×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изправени сме пред два сценария – лош и по-лош


Изправени сме пред два сценария – лош и по-лош
Не знам кой е по-лошият вариант – управление на ГЕРБ с ДПС или предсрочни избори, казва Димитър Найденов
25 Октомври 2022, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

В парламента, по волята на суверена, липсва прогресивно-реформаторско мнозинство, смята бургаският депутат от ДБ

Вежди Рашидов бе избран за председател на 48-ото Народно събрание с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Политическата ситуация обаче остава трудна за прогнозиране. Потърсихме за мнение Димитър Найденов - бургаски депутат от „Демократична България“ (ДБ) в трети парламент.

- Г-н Найденов, защо не подкрепихте Вежди Рашидов за председател на Народното събрание?

- Защото председателят на Народното събрание е важна фигура – това е най-високият пост в държавата, а по принцип подкрепата за председателя на НС дава символична заявка за участие в някакво мнозинство. Както бяхме обещали, в мнозинство с ГЕРБ няма да участваме - по тази причина не подкрепихме кандидатурата на представителя на ГЕРБ.

- Добре, но след тези три дни криза не трябваше ли да се постигне компромис? Кой беше за вас допустимият компромис в тази ситуация?

- До момента, до който не беше ясно мнозинството около кандидатурата на Вежди Рашидов, ние имахме предложени варианти. Както знаете, позовахме се на практиката на Европейския парламент, където има принцип на ротационност на председателите. И понеже не можеше да се постигне компромис с кандидатите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, излязохме с това предложение, но пък ПП веднага след това оттеглиха своя кандидат. Т.е. „Демократична България“ показа разум и диалогичност, като предложи решение. Но така или иначе в същото време се сформира мнозинство около Вежди Рашидов и не се наложи да даваме допълнителни рецепти за излизане от кризата.

- Кой ще спечели и кой ще загуби от очертаващото се връщане на хартиената бюлетина?

- Ако се върне хартиената бюлетина, ще загуби българският народ, защото избори с хартиена бюлетина при липса на върховенство на закона и работещи институции е рецепта за манипулиране, фалшифициране и повлияване по нечестен начин на изборния резултат. Това го умеят най-добре партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС. Това ще е определено в тяхна полза, но в ущърб на гражданския интерес.

- Защо „Демократична България“ не седнете поне на разговор с ГЕРБ в името на диалога? Можете да им поставите дори вашите невъзможни за тях условия за съвместно управление.

- Понеже ГЕРБ имаха много време да се реформират досега, а те отказват да го направят. И това много ясно личеше в предния парламент. ГЕРБ говорят за съдебна реформа, обаче когато стане дума за гласуване, или ги няма в зала, или гласуват „против“. Т.е. ние на думи сме се наслушали. Обичайно ГЕРБ говорят за съдебна реформа по принцип, но когато стане въпрос, че тази съдебна реформа трябва да засегне прокуратурата, те прекратяват разговора. За тях съдебна реформа и реформа на прокуратурата са две различни теми, втората от които те не искат да засягат. И особено личността на главния прокурор – това не може да се коментира, те са го показали през времето. И по тази причина казахме, че ние не бихме участвали в такива разговори при техен мандат. Ако „Демократична България“ получи мандат за управление след следващи избори или ако президентът реши така, тогава ние ще изложим нашите виждания за управление на държавата и може би ще има разговори, но това се решава от органите на партията.

- А според Вас реставрира ли се моделът „Борисов“ предвид развитието след тези избори?

- Ако погледнем мнозинството, което се е формирало около избора на председател, мога да кажа - абсолютно да! Забелязвам и една огромна сговорчивост от страна на „Възраждане“, която гласува „против“ всички кандидатури (за председател на парламента) освен тяхната. И след появата на това мнозинство „Възраждане“ не бяха „против“ (Рашидов – б.а.) - те гласуваха „въздържал се“. Това е особен знак.

- Т.е. Вие казвате, че включително БСП участва в тази реставрация на модела „Борисов“?

- Казвам, че това мнозинство, което се формира, много прилича на онова мнозинство, което вие имате предвид. Дали това ще прерасне в управленска коалиция, предстои да видим.

- Очаквате ли настоящият парламент да излъчи правителство? Като процент каква е прогнозата Ви?

- Вероятността за предсрочни избори е по-голяма. Но за пореден път сме изправени пред два сценария, между които да избираме – лош и по-лош. Т.е. няма добър изход от тази ситуация. Управление на ГЕРБ с ДПС срещу това да има предсрочни избори – не знам кое е по-лошият вариант. Но и двата не са в полза на обществения интерес според мен.

- Възможно ли е Стефан Янев да е следващият български премиер?

- Всичко е възможно, но няма как да го знаем предварително.

- Ако има правителство, ще е с третия мандат – така ли го виждате?

- Първият мандат трудно ще бъде подкрепен от гледна точка на два различни аспекта. От една страна, гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ не са достатъчни. На Корнелия Нинова ще й бъде трудно да подкрепи мандат на ГЕРБ. Но ще бъде трудно и на Бойко Борисов да обяснява как е направил коалиция с БСП. Друг е въпросът, ако мандатът попадне в сравнително равноотдалечен субект, какъвто е „Български възход“. Това може да се използва от Борисов и Нинова да подкрепят такъв мандат. Това е само хипотеза, разбира се. В момента абсолютно гадаем, но това би им дало някаква относителна свобода на маневриране, да кажат „аз не съм в коалиция с тях“.

- Т.е. според Вас в този парламент читаво управляващо мнозинство няма как да има?

- То просто липсва такова мнозинство по волята на суверена. Избирателите не формираха такива политически субекти, които, комбинирайки се, да имат прогресивно-реформаторско мнозинство сред тези 240 депутати. Това не е проблем на партиите, това е проблем на изборния резултат. Просто, за съжаление, близо 55% от българските избиратели избраха да не гласуват и те по този начин, без да искат, допринесоха основните ядра на ГЕРБ и ДПС да добият тази тежест, която имат в парламента, а тя от своя страна е пречката за формиране на прогресивно-реформаторско мнозинство, от което има нужда българският национален интерес в момента.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 0
28
Коментара по темата
28.
Ninja Turtles
27.11.2022 22:07:43
0
1
Рептил тоз ше живей над 80


Костенур
27.
Познаващ господина
26.10.2022 12:41:10
3
1
Щом този глупак е депутат, голямпо падение. Ами той няма еда истина изречена, като стартираш още от превземането на Росенец и завършиш със всички зайдравки с РИОСВ Бургас и подадени от нефо сигнали. Пълен малоумник.
26.
*********
26.10.2022 10:44:52
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
25.
ЧИД
26.10.2022 09:31:35
1
7
Честит имен ден на Димитър Найденов,верен приятел, достоен Бургазлия и най-вече Човек !
24.
Саламандър
26.10.2022 09:23:28
2
6
Не случайно му казват Митьо Дървото на тоя...
23.
;)
26.10.2022 08:44:16
3
0
az izbiram tretiq variant => da vi izbiem vsi4kite, samo togava 6te sme dovolni
22.
123
26.10.2022 06:46:31
10
5
Антихристите от ПП, ДБ, ИТН, Мая Магистралата, Мунчо юмричето ще бъдат хвърлени в огненото езеро.
В Откровение пише " След измамниците от промяната видях небето отворено и ето, бял кон и Онзи , Който яздеше на него Борисов Велики, се наричаше Верен и Истински и съди и воюва с правда, а не с лъжи и измами като променливите и превратаджиите" (Откровение 19:11)
21.
Прокопито от промяната
26.10.2022 06:27:32
9
8
От изслушването на служебния финансов министър в Народното събрание стана безпощадно ясно каква разруха и финансов "Армагедон" са оставили след себе си "Промяната" на Кирил Петков и Асен Василев и техните съучастници от БСП и ДБ.
Трябва много да мразиш България, за да си затвориш очите за резултатите от престъпната некадърност на правителството на "промяната".
Да обслужват интересите на Бобоков, Прокопиев, Божков, Маджо, Баневи, Арабаджиеви тези от ПП и ДБ прегърнати със задкулисието. Кокорчо Швестера и Киро Простото получават финансови стимули от посочените смотаняци и от посредниците , разрушиха държавата за седем месеца.
20.
ХХ
25.10.2022 23:21:27
0
5
Штига веке ште плюли демокрасията. Моя башта беше активен борец и шъдия в Народния шъд и ташъдеха фашишти.
19.
iristuuu
25.10.2022 23:06:09
0
0
yasha dimsan bqgay ot burgas za sofiata
18.
db
25.10.2022 23:05:33
2
6
mafia aga
17.
Аз нали ви казвах!
25.10.2022 22:49:31
8
17
Държавата е в ужасно финансово състояние. Само си представете, ако Асен Василев все още беше министър...
16.
Дърви Дървев-Дървистия
25.10.2022 22:46:02
3
12
Бау!
15.
Найден Димитров
25.10.2022 21:27:15
8
28
Не го познавам тоя, ама що и той ми е много противен?
14.
три
25.10.2022 20:57:57
11
23
Мечтата ми е да видя статия за кандидат Жечо Станков на която не са спрени коментарите. Другата ми мечта беше за слънчевото затъмнение ( да не се бърка със затъмнение на Бойко Борисов) и тя днес ми се изпълни.
13.
*********
25.10.2022 20:48:29
1
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Възмутен теляк
25.10.2022 20:36:47
0
10
Има и трети сценарий -най-лош!
11.
*********
25.10.2022 20:36:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
саа
25.10.2022 20:14:16
4
31
Сложни думи е взел да употребява! За него!
9.
ssd
25.10.2022 20:13:01
5
33
Този и той ли стана депутат?! Прилича ми на дървото, той ли е?
8.
Дръвцето
25.10.2022 20:10:02
5
35
Почна да въртиш палачинката Ей…. Язък че се правиш на опозиционер. Нареди се на хранилката и почна да въртиш политиката. Браво Митаче дръж кокала брат!
7.
N+++
25.10.2022 19:56:45
5
27
Тоя пък...
Всички , които гласуваха, всички искаха от вас правителство, всички, повече от 80 %...
На какви се правите, на обидени ли ?
Не сте прави- малко уважавайте избирателите си !
6.
Котора
25.10.2022 19:47:54
8
40
Евахти тъпунгера е тоз каун.
5.
Във фб
25.10.2022 19:29:39
4
23
Във фб става голяма закачка. Кузманов
Странджаския селянин се е заял с Рунчев. Целия град го намрази този надменен самохвалко. Падението ще му е тежко
4.
Informer
25.10.2022 19:24:38
2
40
Дървото няма интерес от нови избори. Можеше да го питате защо.
3.
ХХ
25.10.2022 19:24:05
17
34
Неолибералните фашисти от ДБ да се мълчат. Народният съд ще погне първо тях.
2.
Даа
25.10.2022 19:11:55
8
41
И аз се чудя
За такива като него е лошо, ако са опозиция-няма да има келепир.
Още по лошо за тях (ДБ и техни креатури като този) е, ако има нови избори,защото на тях няма да се класират!
1.
Хахахах
25.10.2022 19:06:02
10
59
Този стана депутат! Чудя се къде е дъното!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори