×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въпрос за милиони: Какво всъщност е салам "Бургас"


Въпрос за милиони: Какво всъщност е салам "Бургас"
Потребителят очаква на масата саламите да изглеждат като в рекламите
20 Януари 2023, Петък, 13:35 ч.
Автор: Флагман.БГ

В оригиналната рецепта са се съдържали 4 съставки, в днешните колбаси има между 7 и 23

Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Ако мислите, че това определение е пресилено, то как тогава може да се обясни, че само в търговските вериги, намерихме лесно 25 марки, от различни производители, носещи името на Бургас? А вероятно сме пропуснали поне още толкова. Така започва резюмето на проучване, проведено от Асоциация "Активни потребители", в което се издирва историята на емблематичните колбаси.

Рецептата за този колбас е разработена някъде в миналото, когато приготвянето на салами е централизирано в големите областни предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас. Според сведения на бивши служители от завода техния шпеков салам се е ползвал с голямо уважение в страната най-вече поради строгото спазване на качеството на продукцията, нещо което обичайно не беше силна страна на социндустрията.

Репутацията е завоювана и много месопреработватели искат да се възползват от утвърденото в миналото име. Сега пазарът е затрупан от колбаси с Бургас в името. Тези салами, предлагани от различни компании, като цяло слабо си приличат по външен вид, вкус и консистенция. Според спомените на по-възрастното поколение, настоящите колбаси Бургас нямат нищо общо и с техния именит предшественик. Това проучване на Активни потребители ще се върне към корените на популярната храна и ще изясни каква е била оригиналната рецепта и производствени стандарти за шпек Бургас. Ще направим връзка с настоящето и ще анализираме качеството на наследниците носещи името Бургас, изхождайки именно от автентичната технология.

Оригиналната рецепта

Възстановена е по спомените на работници от Родопа-Бургас, както и съгласно изискванията на действащия тогава, а за отбелязване и сега, стандарт БДС 18-86. Рецептата е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са само 4 съставки! Съгласно БДС се допуска и добавянето на твърда сланина.

Стандартът описва и някои технологични изисквания, микробиологична чистота, както и максимално разрешените количества вода и консервант в крайния продукт. Ограничава се влагането на съединителна тъкан, включително фасции и лой. От съвременна гледна точка това е елементарна рецепта и доста занижени критерии за безопасност. Тя е лесна за изпълнение, дори с елементарно технологично оборудване и няма никакви причини производителите да се отклоняват от автентичната технология. Разбира се има едно изискване, което прави оригиналната рецепта трудна за изпълнение по финансови съображения– основната суровина трябва да е месо!

Критерии за оценка на качеството

Имайки отправна точка, рецепта и БДС стандарт, можем да оценим доколко сегашните наследници, носещи името Бургас, съответстват на оригиналния колбас. За целта разработихме скала от 6 критерия. Те са съответно:

  • Влагане на нишесте и фибри. Това са индустриално произведени полимерни въглехидратни суровини които не се срещат в оригиналната рецепта. Тези компоненти съществено изменят хранителния профил на колбасите, в които нормално не присъстват подобни въглехидрати с растителен произход.
  • Захар, глюкоза, фруктоза, лактоза и всякакви полизахаридни добавки като декстроза и др. – също с растителен произход. В месото няма такива източници на прости въглехидрати. Влияят върху физиологията на хората, например при децата, диабетиците и др.
  • Оцветителите се влагат за подобряване на външния вид на продукта. Това е търговски трик за привличане на клиенти. Някои от използваните оцветители имат неприятни странични действия.
  • Животински субпродукти – към тях спадат всякакви нетипични, а понякога и нормално неядливи, части от животинската анатомия като кожи, хрущяли, вътрешности, съединителна тъкан. Към тази категория спада и механично отделеното месо (МОМ), което едва ли някой потребител би искал да погледне и подуши в изходно състояние.
  • Индустриални суровини. Към тях спадат например протеиновите извлеци, емулсии и хидролизати – млечен, соев, животински и всякакви подобни добавяни само поради напонятните желания и разбирания на някои технолози.
  • Мононатриев глутамат, който обичайно се рекламира като подобрител на вкуса. Добавянето му е признание, че без него колбасът съвсем не става.

Наличието на всяка една от изброените 6 категории, добавя по една точка към оценката на качеството, Колкото повече точки събере съответния колбас, толкова по-далече от оригинала е неговата рецепта.

Добавили сме и колона описваща общия брой на съставките в колбасите. Както написахме по-горе в автентичната рецепта те са само четири. Колко още са добавени може да се види в таблицата с резултатите.

Защо оценката не включва някои технологични добавки?

Това са добре познатите ни Е-номера, които повечето потребители възприемат  негативно. В тази публикация няма да водим дискусия за Е-номерата, защото съвременното производство на храни е свързано с тяхното използване, независимо от нашите философски възгледи за това. Дори в оригиналната рецепта за шпеков салам Бургас присъства консерванта натриев нитрит, който впрочем се употребява в тази роля от много векове. Някои по-съвременни вещества, включително антиоксидантите и регулаторите на киселинността са почти задължителен атрибут. Други, като ензима трансглутаминаза, фосфатите и гумите се добавят заради способността да задържат вода, което е трик за намаляване на себестойността. Влагането на всичко изброено в колбасите цели постигане на различни свойства, и е строго индивидуално. Навлизането в подробни анализи на всяка рецепта излиза извън рамките на нашето изследване.

Резултати

В проучването са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието „Бургас“. Закупени са по метода „таен клиент“ от търговската мрежа в страната. Не претендираме за изчерпателност и вероятно съществуват и други подобни салами които не сме открили.

Резултатите са представени са в две таблици. В първата е показана направената от нас оценка на качеството, а втората съдържа основната информация извлечена от етикетите на продуктите.

Започваме обаче с броя на съставките. Оригиналната рецепта включва само 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. От таблица 1 се вижда, че съвременните колбаси Бургас значително са „забогатели“. Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продукта Аро на Метро с 23 съставки описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас резерва със 7.

Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини. Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др. Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.

В най-дясната колона на таблица 1 е представена комплексната оценка на качеството на колбасите, съставена на базата на изброените преди това критерии. Колкото по-висока е числовата стойност, толкова по-отдалечена от автентичната рецепта и БДС е съответната търговска марка. На практика, всяка точка означава, че в колбаса е добавена категория от съставки, които не присъстват в оригинала. Максималната възможна стойност е 6, с която са оценени общо 5 марки салами.

Според нас това са най-нискокачествените колбаси. На другия край, най-близко до първоизточника, с финална оценка от 1 и 2, са 5 продукта. Единственият продукт с оценка 1 (КФМ Бургас Резерва) е и единственият произведен съгласно БДС18-86. Съществува корелация между броя на съставките вложени в саламите и числовата оценка на качеството. По-добрите продукти, с оценка 1 и 2, съдържат по-малко съставки - до 10 броя!

Повече вижте във видеото:

 


В категории: Разследване


41
Коментара по темата
41.
King Cobra
20.01.2023 20:14:20
0
19
На вратата пише жени. Отваряш, то кенеф. Ей така е и със салама
40.
Светла му памет и вечна слава на Бай Тошо !
20.01.2023 19:35:33
5
29
Така и не разбрах КАК ТАКА социализмът бил лош , нооооооо ... социалистическото качество на храните днес е абсолютен блян ???
Защо изобщо се пънете да сравнявате Бай Тошовия салам с днешните ГМО боклуци ?
Че изобщо няма БАЗА за сравнение ! Както и при сиренето ...
Нооооооо ... днес пък има демократични БАНАНИ , при това в изобилие !
Така , че рупайте си бананите и забравете за саламите !
39.
до 16
20.01.2023 18:23:39
5
16
Бoкo дoрaзсипa кaквoтo бeшe oстaнaлo. Суджук гeйт пoмниш ли гo? a чумaтa пo прaсeтa, oвцe и т.н.? Тoчнo в oнзи мoмeнт Бoни стaнaхa нaй-гoлeмият и eдинствeн свинeкoмплeкс в стрaнaтa. a пo прeди тoвa имaшe мoмeнт кoгaтo бяхa прeд фaлит. Кoлкoтo дaли съм хoдил пoд мaсaтa, aкo искaш дa сe изкaрaш пo-гoлям oт мeн трябвa дa си нaд 60, aмa кaтo ти глeдaм aкълa явнo си някoй дeчкo с жълтo нa устaтa, кoйтo e чул-нeдoчул. Пък и щoм симпaтизирaш нa Бoкo нямa кaкъв друг дa си oсвeн млaдo лeкe и прoст, зa дa сe рaзбирaш с нeгo (пoнe тoй тaкa кaзa)
38.
до 16
20.01.2023 18:22:20
3
7
Боко доразсипа каквото беше останало. Суджук гейт помниш ли го? А чумата по прасета, овце и т.н.? Точно в онзи момент Бони станаха най-големият и единствен свинекомплекс в страната. А по преди това имаше момент когато бяха пред фалит. Колкото дали съм ходил под масата, ако искаш да се изкараш по-голям от мен трябва да си над 60, ама като ти гледам акъла явно си някой дечко с жълто на устата, който е чул-недочул. Пък и щом симпатизираш на Боко няма какъв друг да си освен младо леке и прост, за да се разбираш с него (поне той така каза)
37.
до 15
20.01.2023 18:18:51
0
15
Нали не си мислиш, че сланината е истинска? Слагат едни заместили, по-добре да не знаеш. Сланината е кът, че и скъпа им идва вече да я влагат в саламите... какво доживяхме
36.
до 10
20.01.2023 18:16:56
0
20
Като купя нещо месно и подхвърлям на котката, ако го одобри купувам пак, ако ли не - толкоз му е
Като взема кайма от месарският магазин, която е от мляно месо - яде. като взема готови кюфтета или кебапчета я усещам, че иска да ми се присмее
35.
DJARO
20.01.2023 18:16:28
1
24
Само в БГ......се прави САЛАМ БЕЗ МЕСО...и СИРЕНЕ С 80% вода в него....НАИСТИНА НЕ КУПУВАЙТЕ.....да си ги ядат .....и дано се задавят.....като погледнеш етикета всечко е.....Е-241....Е-412.....Е-526.....цялата Менделеева таблица вътре.....Какво всъщност продавате.....
34.
до 9
20.01.2023 18:15:01
7
8
Единствените кренвирши, които стават в България са тези на Кен
33.
до 8
20.01.2023 18:14:16
3
6
За шпека на бони няма да сбъркаш, само го купувай от квартален магазин, че е на по-добра цена. Някъде около 7 лв трябва да е. Имат и други интересни неща. Аз много им харесвам луканковите пръчици, топ са
32.
Ха
20.01.2023 16:53:50
0
12
Саламите в България съдържат телешки пениси внос със контейнери от чужбина,разтоварват ги на Пристанището.Отделно слагат повече сланина и боя и от онези бръмбари/ хлебарки ...каквото има и ето ти салам.И за да не е никак нез месо за автентичност слагат и 35г месо от пръч,за да мирише на мърша все пак.Месо не ям отдавна
31.
Бай Иван
20.01.2023 16:27:30
1
1
Да се допълня- ако се купува месо от вериги, препоръчвам марката "Българска ферма". Има го в Била.
Взимам и от фермерски пазар ( Славейковото пазарче), но там ме съм много сигурен в условията на гледане на животното, храненето му, коленцето, съхранение и т.н.
Зная го от проверяващи органи.
30.
До Ханко...
20.01.2023 16:25:50
0
4
Жив е...и още работи.
29.
Бай Иван
20.01.2023 16:23:00
3
5
Единствено, продуктите на КФМ (ако се купува месо от веригите), стават!!
Може да сравните съставките с конкурентите му.
28.
bai kosta до14
20.01.2023 16:18:19
0
2
Човек, на далавера си!Поне ще си напълниш окото с различни по размер,цвят и модел гащи.
27.
Ханко Брат
20.01.2023 16:16:11
0
12
Технолог на салам "Бургас" е от града! - Не знам дали е още жив! Салам си беше много хубав!.... Само, че Вие наблягахте на Кучешка та радост, която Ви гарантирам, че я правеха от вежди и копита!)
26.
реклама
20.01.2023 15:54:19
1
9
,, Прибираш се в къщи и те чака сухия шпек на майстор Цветко,,
25.
до 19
20.01.2023 15:52:44
0
4
не е само той...
24.
Дре
20.01.2023 15:33:55
0
29
Има една марка, която става за ядене но не е посочена в коментарите. Тя се казва вратна свинска пържола от България. Вместо колбас , скара е решението.
23.
До 21
20.01.2023 15:09:38
2
23
Държавните служители са безсилни пред олигарсите и предпочитат да си вземат почерпката и да си мълчат примери има милиони за това трябва закон за корупцията и то спешно защото заради него и Ванко -каскета не сме в Шенген
22.
Жоро Палмата
20.01.2023 15:05:48
0
19
Ето за това трябва да се приеме закон за корупцията и да има орган който да може да разследва главния прокурор и за такива затвор а не "такса спокойствие"
21.
Batman
20.01.2023 14:55:57
1
47
В Англия пробвах Полски салам ..... нещо уникално а цената беше под салама висок клас тук!Ние внасяме суха кайма , свинска кръв,телешки тестиси, копита и кожи от Европа,Канада и Бразилия! Отделно при нас има картели от 4-5 фирми! На пазара няма нито един салам който да покрива БДС стандарта ! Държавните служители са на хранилка при тях да няма истински контрол ! Няма оправия !
20.
Това е като демокрацията...
20.01.2023 14:52:19
3
31
...много съставки качество нула...и не е вярно че навремето качеството не било характерно...напротив..в храните беше на супер ниво..
19.
Vasko
20.01.2023 14:14:26
0
11
Динко Нешев е измислил рецептата.
18.
Хаха
20.01.2023 14:06:18
3
20
60% сланина ей затова плащаме .
17.
359
20.01.2023 13:56:06
2
16
Има говна,това има,а предният коментар е супер адекват.
16.
Тъпи коментари...
20.01.2023 13:42:17
7
59
Боко бил съсипал месопреработката... Ти наред ли си? Или може би по времето, когато съсипаха месокомбинатите още си ходил прав под масата??? Съсипията дойде от приватизацията, когато успяха да откраднат всичко. После започнаха вноса на месо, продадено/дарено от Държавните резерви на страните от ЕС. Даже мога да ти кажа кой направи схемата... Сега фамилията на зет му е доста популярна марка... Какъв Бойко какви 5лв... Европа ни даде помощи, а тука бившите комунисти(станали социалисти) ги разпродадоха.
След това почнаха да внасят всякакви боклуци, пълни с химия, но евтини и народа полудя да си купува датските колбаси. Това уби месодобива и месопреработката в България и удари мощно върху животновъдството. Не успя и модела на приватизационните фондове да обвържат целият процес от фуража до саламите по магазините. Колкото успяха да накрадат - взеха си го и закриха бизнеса. Останаха само най-големите мошеници, които правят по над 150% рандеман (сиреч от 100 единици месо - 150 единици продукция).

До 3 - Това пък е супер тъпня. Не бъди сигурен, че главния технолог въобще има участие в рецептата. А пък използването на италиански съставки... това как можа да ти го роди акъла? Първата западна машина в Родопа Бургас беше доставена 1987г., а марката "Бургас" е от по-рано.
Въобще - от къде имате тази енергия да пишете простотии и да се правите на информирани?
15.
.
20.01.2023 13:39:34
0
53
АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ НЕ КУПУВАМЕ САЛАМИ ЗАЩОТО :
- МНОГО СА МАЗНИ / СЪС СЛАНИНА
- МНОГО СА ТЪПКАНИ С КОНСЕРВАНТИ
- МНОГО ВОДА, ГМО И СОЛ СЪДЪРЖАТ
- МНОГО СА СКЪПИ, А НЕКАЧЕСТВЕНИ

И ПРИ ЛУКАНКИТЕ Е ТАКА.....БОКЛУЦИ.
14.
до 10
20.01.2023 13:33:14
1
36
Едно време имаше много такива гердани :-) по терасите. Сега не се виждат. Европейска му работа! Друго си е да висят гащи!;-)
13.
1010
20.01.2023 13:30:58
2
17
1.Отиваш в кланницата
2.Купуваш си салам собствено производство
3.Режеш и ядеш

Саламите по 10-15лв /кг естествено , че ще са боклуци
12.
до 9
20.01.2023 13:30:45
1
65
И аз купувах Молерите известно време и мислех че съм намерила нещо свястно, докато последният суджук не ставаше за ядене и приключих. Същото се случи и с Маджаров, както с колбасите, така и с млякото. Хем безобразно скъпи, хем не стават за нищо. Отнася се и за двете марки, както и за всички останали боклуци в Абсурдистан. Избягвам да купувам каквато и да е българска храна, доколкото е възможно. Но и чуждите марки нямат нищо общо с качеството им в чужбина... Тук е просто бунището на света!
11.
Боко ли?
20.01.2023 13:27:47
0
24
Какво е салам " Бургас" ? Питайте Иван Магазинера от Двойника , той ще ви обясни. Между другото, същото, като : вино София, хляб Грахам и наденица Македонка.
10.
Българина
20.01.2023 13:23:33
1
43
За да имаш качествено мезе/колбас.

1. Колят добичето пред теб и си избираш желаното месо, набавяш си подходящите билки.

2. Подготвяш месото, ако е необходимо го мелиш/за колбасите/

3. Овкусяваш, ако е необходимо пълниш червата.

4. Увесваш на сухо място(без достъп от птици и други нашественици)

5. Чакаш :)
9.
Българина
20.01.2023 13:18:19
5
15
до 8.

На БОНИ стават само кремвиршите, шпека и македонката с печат 'Стара Планина'

НО дори в тях има съдържание на месо = 90%. Другото са Е-та, подобрители, овкусители и т.н.

МОЛЕРИТЕ пуснаха серии без Е-та и добавки, биват.

Има и една шуменска фирма ХАРМАН, на рецептата пише: месо, подправки(няма друго), за мен са предпочитани..
8.
до 5
20.01.2023 13:11:51
0
18
Сериозно? На мен нищо пробвано на Бони не ми е харесвало. Благодаря за препоръката. Ще му хвърля едно око, ако ми попадне в полезрението.
7.
Бургас
20.01.2023 13:11:12
1
34
С 1 дума - БОКЛУК
6.
до 4
20.01.2023 13:09:48
5
22
Е, поне продуктите на КФМ са едни от малкото които горе-долу стават за човешка консумация.

Веднъж занесох поредния отвратителен кашкавал, който пробвах, на котките, но те също отказаха да го докоснат. Нямам много опит с котки и помислих, че просто не ядат кашкавал. При друг случай, обаче, аз ядях кашкавал, който ставаше за ядене, и дадох малко на едно коте. Хапна го с удоволствие и искаше още.

Този "продукт" на снимката предполагам няма да го докоснат и животните.
5.
и аз да направя реклама тогаз
20.01.2023 13:09:14
28
36
На мен най ми аресва Бони Сандвич. Обаче си спомням и шпек бургас от соца, който беше топ. Заради Боко остана само свинефермата на Бони. Нали помним как унищожиха прасетата с онази измислена чума?
4.
Ясно
20.01.2023 12:55:41
9
28
От цялата статия разбрахме, че това е реклама на КФМ Бургас Резерва. Ако на някой не му е станало ясно, това явно е уж хубавия салам
3.
Бургазлия
20.01.2023 12:51:41
16
11
Само че ,според гл.технолог тогава на Родопа Бургас, съставките не са наши/италиански са/.
2.
Използваше се качествено месо, не като сега
20.01.2023 12:47:34
39
50
Още когато споменахте Родопа Бургас трябваше да се сетите, че най-голямата разлика в тогавашната и сегашните рецепти е в месото. Да същото това, което по време на Боко беше закрито в България. Останаха няколко близки до Герб месопроизводители, които не знам какво произвеждат и дали не го изнасят основно навън, но тук се ползват куп субпродукти, с които навън не хранят и животните си.
1.
Дън
20.01.2023 12:45:40
6
22
Салам това са карантини от животни направени да изглеждат добре. Салам също е голяма пишка. Жените предпочитат качествени салами.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“ Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни блокират сметките, алармира кметът Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Не пускайте телевизора! Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в „Ергенът“ Кастингът за следващия сезон на романтичното риалити стартира днес Лозенец празнува своя вековен юбилей Лозенец празнува своя вековен юбилей 100 години от с. Ембелец до днешно с. Лозенец Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане": Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Стана ясно кой хвърли коктейли Молотов по техниката на известен бургаски предприемач Причината за палежа е неуредени финансови отношения Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание
Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници 
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори