Как да изберете и как да съхранявате мандарини, за да са сочни и сладки дълго време
Преди да ги купите е важно да обърнете внимание на някои неща, които ще ви помогнат да запазите плодовете сладки и сочни цял месец
Сладките оранжеви плодове са неразделна част от новогодишните празници. Но се случва бързо да се развалят. Ето защо, преди да ги купите е важно да обърнете внимание на някои неща, които ще ви помогнат да запазите плодовете сладки и сочни цял месец.
Как да изберем мандарини?
Зимата е време на повишен интерес към мандарините. Новогодишните и коледни маси, украсени с кошница от тези цитрусови плодове, придават атмосфера на цялата къща. Много хора ги купуват на едро, така че трябва да се погрижите да останат свежи дълго време.
Обърнете внимание на кората: добрата мандарина трябва да има ярко оранжев цвят. Не купувайте цитрусови плодове, които са развили кафяви петна или други промени.
Важно е кожата да не приляга плътно към пулпата, тя трябва да стои малко отделена, такива мандарини ще бъдат вкусни и сочни.
Мандарините трябва да се чувстват твърди и еластични на допир, което означава, че са свежи и месото им е сочно. Не избирайте мандарини с меки вдлъбнатини.
Мирис: Перфектно узрелите плодове миришат свежо и приятно.
Колкото по-кръгла е формата на мандарината, толкова по-сладка е тя.
Купувайте мандарини на бройка, а не пакетирани. Така ще имате възможност да ги разгледате добре и да изберете пресни.
Как да съхраняваме мандарините?
При стайна температура мандарините се съхраняват не повече от 10 дни. Но можете да удължите този период с помощта на хладилник и някои трикове.
Необелените мандарини се съхраняват най-добре в чекмедже на хладилник, където могат да престоят около 2 седмици. В същото време е важно да в съседство да няма други плодове, с изключение на цитрусовите. Освен това, всяка мандарина трябва да се инспектира, за да се гарантира, че не е развила мухъл.
Трябва да ги съхранявате без опаковка, в противен случай те бързо ще се влошат и ще започната да гният. Добра алтернатива са хартиени торби или вестници. Това допълнително ще предпази кората от мандарина от изсъхване и респективно загуба на вкус.
Мандарините се съхраняват най-добре при температура от +4 до +9°C.
Ако в хладилника няма достатъчно място за съхранение на мандарини, можете да ги оставите на изолиран балкон. В противен случай, при минусови температури, мандарините ще замръзнат и ще загубят вкуса си. Освен това не ги дръжте на пряка слънчева светлина.
Обелените парчета мандарина се съхраняват най-добре в стъклен или пластмасов съд за храна. Те ще се запазят от 1 до 2 седмици, ако се съхраняват в чекмеджето на хладилника.
Можете да и замразите мандарините. Такива цитруси са идеални за плодови смутита или като закуска между храненията. Но имайте предвид, че вкусът на замразените мандарини може да се промени с времето. Поради това те не трябва да се съхраняват в този вид за много дълго време.
Полезен съвет: Не забравяйте, че мандарините не могат да узреят след откъсването им от дървото, така че трябва да се купуват добре узрели.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево

- Грешка. Изследване преди много години е доказало, че се търсят както жълти, така и оранжеви цитруси и поради тази причина всички цитруси на пазара се третират с уж безопасни бои, за се оцветяват от жълто до оранжево. Допълнително се мацат и с парафин. Никога не използвайте кори от цитрусови плодове в сладкишите си!