свежест, разказващ вековна история.

Кюстендил- кауза за живот с история и бъдеще

Ако разлистим пожълтелите страници на хилядолетната история на Кюстендил, ще видим, че най-голямото му богатство през вековете е била минералната вода. Той е един от най-древните градове по българските земи. Нещо повече, възникването на града е свързано с водата. Първото име на града е дадено пак във връзка с това богатство- Пауталия. Наименованието означава „ изворен град“ или „ бликащи извори“ и се свързва с топлите минерални извори, които са били първопричината за възникването на тракийско селище и превръщането му в град по римско време. Многобройни исторически данни сочат, че минералната вода е бликала на повърхността на земята от различни места още далеч преди пети век преди новата ера.

Днес град Кюстендил е известен туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват. Живописната слънчева долина, скътана в полите на Осоговския масив, е неизчерпаем източник на здраве, красота и плодородие. Тя е заобиколена от всички страни с планини. На юг граничи със стръмните склонове на Осоговската планина, на запад и север с полегатите склонове на планините Лисец, Чудинска и Земенска, а на североизток- със стръмните склонове на Конявската планина. Благодарение на това, градът е предпазен от ветрове. Качеството на въздуха, разбира се, също е от водещо значение. Чистият, наситен на озон въздух, повишава усещането за свежест и понижава умората.

Кюстендил е благоприятна дестинация за почивка и балнеолечение през цялата година. През пролетта той е безветрен и слънчев. Близостта на планината, боровата гора и зеленината правят лятото свежо. Есента мами с плодородието и тихите си слънчеви дни. Краткотрайната мека зима предлага живописен пейзаж и прекрасни условия за зимен отдих. Спецификата на Кюстендилското поле, обкръжено от планински вериги от всички страни, надминава тази на много френски, италиански и швейцарски курорти. Градът има своите топли и лековити минерални извори, пивка вода, изобилие на плодове и зеленчуци. Те му дават неоспорвано предимство пред големите и именити чуждестранни курорти.

Кюстендилските минерални извори

Гордостта на Кюстендил са неговите топли минерални извори. Температурата на минералната изворна вода е +73º С и има дебит 23,14 l/s. Тя е слабо минерализирана (719мг/л), с висока алкална реакция – pH 9.15. Водата е с доказани лечебни свойства при редица заболявания.

Състав

Минералната вода е бистра, безцветна, със силен мирис на сероводород. По количество на серни съединения тя се нарежда на едно от първите места в страната. Съдържа още флуор, хлор, йод, сулфат хидрокарбонат, хидросулфат, натрий, калий, калций, желязо и метасилициева киселина. Със своите физически и химически свойства кюстендилската минерална вода изпреварва по лечебно въздействие дори водите на френските бани в Пиринеите.

Балнеолечението в Кюстендил започва да се развива професионално през 1966 година. Градът се превръща не просто в привлекателна курортна дестинация, а в динамично развиващ се балнеологичен лечебен център. С документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г.  град Кюстендил е определен като спа курорт с национално значение.

Лечебни свойства

Кюстендилските минерални води лекуват:

  • Възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес при жените. както и хроничен простатит, весиколити, епидимити, патоспермия, мъжки стерилитет и олигоспермия при мъжете.
  • Артро-ревматични заболявания и други заболявания на опорно- двигателния апарат, кожни заболявания, изгаряния, възпалителни процеси на горните дихателни пътища, отравяния с тежки метали.

Механизмът на въздействие на минералната вода върху човека е сложен и комплексен. Има няколко основни направления на влияние:

-високата температура, която довежда до потискане на възпалителните процеси и повишаване на активността на жлезите с вътрешна секреция, главно на надбъбречната система

-химическият състав на водата. Особено значение имат сярата, нейните соли и различните йони

Приета през устата, кюстендилската минерална вода оказва противовъзпалително и лаксативно действие на целия стомашно-чревен апарат.

Основният начин на използване на минералната вода в Кюстендил е за външно приложение. Това се изразява както в използването на басейни с различна температура на минералната вода, така и чрез вагинални апликации за стимулиране на овулацията и регулиране на менструалния цикъл. Уникалното на минералната вода тук са нейните температура и химичен състав, чието действие е противовъзпалително и стимулиращо функцията на яйчниците. Специфично за репродуктивното здраве, минералната вода тук влияе оздравително на възпалителните процеси на яйчниците и безплодието вследствие на намален яйчников резерв. В допълнение се провеждат и серия физиотерапии.

Климатолечение

Още от времето на Хипократ климатотерапията е един от най-сигурните начини за лечение на различни заболявания чрез климатичните и природните дадености.

България е сред първите страни в Европа по богатство и разнообразие на термоминерални води и климатолечение. Средната годишна ветровитост в Кюстендил достига едва 1,3м в секунда. Градът е първенец в страната по брой на ясните слънчеви дни. Това са само част от причините той да бъде предпочитана дестинация за лечение и профилактика през всички сезони на годината.

Боровата гора на Лесо-парк  „Хисарлъка“, близостта на планините, обилната зеленина в самия град, липсата на ветрове и мъгли, нормалната влажност се отразяват благоприятно на общия здравен и психичен статус.

Комплексното въздействие на изключителните природни ресурси на града помага за профилактика, лечение и възстановяване при различни видове заболявания. Основите на местните традиции в лечението на безплодие и стерилитет са поставени преди повече от половин век и към днешна дата продължават да дават чудодейни резултати.

През 30-те години на миналия век, френският лекар по белодробни заболявания д-р Джанкин, довежда в гр. Кюстендил група специалисти, за да проучат и изследват биоклиматичните особености на района. Заключението е, че местност „Хисарлъка“ над гр. Кюстендил е уникална със своите природни дадености и второто в света място с най-благоприятни условия за климатолечение и климато профилактика на астматични заболявания с алергичен произход и туберкулоза.

Калолечение

Калолечението е метод, при който с лечебна цел се използва лечебната кал (пелоиди). Пелоидите представляват особена субстанция от органични и неорганични материи, образувала се в земята при естествени условия и под въздействието на определени биологични, климатични и геоложки условия. Лечебните свойства на пелоидите са били известни още в древността. Лечебна кал са използвали още древните египтяни, римляните, а по-късно и народите на Италия, Франция, Германия и др. За първи път калолечението в България е било въведено в началото на миналия век от проф. П. Стоянов, като е била използвана кал от лиманното езеро на с. Тузлата- Добричко.

Калта, която се използва в областта на процедурите, касаещи репродуктивното здраве, е торфена и се добива от Байкалското езеро. Калолечението за този специфичен здравословен проблем се прилага само при жените. За тях има редица процедури, включително изработване на т.нар. кални гащи.

„ Искам бебе“- фондацията, която превърна мечтата за дете в национална политика

“ Мечтата за дете е крайъгълен камък, който поставя на изпитание цялата ни същност- вярата, обичта към себе си и любимия човек до нас, устойчивостта към промените, приятелствата, работата. Понякога, при сблъсъка с безплодието, може да останем сами, без вяра, предадени от близки хора, без пари и работа. Тогава започва промяната. Промяната, която е вътре в нас. Промяната, която праща нови сили и започва да ражда живот. Тази промяна, която създаде „ Искам бебе“ през 2007г. и превърна стигмата върху семействата с репродуктивни проблеми в сила, приемане и грижа.

С много търпение, смирение, обич и вяра, фондацията превърна мечтата за дете в национален приоритет, държавна и общинска политики, споделена обществена и социална отговорност. „ Яловите“ вече не се сочат с пръст, а се подкрепят и уважават. Общността на хората с репродуктивни проблеми има една особено интересна специфика- подкрепа и след като всички процедури са преминали успешно и така мечтаното дете е вече в прегръдките на мама и татко. Съмишлениците тук не са обединени само и единствено от проблемите си, напротив. Сплотява ги каузата, мисията „ Искам бебе“. Важни са както експертизата на всички медицински специалисти в областта на репродуктивното здраве и тази на психолозите, подкрепата, разбирането и приемането в общността. Намирането и предлагането на алтернативни и допълнителни начини за подобряване на общото здравно и психично здраве, съветите, споделеният опит, мечтите.

Постиженията на „ Искам бебе“:

  1. Инициирахме на създаването на Държавния ин витро фонд
  2. Създадохме над 45 общински ин витро програми
  3. Създадохме и разработихме Национална програма за психологическа подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми
  4. През 2020 година стартирахме и разработихме национална програма в подкрепа на Донорството на яйцеклетки
  5. Разработихме устойчива дарителска програма и непрекъснато си сътрудничим както с лични, така и с корпоративни дарители
  6. През 2019 година стартирахме проекта „ Безплатен кабинет по репродуктивно здраве“ във Враца. През 2020г. създадохме такъв и в Перник. В момента се водят преговори с още общини за продължаването на този успешен проект
  7. В разгара на ковид- пандемията, стартирахме издаването на първото и единствено списание за репродуктивно здраве „ Искам бебе“, което се разпространява както онлайн, така безплатно в цялата страна и в тираж 3000-5000

„ Искам бебе“ е създадена не просто в отговор на специфичен проблем. Тя е родена, за да предлага решенията, да проправя пътища, да сбъдва мечти. И, особено важното, да поставя превенцията, профилактиката и приемането като теми в политическия и обществен дневен ред. Защото грижата за здравето ни е личен ангажимент, мисъл, отговорност. Дали и кога да направим профилактичен преглед, какъв начин на живот да водим, как да подреждаме житейските си приоритети, с каква храна да се храним и колко внимание на обръщаме на менталното си здраве- отговорите на всички тези и много други въпроси са както личен избор, така и избор, от който зависи мечтата ни за дете. Факт, за който често не си даваме сметка. Или, за съжаление, го правим твърде късно.

И дори днес „ Искам бебе“ да се гордее с всичките си постижения, щастливи родители, щастливи бебета и подрастващи, фондацията има още много врати, които трябва да отвори. Пред младите и активните българи, пред родителите, възпитаващи подрастващите, пред авторитетите и лидери на мнение.

Време е за нов дневен ред, който да изпревари проблемите.

Време е да се обърнем към ПриРодата, която ни дава здраве, сила и отговор на голяма част от молбите ни.

Време е да изпреварим неблагоприятните събития, да поемем личната си отговорност и да бъдем по-добри. Към себе си днес и към бъдещото ни Аз на родители.

Профилактиката, превенцията и приемането са велики помощници, учители и приятели. Да се запознаем с тях! “

Радина Велчева, основател на фондация „ Искам бебе“

„ Не бива да подценяваме факторите на околната среда и начина на живот, пряко въздействащи върху ендокринната функция и плодовитостта. Те остават подценени, а често могат да бъдат коригирани и това да доведе до положителни резултати. Такива са стресът, безсънието, хранителният режим.

Наблюдаваме една нарастваща честота на затлъстяването и инсулиновата резистентност, което води до проблем както при мъжете, така и при жените. Често срещано нарушение при дамите е синдромът на поликистозните яйчници.

Смятам, че е крайно време да се обърне по-голямо влияние на психо-емоционалния фактор и нуждата на двойката от подкрепа в този труден за тях момент.“

Д-р Ангелина Недялкова, ендокринолог, специалист по хранене и диетика

„ Бебето не може да бъде самоцел, нито трофей. То не е награда, осмисляща съществуването, нито завоевание. Пътят към него не е наказание, нито битка, а е израстване.

Ако се въоръжиш и тръгнеш на война срещу обстоятелствата, за да го получиш на всяка цена, то намира начин да ти се изплъзва, докато не свалиш бронята и не оголиш сърцето. Тогава заравяш томахавката и там в пепелището на сълзите намираш новото себе си – пречистено и обновено, готово да разпери крилете на ПРИЕМАНЕТО и да осъзнае силата си.

ПРИЕМАНЕТО, че пътят към бебето е път към себе си то е лечебно, защото ни връща силата.

„Приемете – тогава действайте. Каквото настоящият момент предлага, го приемете, все едно че вие сте го избрали. Винаги работете с него, а не срещу него.“

Цитирам тези думи на Екхарт Толе, подкрепени от личната ми увереност, че едва след като приемем ситуацията, колкото и тежка да е, можем да имаме адекватна стратегия за справяне. Приемането ни прави на разположение за нас самите. Тогава се отваря вратичката за някаква малка крачица, а с нея идва и оптимизмът за бъдещето, волята за живот.

Апетитът идва с яденето, жаждата за живот с живеенето, а радостта със смеха. Започнете да осъществявате живота, който искате да имате, без да отлагате нищо за после. Най-подходящият момент да реализирате плановете си е СЕГА.“

Елена Димитрова–Ангелова, психолог , създател на сайта www.mechtazabebe.com


В категории: Здраве


България Всички новини
ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори