×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Неуспешният опит на Путин да вмени, че украинците никога не са съществували


23 Януари 2023, Понеделник, 13:32 ч.
Автор: Флагман

Но този страшен опит всъщност ще завърши само със задълбочаване на бездната

Украйна срещу Русия: задълбочаване на пропастта
© Виталий Портников

За страничен наблюдател, който следи войната на Русия срещу Украйна, може да изглежда, че с всеки ден от "специалната операция" на Путин - всички тези убийства, изнасилвания, грабежи и обстрели - пропастта между двете съседни държави, които доскоро живееха в приятелство и "братство“, се задълбочава и прави малко вероятно помирението на нациите в близко бъдеще.

Но ситуацията може да се погледне от друг ъгъл: може би пропастта, която вече съществуваше, е станала причина както за самата война, така и за погрешните представи на руското ръководство за това как тя трябва да приключи. В продължение на няколко века Москва успява да формира представата за Украйна в околния свят като част от Русия и нейната цивилизация – и то толкова умело и усърдно, че самите руснаци повярваха в това. Всеки руски ученик ще ви разкаже проста версия на историята. Киевска Рус, монголо-татарското нашествие, победата на Москва над Ордата и "събирането на руските земи", довело до появата на мощна империя. През 1917 г. тази империя, вярно, става болшевишка, но победи във Втората световна война – Великата отечествена. И само действията на Запада доведоха до неговото разпадане и разчленяване на руската земя и руския народ.

Сега Русия отново събира земи и се бие с нацистите... Страхотно, нали? Реалността обаче е, че през периода на Киевска Рус земите на бъдещата Московия - а след това Суздалското княжество - са били отдалечена провинция на тази древна държава. И влиянието на Златната орда върху тези провинциални земи беше много по-осезаемо от влиянието върху земите на бъдещата Украйна.

Освен това Москва практически изостави държавните традиции на Русия в полза на традициите на Ордата, предпочете неограничената автокрация пред общественните събрания и участието на жителите във вземането на важни решения. А такива събрания е имало и в Киев, и в разрушения от Москва Велики Новгород, и в други древни руски градове. Отслабването на влиянието на Ордата върху земите на Русия доведе не само до укрепването на Москва, но и до появата на нова държава - Великото литовско княжество, което включваше почти всички съвременни украински земи (друга част беше под влиянието на Кримското ханство, но не и на Москва).

Великото княжество било многонационално и многоконфесионално образование. Жителите му се научиха на толерантност и взаимно уважение. И Великото княжество, и Кралство Полша, обединени в Жечпосполита, бяха известни със своите икономически свободи и правата на благородниците. Оттук - свободните градове, появата на отговорност сред жителите им, появата на елитна отговорност за публичната администрация (не винаги обаче благоприятна). В московските земи никога не е имало нещо подобно - с изключение на Новгород и Псков, чиито свободи бяха унищожени от московските царе.

Когато украинските казаци не можаха да се примирят, че украинските земи са част от полската корона и решиха да сключат съюз с Москва, украинците се озоваха в съвсем различен свят - свят на пълно беззаконие, постоянни путчове и преврати, военна агресия и фалшифициране на миналото на други народи от империята в полза на руския. Но този период - дълъг за руснаците като млада нация - не е бил решаващ за онези, които са живели на украинските земи. Разбира се, през периода на имперската власт пропастта между Русия и Украйна беше трудно забележима, но с отслабването на империята тя ставаше все по-очевидна.

Още обявяването на независимостта на Украйна — и краткият период от 1918-1920 г., и особено след 1991 г. — показа колко различни се оказаха страните. В Украйна има постоянна смяна на властта, конкуренция на елита, въстания, обществена солидарност. В Русия - "монархизация" на властта, прехвърляне на президентския пост на наследник, войни с непокорни региони, социална апатия… В крайна сметка войната на Путин срещу Украйна е последният опит да се вмени, че бездната никога не е съществувала, украинците никога не са съществували, тяхната история, език и култура не са съществували, а е имало само Русия. Но този страшен опит всъщност ще завърши само със задълбочаване на бездната.

Източник: Виталий Портников специално за Infopost media

Бесарабски фронт

 


В категории: Политика


18
Коментара
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
18
Коментара по темата
18.
До 17
23.01.2023 22:21:46
1
6
Неподправена от Руската Империя***

за това никога няма да си признаят тази лъжа , прекалено горчиво хапче е за преглъщане от тях. признаването на тази лъжа би дискредитирало не само Руската Федерация, не само СССР а и Руската Империя.

Все едно американците да се опитват да лъжат, че не са дошли на ''новият свят'' от Английската Империя, Франция и Испания. А да твърдят че са се появили там естествено, някак. Би било абсурдно нали.
17.
До 16
23.01.2023 21:40:09
1
8
беше обяснено какво е общото между украинците и Киевска Рус, ''говори се за Киевска Рус, което е общ предшественик и на днешна Русия, и на днешна Украйна.'' четете бе, четете, български не разбирате ли? Не е нужно да се спускате в исторически проучвания, човека го е написал ясно и точно тук, всяка историческа хроника, неподправена от СССР ще го потвърди.
16.
Полова шпага
23.01.2023 21:02:33
4
3
А какво общо имат украинците с Киевска Рус? Четете я таз история, не си барайте само шпагите
15.
До 14
23.01.2023 17:41:12
4
12
Когато в Киев са се строяли църкви, Москва и Петербург са били едни долини и равнини, и айде по-спокойно Зигмунд Фройде, не бързай да ме психоанализираш толкова. Неудачник. Единственият русороб, който се мъчи всякак да изопачава историята на света тук си ти. Зеленски ми е ясно че хронично ти го е вкарал много дълбоко в задника, и затова се пънеш толкова сега. Вие все още ли си мислите че украинците се бият за него? Изостанал манталитет, на хорица които все още вярват в щуротии като ''велики водачи/лидери''.
14.
до единственият русофоб тук с големите претенции
23.01.2023 17:13:08
13
8
А в Киевската Рус тези които са отказвали да говорят на руски са им викали украйнци. И така се е родил мовата на великата украйнска нация.
Такава, каквато се пръкна благодарение на болшевиките и техният водач Ленин, истинският баща на Украйна.

Украйна е имала двама Велики водачи.
Основателят на Украйна , другарят Ленин
и този който ще е закрие Зеленски.

Двамата най-важни евреи в кратката украйнска история.

Нервите ти са много изопнати, като на жена.
13.
До 11
23.01.2023 16:01:42
5
14
говори се за Киевска Рус, което е общ предшественик и на днешна Русия, и на днешна Украйна. Ама толкова си знаеш, и можеш. Акъла ти стига само да викаш Слава России, да обиждаш и да сънуваш джендъри и педераси. Кой е отварял темата въобще че ги намесваш тия тук??? Човек е това което му е в главата постоянно, дори да не си го признава!! Като само за джендъри мислиш отивай да ти хакат хормоните, да ти клъцнат ч*рката и да намериш душевен мир най-накрая, нас какво ни занимаваш с твоите глупости.
12.
До 11
23.01.2023 15:56:35
5
12
ама нищо не оспорваш а само обиждаш нали? мухльо!
11.
до 9
23.01.2023 15:53:43
13
5
Всичко ви е сбъркано на вас джендърите.
Според вашето тълкуване, руснаците са украйнците а украйнците са всъщност руснаци !!!
Уникално.
Извратено като всичко във вашата координатна система.
Зад-ници !
10.
Жорко с Украйната
23.01.2023 15:21:49
3
11
Най-вълшебното ми нещо в живота! Колелото ми Украйна. Махнах му седалката и го карах седнал на тръбата. По цял ден не слизах от колелото и бях в постоянен кайф!
9.
Истината.
23.01.2023 15:02:45
9
17
Московските орди са си откраднали историята и дори самото име от Киевска Рус. Много по исторически точно би било да сравним руснаците с македонците, от колкото украинците.
8.
Митко от Ахтопол
23.01.2023 15:00:19
4
15
Пък аз на времето бях редовен при местната проститутка, казваше се Русия. Не си правя майтап. Че и хубавица си беше момичето но умря млада от алкохол и наркотици.
7.
Жорко с Украйната
23.01.2023 14:54:39
12
10
Украйна е колело ве! Аз навремето карах такава
6.
македонската/украинската история са точно 1 SMS
23.01.2023 14:52:47
14
18
украинците са същите като македонците
5.
Митът за "Окрайна"
23.01.2023 14:28:12
10
16
Не му вярвам на джудиста,пилот,разведчик,гений,Пепи велики,жокей и неХомомилиционерчо!
Тати мъ пукна от шутове заради тоз гений и интелектуалнитеМуекскременти. Повторих поредните шизофрении на джудиста и тати ме търкаля кат футболна топка и ми крещеше:
-Ей говедо,марш в книжарницата да купиш "История славянобългарска"!
-Купих я и четох 1седмица,и се оказа че Пайсий Хилендарски много добре е написал всичко,обаче е българин и не е джудист и не е ватенка,затова пак отговорих на тати:
-Ама тате той май е агент на ЦРУ!
Пак ме търкаляха кат футболна топка и си оставах проСТ. Тати ми крещеше:
-Абе русоробско говедо! С лъжица ли те събирах от килима ве? Паисий е живял и творил,преди да има САЩ и ЦРУ. Когато Паисий е написал признатото от историята на Светът и славянските народи-произведение,на джудиста пра пра пра баба му е била още крепостна селянка и е пасяла патките!
4.
До 4
23.01.2023 14:23:15
12
10
Знаем знаем, Господ на третия ден създал светлината, на четвъртия създал Свещенна Русия и от там на сетне си почива, и Русия създава всичко.
3.
Така е !!
23.01.2023 14:13:59
13
12
Украйна е създадена веднага след потопа като северна граница на Македония!
Ахил е бил от смесено семейство. Майка македонка а баща украйнец.
Арийска им работа !
Всъщност освен македонски Александър Велики е говорил на мова!
То Зеленски не го говореше допреди 5 години но той пък е еврейче.
2.
нали така беше, силовики?
23.01.2023 14:08:58
9
11
Украйна я измислили руснаците и я нарекли така, защото била там ''на края''. Идиоти хахааха
1.
Митът за ''Окрайна''
23.01.2023 14:06:51
6
11
it's a widespread myth about "borderland" that is rooted too deep.
there was no such word as "окраина" in old russian to call Ukrainian territory like that. and Ukrainians(previously Ruthenians) wouldn't be referring to their homeland as someone's borderland
-in 1187 word Ukraine was mentioned in chronicles - when Pereyaslav prince died and "whole Ukraine grieved a lot".
-then a few centuries later that name appeared again on a map of Grand Dutchy of Lithuania in the same region of Kyiv and Pereyaslav
^both examples have nothing to do with russian word "окраина"/"borderland", from similarities with which that theory was born and spread wide across the world. not to mention that such a word does not exist in the Ukrainian language, which uses "околиця" or "прикордоння" while referring to "borderland".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори