×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България трябва да въведе еврото, но след 2-3 години на стабилен икономически ръст


България трябва да въведе еврото, но след 2-3 години на стабилен икономически ръст
Референдум за еврото е пълна глупост, то е без алтернатива, смята Стефан Софиянски
10 Февруари 2023, Петък, 19:32 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ще сме с „Български възход“ и на тези избори, казва бившият служебен премиер и основател на партия ССД

Стефан Софиянски бе министър-председател на служебното правителство, което подготви влизането ни във валутен борд в кризисната 1997 г. Той е и основател на партия Съюз на свободните демократи (ССД). Потърсихме го за коментар на споровете за еврото и на актуалната политическа обстановка.

- Г-н Софиянски, Вие въведохте валутния борд. Дойде ли време да излезем от борда и да се присъединим към еврото?

- За да бъда точен – ние проведохме преговорите с Международния валутен фонд (МВФ), подготвихме законодателството и взехме решение левът да се привърже към германската марка тогава. В тези години всичко смятахме в долари, но решението ни беше за марката, защото знаехме, че тя ще е в основата на еврото. И се видя, че преходът от марката към еврото беше лесен. След като се свика Народното събрание, то прие законите и бордът се задейства. Не само това – ние бяхме единствената държава, която получи първия транш от МВФ (650 милиона, тогава стабилизирахме лева) преди изборите. Това е кратката предистория.

А по отношение на еврото: разбира се, че България трябва да въведе еврото задължително. Не е въпросът дали аз или друг го казва. Ние с влизането в Европейския съюз, с договорите, които сме подписали, сме задължени в един момент да го въведем. Въпросът е кой е този момент. Моята позиция е, че този момент за въвеждане на еврото трябва да бъде след 2-3 години стабилен и реален икономически растеж. Т.е. нека да стабилизираме икономиката, нека да почнем да усвояваме средствата от Плана за възстановяване, икономиката да тръгне нагоре и тогава веднага да въведем еврото.

- Какъв е проблемът, ако се въведе веднага? Това не е ли просто технически въпрос? Какво значение има дали ще се работи с левове или с евро?

- Да, прост технически въпрос е по отношение на банките – тяхната логистика се облекчава изключително много. Проблемът е другаде. Ако вашите родители получават, примерно, 800 лв. пенсия, тогава те ще взимат 400 евро – с кой грък ще ги сравнявате, с кой в Европа ще ги сравнявате? Къде взимат по 400 евро пенсия? Давате ли си сметка, вие сте в една друга система? Цените ще се изравняват постепенно. Хората искат да пътуват... Вие ги вкарвате в една среда с 400 евро пенсия. Майка ми си отиде миналата година на пределна възраст. Но тя при пълен трудов стаж като адвокат по комунистическо време получаваше до последно 400-450 лв. пенсия. С 220 евро какво ще прави тази жена? Какви консумативи ще поеме с 400 евро един пенсионер със средна пенсия? Вижте, сблъсъкът с еврото е доказан – и в Германия, последно виждате и в Хърватско. Това е сериозно. Има безспорно плавно покачване на цените, закръгляване нагоре... Въпросът е такъв: ако икономиката е във възход и върви нагоре, тя ще го поеме това. Тогава гражданинът ще се чувства по-добре. Ако икономиката е надолу, сблъсъкът с еврото ще го поеме гражданинът. Затова аз смятам, че ние първо трябва да направим една силно работеща и дори добре експортно ориентирана икономика, особено в земеделието, да изнасяме суровини, преработена продукция. И когато вече имаме траен икономически растеж две, три, четири години, тогава веднага да влезем в еврозоната, за да може това сътресение да го поеме максимално икономиката, това ще облекчи обикновения гражданин. Това смятам аз, има икономисти, които смятат другояче. Ако бъда по-краен в добрия смисъл на думата, аз смятам, че една добре работеща икономика може да направи по-силен лева. Дори да сменим курса – еврото да не е 2 лева, а да стане, примерно, 1.50 лева. Тогава вече пенсията няма да е 400, а 500 евро. Това е моята икономическа логика като човек, който е работил в такива тежки условия. Аз смятам, че това е правилно. Разбира се, някой друг би ме оборил.

- Българите обаче са доста наплашени. В момента вървят и подписки за референдум включително по тази тема...

- Референдумът за това е пълна глупост, защото никой не обяснява какви са последствията. Аз пак казвам – еврото няма алтернатива, независимо от каквито и да е подписки. Ние ще въведем еврото. Въпросът не е политически, а е икономически. Не е някой да се бие в гърдите и да вика „аз въведох еврото“. Той трябва да има аргументи, защото въпросът е икономически. Ние трябва да го извадим от речника на некомпетентните политици, които ни заливат с глупости.

- А има един аргумент, че ако не ни приемат сега, после не се знае кога. Как гледате на това?

- Аз казах кога – ние имаме да си напишем домашното. Трябва да постигнем стабилен икономически растеж, по-високи доходи, по-високи пенсии, за да може влизането в еврозоната да ни интегрира по-добре. И без това сме белязани като най-бедната държава в Европа.

- На предните избори Вашата партия подкрепи „Български възход“. Какви са Ви намеренията сега?

- Заедно ще бъдем пак.

- Те обаче няма да правят коалиция.

- Не е необходимо. Достатъчно е да се разберем за основните принципи.

- „Български възход“ обаче се оказа по-близо до статуквото, отколкото до промяната. Това не Ви ли притеснява.

- Нали затова влизаме – за да коригираме това.

- БВ гласуваха по-често с ГЕРБ и ДПС.

- Не е така. Гледайте конкретиката. Напротив, за оръжията примерно имаха ясна позиция. Но ние имаме по-дългосрочни стратегически намерения. Ориентирани сме към модерен десен консерватизъм, както сме уточнили с г-н Стефан Янев. В споразумението, което скоро ще подпишем, това ще бъде ясно очертано.

- „Български възход“ казаха, че ще са партньор на главния прокурор (Иван Гешев). Това не Ви ли притеснява?

- Не съм сигурен в това, но главният прокурор е малкият проблем. Големият проблем е системата, която Борисов въведе – на силна централизация, на буквално копие на системата преди Десети ноември. Оттам идват сериозните проблеми. Това не се отнася само до главния прокурор, но, да речем, и до местното самоуправление – областните управители се мъчат да командват кметовете. Виждате как това рефлектира и когато в ГЕРБ има някоя демократична жилка като случая с Пловдив. Така че за мен трайното решение не е само главният прокурор и съдебната система. За мен трайното решение е една нова организация на обществото, която всички да приемем да градим; едно споделяне на властта, а не противопоставяне на властите. Защото вие говорите за това, но аз бих ви дал още по-лоши примери като противопоставянето между президент и министър-председател, противопоставянето на областен управител срещу кмет. Ние всички тези власти трябва да ги поставим в условия на взаимодействие, а не на противопоставяне. Това е трудният момент и затова трябва да минем през нова конституция и Велико Народно събрание. Трябва да имаме търпение да градим в новите условия една нова форма на управление, която да доведе до резултатите, за които говорих преди малко – едно силно икономическо развитие за България, за да можем да се интегрираме още по-бързо в Европа.




Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
16
Коментара по темата
16.
Анонимен
11.02.2023 10:29:42
0
4
Тоя е подбухнал няма да го бъде сигурно много пие
15.
Ханко Брат
11.02.2023 05:06:14
4
4
По скоро България ще премине към рублата... Особено ако следващата зима е студена!)
14.
123
11.02.2023 03:20:26
2
13
Този боклук само като се сетя,че едната му дъщеря е женена за синът на онзи дето се крие в Дубай....няма какво повече да се каже.Да се скрие в миша дупка и да не дразни хората.Дано Господ да ги наказва такива във времето.Да си харчи краденото със здраве Но и за него ще има Видовден
13.
Бахти клоунът талмудски!
11.02.2023 01:51:52
2
12
За задкулисните кражби ни дума, естествено. За плащането на дълговете на гулялите с десетилетия също нищо, естествено. За пропадналия мулатски "съюз", мечтата на евгениста Калерги и останалите ционисти, и търсенето на нови жертви за спасяването на затъналото в блатото евро нито дума, естествено. Ама надрасканите простотии не знам как да ги нарека... Нали уж цените ще са същите, бе, долен отпадък?! Ако са същите, какво значение има дали заплатите и пенсиите ще са в евро, левове или бананови обелки?! Всичко се свежда до покупателна способност! Аааа, щото нЕма да са същите цените, нали?! И не че има някакво значение, но къде е тая средна пенсия 800 лв дето си я задъвкал? Баба ти Пена от Горно Нанадолнище нито днес, нито след няколко години ша оди на расодка у чужбина! Баба ти Пена не може да отиде по близкия град! И тоя илюзорен курс на лева от тоалетната си чиния след ползване по голяма нужда ли го извади? И пак ще почвал да прави икономика, селско стопанско и т.н.! Че нали те си съществуваха, и вие, мръсни, долни еничари ги унищожихте за тези 33 години! Ходи си харчи народните пари и поне не дразни народа със словоблудството си! Някои добре те помним, продажен, измислен "софиянски" чифут!
12.
Поредната Американска покана в нац.ефир
11.02.2023 00:25:15
4
10
Ами Стефчо кажи на простите хора ,колко в зелено взе от "Америка за България" Ебания ти задник да седи на стола на богатството .

Кажи бе Стефчо,кажи кака кой беше ти и какво искаш от Държавата България ,да се самоубие ли като приеме еврото и да иде с двата крака в ръцете на Америка ,кажи бе тъп Стефчо майка ти и педала ти невзрачен.Цялото ти потекло да пукне от пума и рак ти пожелавам маминката ти Американска путка.
Мри Стефчо,пожелавам ти го от сърце барабар със Аметиканизиранито ти джендърско и Хелоуинско "семейство"
11.
До Софиянски
10.02.2023 23:39:02
2
15
Здравей циркаджия, помниш ли когато беше кмет на София и през 2003 година заедно със Симеон Саксгобургготски ви посрещнахме в Берлин с Христо Бакалски ви организирахме посрещането, а ти ми се правеше на надменна надута пуйка. Даже едно здрасти не ми даде в посолството макар че аз ви организирах посрещането. А сега кой си и какъв си знаеш ли? Един изпаднал клоун.
10.
Христо
10.02.2023 23:32:18
2
13
Е, тоя колко може да пише ако го притиснат здраво!!! Схеми за крадене, рушвети, комисионни...... Какво ли не.! С каква съвет трябва да живееш за да имаш наглостта да се даваш интервюта? Кой ги знаеше тези мишки, които благодарение на И. Костов станаха богати и взеха постове.... Лошото е, че такива като него все още са в политиката и парламента..
9.
Феро
10.02.2023 23:04:57
2
14
Софиянскиииии, стига празни приказки за
силно икономическо развитие, Ами защо ти не го направи, когато и ти беше управленец някакъв . Ами защото и ти си част от причината да сме на тоя хал поради голямата ти кадърност. Не разбирам защо се появяват политически трупове като него да говорят за това и онова при условие, че са доказали провала си.Българската наглост е безкрайна явно.....
8.
*********
10.02.2023 22:05:08
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Робот
10.02.2023 21:16:55
2
18
На Божжжкофф свата,какво друго да снесе!!!
6.
Софиянски оди си ври бастуна
10.02.2023 21:12:57
3
17
там където слънце не огрява,Като служебен джендър колко пъти ходи до Американското посолктво за нареждания и разпореждания.
5.
Y
10.02.2023 21:01:07
2
19
Какво прави черепа? Праща ли пари измекяр.
4.
ТБС
10.02.2023 20:57:15
3
19
Този мазен и лъскав чичко, до си гледа животеца жалък, вместо да дава наклон
3.
RE-1
10.02.2023 20:23:09
7
13
Трябва ли да се съобразяваме с някакъв "цървулан" и егоизма му ?
Много други пътуват, работят и живеят извън страната.
2.
Така е
10.02.2023 20:06:22
17
7
Много точно казано!
1.
ЕдинЪ цървулЪ
10.02.2023 19:35:45
8
32
Що да "трябва"? За кого да "трябва"? За обикновен цървулин като мен еврото определено не ми трябва. Аз и без евро съм цървуланин, а с еврото ще съм хептен беден и оскотял цървулин!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори