×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политическата 2022 г.: Обрат на „статуквото“ срещу „промяната“, ама не съвсем


Политическата 2022 г.: Обрат на „статуквото“ срещу „промяната“, ама не съвсем
2022 г. бе третата поред, изпълнена с неочаквани събития и обществени вълнения и неустойчивост
30 Декември 2022, Петък, 17:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Опонентите са "в клинч", развръзката се отлага за догодина

Каква бе политическата 2022 година в България? Това бе третата поред, изпълнена с неочаквани събития, обществени вълнения и неустойчивост.

2020-а бе белязана от протестите срещу Борисов и Гешев и въжделенията за промени. 2021-а – от трите парламентарни избора с трима различни победители и трудното излъчване на правителство против статуквото.

През отиващата си 2022-а обаче кабинетът бързо падна, а новото Народно събрание не успя да излъчи друго управление.

Годината започна с надежди за освежаване на политическата сцена. Начело на излъченото правителство бе младият Кирил Петков. 41-годишният току-що появил се политик бе символ на новото начало след 12-годишната доминация на ГЕРБ и Бойко Борисов. Четворната коалиция в лицето на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН), БСП и „Демократична България“ стартира управлението с щедри обещания и струящ оптимизъм. Още в първите седмици обаче стана ясно, че смяната на поколенията вероятно ще претърпи провал. Поне засега.

Предупреждение дойде от президента Румен Радев. Той поиска от новата власт незабавни действия за промени в прокуратурата, за да не може миналото да потърси бърз реванш. Скоро след това се разбра, че настояването му няма да даде резултат. За радикални действия са нужни промени в Конституцията, за което е необходимо квалифицирано мнозинство от поне 160 депутати. Т.е. за каузата трябваше да бъдат въвлечени ГЕРБ или ДПС, а това нямаше как да се случи.

47-ото Народно събрание пък заработи на празни обороти. Най-голямата парламентарна група – тази на ПП, бе обезглавена, след като водещите й лица влязоха в изпълнителната власт. Останалите депутати от „Промяната“ – почти всички пълни новобранци в политиката, трудно се ориентираха в новата обстановка. Партньорите им от БСП, ИТН и ДБ пък не изглеждаха много мотивирани да им помагат.

От друга страна, ДПС първоначално се опита да си сътрудничи с новата власт. След като обаче тя не откликна, хората на Доган и Пеевски заедно с ГЕРБ се заеха да я рутят в зародиш. Двете опитни партии напипаха бързо слабите места и използваха всички ресурси, с които разполагат, за да съсипят управлението, преди то да успее да влезе в час.

Последва изненадваща акция на МВР на 17 март, при която бяха арестувани бившият премиер Бойко Борисов и двама от най-близките му сподвижници в предишното управление – Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Прокуратурата обаче, очаквано, не реализира мечтата на Кирил Петков тримата да получат постоянна мярка за неотклонение и да бъдат разследвани за подкуп според показанията на бизнесмена в изгнание Васил Божков.

Арестуваните бяха освободени още на другия ден и придобиха статут на „мъченици“. Това бе затвърдено няколко месеца по-късно и от съда, който обяви задържането им за незаконно.

Правителството на Кирил Петков ще се запомни с рязкото вдигане на пенсиите, особено на най-ниските от тях, което имаше силен имиджов ефект, но повиши опасно и разходите на хазната, а това ще има дългосрочен негативен резултат. Освен това, избраният механизъм за увеличение на парите за възрастните изкриви допълнително пенсионната система.

Междувременно проблемите върху кабинета започнаха да се стоварват един след друг отвътре и отвън. Цените на ел. енергията в световен мащаб се увеличиха сериозно, което наложи взимането на бързи мерки за компенсация на бизнеса у нас. На 24 февруари Русия започна шокираща война в Украйна, което доведе и до криза с доставките на газ. Инфлацията достигна отдавна невиждани нива. Опозицията използва случая за атака.

От друга страна, и отношенията на ПП с президента Радев охладняха заради смяната на негови кадри, както и заради разминаване във вижданията около ветото срещу Северна Македония. Казусът около югозападната ни съседка стана причина и за перманентен вътрекоалиционен конфликт между Кирил Петков и партията на Слави Трифонов ИТН, която бе излъчила и външния министър в лицето на Теодора Генчовска.

Друга спорна точка бяха парите за пътищата. Въпросът дали и как да се разплащат средства на фирми, свързани с бившите управляващи, доведе до тежки разправии с регионалния министър Гроздан Караджов, също излъчен от ИТН.

Остър конфликт между партията на Трифонов и ПП настъпи и за ключови кадрови въпроси, като например кой да оглави Българската народна банка. Реформата в КПКОНПИ – последният коз на Кирил Петков и компания за битка със статуквото, също постоянно бе отлагана заради несъгласия в коалицията.

В крайна сметка Слави Трифонов обяви, че слага край „на тази агония“ с извънредно изявление на 8 юни – по-малко от шест месеца след сформирането на кабинета.

Това доведе до разцепление в ИТН. Част от депутатите на Трифонов се присъединиха към „Промяната“, но те не бяха достатъчни, за да се излъчи нов кабинет без „Има такъв народ“. Така парламентът се разпадна, за да се стигне до нови предсрочни избори, които се проведоха на 2 октомври.

Те обаче не решиха кризата, а доведоха до нова.

След година и половина на втора позиция ГЕРБ-СДС се завърна като първа политическа сила, но не успя да сформира кабинет. Формацията на Бойко Борисов отново бе поставена в изолация, като получи „за“ само от ДПС и „Български възход“ - новата партия на бившия служебен премиер Стефан Янев.

„Продължаваме промяната“ падна до втора сила, но предвижданият голям срив не се случи и засега партията на Кирил Петков и Асен Василев остава в играта.

2023 година ще започне с връчването именно на ПП на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. Засега изгледите са, че и той няма да успее.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ демонстративно отказаха диалог по темата, а без гласовете на поне една от трите партии парламентарно мнозинство няма как да се сформира.

Ако и третият мандат не успее, което изглежда доста вероятно, предстоят нови предсрочни избори напролет, след които много анализатори предвиждат пак патова ситуация. Причината е, че този път на хоризонта не се вижда нов политически субект, който да разбърка сериозно картите.

Козът на статуквото обаче може да е хартиената бюлетина и фактическото елиминиране на машинния вот заради връщането на ръчното броене на гласовете. Но не е изключено това да се обърне срещу ГЕРБ, ДПС и БСП, както се е случвало неведнъж с авторите на спорни промени в изборните правила.

А и до евентуалния предсрочен вот може да се случат много неща, които да наклонят везните в едната или другата посока.

Засега обаче страната остава в неустойчиво политическо равновесие - промяната бе ударена, статуквото бе позакърпено, но... недостатъчно. Политическите опоненти остават на ринга „в клинч“ и в очакване на следващия рунд. Догодина.

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
9
Коментара по темата
9.
Фигуранта
30.12.2022 20:23:28
9
4
Ако ГЕРБ наистина гласува кабинет с мандат на розовия комсомол ДБ (децата и внуците на БКП - номенклатурата и Държавна сигурност, еволюирали в джендър - грантояди), едва ли повече ще има правото да се зове дясноконсервативна партия.
Още по-малко антикомунистическа.
Знам, че повечето хора ненавиждат левичарите Асан, Лорер, Мирчев, Киро ,Бойкикев и Прокопиев.
8.
Дълги, къси, квадратни...
30.12.2022 18:51:56
0
1
Нищо лично, но към някои партии и ора ми е безразлично :)
7.
00
30.12.2022 18:10:10
0
14
Няма никакъв обрат. Все едни и същи крадат и лъжат вече 32 години.
6.
hhmmm
30.12.2022 17:37:26
17
22
Ако има нови избори минаваме на орбита край Москва! Няма друг начин... При евро-атлатнически мнозинство, ако не се състави кабинет отиваме към Москва! Kолкото и да не го признавате ще видите фактите след изборите, ако ги има.
5.
Нов революционен комитет
30.12.2022 17:33:47
45
33
Коста ромчето от израждане, Копейката ли ще е изненада на нови избори?
Дето окраде субсидията и си купи кола и къща с тези пари?
Въх, много станаха откачаките в тази държава като тези от променливите !
Мая ,отровните, Слави са в канала, много хвърчаха и ниско кацнаха.
4.
Продължаваме Педерастията
30.12.2022 17:25:02
29
41
последните 3 години само Възраждане не се коалираха с никой , не си смениха мнението , не гласуваха нито една антибългарска простотия в парламента! Останалото е едно и също както последните 33 години. Сами си правете изводите
3.
До 2
30.12.2022 17:19:21
24
40
Държавата е все още на двамата шопара и радев, но не за дълго. На следващите избори ще има брутална изненада за всички американски клакьори и шорошоидчета в лицето на единствената истинска патриотична организация.
2.
Кумгейт
30.12.2022 17:14:22
8
17
Дипломирана посредственост и функционална неграмотност, зад които прозират ясни икономически и чужди интереси, превземат държавата. Момченца и момиченца с нулеви административен опит и познания за държавността и управлението, офисен планктон - довчерашни дребни стажанти или младши служители в частни фирми и кантори, днес са инсталирани на ключови позиции в управлението и висшата администрация. "Калинките" се подменят със стартъп-калинки. Експертността пада под санитарния минимум. Вижте назначенията, вижте парламентарните комисии. Готовността за предателство на националните интереси обаче е на макс. Това нашествие на хунвейбини без вратовръзки ще има дългосрочни негативни последици за България. Ще става все по-зле за обикновените хора в държавата на Киро и Ленчето.
1.
Възраждане са бъдещето
30.12.2022 17:13:58
13
37
Затвор за бойко, доган, пеевски, кирил и асен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори