8 храни, които държат мозъка във форма
Добрата храна се явява като гориво за него и е добре хората в напреднала възраст задължително да наблягат на определени хранителни продукти
Мозъкът е най-сложният и мощен орган в цялото тяло. Добрата храна се явява като гориво за него и е добре хората в напреднала възраст задължително да наблягат на определени хранителни продукти, за да държат паметта и мозъка си в кондиция. Сьомгата отдавна има славата на здравословна храна, но какво прави тази риба толкова ценна за здравето на мозъка?
Той е съставен предимно от мазнини – около 60% от него. Една от най-важните мазнини, които мозъкът използва като градивен елемент за здрави мозъчни клетки, е омега-3. Именно на тях е изключително богата този вид риба.
Боровинките са начело в списъка като един от най-полезните плодове за здравето и ефективността на мозъка. Те имат най-високото съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, от всеки друг плод, което помага за предпазване на мозъка от стрес и насърчава здравословното стареене. Добре е поне веднъж седмично да се консумира и куркума. Установено е, че куркуминът в нея има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства.
Куркуминът увеличава производството и наличността на два важни невротрансмитера - серотонин и допамин, свързани с щастието, мотивацията и удоволствието. Броколите също зареждат с важни хранителни вещества – витамин К и фолат.
Витамин К играе жизненоважна роля в защитата на мозъчните клетки. Фолатът играе решаваща роля в детоксификацията и намаляването на възпалението в мозъка. Орехите са един от най-добрите избори на ядки за здравето на мозъка. Те съдържат най-високите количества от важните омега-3 DHA. DHA, както казахме по-горе, е критичен градивен елемент за здравето на мозъка. Орехите също съдържат големи количества антиоксиданти, фолат, магнезий, калий и фосфор, които помагат за понижаване на възпалението.
Шоколадът повишава нивата на ендорфин – хормона на щастието, и увеличава притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта, вниманието, фокуса и времето за реакция. Тъмният шоколад съдържа високи нива на магнезий, който помага за отпускане и успокояване.
Костният бульон е богат на колаген (важен за костите), минерали, желатин, пролин и глицин, които оказват отлично влияние на организма.
Много хора го приемат като природен мултивитамин, а заради съдържанието на над 19 лесни за усвояване аминокиселини и хранителни вещества, помага за укрепване на имунната система, за доброто храносмилане и за здравето на мозъка. Кафето пък съдържа голямо количество антиоксиданти, наречени полифеноли, които са важни за намаляване на възпалението в мозъка и за поддържане на енергията.
Джордж Клуни се отказва от сцените с целувки във филмите си
Уроки или стрес? Как да разпознаем негативната енергия и кога да потърсим лекар
Мъркането разкрива повече за котките от мяукането
Почина Карл Карлтън – легендата зад хита "She’s a Bad Mama Jama"
Медиците от КОЦ-Русе: Спасяваме животи, но заплатите ни намаляват
Четири знака, че тялото ви има недостиг на витамин С
Украински подводен дрон удари руска подводница за 400 млн. долара в Новоросийск
Две лекарки осъдени за смъртта на дете в Сливен
16-годишна наръга ученичка с нож в Атина
Синът на Роб Райнер арестуван след смъртта на родителите си в имението им в Калифорния
Сватбена игра в Германия завърши с бой и ранена булка
Националния исторически музей връчи наградата „Лъв - Пазител на наследството“ на кмета на Царево
