Това е най-вкусната и сполучлива рецепта за постна питка за празничната трапеза
Тя заема основно място на празничната трапеза
Постна питка е първото нещо, за което трябва да помислите за празничната трапеза на Бъдни вечер. Както всяка година, цялото семейство се събира около нея и похапва само ястия без месо.
Според традициите, на 24 декември се сервират нечетен брой ястия. Това може да бъдат сарми, туршия, варен фасул, постна питка, ошав, варено жито, орехи, плодове и други. След като най-възрастният от родата прочете молитва и прекади масата (в някои краища на страната), той трябва да отчупи от обредния хляб.
Първото парче от питката е за Богородица, следват за къщата и починалите. После се раздава на всички присъстващи. Трябва да се опита от всички ястия – за здраве и берекет.
Всяка година по Бъдни вечер много домакини се чудят каква рецепта за постна питка да използват. Някои вече имат горчив опит от предишни празници. Обикновено тя става твърда като камък и не може да бухне достатъчно. Вкусът пък е друг проблем, защото твърде многото сода променя цвета и придава горчивина.
Постни рецепти – питка
Ето и какви продукти са ви необходими:
3 с. л. олио;
400 мл хладка вода;
700 г брашно;
1 пакетче бакпулвер;
1 ч. л. сода бикарбонат;
1 ч. л. сол;
2 с. л. оцет.
Постна питка за Бъдни вечер – как да я приготвите?
Вземете подходящ съд и с помощта на сито пресейте брашното. По този начин ще имате по-пухкава питка накрая.
В малка чашка смесете содата бикарбонат и оцета. Това е един от ключовете към изпичането на чудесна содена питка. След това изсипете шупналата смес към брашното, като добавите хладката вода и олиото. За предпочитане е да направите кладенче в средата, така ще ви е по-лесно.
Започнете да месите тестото с ръце, докато получи балончета. Оформете на топка, намажете го с малко олио и оставете настрани. Може да го покриете с кърпа и да изчакате около 15 минути, за да се вдигне леко.
Капама за Коледа – как да я приготвите?
Постни рецепти за Бъдни вечер: Сарми с орехи и стафиди
Постни рецепти – ориз със сини сливи
После поставете тестото в добре намазнена тава. Нека да не е много голям размер.
Трябва да печете вашата постна питка в предварително загрята фурна на 180 градуса. За около 30 минути ще е готова.
Надяваме се, че ще се справите без никакви усилия. Да ви е сладко!
Източник: Tialoto.bg
Елегантно мезе с яйца, хайвер и шпроти за празничната трапеза
Германия въведе радар за 230 000 евро срещу джигити – глобите вече летят
Балъков откри "Каса Бала" в София с послание към болните герои от САЩ'94
Булка в болница след масов бой на сватба в Германия – 30 участници, арести и напрежение
Банките с практични съвети, за да се подготвим за еврото
Бурното минало на Габриела Цонева от „Ергенът“ и защо любовта й не е оцеля
Камбоджанските власти твърдят, че Тайланд е пръскал токсичен газ от дрон
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Танкерът KAIROS успешно провлачен от Ахтопол до Бургаския залив
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела
