×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Асоциацията на топлофикациите ще се бори за премахване на условието, налагащо затваряне на въглищните мощности до 2026 г.


19 Декември 2022, Понеделник, 13:49 ч.

Перник, Русе, Сливен и други градове е възможно да останат без изгодното централно отопление

„Асоциация на топлофикационните дружества в България напълно подкрепя искането за преразглеждане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%. За нас реализацията на тази мярка ще доведе до колапс на българската енергетика. Ако това се случи толкова скоро, не само, че ще останем без достатъчно електрическа енергия, а градове като Перник, Русе, Сливен и други ще останат без изгодното централно отопление.“ каза инж. Кремен Георгиев председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Според експерта затваряне на въглищни мощности в толкова кратък срок би било обществено опасно, особено предвид войната в близост до нашите граници и енергийната криза, ширеща се из цяла Европа, породена от нея.

„Ангажиментът за намаляване на емисиите с 40% е поет без обществено обсъждане и без да се вземе предвид не само интересът на частните дружества, но и интересът на държавата. Без въглищната енергетика обричаме над 100 000 българи на глад и мизерия, обричаме няколко района на обезлюдяване, обричаме и страната ни, защото ще възникне реален риск да сме на тъмно и студено, тъй като вносът на енергия ще се окаже прекалено скъп. Още повече, затварянето на въглищните централи толкова скоро е в разрез с приетото решение на Народното събрание от 2020 година за запазване на работата им.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Според енергийния експерт, ако до 2026 година бъдат затворени въглищните топлофикации, вероятно голяма част от населението на около Стара Загора, Перник и Бобов Дол ще имигрират в чужбина поради липса на възможности за препитание и кариера.

„Подобно решение обрича 3 български района на тотален икономически колапс! Независимо от плановете за справедлив преход на тези райони, нито един не може да бъде изпълнен в толкова кратък период и за съжаление негативите от порочно изпълнения план за декарбонизация на енергийния сектор ще бъдат усетени, както от всички българи, така и от икономиката на страната ни.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Според експерта ефективни решения могат да се вземат след оповестяване на пълните резултати от системните анализи от Комисията за енергиен преход пред Народното събрание.

„Първо трябва на национално ниво да вземем решение, което удовлетворява интересите на всички страни и на следващ етап да започнем преговори с ЕК за отпадане на поетите ангажименти, които не могат да бъдат изпълнени без огромни и ненужни щети не само за енергетиката, а и за икономиката.“ каза инж. Кремен Георгиев.


В категории: Животът


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
3
Коментара по темата
3.
Минчо
20.12.2022 01:39:13
0
1
Идиоти,на първите места по смъртност сме от тези централи.
Затваряй!!!
2.
Ковачки
19.12.2022 14:43:05
1
1
се е притеснил много. Ще им секне далаверата на гадните монополисти. Навремето нашите депутати му гласуваха един много изгоден закон. На практика не може да се окажеш от Топлофикация. Но стига са ни плашили-ще преживеем и без "евтиното" им парно. Закривай
1.
XX
19.12.2022 14:21:06
0
1
Напротив! Затваряй централите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори