Как да си приготвим чай от джинджифил: тези 3 грешки допускат почти всички
Въпрос на лично предпочитание е дали чаят от джинджифил ще се приготвя със или без кората
Какво по-прекрасно от чаша горещ джинджифилов чай в мразовит зимен ден? Който разполага у дома със здравословната грудка, знае колко лесно и бързо се приготвя тази напитка. Но внимание! Има няколко широко разпространени грешки при приготвянето на чая и тъкмо те намаляват ползата от него.
1. Джинджифилът се нарязва неправилно
Не само пикантният вкус превръща джинджифила в предпочитана кухненска подправка. Той съдържа ценни етерични масла и е богат на минирали и микроелементи, които укрепват имунната система. Ето защо, когато сте настинали, е добре да пиете много чай от джинджифил. Активните му вещества джинджерол и 6-шоагол действат противовъзпалително. Грешка е да пускате в чашата прекалено дебели парчета!
Важно: Колкото по-голяма е повърхнината на среза, толкова по-добре се разгръща вкусът на джинджифила. А тъкмо там се крият ценните остри вещества. Затова е най-добре да кипнете по възможност повече тънко нарязани филийки и да ги оставите да киснат. Тъй като при нарязването на ситно етеричните масла бързо се изпаряват, важно е коренът, който използвате за чая, да бъде пресен.
2. Джинджифилът не се запарва правилно
Докато при зеления и черния чай температурата на запарката има пряко влияние върху вкуса на напитката (и при двата вида не бива да е твърде гореща, за да не стане чаят прекалено горчив), джинджифиловият чай се налива врял.
Важно: Колкото по-дълго кисне, толкова по-пикантен става чаят – но преди да се пие, трябва да се остави да поеме поне 5 минути. Към него може да се добави малко лимонов сок, стръкче прясна мента и/или мед в зависимост от вкуса.
3. С кора или без кора?
Много хора придават голямо значение на кората. Според тях в нея се крият най-важните минерали и вещества. Това обаче важи само за съвсем малко сортове плодове и зеленчуци, като например ябълката. При джинджифила, напротив, ценните активни вещества са разпределени равномерно в целия корен. Дали ще бъде обелен или не, преди да се нареже, е все едно от гледна точка на здравословните ползи.
Важно: Въпрос на лично предпочитание е дали чаят от джинджифил ще се приготвя със или без кората. Изборът няма никакво значение за ефекта от здравословната напитка.
Цветелина Велчева, обекти.бг
 
 
													 
													 Последният ден на октомври бележи смъртта на първата жена премиер в Индия
																																							
																								
													 Последният ден на октомври бележи смъртта на първата жена премиер в Индия
												
											
																					
																								
																										 
													 
													 
															 
															 
															 
															 
															 Хаос евро/лев в 00:00 часа на Нова година
													
												
												
													
													
													
														 
														 
														Хаос евро/лев в 00:00 часа на Нова година
													
													
																													 
															 
															 
															 
															 Тя умря, но посмъртните й мемоари разтресоха цял свят
													
												
												
													
													
													
														 
														 
														Тя умря, но посмъртните й мемоари разтресоха цял свят
													
													
																													 
															 
															 Празник на тиквата оцветява есента в Бургас!
													
												
												
													
													
													
														 
														 
														Празник на тиквата оцветява есента в Бургас!
													
													
																													 
															 
														 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
								 
							 
							 
							 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										 
										