×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последното интервю на Батето: Правех каквото си исках


01 Януари 2023, Неделя, 19:39 ч.
Автор: Флагман

Единственият стрес в живота ми е свързан с раждането ми. Аз съм преносено дете с 12 дни, споделя в последната си изява Иван Славков

Иван Славков, по-известен като Батето, е роден на 11 май 1940 г. в София. Дипломиран инженер от ВМЕИ, професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Владее английски, немски и руски език. Бил е дългогодишен състезател по водна топка в отбора на Септември, главен редактор на сп. „Българско фото“, редактор в „Работническо дело“ и „Труд“. От 1971 г. става Генерален директор на БНТ – цели 11 години. През 1982 г. е избран за председател на БОК, през 1987 е вече член на МОК, а от 1995 г. е и президент на Българския футболен съюз. В края на 2003 г. получи орден „Стара планина“. Има три брака зад гърба си – първата му съпруга загива в самолетна катастрофа, когато Славков е едва 26-годишен, втората е Людмила Живкова, а третата и последна – Валя. Батето почина на 1 май 2011 година.Това е последното му интервю, което даде специално за вестник „Шоу“. „Тема Спорт“ представя на читателите си какво споделя големият Иван Славков.

– Проф. Славков, разбрах, че имате сериозни проблеми със здравето, две операции на едното око. Каква е причината и как сте сега?

– Отидох на преглед, защото получих промяна на цвета, затъмнение на лявото око и като ме видяха, направо ми казаха лягай – отлепена ретина. Ами от какво се получава – от какво ли не, от много неща, от удар, от спъване, даже от кихане може да стане. Аз продължавам да се шегувам, защото човек трябва да се шегува в такива ситуации, за да не пострада психически. Прочетох в една енциклопедия, че това може да се получи поради 10 причини и възкликнах – моето не е от една. Иначе претърпях две операции, така е, все още се възстановявам, навън ходя с черни очила, защото все още ме дразни светлината.

– Имали ли сте друг здравословен проблем?

– Да. Получих хипертонична криза. Отидох във Военна болница, където всички са ми приятели. Лежах 4-5 дни. Разболях се и от бронхопневмония.

– А днес как сте с кръвното?

– Имам хипертония още от дете. През живота си съм получавал две кризи. И в двата случая веднага извиках лекар. Аз много обичам да се грижа за здравето си.

– След като излъчиха скандалния филм на Би Би Си, заради който ви изключиха от МОК, не се ли чувствате поне малко изчерпан?

– Не! Не, нормално е, стават и такива неща, не съм го приемал трагично. Стана така – аз отидох да се защитя пред сесията, и ако още само шест души бяха гласували в моя полза, крайният резултат нямаше да е такъв, нямаше да се случи изключването. Но българи категорично не са замесени, не мога да подозирам за такова нещо. Аз не бях главното действащо лице в този скандал, но ако бях, със сигурност щях да взема тези пари. Дори не знаех за тези срещи, а във филма и сами можете да се уверите, че никъде даже не споменавам думата "пари". Но пак ще кажа – съжалявам, че не взех тогава парите!

– Защо името Иван Славков все се свързва с чашката уиски, а в същото време малцина са тези, които могат да кажат видях Славков пиян?! Как го постигате това?

– Честно да ти кажа, и аз не знам. За мен това си е чиста злоба и завист, защото другаде не могат нещо да изсипят върху мен и изсипват това. Щом ще е с уиски, с уиски да е, не са ме видели пиян, нали. Нека си говорят, нали трябва все с нещо да си запълват времето. Все пак, нали знаеш, аз съм си кристална душа… Аз до 35-тата си година бях активен спортист и не съм поглеждал алкохол. Занимавал съм се с водна топка и не само. След това още 10 години спортувах активно, но без състезателни елементи. Живеех до Спортната палата и всяка сутрин ставах в 6. 00 ч., тичах до Дианабад и обратно. Така че, виждаш, поредните митове за мен. Дай сега ще го разбием на пух и прах, въпреки че то си се знае.

-Бяхте състезател по водна топка. Има ли травматизъм при този спорт?

– Да. Имал съм много травми. Веднъж ми бръкнаха в окото и един месец не виждах с него. Два пъти съм получавал изваждане на лопатката от раменната става. Чупил съм лакът.

– Как счупихте лакътя?

– Удари ме ръчка, с която вдигахме вратите при водната топка. Вратата се вдигаше с жица. Имаше два кола. Аз трябваше да фиксирам жицата. Направих го. Но като се обърнах, се оказа, че се е счупил зъбец на зъбчатката на колелото. Плесна ме и ме хвърли в музиката.

– Имате ли проблеми с жените? Женкар ли е Иван Славков?

– Ооо, много голям проблем имам даже. Аз съм подложен на такъв сексуален тормоз, но вече полека-лека се отървавам. Разбира се, че обичам жените, кой не ги обича, все пак съм се женил и цели три пъти. А извън браковете пък колко… То не е за разправяне, така че и проблеми, и жени има при мен. Но винаги съм карал жените около себе си да се чувстват като принцеси. Цял живот за жени харча, много пари ми минаха през ръцете и всички жени в моя живот са били принцеси.

– Както сам казахте, били сте женен цели три пъти, което си е постижение. През ’66 г., едва 25-годишен оставате вдовец, след като първата ви съпруга загива в самолетна катастрофа. Как се промени животът ви след това?

– Останах вдовец на 26-годишна възраст. Живяхме три седмици заедно с първата ми съпруга и това беше всичко. Две години след това се ожених втори път, 3 седмици ми трая първият брак, 13 години – вторият и сега 10 години третият.

– От втората си съпруга Людмила Живкова имате син – Тодор. Какъв е той, с какво се занимава, тежат ли му имената на баща му и дядо му?

– Освен син имам и внучка. Тодор работи в една фирма за високи технологии, телекомуникация. Завърши образованието си в Швейцария, в най-престижния университет. Не, не му тежи това име, което носи, даже е горд с него, гордее с и с мен, и с дядо си. При моите деца такова нещо като сравняване не съществува. Все пак се надявам да поработи и за внук…

– А сегашната ви съпруга Валя, не ви ли ревнува поне малко?

– Е, сега, няма от какво. Не излизам от вкъщи – мия, пера, чистя, готвя… шегувам се, разбира се. Абе, има основания да ме ревнува, но и аз внимавам. Деликатен съм, много даже, но си я обичам нея.

– Казвате, че я обичате, но бихте я сменили единствено за тъща си, нали така?

– Да, единствено за нея! Аз даже съм й казвал на тъщата: Ела тук, за да си я пратя Валя у вас. Ела да ме гледаш, това съм й казвал понякога.

– Колко часа спите в денонощие?

– Около 6.

– Има ли стрес в живота ви?

– Единственият стрес в живота ми е свързан с раждането ми. Аз съм преносено дете с 12 дни.

– Бихте ли го обяснили?

– Стрес е, защото е имало възможност да бъда мъртвороден.

– Бихте ли разказали нещо за вашия баща?

– Той беше като майка Тереза за Ючбунар и Татарли. Роден съм там, на ръба на циганската махала. Името на баща ми – д-р Борис Славков, интернист – все още се носи като легенда. Спасил е много хора. Един от тях е прочутият наш художник Сули Сеферов.

– Има ли други лекари в рода ви?

– Сестра ми Генка Славкова е психиатър. Тя казва: Ти си за затвора, ти си за лечение. Била е експерт в най-тежките криминални случаи. Едната от заварените ми дъщери завърши медицина. Казва се Ниа. Ориентира се към очна хирургия.

– Все пак сте били зет на Тодор Живков. Разбирахте ли се двамата, в какви отношения бяхте?

– Ех, че не можеш сега да го попиташ него… Ами ти знаеш ли каква мъка е да си тъст на Иван Славков? И представа си нямаш… Не, не, в много добри отношения бяхме, разбира се, не сме имали проблеми. Имаше върхове и спадове, което е нормално в едно семейство, но в крайна сметка, децата носят кръвта на това семейство. Тодор Живков беше душа човек, добряк, така че в това отношение няма да се чуе нищо лошо.

– Чувала съм, че сте добър картоиграч и играете карти на вързано. Да разбирам ли, че сте комарджия?

-Абсолютно вярно, така е, признавам си, хванахте ме. Играя карти, ама то човек, ако не играе за пари, за какво да играе?! И не само карти, и табла също. Простият извод натам води, че след като играеш за пари, си комарджия, аз не се притеснявам да го кажа. Но, едно е да играеш на вързано за нещо, за пари, съвсем друго е да си продадеш след играта къщата, колата… Такива неща са ми чужди.

– Знам, че Лили Иванова от години е ваша най-голяма слабост?

– Преди всичко аз съм й кум. Но тя наистина и без тази подробност е страхотна за мен. Откровено казано, не е имало по-добра в България от нея и няма и да има. И в този смисъл, да, слабост ми е, и то голяма. Трябва да ви кажа, че тя е изключително стриктен и дисциплиниран човек, принципна е и никога до този момент не е избягала от себе си и от навиците си. За което всеки човек би могъл да й свали шапка, най-вече аз.

– Вярно ли е, че сте били преследван от ДС?

– Ами как, всеки е бил. Тия кретенизми, защо толкова години не ги откриха тези досиета? Защото всички абсолютно са набъркани в тази помия в една или друга форма.

– Вярно ли е, че сте искали да хвърляте Алла Пугачова от балкона?

– А така, браво на теб, точно попадение! Не съм искал да я хвърлям, как ще правя такива глупости, снимах се просто тогава в един филм с нея в Москва. С Алла слизахме по една стълба от балкона към основния ресторант и това беше всичко, как си ме представяте да хвърля такъв уникат?! Истината е, че случайно се озовах там, където беше и целият снимачен екип, а с Алла сме си много близки и те ми викат: Бате, дай сега да направим една такава сцена… ах, все едно случайно се срещате. Иначе ще ви кажа, тя е много симпатичен човек, весел, забавен. Знаеш ли колко вкусно умее да готви , страшна е. И освен това е много талантлива! Гледам си постоянно руските канали като теб. Поздравявам те за което. През какво ли не минаха тия, горките хора и си задържаха и културата, и изкуството, и всичко.

– Как се чувствахте, докато бяхте единственият господар на ефира в националната телевизия?

– Аз управлявах държавата. Нямах контрол от никого. Имах самоконтрол.

– В какво се изразяваше той?

– Правех, каквото си исках. Решавах какво да се пусне и какво да се поправи, но не и да се спира. Никой не ми се бъркаше в работата. Тогава България имаше една телевизия. Това беше националният медиум. Аз й бях шеф. Нямаше Политбюро над мен, нямаше ЦК, МК и т.н. Никой не разбра, че управлявах страната.

– Известен сте с чувството си за хумор. Как съумяхте да го запазите през годините?

– Плащам си.

– Кое е най-голямото ви професионално постижение?

– Че оживях след всичките глупости, които направих в живота си…


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
6
Коментара по темата
6.
ИВО
03.01.2023 00:36:21
0
3
ЖИВЕЕШЕ СИ ПО " ТАТОВСКИ " ! ТАКА СИ И ПУКНА !
5.
ROCK AND ROLL
03.01.2023 00:33:55
0
3
БЯХ СВИДЕТЕЛ , КОГАТО , ПРЕД ПОГЛЕДИТЕ НА ДЕСЕТКИ ЧУЖДЕНЦИ , " ОТВОРИ " КОРЕКОМА НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ , ЗА ДА СИ ВЗЕМЕ КАШОНЧЕ " скоч " ! .......И ЧЕНГЕТАТА ГО " ИЗПРОВОДИХА " ДО ХОТЕЛА !
4.
Смешко
02.01.2023 10:23:57
0
4
Най-добрият комик!
Почивай в мир
3.
Капитан Драйфус
02.01.2023 02:36:37
1
12
Пиеше и се държеше, а Перуката вчера едва не повърна във врата на Боко по време на пресконференцията
2.
Батето за бойко (има и аудио запис)
01.01.2023 20:52:00
3
24
„Те не го пускаха да влезе вътре в кръчмата, бе, сикаджиите, там, дето избиха Бай Миле… Седеше отвънка да пази колите, дето избиха Бай Миле, на „Славия” хубавата кръчма. Така се появи с частната охранителна фирма. След това охраняваха и Царя. Беше такъв, изтърсен полицай, който да снася абсолютно всичко на американците, не на европейците”, безжалостен е към премиера-мутра Иван Славков.
1.
DJARO
01.01.2023 20:03:57
7
39
БОГ ДА ГО ПРОСТИ.....И ЦАРСТВО МУ НЕБЕСНО.....НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЕШЕ.....ГОЛЯМ БОХЕМ.....УНИКАЛНО ОТКРОВЕН....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори