×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Проект предвижда разделянето на КЕВР на два отделни регулатора
  • 3 месеца условно за пиян шофьор от Разлог без книжка, ритал полицай и потрошил патрулка
  • Шофьор на джип заспа на АМ "Тракия", вряза се в бензиностанция край Пловдив
  • Украйна си върна още 50 военнопленници, сред тях има защитници на Мариупол
  • Левски взе точка от Лудогорец и направи ЦСКА есенен шампион
  • Еднократна помощ от 300 лв. получиха близо 100 000 семейства на първокласници и осмокласници в страната
  • Инж. Илиян Терзиев бе преизбран за председател на УС на Камарата на строителите в България
  • Какво ще бъде времето през декември - четете тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Симптоми като тежест в гърдите и лесна умора могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем


Симптоми като тежест в гърдите и лесна умора могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем
От близо пет години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”
16 Ноември 2022, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

През студеното време се изисква адаптиране на терапията при болни с артериална хипертония

От близо пет години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит и има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.

Д-р Муховски, кои кардиологични симптоми се обострят в периода на късната есен?

Есенно-зимният период е свързан с климатични особености - студено и влажно време, намалено слънцегреене, а това също е и периода на „настинките”. Студеното време изисква цялостна „мобилизация” на човешкия организъм. Това е свързано с невро-хуморална адаптация, което повлиява метаболизма и разбира се и изискванията към сърдечно-съдовата система. Във връзка с това, групите прояви при хора със сърдечно-съдови заболявания може да обединим в три. Това са новоизявена стенокардия или акцелерация на налична; ритъмно-проводни нарушения с изява или зачестяване на чувство на „сърцебиене” или „спиране на сърцето” и повишаване на артериално налягане. Понякога пациентът вече сам знае, че през този период артериалното налягане се повишава, явява се сърцебиене и гръден дискомфорт – тежест в гърдите, чувство на задух, лесна умора. Това са симптоми, които могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем. Например при гръдна тежест, болка или задух при студова експозиция или излагане на студен вятър се изисква бърза консултация с лекар, най-добре специалист кардиолог. Изявата на повишено артериално налягане при болни с артериална хипертония, на фона на редовно приемана терапия в дома, с която са се постигали таргетираните стойности на домашно мониторирано артериално налягане, изисква адаптиране на терапията през този период – често е нужно само повишаване на дозировката на приеманите досега медикаменти.

Изявите на ритъмно-проводни нарушения също е симптом, на който пациент и общопрактикуващ лекар трябва да обърнат внимание. Понякога е свързан само с невро-хуморална адаптация, но е възможно и наличие на подлежащи заболявания на сърдечно-съдова и /или ендокринна система. В резюме, при изява на нови или акцелериране на хронични симптоми от страна на сърдечно-съдова система препоръчвам пациентът да потърси лекарска консултация, най-добре от специалист кардиолог.

Забранявате ли на хора със сърдечни проблеми да правят дълги разходки или напротив – насърчавате ги?

Физическата активност е важен фактор за здравето на човека и състоянието на сърдечно-съдовата му система. Доказано е, че ежедневна 30-минутна разходка влияе позитивно за ограничаване на болестите на сърцето, както и подобрява прогнозата, а и качеството на живот на болни със сърдечно-съдови заболявания. Разбира се това би трябвало да става на принципа „постепенно и постоянно”. В съвременното ежедневие, психоемоционалният битов и работен стрес и застоялият начин на живот са два големи риска за поне две болести на сърцето – Исхемична болест и Артериална хипертония. Затова на мои пациенти след първоначално диагностициране на болест на сърдечно-съдовата система често препоръчвам единствено промяна в начина на живот. Разбира се, това понякога е трудно постижимо, но поне засилване на ежедневната физическа активност е въпрос на лично желание и постижение. Искам да отбележа, че препоръчаната физическа активност трябва да е адаптирана към състоянието и тежестта на проява на сърдечно заболяване. Има по-леки случаи – например ново изявена артериална хипертония при млади хора, при които само промяната в начина на живот (ограничаване на психоемоционални натоварвания, адаптивна физическа активност) е достатъчно лечение, с което се постигат нормални стойности на артериално налягане само след 2-3 седмици. Тук ще добавя и необходимостта от адаптиран диетичен режим – намален прием на сол, общо намаление на дневните хранителни калории, както и вида на храните. В други случаи се изисква добавяне на едно или повече лекарства, но винаги промяната в начина на живот и повишаване на физическата активност са със значителен позитив за почти всички сърдечно-съдови заболявания.

Добавят ли разновидностите на омикрон нови постковидни оплаквания от страна на сърдечно-съдова система?

Това също касае темата за пациенти със сърдечно-съдови заболявания и адаптация през есенно-зимния период. До 2019г. имаше отчетлива сезонност на възпалителните усложнения на сърцето – миокардит, перикардит. Като че ли след изява на COVID-19 тази сезонност се наруши и тези усложнения следваха всяка нова вълна от нарастване на заболеваемостта от вируса целогодишно. Използването на лични защитни средства и спазването на препоръчаните противоепидемични мерки ни предпазиха от сезонните грипни епидемии. В моята практика кардиологичните усложнения при COVID-19 могат да се групират по следния начин - перикардит и перикарден излив; ритъмно-проводни нарушения – по-често тахиаритмии, но и проводни нарушения понякога изискващи сериозни терапевтични интервенции. В същата поредица е наличието на изява на исхемична болест на сърцето, включително с атипично протичане – имах няколко случая на пациенти с дисекирана коронарна артерия, някои от които не бяха с изразени сърдечни симптоми, а също и постковиден период с повишени стойности на артериално налягане.

При новите разновидности на омикрон не се отчитат нови или специфични прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Може би по-чести са асимптомните перикардити и изявите на тахиаритмии. Във всеки случай препоръчвам при пациенти преболедували COVID-19 или били в близък контакт с болни от болестта и изява на някакви оплаквания да бъдат консултирани с лекар, а когато е необходимо и с кардиолог за осъществяване на по-задълбочени изследвания – ЕКГ, ехокардиография.

Тук искам да отбележа, че посковидният синдром е доказана клинична единица в съвремието ни. Понякога симптомите като сърцебиене, гръдна тежест, лесна умора и задух са като последица от COVID-19 и не изискват особено терапевтично поведение. Но също така, това може да са симптоми на сърдечно заболяване и затова препоръчвам при подобни оплаквания да се осъществи консултация със специалист кардиолог.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева Парите от това перо да се прехвърлят към изплащането на кредита за детската болница, настоя лидерът на Движение „България на гражданите“ Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Изготвени са две приложения за "военно имущество", които обаче са поверителни Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса, коментира депутатът Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Депутатката обяви, че хората на Бойко Борисов са готови за разговори на всякакви теми, включително и за съдебната реформа Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Според главният държавен здравен инспектор пикът на епидемията ще е в краят на януари и началото на февруари Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс  Те прекратиха работа, без да успеят да приемат окончателно всички текстове Масови проверки на пазара преди Никулден Масови проверки на пазара преди Никулден Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти 153 заразени с коронавирус, петима са починали 153 заразени с коронавирус, петима са починали В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно отделение Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Синдикатите настояват за 100% ръст на възнагражденията Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър В дома му униформените открили 8 свивки и пълен буркан с лекия наркотик, както и електронна везна
Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна  Съветник на Зеленски разкри колко войници е загубила армията на Киев, а нашествениците доминират в битката за Бахмут Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Иззели сме близо 20 милиарда евро от олигарси и лица, подкрепящи Русия, и контролираме около 300 милиарда финансови активи на Руската централна банка, посочи той Испанският премиер е получил пратка с бомба Испанският премиер е получил пратка с бомба Пликът, "съдържащ пиротехнически материал" е бил "открит и неутрализиран от службите за сигурност" Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Инцидентът е станал на път BR-376 в щата Парана. 21 превозни средства са се озовали под калното свлачище Алла Пугачова с 30-а пластична операция Алла Пугачова с 30-а пластична операция Примадоната се е възползвала от услугите на талантливите лекари, които работят в Израел Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Вижте разкоша, в който тъне инфлуенсърката Милица Гладнишка: Загубих всичко... Милица Гладнишка: Загубих всичко... Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания, разкри още пеещата актриса Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Младежът бил отглеждан от баба си и дядо си Илон Мъск: Ще вградим чип в човешки мозък до 6 месеца Илон Мъск: Ще вградим чип в човешки мозък до 6 месеца Компанията на милиардера "Нюралинк" иска пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново
Настимир Ананиев, депутат от ПП Настимир Ананиев, депутат от ПП Загубят ли местната власт, ГЕРБ са „чао”
Виц на деня Виц на деня - Скъпи Дядо Коледа, ще бъда кратка - трябват ми пари и искам да отслабна!
- И аз ще бъда кратък - отивай да работиш и спри да се тъпчеш!
Виц на деня Виц на деня - Вчера бях на сватба.
- И как мина?
- Нормално - ядене, пиене. Днес като изтрезнях, гледам - и халка ми сложили...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук При соца давахме мило и драго да си купим нещо вносно, сега - нещо българско.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори