×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Виното и ракията поскъпват, производители се оправдават с инфлацията и урагана в Поморие


Виното и ракията поскъпват, производители се оправдават с инфлацията и урагана в Поморие
Лозята край Сливен бяха ударени от градушка преди гроздобера, а в Поморие връхлетя ураган, припомня Йордан Чорбаджийски от Националната лозаро-винарска камара
31 Октомври 2022, Понеделник, 10:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ръстът в цените ще е двуцифрено число, прогнозира Злати Златев

Драстично ще поскъпнат виното, бирата и спиртните напитки, прогнозираха търговци. Причината за това била свързана както с по-големите цени на гроздето, така и с повишаването на производствените разходи при дестилацията на продукта. Пред Нова телевизия Йордан Чорбаджийски от Националната лозаро-винарска камара мотивира поскъпването както с инфлацията, така и с природни катаклизми. 
 
„Лозята край Сливен бяха ударени от градушка преди гроздобера, а в Поморие връхлетя ураган. Тази година гроздето е по-скъпо с около 20 процента спрямо миналата реколта“, добави той.

Прибирането на гроздето става не само по-скъпо, но и по-трудно, тъй като берачи почти няма, твърдят от бранша. 

Тази година нашите работници отидоха да берат грозде във Франция, изтъкна Чорбаджийски. 

Нито един производител не може да си позволи да работи на загуба, добавя той.

„Очаквам 10-15% ръст. При спиртните напитки себестойността е по-висока, защото имаме изваряване на дестилат“, каза още председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара.

От началото на годината основните напитки вече поне веднъж поскъпнаха. През последните месеци нагоре продължават да вървят както цените на суровините, така и сметките за консумативи, енергия и транспорт. Затова и ефектът отново ще се усети от потребителя, категорични са производителите.

„Докато преди години цените се променяха веднъж на 5-6 месеца, в момента се променят всеки месец”, отчете търговецът Симеон Митев.

В края на гроздобера Кирил Зашев отчита нелоша реколта от масивите му село Дъбрава край Благоевград. 

„Сушата оказа влияние върху оформянето на зърното“, обясни той.

Добивите били по-малки отколкото през миналата година, но разходите – драстично по-големи. 

„Цената на произведеното от нас грозде е значително по-висока. От друга страна, бутилки, тапи, етикети - всичко значително поскъпна”, допълни търговският директор на фирма производител Злати Златев.

Поскъпване се очаква не само в търговката мрежа, а и в барове, дискотеки и ресторанти. Тъй като и там доставките на алкохол също все по-често идват на по-високи цени.

Още в началото на годината Златев получава първите предупреждения от доставчиците за поскъпване на основните консумативи, които използва в производството на вино и ракия. 

„Бутилки, които са стрували десетки евроцентове, сега са два-три пъти по-скъпи“, уточнява той.

Разходите за всяка бутилка вино или ракия, която излиза от избата му в тракийската низина, бързо тръгват нагоре. От едната страна е суровината – гроздето, а от другата – неговата обработка. Ние страдаме и по двете линии, обясни производителят. 

За година разходите във винарната му се увеличили поне два пъти. 

7 лева е себестойността на бутилка вино, изчисли той.

„Ако трябва да сложим и печалба, цената скача на 8 лева. Трудно ми е да си представя как под нея може да има бутилки на рафта“, заяви Златев. 

Ръстът в цените ще е двуцифрено число, прогнозира той.


В категории: Бизнес


13
Коментара по темата
13.
Дедо
01.11.2022 15:01:54
0
0
Пийте си го калпавото вино и ракия. За нищо не стават. А колкото до работници, като нема пари,берете си го сами да разберете как се вади хляба
12.
Флегма
31.10.2022 20:50:01
0
5
Направил съм си и ракия и вино, няма да платя една стотинка на тези алчни чорбаджии.
11.
до 10
31.10.2022 19:19:39
0
2
Наистина така стана. Като не можем да си позволим ракия, ще пием скоч!;-) Бездруго го предпочитам.
10.
Дреме ми на шмайзера
31.10.2022 18:26:57
0
5
Урагана? хахахахаха
Дребе ми на шмайзера на схемите ви!
Има чилийски вина, евтини уискита и т.н. добър алкохол, който въпреки че идва от държави с по-добър стандарт на живот, има транспортни разходи и дори и след начислена печалба се продава на по-виска цена от нашия алкохол и то като през годините излизаха статии с отклонения от качеството засечено от лаборатории
9.
Берачи
31.10.2022 16:52:26
0
13
Ами ако плащаше нормално на берачите, нямаше да ходят във Франция! Баси тоталният парадокс е това вонящо блато - цените европейски и в много случаи много по-високи от европейските, а заплатите сомалийски!
8.
смях
31.10.2022 14:22:21
0
12
алооо, а тия помощи от 250 лв на декар заради урагана къде отидоха, не случайно кмета обяви бествено положение
7.
Ало, Враца?
31.10.2022 14:04:12
0
18
Бутилките с етикети свързани с поморийският регион надхвърлят капацитета на насажденията . Което означава, че всичко е есенция и няма нищо общо с реалните добиви.
6.
Ами
31.10.2022 13:46:15
0
11
Аз си купувам унгарско вино от Лидл. Има вкус, а нашенското от много кръщаване бие на вода.
Тъй че не мие много ясно как градушката в Поморие е довела до скок на цените на унгарското вино?!?
Да спрат субсидиите за тези. Цените растат, заплатите не - работниците са отишли във Франция и няма да се върнат. Тези вече само ще точат пари от държавата и нищо няма да произвеждат, защото няма кой да им работи.
5.
Хаххахахах
31.10.2022 13:28:03
1
10
Путин е виновен и за ракията :)))))))))))
4.
Реалист
31.10.2022 13:01:24
0
17
Това на робовладелеца, който цитират в статията, няма как да му го обясниш! Виж го само как се изказва "берачи почти няма" "нашите работници отидоха да берат грозде във Франция" Все едно са негови роби и са длъжни да работят за него и се оплаква, че работили в Франция, като техен собственик.
3.
Начетеният
31.10.2022 12:17:52
0
12
Не винаги бизнесът е на всяка цена на печалба.В случая поради природна стихия няма как потребителите да плащат за това.Има държавни помощи а и производителят трябва да пресмята и такъв тип събития.Пазарът е отворен и хората ще се насочат към други марки. :)
2.
123
31.10.2022 11:34:52
0
21
Баровците ще се оправят. Проблемът е, че изгърмяха хора с дребни спестявания по 5000 лева, които са заделяли с години от заплатите си.
1.
Хаха
31.10.2022 11:13:07
2
20
Парите изгоряха точно двойно от инфлацията. Честито на баровците с пари в банките.хаххахахха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори