×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Симптоми като тежест в гърдите и лесна умора могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем


Симптоми като тежест в гърдите и лесна умора могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем
От близо пет години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”
16 Ноември 2022, Сряда, 09:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

През студеното време се изисква адаптиране на терапията при болни с артериална хипертония

От близо пет години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит и има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.

Д-р Муховски, кои кардиологични симптоми се обострят в периода на късната есен?

Есенно-зимният период е свързан с климатични особености - студено и влажно време, намалено слънцегреене, а това също е и периода на „настинките”. Студеното време изисква цялостна „мобилизация” на човешкия организъм. Това е свързано с невро-хуморална адаптация, което повлиява метаболизма и разбира се и изискванията към сърдечно-съдовата система. Във връзка с това, групите прояви при хора със сърдечно-съдови заболявания може да обединим в три. Това са новоизявена стенокардия или акцелерация на налична; ритъмно-проводни нарушения с изява или зачестяване на чувство на „сърцебиене” или „спиране на сърцето” и повишаване на артериално налягане. Понякога пациентът вече сам знае, че през този период артериалното налягане се повишава, явява се сърцебиене и гръден дискомфорт – тежест в гърдите, чувство на задух, лесна умора. Това са симптоми, които могат да алармират за сериозен сърдечно-съдов проблем. Например при гръдна тежест, болка или задух при студова експозиция или излагане на студен вятър се изисква бърза консултация с лекар, най-добре специалист кардиолог. Изявата на повишено артериално налягане при болни с артериална хипертония, на фона на редовно приемана терапия в дома, с която са се постигали таргетираните стойности на домашно мониторирано артериално налягане, изисква адаптиране на терапията през този период – често е нужно само повишаване на дозировката на приеманите досега медикаменти.

Изявите на ритъмно-проводни нарушения също е симптом, на който пациент и общопрактикуващ лекар трябва да обърнат внимание. Понякога е свързан само с невро-хуморална адаптация, но е възможно и наличие на подлежащи заболявания на сърдечно-съдова и /или ендокринна система. В резюме, при изява на нови или акцелериране на хронични симптоми от страна на сърдечно-съдова система препоръчвам пациентът да потърси лекарска консултация, най-добре от специалист кардиолог.

Забранявате ли на хора със сърдечни проблеми да правят дълги разходки или напротив – насърчавате ги?

Физическата активност е важен фактор за здравето на човека и състоянието на сърдечно-съдовата му система. Доказано е, че ежедневна 30-минутна разходка влияе позитивно за ограничаване на болестите на сърцето, както и подобрява прогнозата, а и качеството на живот на болни със сърдечно-съдови заболявания. Разбира се това би трябвало да става на принципа „постепенно и постоянно”. В съвременното ежедневие, психоемоционалният битов и работен стрес и застоялият начин на живот са два големи риска за поне две болести на сърцето – Исхемична болест и Артериална хипертония. Затова на мои пациенти след първоначално диагностициране на болест на сърдечно-съдовата система често препоръчвам единствено промяна в начина на живот. Разбира се, това понякога е трудно постижимо, но поне засилване на ежедневната физическа активност е въпрос на лично желание и постижение. Искам да отбележа, че препоръчаната физическа активност трябва да е адаптирана към състоянието и тежестта на проява на сърдечно заболяване. Има по-леки случаи – например ново изявена артериална хипертония при млади хора, при които само промяната в начина на живот (ограничаване на психоемоционални натоварвания, адаптивна физическа активност) е достатъчно лечение, с което се постигат нормални стойности на артериално налягане само след 2-3 седмици. Тук ще добавя и необходимостта от адаптиран диетичен режим – намален прием на сол, общо намаление на дневните хранителни калории, както и вида на храните. В други случаи се изисква добавяне на едно или повече лекарства, но винаги промяната в начина на живот и повишаване на физическата активност са със значителен позитив за почти всички сърдечно-съдови заболявания.

Добавят ли разновидностите на омикрон нови постковидни оплаквания от страна на сърдечно-съдова система?

Това също касае темата за пациенти със сърдечно-съдови заболявания и адаптация през есенно-зимния период. До 2019г. имаше отчетлива сезонност на възпалителните усложнения на сърцето – миокардит, перикардит. Като че ли след изява на COVID-19 тази сезонност се наруши и тези усложнения следваха всяка нова вълна от нарастване на заболеваемостта от вируса целогодишно. Използването на лични защитни средства и спазването на препоръчаните противоепидемични мерки ни предпазиха от сезонните грипни епидемии. В моята практика кардиологичните усложнения при COVID-19 могат да се групират по следния начин - перикардит и перикарден излив; ритъмно-проводни нарушения – по-често тахиаритмии, но и проводни нарушения понякога изискващи сериозни терапевтични интервенции. В същата поредица е наличието на изява на исхемична болест на сърцето, включително с атипично протичане – имах няколко случая на пациенти с дисекирана коронарна артерия, някои от които не бяха с изразени сърдечни симптоми, а също и постковиден период с повишени стойности на артериално налягане.

При новите разновидности на омикрон не се отчитат нови или специфични прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Може би по-чести са асимптомните перикардити и изявите на тахиаритмии. Във всеки случай препоръчвам при пациенти преболедували COVID-19 или били в близък контакт с болни от болестта и изява на някакви оплаквания да бъдат консултирани с лекар, а когато е необходимо и с кардиолог за осъществяване на по-задълбочени изследвания – ЕКГ, ехокардиография.

Тук искам да отбележа, че посковидният синдром е доказана клинична единица в съвремието ни. Понякога симптомите като сърцебиене, гръдна тежест, лесна умора и задух са като последица от COVID-19 и не изискват особено терапевтично поведение. Но също така, това може да са симптоми на сърдечно заболяване и затова препоръчвам при подобни оплаквания да се осъществи консултация със специалист кардиолог.

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Пореден пиян шофьор кръстосва пътищата в Бургаско, задържаха го Пореден пиян шофьор кръстосва пътищата в Бургаско, задържаха го Водачът е спрян от полицаи на КПП „Орловец”, пренощувал е в ареста Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект Има ли причина да се плашим от изкуствения интелект Да разгледаме примери от миналото Молдова открива консулство и в Бургас – поема го бизнесдама Молдова открива консулство и в Бургас – поема го бизнесдама Това ще е трето дипломатическо представителство на тази държава у нас Каква огромна грешка трябва да избягвате, когато се къпете Каква огромна грешка трябва да избягвате, когато се къпете Ако забравите да включите мозъка си, когато боравите с шампоани, самобръсначки и други подобни, това може да увреди кожата ви Диетолог посочи 7 храни за бързо отслабване Диетолог посочи 7 храни за бързо отслабване Ето как да свалите излишните килограми до лятото Алисия и Гери-Никол се помириха Алисия и Гери-Никол се помириха Алисия реши да постъпи мъдро и дипломатично DÉJÀ VU с нова авторска песен, номинирани са в четири категории за годишните награди на БГ Радио DÉJÀ VU с нова авторска песен, номинирани са в четири категории за годишните награди на БГ Радио Момчетата от бургаското трио ще пеят на 24 март, петък, в култовия пиано-бар „Нептун” и ще представят за своите фенове атрактивно музикално шоу Ето как глобалното затопляне влияе на психичното здраве Ето как глобалното затопляне влияе на психичното здраве Установено е, че повишаването на температурите е свързано с по-агресивно поведение, криминални прояви и суицидни мисли Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден Евростат: България е на четвърто място в ЕС по поскъпването им Скандално! В магазин „Болеро“ накарали служителите да плащат бракуваната храна? Шефовете им: Не е вярно! Скандално! В магазин „Болеро“ накарали служителите да плащат бракуваната храна? Шефовете им: Не е вярно! По 50 лв. събират от персонала, за да покрият загубите от вкиснатите стоки
Лъч разум в тълпа от мрак: Рон ДеСантис предлага да се забранят в зародиш централизираните дигитални валути Лъч разум в тълпа от мрак: Рон ДеСантис предлага да се забранят в зародиш централизираните дигитални валути Въвеждането им ще позволи на Вашингтон да следи всяка ваша транзакция, не трябва да допускаме това, заяви губернаторът на Флорида Лидерът на опозицията в Турция закичи мартеница Лидерът на опозицията в Турция закичи мартеница Амулетът се вижда ясно на китката на Кемал Кълъчдароглу във видео, споделено от него в социалните мрежи Хърватия прие еврото и отхвърли работата в неделя Хърватия прие еврото и отхвърли работата в неделя Анкетата е била проведена сред хърватски граждани Стачка затвори най-голямото пристанище в Германия Стачка затвори най-голямото пристанище в Германия В порта не могат нито да влизат, нито да излизат товарни кораби Земетресение уби най-малко 13 души Земетресение уби най-малко 13 души Най-малко девет души бяха убити и 44 ранени в северозападен Пакистан, Междувременно най-малко четирима души бяха убити и 50 ранени в Афганистан Паундът и еврото поскъпват преди решението на Фед за лихвите Паундът и еврото поскъпват преди решението на Фед за лихвите Taзи гoдинa пayндът пoĸaзвa нaй-дoбpaтa динaмиĸa cpeд вaлyтитe нa paзвититe cтpaни, твъpдят aнaлизaтopитe нa Dеutѕсhе Ваnk Расте броят на жертвите от силния трус в Афганистан и Пакистан Расте броят на жертвите от силния трус в Афганистан и Пакистан Сред загиналите има и деца, пострадали са най-малко 30 души Нови сблъсъци в Париж, Макрон ще се опита да успокои обществения гняв Нови сблъсъци в Париж, Макрон ще се опита да успокои обществения гняв  Президентът на Франция се очаква да говори за пенсионната реформа, заради които страната му се тресе от протести  Зеленски чака подкрепа от Си Дзинпин за мир в Украйна, а той говори с Путин за невиждани промени Зеленски чака подкрепа от Си Дзинпин за мир в Украйна, а той говори с Путин за невиждани промени Великобритания пък отхвърли твърдението на руския президент за боеприпасите с обеднен уран Какво сигнализира визитата на Си Дзинпин в Москва Какво сигнализира визитата на Си Дзинпин в Москва Китай и Русия продължават да работят заедно в икономически план, но скоро съюзът им може да прерастне и във военен – ако динамиката на ситуацията го изисква
Даниела ГОРЧЕВА Даниела ГОРЧЕВА Холандия, скъпи мои, е провинция на Нидерландия
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, престани да се тъпчеш постоянно. Ще станеш като майка си.
- Вдовица ли?
Виц на деня Виц на деня Нарушител обяснява:
- Бях под въздействието на психотропни същества.
Катаджията:
- Казва се вещества.
- Не, за жената и тъщата казвам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Телекомуникация - когато говориш с някого, а той те гледа като теле.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече