×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли изкуствен интелект да ви напише курсовата работа за секунди? Запознайте се с Chat GPT


Може ли изкуствен интелект да ви напише курсовата работа за секунди? Запознайте се с Chat GPT
Моделът сега работи в „затворен режим“ или иначе казано – още не е пуснат да разполага с данни на живо от интернет, но скоро това ще се промени
08 Януари 2023, Неделя, 19:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

До края на годината светът, в който живеем, ще бъде променен, предупреждава професорът по клинична психология Джордан Питърсън

Чували ли сте нещо за поредния нов изкуствен интелект, наричан „Chat GPT”? Ако не сте, назад сте с материала и е редно да наваксате, защото тази технология е на път да промени начина, по който светът работи. На фронта на изкуствения интелект има разработки, които могат буквално да ви изправят косите и те ще стават все по-напреднали и по-напреднали. А в рамките на тази година вероятно ще завладеят огромна част от нишите, в които човек доскоро държеше превъзходство пред машините. Клиничният психолог-феномен, чиито лекции завладяха интернет пространството в последните 5 години Джордан Питърсън, в свое изказване пред публика наскоро описва достатъчно добре какво предстои:

Трябва да знаете какво е Chat GPT. Не знам точно на какво ниво ще е следващата технологична революция – може би на печатната машина. Говорим за нещо много сериозно. Тази система е модел за общо процесиране на езика (general language processing model, бел.а.). Пуснат бе пред широката публика в края на декември м.г. и е обучена на огромна база от текст. От анализа на човешка реч то изважда своите модели за работа, като все още не използва данни от реалния свят (тоест не е свързано с интернет). Още. Това обаче със сигурност ще се случи през 2023 г. 

Скоростното развитие на изкуствения интелект вдигна на протест художници и дизайнери

Пробвах го миналата седмица. Казах му: „Добре, напиши ми есе, което е за 13-ото правило в една от моите книги „Извън ред“ – такова правило няма, книгата е съставена от 12 правила. Нека то е написано в стил, който комбинира Библията на крал Джеймс и Тао Те Чинг“. Да уточним – това е доста трудна задача. Всяко едно от трите условия е трудно само по себе си, а какво остава за всичките те, комбинирани.

За около 3 секунди написа есето, дълго 4 страници и за мен, като клиничен психолог и професор то е неразличимо от нещо, което би написал някой от моите студенти. Доста впечатляващо. Може да не е свързано напълно с моята книга, но самият факт, че Chat GPT може да направи това и то за толкова кратко време, и то граматически коректно, е наистина забележително, особено от философска гледна точка.

Не Фейсбук, а Epic Games ще яхнат здраво вълната на „метавселената”

Накарах го да напише и есе на темата за връзката между  Даоистичната версия на етическия морал и етиката, разкрита в Проповед на планината, с което се справи брилиянтно – направо в десетката и отново му отне около 3 секунди.

Един от компютърните инженери, които работят сега за „Тесла“, ми сподели, че също е пробвал този изкуствен интелект. Казал му: „Моля те, напиши ми списък от 10 точки за това какво може би щях да направя, ако бях работил като инженер към „Туитър“. Какви 10 неща направих миналата седмица, които са били продуктивни и ценни? А, и ако може, напиши ми и компютърния код, който хипотетично бих бил написал, ако бях работил“.

Изкуствен интелект измисли нов математически алгоритъм, прави компютрите с до 20% по-бързи

Можете ли да познаете? 3 секунди и всичко е готово. И компютърния код всъщност работел. 

Друг колега, университетски преподавател, ми сподели, че така всеки студент би могъл да напише есе по всякаква тема, използвайки Chat GPT. Друг колега пък дал на изкуствения интелект SAT изпит – приемен изпит за университети. Оценката му е била таква като на средностатистическия студент в добре работещ университет. 

Бъдещето е тук! Попътувайте в подсъзнанието си с изкуствения интелект, рисуващ изумителни картини

Друг експеримент, направен от същия колега: Казал му – напиши ми есе на определена тема. След което го помолил да го оцени сам. „Ако можем да автоматизираме студентите, защо да не автоматизираме и професорите, нали така?“ И Chat GPT направило точно това – написало есе и го самооценило с разбираем анализ. 

Примерите за това каква точно работа и с какво качество може да я работи изкуствения интелект, са милиони. Такъв е и този със сценарист, който написал: „Напиши ми сценарий и опиши главните герои за следващия холивудски блокбъстър с бюджет 900 млн. долара. Тук става интересно.

Сценарият, очевидно е изработило. След това обаче друг човек взел описанието на героите и помолил Chat GPT да му генерира фотореалистични снимки на актьорите, които биха могли да изиграят ролите. 

Затова ще ви кажа какво ще стане съвсем скоро – през 2023 г. Имаме модел на изкуствен интелект, който може да „изтегли“ информация за света, използвайки всяко написано слово. Той е по-умен от вас. А след 2 години ще е МНОГО по-умен от вас. Но все още не е толкова умно. Все още не тества своето лингивстично знание в реалния свят. Това правят учените – измислят теория, която е лингивстично подкрепена, след което я „хвърлят“ в реалния свят и проверяват дали „лепи“. После светът казва дали лингвистичната конструкция е вярна и валидна. Но този нов изкуствен интелект още не работи с реални данни. Неговите наследници обаче ще работят. Ще могат да тестват своите хипотези. 

Съвсем скоро най-развитите от тях ще могат да използват не само текст и снимки, но и ще могат да действат по човешки модели. И всичко това ще се случи в следващата година, безспорно. Дръжте си шапките, защото „Великаните пак ще ходят на Земята“.

Илон Мъск например сега е на мнение, че скоро светът ще се управлява от този, които успее да изработи и обучи най-добре функциониращата система на Изкуствен интелект. Това сега е надпревара и който е първи, ще спечели. Едно от нещата, които сега Мъск разработва, са разпределени ИИ системи. За да може всеки да има свой изкуствен интелект, който да го защити от интелекта на, да речем, „Google”, или този на Китайската комунистическа партия. 

Не вярвате във всичко това? Пробвайте го сами.


 
Флагман.БГ Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие 15/04/2024, Понеделник 08:13 4
13
Коментара по темата
13.
до 10
14.01.2023 21:00:56
0
0
Споко, скоро няма да го направят платен. И знаеш ли защо? Знаеш ли защо и Facebook не е платен, тази глупост неземна... Много просто, защото роботите искат да видят мнението и впечатленията на хората, все пак трябва да научават нови клюки и тъпотии, които да учат. Ние сме тяхната храна!
12.
Natoshi Sakamoto
09.01.2023 06:18:39
2
1
Nachiiiii dobre e ko... Prilojenieto e predataveno prez Noemvri.. Flagman ni syobshtavat v sredata na January
11.
До 10
08.01.2023 22:43:08
0
2
Тъжно, но много вероятно. Сериала черно огледало става истина
10.
dumb
08.01.2023 22:10:03
2
3
а някой що не каже кой е един от основателите на open AI фирмата стояща зад GPT и другите "роботи" за рисуване и т.н. Ами 1 - евреин е и 2 - гей е :) Първо Мъск през 2015 набива 1 милиард долара в новосъздадената форма за да му разработват изкуствения интелект за самодвижещите се коли "тесла" Наскоро и Майкрософт инвестира пак доста пари в тази фирма. За да и ползваш "безплатните" засега продукти трябва да си дадеш мобилния номер за верификация. И уж е безплатно но само в началото после е на абонамент :) А когато хората толкова се пристрастят към това понеже са мързеливи почти няма да има хора дето да си използват мозъка за мислене. Но пък за да ползваш умния интелект ще трябва да си плащаш :) Гледайте Уол-и на пискар и ще видите в какво ще се превърнат скоро хората :)
9.
ТБС
08.01.2023 21:43:49
1
1
Съвсем навреме. Не случайно безполезните ги маркираха с експерименталка.
8.
Pardulio
08.01.2023 21:03:06
0
5
Да каже колко салфетки ще хвърля на док 5 ако не акам
7.
До 2 от 4
08.01.2023 20:58:54
0
0
Понеже може да не ти стигне за днес - ще ти кажа, че правилно знаеш как се седи - като бей! Как се стои, може би също знаеш. Само прав. Като белег за труд!
Лекааааааа вечеееер и приятна седмицааааа :)
6.
Хубаво
08.01.2023 20:56:46
0
4
Много е хубаво това но няма ли в даден момент хората да спрат да се обучават и да разчитат само на полученото на готово. Тогава и поддръжката му и усъвършенстването кой ще извършва. А и човешкото познание е от голямо значение за да не рухне създаденото.
5.
От 4 до 2
08.01.2023 20:43:43
0
1
И "прочее" не му се ни гледа, ни слуша :)
4.
До 2
08.01.2023 20:31:57
0
1
Видиш ли го на лактите се подпрян, не ще ни да види, ни да чуе - ни теб, ни жена ти ;)
3.
...
08.01.2023 20:26:08
6
1
Много далеч сме от тия неща. Само лъжат, че да си вдигат акциите. И агнетата вярват и купуват. Нищо ново под слънцето.
2.
This is the future, товарищ
08.01.2023 20:18:01
0
10
Един робот ще свърши 10 пъти повече работа от 5 субекта които са се подпрели на лактите и обсъждат кой как се напил снощи или колко е.ал жена си.
1.
т2
08.01.2023 20:12:27
1
14
Повече автоматизация трябва да има, масата хора са излишни и не са полезни за нищо и никой и ще бъдат заменени от роботи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Простреляха мъж с въздушна пушка в Плевенско Простреляха мъж с въздушна пушка в Плевенско Стрелецът е задържан за 24 часа Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Има ли бум Бургас на конфискувани автомобили от пияни и дрогирани? Ще бъде ли отнемането отнемането Ако Конституционният съд отмени спорните поправки в НК, вече отнетите няма да бъдат върнати, обясни Силвия Петкова Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Абсурд! Конфискуваха кола от българин, за да я дадат на измамници в Германия? Милен Димовски преговаря с уж собственика, за да я купи отново, но властите в Бремен обясняват, че за да му дадат документи, трябва да дойде притежателя й от България 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър
Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Близкият изток е на ръба, призна Антониу Гутериш Силовите актове на отмъщение са забранени от международното право, добави той US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим US дипломат с предупреждение към Техеран да не предприема действия срещу САЩ и Ерусалим Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представителят на САЩ Робърт Ууд Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Великобритания ще продължи да помага на Израел, обяви Барбара Удуърд в ООН Действаме по спешност, за да не ескалира напрежението, обяви постоянната представителка на кралството Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Армията на Израел с няколко кървави сценария за отговор на атаката с дронове и ракети от Иран Представителят на Иран в ООН обяви, че ще "отговори пропорциално" на американски военни операции Близнаците да оставят интуицията да ги води, очакват ги приятни изненади Близнаците да оставят интуицията да ги води, очакват ги приятни изненади Хороскоп за деня – 15 април 2024, понеделник Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори