×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Илко Гетов: Много по-рационално е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш и да изкараш тежък постковид синдром


Проф. Илко Гетов: Много по-рационално е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш и да изкараш тежък постковид синдром
Да преминеш през дълъг постковид е опасно, защото могат да бъдат засегнати всички органи
15 Ноември 2022, Вторник, 14:39 ч.
Автор: Флагман.Бг

Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка в страната

Проф. Илко Николаев Гетов завършва Фармацевтичен факултет на ВМИ – София през 1988 г. От 1997 г. е асистент/гл. асистент, от  2005 г. доцент, а от 2013 г. професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“. Защитава докторска дисертация по научна специалност: Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията на тема „Фармакоепидемиологични проучвания върху употребата на антибиотици и психотропни лекарства“. Притежава  специалности по Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика, Клинична фармация и Болнична фармация придобити по линия на СДО в МУ-София и МУ-Варна. Понастоящем заема длъжност професор към катедра „Организация и икономика на фармацията“ и е Председател на Общото събрание на Фармацевтичен факултет за мандата 2021-2025.

- Проф. Гетов, как очаквате да се развие разпространението на COVID-19 през  следващите месеци? Според Вас, можем ли да очакваме нови вълни?

- Последните седмици и месеци са период на относително спокойствие в епидемичната обстановка в страната, Европа и повечето държави в света. Това обаче не следва да действа успокоително и да притъпява вниманието на здравните власти и на населението към разпространението на КОВИД-19 поради приближаването на студените зимни месеци и идентифицираните нови подварианти на вируса. Към момента се отчита повишаване на заболяемостта в държавите в северната част на Европа, някои провинции в Китай и други азиатски държави. Вариантите на вируса, обект на проследяване и притеснение, са най-вече BQ.1 и BQ.1.1, които вече набират скорост на нашия континент.

- Студеното време и все по-честото събиране на големи групи хора ще се отрази ли на развитието на вируса?

- Задължително. Двата фактора, каквито са студеното време и събирането на големи групи в затворени помещения, са рискови за по-бързото разпространение на всички вирусни инфекции. И нещо повече -  имаме 100% присъственото обучение и наличието на различни циркулиращи вируси – КОВИД, сезонни и т.н.

- Защо е препоръчително поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19?

- Поставянето на бустерни дози от одобрените и налични ваксини е силно препоръчително по няколко причини. На първо място те поддържат засилен имунитета на хората срещу коронавируса, предотвратяват развитието на тежка клинична картина при заразяване и не на последно място водят до рязко намаляване на смъртните случаи. Със сигурност най-добрият имунитет е комбинирания – придобит след ваксинация и след преболедуване. Последните клинични данни за ваксинална ефикасност показват, че имунизация с комбинираните ваксини срещу ВА.4 и ВА.5, на фона на завършен курс и/или преболедуване, постига над 95% защита, вкл. и срещу новите подварианти на вируса.

- Имат ли странични ефекти ваксините? Какви са наблюденията в тази посока у нас и по света?

- Ваксините, както всички лекарствени продукти, имат нежелани реакции, болка на мястото на апликацията, леко неразположение, главоболие и всички те подробно са описани в продуктовата информация, която е налична на български език, на сайтовете на Европейската и Българската агенции по лекарствата. Тежките нежелани реакции са с много ниска честота или дори единични случаи. В европейската база данни например по-малко от 1 случай на 10 000 ваксинирани е възможно развитие на миокардит и перикардит. Данните показват, че при поставени над 4,5 млн. дози в страната, нямаме нито един подобен случай. Следва да се прави сериозна преценка за риска за всеки пациент индивидуално и това е част от протокола за ваксинация.

- Какво бихте казали на тези, които все още се колебаят да се ваксинират?

- Ваксинирането срещу КОВИД-19 е право на личен избор, преобладаващата част от гражданите на ЕС избраха да се ваксинират и благодарение на достиженията на медицината и фармацията, можем да кажем че пандемията е прекършена и все повече се приближаваме към опашката й. Много по-безобидно, евтино, рационално и сигурно е да се ваксинираш отколкото да преболедуваш с резултат напр. дълъг пост ковид, който може да засегне всички органи и системи на човешкото тяло, да продължи 6 до 18 месеца и да наруши съществено и трайно качеството на живота. Ваксинираните в света сме вече преобладаващата част от населението, разбира се с различни ваксини, според разрешените и налични във всяка отделна държава и това ни прави по-свободни.

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.


В категории: Здраве


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
2
Коментара по темата
2.
&
15.11.2022 15:52:02
0
10
А какво очаквате да ви каже фармацевт? Те забогатяха от цялата тази истерия и вие очаквате мнението му да не е тендециозно? Все риторични въпроси....
1.
*
15.11.2022 15:18:10
1
10
Я се разкарай! Набоди се 1000 пъти щом ти харесва.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори