×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колагенова вода – полезна ли е за здравето


Колагенова вода – полезна ли е за здравето
Ключови думи: колагенова вода, ползи
08 Октомври 2022, Събота, 11:03 ч.
Автор: Флагман.бг

Заслужава ли си времето и парите

Любителите на грижата за кожата и уелнес фанатиците добавят лъжица колагенови пептиди към кафето си, приемат колагенови добавки заедно със сутрешните си витамини, а сега пият колагенова вода, благодарение на най-новата тенденция в социалните медии. Последователите на модата твърдят, че напитката насърчава здрава коса, кожа, стави и кости.

Колагенът е известен най-вече с предполагаемите си ползи за кожата, така че е често срещана модна дума в индустрията за красота. Протеинът придава на кожата нейната структура, като представлява 75% от сухото тегло на кожата. Но също така е ключов играч в структурата на ставите и костите, така че колагенът е популярен сред хората със схванати стави.

Тялото произвежда естествено колаген и значението му е добре известно. Няма обаче много доказателства относно добавките, като например колагенова вода, но може да има ползи, според няколко направени проучвания.

Какво е колагенова вода?
Името колагенова вода обобщава накратко двете ѝ основни съставки – колаген и вода.

С колагена се свързват различни термини. Колагеновите пептиди, известни още като хидролизиран колаген, са съставени от по-къси вериги от аминокиселини. Това е формата на колаген, който обикновено се използва в колагеновата вода. Напитката е смес от вода и колагенови пептиди, които се извличат от животински кости и кожа.

Домашната колагенова вода изисква само двете съставки, но закупените от магазина разновидности могат да съдържат малки количества плодови сокове и растителни екстракти за вкус. Въпреки простите съставки, напитката обикновено е богат източник на протеин. Някои продукти с колагенова вода съдържат до 10 грама протеин на бутилка, което ги прави подходящи след тренировка за захранване на мускулите и рехидратиране.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и потребителите, които се грижат за здравето си, са го разбрали. Според проучвания, онлайн търсенето на колаген непрекъснато се увеличава от 2014 година насам като много хора се обръщат към добавките като следващия извор на младост. Въпреки че няма бързо решение за ефектите от стареенето, като появата на бръчки, загуба на мускулна маса и промени в здравето на ставите и костите, приемането на колаген все пак може да помогне.

Най-вече той изглежда ефективен за справяне с признаците на стареене на кожата и подобряване на симптомите, свързани с остеоартрит. Колагенът също така може да изглади бръчките, да подобри еластичността и да облекчи болките в ставите. Приемането му под формата на колагенова вода или в течно състояние, има още един ефект – поддържа ви хидратирани.

Полезна ли е колагеновата вода за здравето?
Популярността на колагена може да се дължи на кремовете и овлажнителите, за които се твърди, че повишават естествените му нива в кожата. Въпреки това, има много малко изследвания в подкрепа на тези думи и повечето дерматолози са скептични към локалния колаген. Поглъщането му обаче е проучено по-добре и съществуващите, макар и минимални изследвания, са обещаващи.

Оралните колагенови добавки повишават еластичността на кожата, хидратацията и плътността на съставката в дермалните слоеве. Не са регистрирани нежелани реакции, така че учените заключават, че приемането на колаген като цяло е безопасно. Все пак са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези предварителни констатации и да се определят оптималните режими на дозиране.

Нивата на колаген в кожата естествено намаляват с течение на времето, което допринася за видимостта на фините линии и бръчките. Тъй като колагенът служи за еластичността на кожата, загубата му може да доведе до отпускане. При по-възрастните хора, които са били хоспитализирани, пероралните колагенови пептиди намаляват уязвимостта на кожата и предотвратяват разкъсвания. Учените също така установяват, че колагеновата добавка значително повишава хидратацията и еластичността на кожата.

Потенциалните ползи от колагена не са свързани само с красотата. Остеоартритът е най-често срещаната форма на артрит и обикновено засяга ставите и костите на ръцете, бедрата и коленете. Доказано е, че добавянето на колаген подобрява състоянието чрез значително успокояване на симптомите.

Рискове от колагеновата вода
Колагеновата вода е добавка, така че експертите съветват да се отнасяте към нея както към другите добавки. А именно – говорете с вашия лекар, преди да я опитате. Това е особено важно, ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Въпреки това, колагеновата вода е с относително нисък риск. Според лекари, приемът на колагенови добавки крие повече опасности. Те казват, че потребителите трябва да са наясно с потенциалното замърсяване с тежки метали като арсен, кадмий и олово. Също така се препоръчва закупуването на колагенова вода от реномирани марки, които провеждат тестове от трети страни, за да се осигури най-висока безопасност и качество.

Колагеновата вода може да съдържа други съставки, като добавена захар и изкуствени подсладители, които от хранителна гледна точка е разумно да имате предвид.

Как да си направите колагенова вода?
Ако искате да опитате колагенова вода и се стремите да имате повече контрол върху съставките, може да си я направите у дома. Трябват ви само два продукта – колаген и вода. Прахът също така може да бъде добавен към други напитки като кафе, чай, сок и смутита.

За да смесите колаген на прах с вода и други течности, следвайте инструкциите на опаковката за подходящото съотношение. Повечето идват и с помощни лъжички за опростяване на процеса.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори