×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кое е най-ефективното кардио за отслабване?


11 Февруари 2023, Събота, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Високоинтензивното и краткотрайно кардио става все по-популярно през последните години

Без значение дали го харесваш или не, доказано е, че кардиото е ефективна тренировка за отслабване и несъмнено помага в изгарянето на излишните мазнини (а и за изчистването на задържани течности) от тялото. И си струва да се обсъди.

Но след като решиш да включиш кардио в тренировките си, неизбежно възникват други въпроси – за продължителността, честотата, вида му… Ако прекалиш с него, лесно можеш да изгориш не само мазнини, но и немалка част от чистата си мускулна маса. В същото време, ако имаш нужда от него, но го пренебрегнеш напълно, има вероятност излишно да забавиш напредъка си.

Но ако тренираш пълноценно, ако спазваш съобразен с целта си хранителен режим и комбинираш всичко това с умерена доза кардио, можеш да постигнеш не само слабо, но и стегнато оформено тяло.

Коя кардио тренировка е най-ефективна за изгаряне на мазнини?

Според някои тази титла е за нискоинтензивното монотонно кардио, изпълнявано с бавно до умерено темпо, за по-дълги периоди от време.

Други смятат, че кратките кардио сесии с висок интензитет (HIIT) са по-ефективният избор за изгаряне на мазнините.

Истината е, че и двата вида кардио са доста ефективни, но остава въпросът – кой е по-подходящият за теб? Защото имат своите особености и различния:

1. Ниско-интензивно монотонно кардио (LISS)

Обикновено този тип кардио се изпълнява с постоянно темпо за 30-60 минути, понякога и повече време. Но според мен една сесия монотонно кардио не трябва да надвишава 30-40 минути, когато е комбинирана със силови тренировки. По-долу ще обясня защо.

Основният аргумент за този тип кардио е, че от изгорените калории с него идват основно от мазнини.

По време на всеки вид упражнения нивото на интензитет е много важно. Добре известно е, че колкото по-ниска е интензивността на едно упражнение, толкова по-голям е процентът на енергията от окисляването на мазнините, която тялото използва, за да го изпълни. С нарастването на интензивността на упражненията, повече от изгорените калории идват от мускулен гликоген и мускулна тъкан. Ето защо привържениците на LISS обикновено предпочитат да ходят на бягаща пътека или степер за дълги периоди от време. Те смятат, че като правят това, изгарят повече мазнини и по-малко мускулна маса.

Проблемът е, че през цялото време, докато се изпълнява всякакъв вид кардио, тялото е в катаболно състояние и разгражда мускулната тъкан за енергия. Преминаването от дълготрайно кардио с ниска интензивност към по-умерено темп, комбинирано с намаляване на продължителността, е по-добър вариант за таргетиране на мазнините и запазване на мускулната тъкан.

Доказано е, че кардиото с умерена интензивност води до най-голямо количество окисляване на мазнини, в сравнение с всеки друг вид кардио. А изследванията показват също, че окисляването на мазнините е най-високо, когато интезивността на кардио тренировката е около 65%.

2. Високо-интензивно интервално кардио (HIIT)

Високоинтензивното и краткотрайно кардио става все по-популярно през последните години. A най-ефективната и популярна форма на високоинтензивно кардио са HIIT тренировките. HIIT позволява достигане на висока интензивност на натоварване, която се редува с кратки периоди на възстановяване/почивка. Много хора избягват високоинтензивното кардио, защото смятат, че почти всички изразходвани калории с него идват от складирания мускулен гликоген (това вид енергиен запас на мускулатурата, а не самата мускулна тъкан), а не от мастни киселини.

Но въпреки че складираните въглехидрати (под формата на мускулен гликоген) са основният източник на гориво при тренировките с висока интензивност, загубата на мазнини с HIIT всъщност може да надвиши тази от LISS. Да, монотонното кардио изгаря повече калории от мазнини по време на самата тренировка, но HIIT поддържа това изгаряне за доста по-дълъг период дори и сле това, когато вече си почиваш. Това се дължи на т.нар. СТКК – след-тренировъчна консумация на кислород.

Накратко – високо-интензивните тренировки значително ускоряват метаболизма за по-дълго време и го поддържат завишен дори часове след края на тренировката. А това, в нашия случай, означава и изгаряне на повече калории, включително от мазнини.

Не всичко е розово обаче. Интензивността на HIIT тренировките може да бъде както полезна, така и проблемна, ако се прекали с тях.

Причината е, че при натоварване с висок интензитет, тялото разгражда голям брой аминокиселини като източници на енергия. Аминокиселините са основните градивни единици на белтъчините, които изграждат основата на нашата мускулна маса. Т.е. при дълги високо-интензивни тренировки, рискът от разграждане на мускулатурата е реален. Ето защо, макар и полезни, HIIT тренировките трябва да останат кратки и използвани умерено в цялостната програма.

На коя кардио тренировка да заложиш?

Отговорът е... на този, който ти е по-приятен. Защото и двата вида кардио, в края на краищата, ефективно изгарят мазнини, макар и по различен начин.

HIIT кардиото ще увеличи липолизата предимно чрез ускоряване на метаболизма и ще я поддържа завишена за дълъг период от време дори и след края на тренировката, но пък LISS ще изгори повече мазнини и калории по време на самата тренировка, а и не е толкова изтощаващо физически и психически за тези сред нас, които не харесат особено кардио заниманията…

Избери си фаворит и използвай него. Или пък ги редувай и разнообразявай подхода си от седмица до седмица.

Автор: Страхил Иванов, Обекти.бг

 


В категории: Спорт


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори