×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Влизаме ли в дългова спирала? Дупка от 3 млрд. лева зее в хазната


Влизаме ли в дългова спирала? Дупка от 3 млрд. лева зее в хазната
Ще се стигне дотам да плащаме по 2 млрд. лева лихви, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков
28 Октомври 2022, Петък, 08:36 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Парите от Европа, които са за инфраструктурни проекти, отиват за социални разплащания, коментира Симеон Дянков

Ще се наложи България да вземе нов дълг. Лихвите обаче в Европа растат и ще се стигне дотам само за лихвата да плащаме около 2 млрд. лева. Тази мрачна прогноза направи бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за БНТ, направено чрез Вайбър. В момента той е в Калифорния.
 
„Нов дълг ще се наложи да вземем. Колкото по-рано го направим, по-добре. Вчера Централната европейска банка рязко вдигна основния лихвен процент, което означава, че от понеделник, ако излезем пак на външния пазар, дългът ще е с 1% по-висок, отколкото през тази седмица. Всяко закъснение води до все по-скъп кредит“, заяви бившият ковчежник, прочул се с т.нар. бюджет „постна пица“.

„В момента, в който започнем да вземаме нови дългове, ще стане само лихвата около 2 млрд. лева. Затова много трудно през следващата година може да говори за покачване на доходите. Трябва да се подпомагат най-слабите социални групи, а не да раздаваме на всички. Няма достатъчно пари, а и Европа влиза в икономическа криза. Германия вече е в рецесия“, обясни той.

„На вътрешният пазар вече се искат високи лихви – около 6%. Това е три пъти повече, отколкото през юни“, изтъкна експертът. 

„Решението на служебният кабинет да не внася нов бюджет, а да удължи настоящия и за догодина е много разумен ход, защото каквато и макрорамка да беше влязла в парламента, щеше да има сериозно наддаване от различните политически сили, за може да се позиционират към следващи избори. Това, че не внасят нов, а продължават бюджета и за следващата година, забавя това наддаване за пролетта на следващата година“, коментира бившият министър. 

„През следващата година пак се задава дефицит от 4-4,5%. Той щеше да нарасне до 7-8%, ако бяха предложили нов бюджет, тъй като партиите искат допълнителни разходи. Така бихме влезли в още по-голяма дългова спирала. По този начин поне тя се забавя“, добави той.

„Реално от януари ще се харчи по 1/12 от сегашния бюджет. Той обаче е на дефицит, което означава, че няма пари за следващата година и за социални разходи, и за инфраструктурни проекти. За следващата година трябва да се намери някакъв баланс между тези две пера на бюджета, защото в противен случай няма да тръгнат (б.а. ремонтите по) магистралите и по-големите проекти. Затова до април може да изкараме с такъв временен бюджет“, заяви Дянков. 

„По плана за възстановяване и устойчивост парите, които трябва да дойдат от Европа, са за инфраструктурни обекти. В момента, в който е първото разплащане, то ще покрие дефицита от социалните. Очаква се да е през декември“, добави той.

„Бюджетът за тази година има дефицит за около 3 млрд. лева, които липсват. За да се покрие тази дупка, почти всичките 2,6 млрд. лева, които трябва да дойдат от Брюксел в средата на декември, ще отиде за покриване на социалните разплащания, а не за инфраструктурни проекти, както трябва да бъде. Затова влизаме в 2023 г. с този дефицит. Отнякъде тези пари трябва да дойдат за инфраструктурата“, подчерта бившият ковчежник. 

„Ще имаме редовно правителство. То ще се състави с първия или с втория мандат. Нужно е да е достатъчно широко, за да може на плещите си да изкара цялата отговорност и да обясни, че реално имаме само толкова пари, колкото може да си позволим без вземането на огромни дългове, както няколко партии вече искаха за следващите години“, добави той.

„В момента не изпълняваме два от трите критерия за членство в еврозоната – нито инфлацията ни е под средната за Европа, а дори е много над нея, нито пък покриваме 3% дефицит. Невъзможна е да влезем в началото на 2024 г. Дори и за 2025 г. не сме готови“, каза още бащата на „постната птица“.


В категории: Бизнес


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
10
Коментара по темата
10.
Анонимен
28.10.2022 18:40:09
0
0
Защо го показват този който даваше постна пица на хората само съд за него
9.
Анонимен
28.10.2022 18:36:23
0
0
Защо го показват този бонлук
8.
Росен
28.10.2022 11:54:39
2
0
Оставете го тоя олигофрен какво прогнозира.Сърбали сме му попарата- некадърник.Да си яде постната пица в Америка и да не се меси в бюджета на България.f20e2
7.
Шогун Чугун Висарионович
28.10.2022 10:54:18
1
3
Ой на леля лелиното то
6.
От политици си патим
28.10.2022 10:52:11
2
3
Дали пък не сме на това дередже и заради тоя?
5.
Коалиция "Мадуро"
28.10.2022 10:41:12
2
5
Пропадането на Промяната нямаше спиране и тази седмица.

Самопровъзгласили се за притежатели на Истината и Морала, те наглеят всеки ден пред очите ни.
Канят в телевизиите някой от Промяната и вместо този някой, се появява той, самият знаменосец на Промяната, Кирил Петков.
Депутат от Промяната си позволява да нахлуе в университет за политическа проява, без да е уведомил ръководството му, пренебрегвайки всякакви етични норми и традиции. По този начин гази Закона за висшето образование...но голяма работа, те сгазиха Конституцията, та един ЗВО ли ще им се опре.
Критикуваш корифея на финансите и далаверите, Асен Василев, той веднага те плаши със съд.
По правилата на Промяната това не е позволено, да се знае.
Същият поиска в НС да се прави забележка на депутати, които лъжели! Но по този критерий на представителите на Промяната въобще не трябва да им се дава думата.
Той е символа на почтеността, но дори и чорбицата, която е ял в ресторанта на министерството, е била за сметка на народа!
Самообявили се за световни борци срещу корупцията, но май се оказва, че са против всякаква корупция, в която... не участват.
Друга новоизгряваща звезда на демократичния небосклон на Промяната, депутатката от ДБ, Кр. Крумова, от другите съпритежатели на Истината и Морала, на шестия ден от пребиваването си определи повече от 650 хиляди души за прости, тъпи и неуки, защото са гласували за ГЕРБ! А самите си колеги от ГЕРБ ги определи за ниско интелигентни. И в същото време ГЕРБ-СДС им преподава уроци по демокрация!
Дерзайте, Променкаджии! Дъно за вас няма открито, няма открито!
И още, коалицията "Мадуро", ПП и ДБ, обединена под лозунга " Дневникът е подправен ", ще загуби и ще отпадне дискриминацията спрямо избирателите, които с основание не вярват на машините.
4.
ае
28.10.2022 09:25:18
4
9
никой не слуша мизерните лъжи на гроб айде чао ...
3.
Ivo
28.10.2022 09:20:56
7
8
Махнете го от вестниците този жалък,продажен мяукащ п-ст.
2.
Абе
28.10.2022 09:13:11
6
10
То при този боклук станахме най жени в Европа! Мухльо!
1.
Сз
28.10.2022 09:05:44
5
16
ПРОДАЖЕН НЕКАДЪРНИК
ЩО НЕ СЕ ЗАВРЕШ В ДУПКАТА ОТ КОЯТО СИ ИЗПЪЛЗЯЛ…..
ГАД МРЪСНА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори