×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може да търсите обезщетение от ЕВН, но само ако останете без ток повече от 24 часа


Може да търсите обезщетение от ЕВН, но само ако останете без ток повече от 24 часа
Ако уред в дома ви е пострадал при аварията - уведомете ЕВН в 5-дневен срок, съветва общественият посредник на Бургас
06 Февруари 2023, Понеделник, 11:04 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Общите условия не са в полза на потребителите, може да получите 30 лева, ако ви оставят по-дълго "на тъмно"

Безпрецедентната авария на ЕВН остави снощи десетки хиляди бургазлии без ток. В кв."Сарафово" бяха на тъмно и студено повече от 4 часа, а в части на ж.к."Възраждане" - близо 5 часа.

До този момент все още няма официална позиция от дружеството. Каква е причината за аварията остава пълна загадка. Много е вероятно да се дължи на повишеното потребление, което не говори добре за инфраструктурана на ЕВН. 

ЕВН остави на четирима клети техници да оправят аварията с тока в Бургас

Още снощи стотици бургазлии се заканиха да си потърсят правата. От горещия телефон на дружеството дори съветваха да пуснат жалбите си в клона на ЕВН, но както стана ясно обезщетение нямало да има, а само щели да разберат причината за аварията.

При какви условия може да си търсим правата и защитени ли сме като потребители, се допитахме до обществения посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

- Г-н Стамболиев, какво могат да направят потребителите, ако ЕВН им спре тока за необичайно дълъг период от време?

- Съгласно Общите условия на договорите за достъп до електроразпределителната мрежа и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Електроразпределение Юг“ ЕАД, в случай, че обект на клиент на дружеството остане без снабдяване с електрическа енергия по вина на самото дружество, за повече от 24 часа, то дружеството дължи на неустойка в размер на 30 лв., а когато преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е с продължителност над 36 часа, ЕР Юг дължи на клиента допълнително неустойка в размер на 20 лв. за всеки започнал период от 12 часа, през който клиентът е без снабдяване с електрическа енергия.

Важно е да се знае, че това обезщетение не изключва правото на лицето да претендира за реално причинените му от ЕР Юг имуществени вреди по реда, предвиден в закона. Когато има необосновано и безпричинно преустановяване на подаваната ел. енергия, клиентът има право да подаде до съответния клон на дружеството, може и до централата, сигнал, или жалба и да претендира неустойка, но…

Следва да се има предвид, че има клаузи, при които се изключва носенето на отговорност от дружеството и един от случаите е при настъпване на аварии, или при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от електроенергийното предприятие причини освен, ако не са настъпили по вина на самото дружество. Във всеки случай е добре лицето да се консултира с адвокат.

- Бургазлии бяха съветвани снощи от кол центъра на ЕВН, че могат да си потърсят правата и да подадат жалба в клона на ЕВН. Това ли трябва да направят или да сигнализират директно КЕВР?

- Ако бъде претърпяна конкретна щета в резултат на преустановяване на електро подаването, напр. повреден електрически уред, е необходимо потърпевшият в срок до 5 работни дни, считано от датата на събитието писмено да уведоми дружеството, да подаде писмен сигнал с описание и доказателство за причинените вреди. При получаване на сигнала от дружество изпращат лица, които в присъствието на подалия жалбата съставят констативен протокол. Доказателство за щетата, може да е пр. платен ремонт по издадена фактура. Подава се и декларация с обозначена банкова сметка, по която при постигане на съгласие относно произхода и размера на причинените вреди отговорната страна е длъжна да заплати договореното обезщетение.

- Известна ли ви е съдебна практика за подобни казуси и при какви сучаи се обезщетяват потребителите?

- При не постигане на съгласие, може да се потърси решаване на спора по общия исков ред. В съдебната зала е възможно да бъде доказана претърпяната вреда и причинната връзка между действията или бездействията на дружеството, или да бъде отказана претенцията, по причина, която освобождава дружеството от носене на отговорност. В съдебната зала се решава всичко. Добре е да се знае, че в хода на преговорите може да бъде ползвана и медиацията като способ за извънсъдебно и доброволно уреждане на спора.


В категории: Бургас


17
Коментара по темата
17.
Диян Георгиев
06.02.2023 22:30:41
0
3
Енергото е мафия. Написват сметки. И това службите го знаят, защо ли мълчат?
16.
Кую
06.02.2023 16:28:52
0
3
По - лесно е да си поискаш от мечка секс.
15.
бургазлия
06.02.2023 16:27:38
0
6
абе тия малоумни ли са. 24 часа да нямам ток и само тогава мога да искам обезщетение. пет години живея в Германия и досега нито веднъж не е спирал тока. Нито бури, нито снегове, нито нищо го е спирал. А у нас постоянно спира.
14.
$
06.02.2023 16:00:19
2
8
Има ли някой бургазлия на който г-н Стамболиева да е помогнал ?
13.
*********
06.02.2023 13:19:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Бай....
06.02.2023 12:51:14
1
10
Като видиш мъж с брада, бягай далече!
11.
81
06.02.2023 12:41:08
0
14
И аз съм писал на нищоправеца Стамболиев с молба за помощ, и дори и отговор не получих.
10.
Арменския поп
06.02.2023 11:58:15
2
17
При мен си търсете обезщетението...
9.
Вярно е, но не е баш тъй
06.02.2023 11:58:05
0
20
Може да търсите обезщетение от ЕВН, но само ако останете без ток повече от 24 часа
- Вярно
-----
Общите условия не са в полза на потребителите, може да получите 30 лева, ако ви оставят по-дълго "на тъмно"
- Невярно

Обезщетението се пресмята спрямо времето през което сте останали без услуга. Примерно ако сте останали без ток за 25 часа се смята че сте 1 час над периода от 24ч за който не можете да търсите компенсация и тогава получавате за 1ч, може да получите макс 1/30 от месечната такса, което е нищожно. Вързали са си гащите не само ЕВН, но и мобилните оператори, ВИК и т.н. Вие имате само задължения, но не и права
8.
*********
06.02.2023 11:56:19
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Дончо
06.02.2023 11:48:52
0
25
Към този човек, който лапа от нашите пари съм искал помощ и съдействие за не законно строителство в етажна собственост. Нулева помощ. Формално написа писмо, без да се опре на закона и съдебната практика. Без да го интерисува за резултата
6.
Някой
06.02.2023 11:47:35
3
20
който е стригал костенурка може да опита да вземе пари от ЕВН-а!
5.
Бургазлия
06.02.2023 11:37:26
0
25
Г-н Стамболиева да не дава само съвети на нас бургазлии, ами да направи нещо с което да защити съгражданите си които стояха 5 часа на студено без електричество
Писал съм сигнал до него по друг повод, но не помогна. Оправдава се.
4.
Лапайте дудука
06.02.2023 11:37:24
1
13
ЕВН
ЕбемВиНакриво
3.
GTA 6 Trailer
06.02.2023 11:32:24
1
4
skoro po nowinite
2.
balgari robi
06.02.2023 11:31:49
3
14
робството започна с настъпването на капитализма, не 1396
1.
EBН - BOSS
06.02.2023 11:30:07
2
10
haha palqchovci za tva she go spirame 23 chasa i 59 minuti vseki den da ne moe da ni sudite gavnari gagagag
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори