×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Синдикален лидер: Минималната работна заплата да бъде увеличена от Нова година!


Синдикален лидер: Минималната работна заплата да бъде увеличена от Нова година!
В ЕС няма никъде легална дефиниция за брутна минимална заплата, но българският бизнес убеди част от депутатите и затова виждаме тази каша, каза Пламен Димитров
21 Декември 2022, Сряда, 10:14 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Пламен Димитров упрекна Деница Сачева и Искрен Арабаджиев, че манипулирани от бизнеса, въвеждали нови проблеми 

Няма да допуснем от 1 януари минималната работна заплата да не бъде увеличена. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той не обясни как работодателите и управляващите ще бъдат принудени да го направят, но изтъкна, че във всички европейски страни най-ниското трудово възнаграждение е в размер на 50% от средната заплата. 

„Няма термин минимална брутна заплата нито легално, нито в някой от подзаконовите актове дефиниран. Деница Сачева от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ имат огромен принос, манипулирани от българския бизнес, да въведат подобни нови недомислия и проблеми. Приносът им е работниците, които работят на минимална заплата, да нямат увеличение от 1 януари“, коментира синдикалният лидер. 

Нека тези 600 000 българи, които работят на минимална работна заплата и няма да имат увеличение на доходите от 1 януари заради тях, да знаят към кого да се обърнат, добави той.

Припомняме, че вчера вторият опит за увеличение на минималната работна заплата на 850 лева е неуспешен. Депутатите от парламентарната социална комисия отхвърлиха предложението минималното възнаграждение да бъде 50% от средното за страната през последните 12 месеца.

Минималната работна заплата ще бъде 50% от средната за страната, но от 1 септември 2023 г. Социалистите настояваха този механизъм да се приложи още от 1 януари.

"Проблемът е, че никой не си е представял, че някой ще закове индикаторите, които служат за ориентир дали една минимална заплата е адекватна, или не в закон“, заяви пък заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева.

„Средната работна заплата в София е над 2200 лева и изкривява картинката за цялата страна. В Пловдив е 1439, за Хасково – 1138, за Видин – 1135. Ако е основна, означава, че в Хасково минималната работна заплата ще е 74,7% от средната. Не може минималната и средната да са една и съща величина“, коментира тя. 

„Вдигайте тогава заплатите в Хасково“, прекъсна я синдикалният лидер. 

„Има икономически фактори, от които зависи повишаването на доходите“, възрази пък Минчева. 

„При 15% увеличение на средната работна заплата на годишна база, при близо толкова, че и повече инфлация да си обясняваме как тя се приближавала или увеличавала!? Минималната работна заплата винаги е растяла изпреварващо от средната през тези години и това е при всички страни от ЕС“, подчерта Димитров.

„Във всички европейски столици средната заплата е по-висока отколкото в провинциите. Това не е български феномен. Европейската директива обаче казва как се мери и това е за всички страни“, добави той.

„Това с 12-те процента е пълна измислица на Велев. Няма такъв филм. Класът е индивидуален. Аз може да имам 7%, а вие – 0. Няма среден. Това не значи, че двамата имаме по 20%“, обясни синдикалният лидер. 

„Работодателите от много години предлагат да отпадне класа за прослужено време, защото това е остатък от едни минали времена. Когато има задължителни плащания, които не може да си избираме дали да платим или не, това е брутната стойност, която трябва да бъде сравнявана с брутната стойност на средната заплата“, заяви Минчева. 

„Няма обаче такава възможност. Брутната стойност на средната заплата се извлича от пазара и тя е по региони, по сектори. В ЕС няма никъде легална дефиниция за брутна минимална заплата. Българският бизнес убеди част от депутатите и затова виждаме тази каша. Надявам се в пленарната зала на второ четене разумът ще надделее и ще стигнем нещо, което всички очакваме да видим – законно установена минимална работна заплата към средна, която да се мери за адекватен период. За първите две тримесечия средната работна заплата е 1700 лева. Половината е 850 и е не брутна, а основна“, изчисли Димитров. 

„Вие опростявате нещата. Защото когато всяка година се вдига минималната заплата, тя тласка средната и догодина пък тя ще издърпва нагоре най-ниската. Така се получават едни пари, които административно, механично се вдигат без да ги е произвела икономиката“, възропта тя. 

Имаме обаче и инфлация, прекъсна я водещият. 

Тя обаче е различна всяка година, отговори Мария Минчева

Синдикатите дават само гаранция за увеличаване на инфлацията и на сивия сектор, коментира тя. 
 


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
21.12.2022 21:11:24
0
3
Деница Сачева от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ да си дават направо оставката!
3.
Фак
21.12.2022 14:07:37
1
11
Обявявайте фалит като Гърция и да се приключва.Те във фалит от 10 години взимат двойно и тройно по големи заплати от нас.Тука тръгнали за 420 евро да умуват все едно е мега въпроса.Ологофрени долни гадни продажни лицемерни и мазни.
2.
Собственика
21.12.2022 13:19:36
4
5
на няколко магазина на Златни Пясъци от сега предупреждава работниците си (които в момента са на борсата) , че следващият сезон ще им дава "на ръка" с по 200 лв по-малко ...140 лв отиват в заплатата (увеличението от 710 на 850), а 60 в осигуровките...Те всичките са назначени на минималната РЗ.
Собственика не губи нищо, осигуровките на работниците малко нарастват, доходите им спадат със 60 лв, защото осигуровките са им през оная работа-те всички са още млади!
Налага се работодателят, ако иска да запази работниците си, да увеличи "сивият дял" на заплащането с поне 60 лв, като за целта може да прецака с повече държавата или клиента !
Кой има полза от цялата тази гимнастика, да кажат политиците и анализаторите!?
1.
Я да направят
21.12.2022 13:04:53
2
15
заплатите на депутатите да зависят пряко от минималната , а не от средната заплата и тогава ще видите как МРЗ бързо ще стане 1200 лв .!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Защитните валове от пясък пазат плажовете на България Концесионер: Защитните валове от пясък пазат плажовете на България Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори