×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ДБГ Бургас търси подкрепа от НС, за да сложи край на рекета на ЕВН


ДБГ Бургас търси подкрепа от НС, за да сложи край на рекета на ЕВН
Общинският председател Живко Табаков се надява да бъде допуснат до изслушване в Комисията по енергетика в 48-ото Народно събрание
19 Декември 2022, Понеделник, 18:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Търговската практика на доставчика да изисква 50 % авансово плащане за предполагаемо ползване на електроенергия, е на ръба на закона, категорични са от партията 

Бургаската структура на „Движение България на гражданите“ ще настоява КЕВР, КЗК и Комисията по енергетика в 48-ото Народно събрание да разгледат практиката на ЕВН за авансово предплащане от абонати, ползващи промишлен ток. Това съобщиха днес на брифинг от партията.

Сигналът е във връзка с множество гневни реакции от страна на жители на Бургаска област, които са свързани с некоректния подход от доставчика на електроенергия за региона – да фактурира авансово 50 % от предполагаемото ползване на ток за бъдещ период и да изисква незабавно плащане. Според потребителите това е чиста форма на рекет, с която се цели да се осигури ликвидност на енергийния монополист за сметка на дребния бизнес.

„Всичко започна някак тихо през пролетта, когато по-големите консуматори бяха принудени да заплащат авансово ток. От два месеца този подход се прехвърли и към по-малките юридически и физически лица, част от тях в сгради, които не са въведени в експлоатация“, каза юристът Николай Стоилов, който е разгледал казуса под лупа. Той алармира, че едностранно е намален срокът за изключване при неплащане – от 14 на 5 дни, а ЕВН очевидно използва формата на натиск срещу клиентите си.

Т.нар. „схема за двойно плащане“ се прилага единствено от този оператор и по този начин се ощетяват не само всички промишлени, търговски и социални обекти, но и домовете на много жители в Югоизточна България, гневят се от ДБГ.

От партията настояват за незабавно разрешаване на проблема и изслушване в Комисията по енергетика на 48-ото НС.

Флагман.бг предава на живо брифинга на „Движение България на гражданите“ в Бургас. До Живко Табаков днес бяха общинските съветници на ДБГ в Бургас Костадин Андонов и Мария Табакова, хотелиерът Боряна Тодорова и юристът Николай Стоилов, а основната тема бе предстоящата общинска сесия в Бургас.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:

Председателят на ДБГ Бургас Живко Табаков подчерта, че са разговаряли с редица експерти за предложената от администрацията Наредба за градска среда. Табаков се е консултирал с Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Дружеството на художниците в града.

Ще подкрепим тази докладна, но ще имаме възможност по време на дебатите в Общинския съвет да поискаме някои промени. Ще настояваме да се намали срокът за изработване на критериите за това как ще изглеждат парковете, какви материали за настилки ще се използват и т.нат. Ще предложим наемането на външни експерти за изготвянето на тези стандарти“, каза Табаков.

По друга точка от дневния ред, която касае увеличаването на цените на такси и услуги, ДБГ ще гласува „въздържал се“ само, защото партията изповядва дясна политика.

Четейки докладната, която е над 160 страници, осъзнах, че кризата е дошла в Бургас. Наскоро говорих за едни извънредни разходи от над 7 млн.лева, които ще направим в рамките на мандата (заплатите на общинските съветници, б.а.). Някои се опитваха да ме убедят, че това едва ли не било нормално, но сега виждате, че пари няма! Докладната ни казва, че трябва да увеличим 90 % от таксите – от наемите на спортни съоръжения до туристическите услуги. Аргументите, че животът е поскъпнал, не ми се струват достатъчно сериозни, за да повишаваме цените на тези услуги, защото така може да направим туристическия продукт неконкурентен. В такива случаи трябва да се помисли за оптимизация на разходите и едва, след като се изчерпат всички възможности, да увеличаваме цените за крайните потребители“, подчерта Табаков.

Той е категоричен, че трябва да се „пипа“ по внимателно, защото хотелиерският бизнес в града се опитва да удължи сезона и евентуално увеличение на таксите, няма да бъде в тяхна полза.

В ДБГ са озадачени, че почти цяла строителна програма се прехвърля за следващата година.

Всичко, което ГЕРБ от 2019 до 2023 година няма да свърши, го отлага за друг период, неясно кога. Ако се запознаете с този списък, ще останете изненадани. Ще видите колко много са обектите и сега сигурно отново ще ги вкарат в следващата си програма за местните избори“, допълни лидерът на ДБГ в Бургас. Той обаче подчерта, че ще подкрепят предложението, защото искат градът да се развива, а всеки един от тези проекти са важни.

В Движение България на гражданите са получили и множество сигнали за таксуването на синята зона на ул.“Шейново“, отчете съветникът Костадин Андонов, който е отправил питане до администрацията.

„Там в момента се прави ремонт, гражданите газят в кал, но въпреки това са таксувани за синя зона. Отправих питане до Общината и днес получих отговор, че от 16-ти декември, в 14 дневен срок, гражданите се освобождават от синя зона в частта до ул.“Княз Борис““, допълни Костадин Андонов.

Той отчете и успех в битката му за кв. „Сарафово“. От днес е започнал ремонтът на тротоарите на основната ул. „Ангел Димитров“.

„След подаването на редица наши сигнали през последния месец, има много голяма активност от страна на администрацията. Има случаи, в които трябва да кажем едно голямо „Благодаря“ на всички тези служители. Това ни дава увереност, че работим в правилната посока“, коментира от своя страна Живко Табаков и засегна друга важна тема – ДБГ ще искат оставката на т.нар. кметица на кв. Лозово Недка Стайкова, която по думите му тотално е загърбила проблемите на жителите на квартала.

Наскоро не отишла и на важно събрание, на което присъствал дори ресорният зам.-кмет на Бургас по строителството Чанка Коралска. Недка Стайкова за пореден път избягала от въпросите, пускайки си формално отпуск за този ден, недоволства Табаков. Според него, подобни хора нямат място в обществения живот и трябва да се търси друг кмет за Лозово, който да умее да разговаря, да изслушва и да решава проблемите на съкварталците си. ДБГ от известно време предлага да се извършва контрол от ОбС Бургас върху териториалните директори, кметовете на кметства, кметски наместници и управници по кварталите.

Николай Стоилов, юрист

 


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
9
Коментара по темата
9.
Живе гълъбе
20.12.2022 07:54:45
1
4
Кога ша са напийми по комшийски и да те тагна у фейса?
8.
До Живко популиста
19.12.2022 22:05:23
4
17
Абре Живак, я ми подскажи как се казва на тия дето говорят едно пък точно те са отговорни за него?
Щото ако аз го напиша, флегмите на които плащаш за реклама, щото си адски неизвестен и бездействен на всеки три години, докато не дойдат избори,ще изтрият коментара.
Твоята лидерка Мадам Йес Меглена Кунева, не беше ли тая която усложливо затвори цели 4 реактора от АЕЦ, без никой да го иска, даде път на разпарчетосването на три от тия енергийни вампири, а ти си представител на нейната партия ДБГ!
Що ревеш сега като оноден? Твоята партия ни натресе ЕВН и ко, затриха 4 ГВт мощности, останаха без работа хиляди енергетици.
Бива ли да си толкова нагъл?
7.
Изправи се БГ Възход, мутри ЕВН вън
19.12.2022 20:12:15
3
9
Какво казват по въпроса двамата юнаци от парламентарно представената БГ Възход !? Или Майчето от Изправи се БГ , все пак Табачето хвърли доволно пари да ги презентира в Бургас и региона.
6.
*********
19.12.2022 19:50:36
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
Емилиано Мартинес
19.12.2022 19:33:51
5
26
До октомври 2023 г., Ж. Табаков ще ни занимава с бездомните котки, с ниската реколта от рапица, с нашествието на гъсениците на зелевата пеперуда, със заплатата на чистачките от общината, и защо Бургас няма отбор по кърлинг в Шампионската лига.
4.
Бай....
19.12.2022 19:22:43
4
11
Незабавна Национализация !
3.
*********
19.12.2022 19:22:25
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
ХХХ
19.12.2022 19:07:55
18
8
Живко Табаков за Бургас!
1.
lul
19.12.2022 18:59:02
6
27
гласувайте ако получавате ортикария когато видите сннимката на този господин.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори