×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Официално: Любо Пенев вече не е треньор на ЦСКА 1948
  • Коледната елха в Рим грейна, захранвана от... грозни соларни панели
  • Коледният влак от София до Банкя и обратно с най-стария парен локомотив на БДЖ, ще поеме на 17-и декември, в 16:00 ч., двупосочен билет струва 35 лв.
  • "Левски" се разделя с нигериеца Абдулахи Шеху, договорът му е прекратен само три месеца след подписването му
  • Младите хора на възраст 18-25 години във Франция ще получават безплатно презервативи от аптеките, обяви Еманюел Макрон
  • Два грозни соларни панела, захранващи енергоспестяващата коледна елха на Рим разпалиха остра реакция сред италианците
  • Румъния връчи протест на Австрия заради ветото за Шенген
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 причини за провала на руските войски в Украйна


10 причини за провала на руските войски в Украйна
Всички очакваха Русия да превземе Украйна за седмица, но ето това се оказаха кадрите на "Втората армия в света"
05 Октомври 2022, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Руската армия се сблъсква с редица проблеми - от остаряла техника и недостиг на хора до паднал боен дух и некадърно командване

След ударното начало на войната в Украйна руската армия започна да буксува и да отстъпва от трудно окупираните територии, при това с впечатляващо темпо. На какво се дължи това?

1. Трагичното планиране и командване

Военната кампания в Украйна дълго време се водеше без единно командване и нужната координация между отделните съединения на различните участъци на фронта. През февруари 2022 г. войската се придвижваше едновременно на девет оперативни направления, без видимо взаимодействие в рамките на общия замисъл.

Дълго време беше абсолютно непонятно кой ръководи военната операция. Според някои, това се извършваше директно от Москва, от шефа на Националния център за управление на отбраната Михаил Мизанцев /който неотдавна бе назначен за зам. министър на отбраната по материално-техническото обезпечаване/. Според други, всеки военен окръг има своя зона на отговорност и действа там на свой риск и отговорност.

Анархията можеше да се проследи не само на ниво замисъл, но и в действията на основните организационни единици на руските въоръжени сили - батальонно-тактическите групи (БТГ). Определена несъгласуваност е допустима, когато командирите в бойна обстановка поемат инициативата и вземат самостоятелни решения, но в руската армия БТГ са подчинени на централизирана система на управление (което до голяма степен обезмисля такъв начин на използване на жива сила и техника).

В началните етапи на войната командването не успяваше да осигури стиковката между авиацията и сухопътните сили за достатъчен период и мащаб, за да реши задачи като защита и прикритие на механизираните колони и колоните със снабдяване. Даже след значителното съкращаване на размаха на операцията, когато руската страна се съсредоточи в Донбас и южното направление /Николаевско и Запорожко/, тя не успя да проведе нито една успешна крупна военна операция, свързана с взаимодействие между различните видове войски.

Хаотичните действия и грешките в планирането нееднократно водеха до съвършенно немислими ситуации, когато под обстрел с тежко въоръжение попадаха полицейски части и Росгвардия, въоръжени с леко стрелково оръжие, палки, шлемове и щитове за разгонване на демонстрации.

Управленският хаос добре се илюстрира от документираните загуби сред висшите офицери. Според информация от открити източници, от началото на бойните действия в Украйна са загинали над 1001 офицери, в това число 300 души с звание майор и нагоре.

Украинската военна операция даде десетки /ако не и стотици/ примери на невероятно пренебрежение на основите на военното изкуство и чудовищни грешки в планирането, заради които някои населени пунктове станаха нарицателни: например Белогоровка /прехвърлянето през река Северски Донец, когато руснаците успяха да загубят стотици единици техника и почти 500 военнослужещи/ или Чернобаевка /летище до Херсон, което пое около 30 успешни украински удари по техника и жива сила/.

Съчетанието на лоша тактика на долните нива, ограниченото прикритие по въздух, липсата на гъвкавост и необясним инат на командването, което е готово да прави едни и същи грешки многократно, доведе не само до големи загуби, но и до многобройни случаи на отказ от младши офицери да изпълняват самоубийствените заповеди.

Най-удивителното е, че командирите, допускащи престъпната загуба на хора и техника, не получават наказания. Например командирът на Първи танкови полк на Първа танкова армия подполковник Денис Лапин успя за три седмици боеве да загуби половината от списъчния състав на танковете Т-72Б3М. Вместо да бъде изправен пред военен трибунал обаче той получи награда за мъжество и героизъм, проявени по време на операцията в Украйна. Наградата бе връчена от собствения му баща - генерал-полковник Александр Лапин, който по щастливо стечение на обстоятелствата се явява командващ Централната военна групировка в Украйна.

Ще помогне ли мобилизацията? Едва ли. В хода на военните действия вече няколко пъти се сменяха отговорниците за операцията, командващите отделните групировки и родове войски, има размествания в Министерството на отбраната, но принципни изменения не настъпват. Мобилизацията не се съпровожда от организационно-щатни мероприятия, които биха довели до обрат.

Не е изключено обяснението за провалите в командването да се крие във факта, че руският президент Владимир Путин взема лично решенията в много от случаите. Според "Гардиън" той определя местата за дислокация на отделните съединения /което би трябвало да е в отговорностите на полковник или бригаден генерал/. "Ню Йорк Таймс" пък твърди, че неотдавна Путин е забранил на войските да напуснат десния бряг на Днепър и да отстъпят от Херсон, независимо от сериозния риск за разгром.

2. Проблеми с материално-техническото обезпечение

Още преди нахлуването в Украйна социалните мрежи преливаха със снимки и видеа на войници, спящи където им попадне по границата. Командването не успя да им осигури достойни условия за пребиваване, като не им раздаде дори и храна. Тогава даже се твърдеше, че измъчените и гладни военнослужещи са най-доброто доказателство, че Кремъл блъфира и изобщо не смята да напада Украйна.

Значителна част от "санитарните" загуби в отделните части в началния етап на бойните действия се падаше на измръзването. По оценка на CIT, в едно от подразделенията само 20% от личния състав са били обезпечени със зимно оборудване, при това частично купено за лична сметка. Не е изключено през пролетта много от войниците просто да са измръзнали до смърт.

Проблемът е не само в лошата работа на тиловите подразделения, но и в регулярното унищожение на колоните на снабдяване - цистерни с бензин, камиони с боеприпаси и провизии, които се придвижваха без охрана и бяха лесна цел за украинците. Към лятото, с промяната на характера на войната и свиването на фронта, колоните със снабдяване престанаха да бъдат такава лесна мишена, но трудностите с материално-техническото обезпечаване продължиха. Сред тях са храна с просрочен срок на годност, гражданска навигация и китайски смартфони с приложения с карти в кабините на изтребителите, бракувани гнили бронежилетки, даже агитационни снаряди от чеченските войни.

Най-печалното и без преувеличение - смъртоносно, бе оскъдното и безнадеждно остаряло съдържание на армейските аптечки и военно-полевите медицински чанти.

Ще помогне ли мобилизацията? По-скоро обратното. Мобилизирането на допълнителни 300 000 души /по версията на военния министър Сергей Шойгу/ или над милион /според независимите медии/ ще е предизвикателство за и без това претоварената система за снабдяване. Социалните мрежи са пълни с видеа, в които мобилизираните граждани купуват сами оборудване, лекарства и др.

3. Липсата на защитена комуникация

В хода на военните действия стана ясно, че руските военни не разполагат със съвременни, защитени средства за комуникация и затова използват граждански радиостанции китайско производство /често купени с дарения от доброволци/ или даже обикновени мобилни телефони. Затова не е чудно, че украинците лесно прихващат, подслушват или направо заглушават каналите за комуникация с помощта на хеви метъл. Високопоставените офицери, за разлика от войниците, не предават мобилните си телефони преди да се отправят към зоната на бойни действия, като така позволяват тяхното местоположение лесно да бъде засечено и по него да бъде нанесен артилерийски удар.

Освен това командирите носят дисциплинарна отговорност за загубата на комплектите за връзка, поради което зорко ги пазят в своите автомобили.

Ще помогне ли мобилизацията? Не. Решението на проблемите със защитената комуникация, както и с ефективността на управлението, изисква системни изменения във военното планиране, научно-изследователските институти и предприятията от военно-промишления комплекс.

4. Недостиг на кадри

Преди нахлуването на 24 февруари 2022 г. Русия съсредоточи на украинските граници, в това число в Беларус и Крим, между 150 и 190 хиляди души в състава на 120 батальонно-тактически групи. За цялото време на войната на украинския фронт са задействани не повече от 200 000 души, в това число части от Луганската народна република и Донецката народна република, Росгвардия, доброволчески отряди и частни военни компании. Американците и британците оценяват загубите на руската армия на 80 000 души /убити, ранени, пленени и безследно изчезнали/.

При такива загуби не е чудно, че на второстепенните направления руското командване използва ограничено боеспособни съединения, състоящи се от кадрови части, доброволци и бойци на частните военни компании в различни пропорции. До какво води това показа операцията по "прегрупирането" на Харковското направление.

Войната с Украйна като цяло показа остър недостиг на личен състав за БТГ. Професионализацията на руската армия е в най-добрия случай полувинчата - професионалните военни не са достатъчно, за да запълнят всички длъжности в щатното разписание, поради което се налага да се мобилизират наборници и военнослужещи от непрофилни военни специалности.

Въпреки многократните заявления на Путин, че наборници не участват във войната, над 50% от състава на потопения флагман на Черноморския флот - крайцера "Москва", бе точно такъв.

В хода на войната руската войска започна да губи хора и заради нежелание те да се отправят в зоната на бойни действия или защото са подали рапорти за уволнение. По оценки на CIT, около 20-40% от военнослужещите, които вече са били в Украйна, отказват да се върнат там. Wall Street Journal съобщи за едновременното уволнение на стотици военнослужещи от различни подразделения.

Това направи невъзможна ротацията на частите в зоната на бойните действия. Още повече, че командването се опасява, че ако войниците бъдат изпратени в Русия за отдих, те няма да се върнат, а ще поискат да бъдат уволнени. Предприетите мерки като "табло на позора" с отказали да се върнат на фронта не доведоха до резултат.

МО се опитва да компенсира изначалния недокомплект и текущите загуби с прехвърлянето на военни от Кавказ и от Таджикистан, набиране на хора на договор /включително и сред бездомните или чрез сайта на психоневрологичен диспансер/, привличане на доброволци от регионални батальони. Министърът на отбраната Сергей Шойгу лично докладва на Путин, че 16 000 доброволци, "принципни противници на национализма и фашизма", са готови да се отправят в Украйна от Близкия Изток. Не е ясно колко от тях действително са се оказали на фронта.

Но там със сигурност са бойците от частните военни компании като "Вагнер" на Евгений Пригожин, който вербува минимум 6000 затворници от изправителните колонии, както и представители на чеченските силови структури, наречени в медиите "тик-ток войски" заради серията от безумни постановъчни видеа от "бойни" действия. Забележителното е, че "вагнеровците" и "тик-ток войските" решават не толкова военни задачи, колкото обезпечават ПР на Пригожин и на Рамзан Кадиров.

Ще помогне ли мобилизацията? На хартия - да. Но съдейки по това как протича тя, на практика ще доведе до още повече проблеми. Засега не е видно сред първите мобилизирани да има хора с боен опит, дефицитни военни специалности или голяма мотивация да воюват. Няколкостотин хиляди новобранци във всички случаи ще помогнат да се осигури реда във вече окупираните територии. А с 1 млн. мобилизирани може дори да се помисли и за настъпление. Въпросът е в нивото на подготовка и снабдяване на попълненията.

Според западните оценки, на киевското направление през март руските войски са имали преимущество пред Украйна в съотношение 12:1. В Северодонецк Русия имаше преимущество 7:1. В първия случай руската армия бе принудена да остъпи, а във втория успя да превземе града след дълга битка и то за сметка на превъзходство в артилерията.

Разбира се, ако на фронта се изпращат случайни хора след един ден подготовка, за никакво настъпление или създаване на устойчива отбрана не може да става дума.

5. Остаряла техника и боеприпаси

От 2000 г. насам Русия е похарчила около 1 трлн. долара за военни разходи. Путин твърдеше, че делът на съвременно въоръжение в армията е достигнал 71%, а във Военно-космическите сили — 68%. Министерството на отбраната всяка година отчиташе, че е предало на войските стотици единици нова военна техника: ракетни комплекси, бронетехника, самолети и вертолети.

Но на фронта в Украйна съвременни видове въоръжение и военна техника не се забелязват. На нито една снимка или видео не са попаднали машините от ново поколение на платформи "Армат", "Курганец", "Бумеранг".

Руската ударна авиация разчита на свободно падащи бомби, а не високоточно оръжие като управляеми ракети или самокоректиращи се авиобомби.

Най-ярката илюстрация за провала в модернизацията на въоръжените сили са танковете. Още през 2015 г. лоялният към Кремъл Център за анализ на стратегиите и технологиите написа: "Основните съветски танкове Т-64/Т-72/Т-80 окончателно са се дискредитирали в хода на гражданската война в Украйна със своя кратък живот и с високата загуба на екипажите. Що се касае до машините от семейството на Т-72, тяхната ниска жизнеспособност на бойното поле и големите загуби сред екипажите /склонността към детонация на боекомплекта в случай на поразяване с противотанкови средства/ бяха демонстрирани практически във всички конфликти с тяхно участие /включително и в двете чеченски кампании". Точно дискредитираните танкове са основно на фронта в Украйна. Досега са загубени над 1200 танка, като 90% от тях са Т-72 и Т-80.

Безпомощността на руските танкове пред противотанковите системи (Javelin, NLAW) личи и от комичните опити да се "добронират" машините с греди, чували с пясък или камъни, метални решетки. Дървената защита се среща и на друга бронетехника и камиони, а динамична защита, предназначена за танкове, се прилага на БТР и бронирани машини. Даже близките до Кремъл експерти наричат ситуацията "позор" - нито един танк няма комплекс за активна защита, макар че с такива са били оборудвани танкове още в СССР. Заради загубите на техника се налага да се разконсервират отдавна снетите от въоръжение  ОТРК "Точка-У", танкове Т-62, артилерийски оръдия "Гиацинт" и Д-30.

Ще помогне ли мобилизацията? Очевидно не. На форума "Армия" през август  2021 г. Министерството на отбраната подписа договори за доставка на 3.7 хиляди единици нова бойна техника. Но в началото на 2022 г. ведомството обяви, че планира да предаде на сухопътните войски само 400 танкове, БТР и БМП. Това ще стигне за около 10 БТГ, а 300 хиляди мобилизирани са около 400 БТГ. Едва ли руският военно-промишлен комплекс ще може в условията на безпрецедентни санкции да увеличи рязко производството. Не може да се разчита и на уж бездънните запаси от съветско време. Според една от оценките по открити данни, Русия разполага само с 6000 танка на склад, като едва половината са годни за употреба без генерален ремонт. Според други данни, достъпните за изпращане веднага в Украйна "консервирани" танкове са още по-малко.

6. Корупцията

Проблемите с материално-техническото обезпечаване като цяло и средствата за комуникация в частност, както и хроничният недокомплект на личния състав се обясняват до голяма степен с банална корупция.

Западните експерти винаги се подозирали, че голяма част от бюджета за отбрана на Русия се изхразходва неефективно, но истинският мащаб на кражбите е потресаващ. Войната с Украйна показа, че руската армия масово е била снабдявана с бойна техника с евтини китайски гуми /вместо скъпите военни модификации/, войниците са с униформи, които са с 1-2 размера по-големи, защото масовите размери са продавани в социалните мрежи, и с обувки с разпадащи се подметки.

По-сериозни примери за корупционните практики са безпилотният апарат "Орлан-10" и радиостанцията "Азарт". Украинците заснеха видео с "разопаковането" на един "Орлан-10" и така светът разбра, че дронът на стойност 100 000 долара е оборудван с фотоапарат Canon, закрепен със скоч, а вместо резервоар за гориво има обикновена пластмасова бутилка.

С радиостанциите "Азарт" положението е още по-зле. Комплексите за връзка на стойност 300 000 рубли напълно загубиха битката сред руските военни с конкурентните китайски радиостанции Baofeng (цена — 2000 рубли). Сега Следственият комитет на Русия разследва разхищаването на 6.7 млрд. рубли от общо 18 млрд. рубли, отделени за покупката на "Азарт".

Ще помогне ли мобилизацията? Без коментар.

7. Неефективност на далекобойните средства за поразяване

От нахлуването в Украйна досега руските въоръжени сили са изстреляли над 3500 ракети. Въпреки това Русия не успя да се справи нито с украинските средства за ПВО и ПРО и да си осигури господство във въздуха, нито да разруши ключови обекти на транспортната инфраструктура като мостове и жп възли.

Единият от проблемите е ниското качество на разузнаването и коригирането на целите. Има комични примери за удари по тоалетни, детски атракциони, складове с краставици, гаражи... Руското МО, разбира се, отчита и това като "поразяване на набелязани цели" /както стана с поразяването на супермаркет, разположен до Харковския тракторен завод/.

Другото възможно обяснение са експлоатационните характеристики на руското ракетно въоръжение. По американски оценки, нивото на отказ при пуска на високоточни крилати ракети достига 50-60%. Това пречи не само за поразяването на целите, но и застрашава самите оператори на ракети.

Заради липсата на масови високоточни боеприпаси руската армия трябва да разчита на свръхконцентрация на артилерийски огън, превръщайки територията, по която нанася удари, в лунен пейзаж без нито едно цяло здание.

Ще помогне ли мобилизацията? Не. Решението на проблема изисква пренастройка на цялата военна машина. Освен това редица боеприпаси са остарели или се използват не по предназначение, като някои видове са напълно изчерпани. Освен това има недостиг на самолети за радио-електронна борба и за радио-техническо разузнаване, разузнавателни и ударни дронове, спътници за космическо разузнаване.

 

8. Нисък боен дух

 

Опитът да се проведе военна кампания в режим на секретност и специалната операция изиграха лоша шега: значителна част от руските войници наистина не е била готова да воюва и е нямала никаква представа за целите и задачите на територията на Украйна.

Опияняващите настроения в стил "ще превземем Киев за три дни", ако изобщо са били разпространени във войската, бързо се смениха с масови откази да се воюва и пълно разочарование от военната служба. Появяващите се в медиите откровени разговори на участници във войната рисуват една и съща картина: организационен бардак, некомпетентни офицери, битови драми, обща умора и апатия сред военнослужещите.

Ще помогне ли мобилизацията? Възможно е. На първо време новобранците, особено онези, които доброволно са се явили във военните комисариати, са способни да повдигнат бойния дух, но за колко време е спорен въпрос.

9. Слаба подготовка и нисък морал на войниците

Украинската кампания демонстрира какъв човешки материал влиза в руските въоръжени сили. Многогодишната липса на подбор и запълването на войската за сметка на хора от депресивните региони, където службата в армията е средство за социално издигане, доведоха до катастрофални последици. За това може да се съди по местата, където руската армия беше и се оттегли - въпросът не е само до очевидните военни престъпления като убийства, изнасилвания и мародерства. Много частни домове бяха разгромени без никаква рационална цел, а на стените бяха оставени обидни надписи, изобилстващи с грешки. Фирменият "почерк" на руските войници е да оставят човешки екскременти на видни места. Работниците от Чернобилската АЕЦ бяха шокирани да намерят такива буквално във всеки работен кабинет, където са пребивавали руски войници.

Ще помогне ли мобилизацията? Едва ли. Ако се съди по множеството видеа в социалните мрежи, има много какво да се желае от моралните качества на мобилизираните.

10. Неясни цели

Руската военна кампания в Украйна неслучайно бе наречена "странната война". Официално заявените цели са толкова разтегливи, а действията на фронта - толкова откъснати от тях, че е трудно да се определи кое движи нещата - военните успехи и провали политическата риторика, или обратно.

В началото руските сили нахлуха в Украйна едновременно по девет оперативни направления, разчитайки с мълниеносни удари да зашеметят противника и да го принудят да се предаде. Оперативният замисъл по модела "Шок и ужас" се основаваше на съчетаване на удари с високоточно оръжие, действията на спецсилите, аеромобилните сили и механизираните колони. Въпреки успехите на южното направление, където Русия успя почти без загуби да стигне до Николаев и да окупира сухопътния коридор към Крим, от север армията трябваше да се изтегли в края на март.

Вторият етап трябваше да стане мащабна битка за Донбас. В нея трябваше да се включат прехвърлените от север части, които да обкръжат и разгромят най-боеспособните части на Въоръжените сили на Украйна. Но никаква зрелищна битка не се получи. Руската армия се придвижваше твърде бавно с помощта на смазващо превъзходство и свръхконцентрация на артилерията, унищожавайки окупирания лисичанско-северодонецки регион.

На третия етап украинските войски успяха не само да спрат вялото настъпление на противника, благодарение на постъпилата далекобойна западна артилерия, но и да минат в контранастъпление, изземвайки стратегическата инициатива на Херсонския и Харковския фронт.

Четвъртият етап от войната, за чието начало може да се смята обявената в Русия частична мобилизация, очевидно ще бъде на изтощението в прекия смисъл на думата. Никой не знае в какъв момент Путин ще реши, че целите на специалната военна операция са изпълнени: когато руските войски заемат напълно териториите на Донецка и Луганска области? Или трябва да превземат изцяло Херсонска и Запорожка области? Или пък трябва да се окупира Одеса, да се излезе към Приднестровието и да се лиши Киев от изход на Черно море? Или направо да се свали властта в Украйна? Съдейки по всичко, Путин сам не знае.

Ще помогне ли мобилизацията? Без коментар.

Източник: ВЯЧЕСЛАВ ЕПУРЯНУ, The Insider, превод "Сега"
79
Коментара по темата
79.
глок и мента
08.10.2022 21:12:18
0
3
Преди час YouTube ми предложи интервю с Марк Фейгън. Това е така да се каже Руската гледна точка, прясна,още топла. Човекът вика : " Началникът може да удари с ракети и офиса на Зеленски. И тогава камиони ще почнат да се взривяват пред Кремъл, пред Люблянка ,пред дачата му "
Готино, адекватно интервю.
78.
до 77
07.10.2022 03:11:37
0
7
ти, ти си неразбралият хахахахахахха боже прибери си вересиите
77.
NATO
06.10.2022 23:39:34
11
0
Всичко което се очакваше се случи. Русия нахлу и си взе това което иска, Източната част и я анексира, а САЩ дадоха 100 милиарда на Украйна уж да се защитава и сега американците ще грабят от ресурсите и от Западната част за да си ги върнат с лихвите. Някой нещо да не е разбрал?
76.
73 до 75
06.10.2022 22:27:29
0
3
Трябва да опитам. Може да го спася.
75.
До 73 "до 72"
06.10.2022 21:39:49
0
3
Друже, пишеш на Тачо за каиш...
Те, тскива, като него, не им е проблема, че не са яли, каиш. Потомствено простия човек и с тояга да го бият, всеки ден, пак не става. То, ако ставаше с бой, магаретата, щеше да са професори.
74.
Тачо (и другите)
06.10.2022 20:42:17
0
11
Разберете го това, че НАТО не се опитва да унищожава Русия, и стига сте ревали. Много лесно може да се провери това.

Така или иначе Путин се справя блестящо в това за сега. Явно е заобграден само от хора които му казват ''Да'' и ''Прав сте'' и нищо друго.

Изглежда че самият той е повярвал на митът който се създаде около личноста му, за стратегическият му интелект, и аурата му на страхопочитание. А когато човек, който и да е той дори да е най-велик на земята, започне да вярва в собственият си мит крахът не е далеч, ако не се вземе в ръце. Историята го гласи, безброй велики пълководци, лидери, царе и императори са падали по тази причина.
73.
до 72
06.10.2022 20:26:33
1
7
аз господари нямам, пък НАТО няма шанс срещу Русия, обаче Украйна само с оръжията и техниката им ги рита в задниците, това как става?

Гиди гиди пусти каиш, дето не си ял на времето..........
72.
Бачо Тачо
06.10.2022 20:19:27
7
2
Не ги мислете руснаците, те си имат Путин, американците си имат Байдън, а ние с гайдите в Европата си имаме само господарите за които трябва да страдаме и да се бием някой ден. НАТО директно няма да се изправи срещу Русия защото няма сила и топки за това, но пък затова налива оръжие и пари на укрите иначе до сега щяхме да сме забравили че има такава държава
71.
До Мишо
06.10.2022 19:42:31
1
9
Братчед ако извадя картата на Украйна, ще можеш ли да ми посочиш къде се намират войските на НАТО, с които Руснаците се бият? Не че нещо, просто не съм съгласен че Русия се бие срещу НАТО, не срещу Украйна. Русия се бие с Украина, скромно спонсорирана от НАТО. Ако се наложи да се бият срещу НАТО не ги виждам каква ще я вършат, предвид това което показаха до момента.
70.
бре мишо...
06.10.2022 15:46:12
0
4
млъкни бре, критикуваш пропагандата а ти самият я ръсиш....
69.
Мишо
06.10.2022 14:53:08
6
3
В статията за съжаление има огромна доза истина но и огромна количество пропаганда и откровени неправди.
Удари от съмолети и въртолети, кораби и наземни установки с високоточно оръжие бяха правени и то доста успешно има и доста клипове доказващи това! Явно е, че това оръжие е в твърде малки количества и това е въпроса защо така?!
Авиацията не лети по една много проста причина: самолетите и дроновете на НАТО са във въздуха 24 часа извън границите на Украйна, те правят мониторинг в реално в еме на всичко което лети, оперативно координати се предават в реално време на пусковите установки на украинците. Станциите им работят без да излъчват и руснаците не могат да ги засекат. Я някой е пуснал антена то веднага получава ракета.
Хора Русия воюва с НАТО а не с Украйна и за тази война Русия не беше готова. Отделно украинците жертва а стотици хиляди хора, необучени и неокомплектовани да запушват дупки във фронта. Жертвайки ги те окомплектована обучените си войници, дадоха им време и това даде резултат, а руснаците се подведоха, бяха надиграни и сега си плащат. Така е корупцията ще убие Русия, дебелите генерали и техните неспособни синечта.
68.
Ok
06.10.2022 11:26:39
2
12
Русия никога не се е славела с уникален инженеринг и технологичен напредък. Знаем поради чисто технологичното превъзходство на германците във втората световна война броя на жертвите и на едните и на другите - германците дават 7млн., руснаците 27млн. В Русия ум няма, там има само душа. Това е огромна държава с огромни ресурси, която може да води война на изтощение години наред. Да, в тази статийка действително много неща са верни, но не си мислете, че Русия утре ще хвърли оръжията и ще се предаде. Украйна е от жизнено важно значение за Русия и ако НАТО не влезе във войната(което пък ще означава глобален конфликт) не чакайте войната да приключи скоро.
67.
От Бургас
06.10.2022 11:21:12
5
5
Подкрепа за протестите в Русия !
66.
малка поправка Берданкофффффф
06.10.2022 11:01:55
1
5
110 хил. кв. км е територията с която са останали сега. Преди месец беше повече от 200 хил. За другите неща няма какво да чакаш инструкции ами ни разясни как стоят нещата, не ни дръж така в напрежение.

Берданкоф оф оф оф оф......
65.
До 61
06.10.2022 10:58:54
2
8
Абе и в това има истина. Преди около месец гледах някакъв клип сниман от разстояние, как руснаците стрелят с някаква артилерия, и ракетата излита, прави някаква малфункция и се обърна и падна обратно към тях. Не знам дали са се взривили или отърваха кожата, ама жив зян си е това.

Ще се опитам да го намеря и да постна линк.
64.
Берданкоф
06.10.2022 10:58:49
7
6
Загуби ,отстъпление,бунтове
Да се чуди човек как са превзели 110хил.кв.км .
Нещо за бяла черква?казармите в Киев?
За там нещо няма ли до напишете или чакате инструкции
63.
me
06.10.2022 10:39:12
0
8
"7. Неефективност на далекобойните средства за поразяване"

Има, има ефективност, но не целят където трябва - има ток, интернет, вода, мостове, ЖП линии за ешалоните. Ако руснаците продължават така да НЕ воюват, нищо добро не ги чака. А защо НЕ воюват - никой не знае. И да, мобилизацията няма да помогне. Пушечно месо на фронта, докато армията продължава да НЕ воюва истински.
62.
Междувременно
06.10.2022 09:13:58
4
15
Бунт на мобилизирани, не искат да се качват на влак към смъртта в Украйна. Командването ги "окуражава" с танкове и бтр-и с насочени към тях дула.
Това по план ли е? Защо се бунтуват да се присъединят към побеждаваща руска армия?
61.
до лоцман
06.10.2022 09:12:56
0
6
и натъпкани във влакове, болни, кашлящи с температура, няма храна и медикаменти, нямало е медицински прегледи преди да бъдат изпратени. има клипове правени от самите тях в които показват. Едно от момчетата в прав текст казва ''Някои от нас тук са с психични проблеми. Някои започват да ги развиват в момента.'' Съжалявам ги.Голяма армия ще бъде то.
Да не вземе да стане като в един виц:

(по радиото)
''Господин Генерал!''

''Чувам ви ясно Сержант, продължете.''

''Господин Генерал, ситуацията е спешна! Войските ни понесоха над 20% жертви!''

''За какво по дяволите говорите Сержант?!? Как 20% жертви?!? Войските ни все още дори не са достигнали бойното поле?!?''
60.
Лоцман
06.10.2022 09:03:48
4
15
Арматите са се трансформирали във вили в Сен Тропе, мързел, крадене, липса на всякакъв морал. За какво се бие сега мобилизираното руско момче, на което са дали ръждясал автомат от Втората световна война и униформа с три размера разлика с точния? За какво се бие, да освобождава три пъти по-богатите украинци от някакви нацисти, които никой така и не видя? За да се прави пуньо на Петър Велики в бункер на края на света? Поне да бяха осигурили гориво, храна и палатки за мобилизираните , а те горките спят по поляните и нямат какво да ядат и никой не знае какво става....
59.
До 56
06.10.2022 08:27:23
1
23
Да Пеньо, определено да си слагаш сам плюсове е по-голяма комплексарщина от това да желаеш родината ти да бъде изпепелана от руски ядрени ракети, и да се снимаш с изпепелените си сънародници, както беше написал един тук преди няколко дни.


(просто поредната болна мисъл породена от един рашизоиден ум, нищо ново)
58.
до бай пенко
06.10.2022 08:20:52
4
8
начии незнам жената какво е пипала тука братчед докато бях на терасата да пуша. Ама гледам вече съм с 3, стара ти е информацията. Я ми кажи сега ти на мен, а човек който явно се интересува от някакви плюсове и минуси в анонимни форуми на разни жълтинки как се нарича? Някакъв рейтинг ли търсиш тук? Народе, налейте му малко плюсчета на мушморока, че ме е видял мен тука за 5 мин с +1 а той с -2 и се е огорчил.
57.
Бай Пеньо до 55
06.10.2022 08:11:00
14
4
А ще ми кажеш ли как се нарича човек, който пише едно постче като теб и веднага си удря сам един палец нагоре на поста си? Аз ще ти кажа, мойто момче, нарича се завършен комплексар!!!
56.
Бай Пенко.....
06.10.2022 08:04:50
2
21
Айде моля ти се, вие рассиянските поклонници сте сти най-върлите комплексари в държавата. От личен опит ти го казвам това директно без да увъртам. Щото от американофил, франкофил, англофил, или къвто ще да е-фил, до сега никога в живота си не съм чувал или прочел да иска някой да взривява България с ядрени бомби, понеже нещо не го кефи, как се развива държавата, и народът, и към коя посока иска да бие на запад или на изток.. От русофили обаче съм чувал не веднъж такива възклицания, а тук съм го чел вече десетки пъти. Всеки човек който не е на вашият акъл също би ви го казал, също от личен опит. Щото имаше времена, в които не бяхте малцинство все още. Много като вас сме срещали.
55.
Факт
06.10.2022 07:59:19
3
21
Русия се провали в Украйна, колкото и някои да се опитват да го изкарат велика победа. Главните причини са корупцията и кражбите, достигнали астрономически размери при Путин, както и безкрайните им лъжи, на които самите те почнаха да вярват.
Резултатът е, че свършиха преди да са го изкарали, а като го изкараха голям, той се оказа увиснал.
54.
Бай Пеньо
06.10.2022 07:51:34
18
7
Статия написана от озлобен комплексар, предназначена за шепа още по-озлобени коплексарчета!!!
53.
Някой
06.10.2022 07:32:01
6
18
Да мрът простите пияни блятове.
Успех за Украйна!
52.
до 50
06.10.2022 07:07:41
0
4
не забравай за ХХ, Даааа, Бай Оня и _nib_. хахаха тези са ми любимци, много ме разсмиват, без да преувеличавам съм се смял до сълзи като съм ги чел. Смешни са ми, но и искрено се надявам да ся някакви просто някакви пъпчивци. По-сериозно е ако са си възрастни, а не дай си боже родители. Смятай, на тия децата им, за тях тове е не изпитание, ами истинско незаслужено наказание.
51.
До 41
06.10.2022 06:59:35
0
14
Адмирации! Точен! Те тия ще кажат фейк, ама тия не са от значение. Който е чел и отсявал информация по темата години наред си личи. Адмирации и за това че говориш и неутрално (признава човека, и някои успехи на руснаците), но също така и безкомпромисно. ;)
50.
Коментари Морския, Titl, Курти
06.10.2022 06:59:17
2
15
Четеш коментари Морския, Titi и Курти, и не вярваш, какъв просташки сброд може да живее, и да се разхожда между нас.
Тези недочеловеки, ако не са на лечение в психото, незабавно трябва да се въдворят! Ако не са направили деца, да им се забрани със закон да правят, деца,но, ако,вече имат деца, държавата да се намеси чрез съд, полиция и социални, за да се изведът децата от опасната среда!
Има, една последна надежда, тези недочеловеки да са провокатори и да се забавляват с написаното, като не вярват в това, което са написали.
Ужас! Такава въпиюща простотия и липса на елементарна логика и знания, каквито показаха, така наречените русофилоШизофреници, са вредни за националната сигурност и психичното здраве на нацията.
49.
48 e
06.10.2022 06:46:24
0
5
към 45 Да младши

44 беше грешка
48.
До 44
06.10.2022 06:45:33
4
7
абеее виждам на къде биеш, и има известна логика :D абе на тоя да не са му бутнали от америка или от нато някакъв лев? :D
47.
Велика Просия
06.10.2022 06:26:29
1
12
Не се разбира от кой род войски е онзи бляд с анцунга и калпака но виждам че е налапал цигарата. Очакваме пак фойерверки и кълбета дим. Другия до него наи вероятно е от военноморските сили. Как добре е опънал платното в моряшката тениска обут с безаналогови джапанки които с една гласова команда се превръщат в плавници
46.
Баба Ванга
06.10.2022 06:00:35
1
12
Най-добрият вариант за Русия който мога да предвидя - пирова победа.

Язък.

Арни ми бяха, а те отровни смокове излязоха тез руснаци.
45.
Даааа младши
06.10.2022 05:26:14
3
29
Дааа няма провал има само успехи на Путин. Путин успя да върне икономиката на Русия в 90-те. Путин упся да унищожи уважението което светът имаше към руската армия, и полага големи старания да унищожи и самата руска армия. Успя да дестабилизира обществото на Русия. Успя да даде на НАТО истинска причина за съществуването му в наши дни. Успя да вкара Швеция и Финландия, дългогодишно неутрални страни, в НАТО. Путин успя да гарантира че Украйна сериозно ще се заеме относно членството си в НАТО и в ЕС. Путин успя да убие руснаци в Украйна, и по този начин успя да си гарантира омразата на много кореняк руснаци. Путин успя да въоръжи и оборудва и обучи украинската армия както никога до сега не е била. Путин успя да даде на украинците северния и южния регион обратно. Путин успя да взриви няколко военни летища в Крим. Путин успя да върне на Украйна половината от източните територии които бяха под руски военнен контрол от донбаската война до сега.Успя и да затвърди със сигурност украинският език и идентичност като истински и самостоятелни.

Успехи успехи успехи.

Владимир ''Многоходовият'' Путин - вероятно най-успешният таен агент на НАТО в историята.
44.
дедо куртко
06.10.2022 04:52:58
3
12
тая официална информация на нато ако ми изпратиш някъв линк с който да я видя и аз и да е наистина от сайта на нато щото той е само един, ако това че 70 хил украински войници са убити през от началото на инвазията до сега е истина пиши един пейпал и ти пращам веднага 50 лева. щото май нещо си ги вадиш от........

е виж обаче 70 хил украинци с цивилните може и да са убили руснаците.

а относно пленените руски оръжия и техника, пиши в гугъл или в каквото искаш russian weapons captured in ukraine като ти е любопитно и гледай, то бива мързел ама вскичко ли с по една лъжичка в остата да се ти предоставя искаш

айде от мен да мине ето ти един линк беше написан в коментарите и ми беше на лесно, но съм виждал страницата

https://www.theguardian.com/world/gallery/2022/sep/12/russian-military-equipment-abandoned-in-ukrainian-counteroffensive-in-pictures

Сега чакам твоя линк от сайта на нато. Ако не щеш нещо да го дадеш ми дължиш 50 лева. :D
43.
до Курти
06.10.2022 04:42:07
16
6
Дет се вика тя България е толкова
Демек Русия е анексирала земя с площ една България от Украйна. На мен лично не ми изглежда провал
42.
ей морски
06.10.2022 04:28:12
3
19
и това че в русия единият солдат, единият человечет и нищо повече от парче месо в безпощадня двигател на режима нещо хубаво ли е според теб? нещо достойно за уважение, адмирации и подкрепа ли е? не е руски манталитет това. няма такова нещо. това е манталитет само на деспотите които са управлявали Русия. ако беше някакъв руски манталитет нямаше да има такова масово бягство на хора от Русия след обявяването на мобилизацията. Някъде ми мерна окото че пишеше че са затворили границите вече, и само официални лица могат да питуват извън Руся по държавни причини. Не знам какво става там, не знам дали е истина, не си направих труда тогава да се зачета и да проверявам достоверно ли е или не. Но не ми е трудно да повярвам че е. Ако това е истина , е то това хубаво ли е според теб? Да бъдеш затворник в собствената си държава-родина и да бъдеш принуден от някакъв старчок, амбициите и гордостта му да ходиш да се биеш с хора които никога не си виждал и нищо не са ти правили, и да ги убиваш, и ти да бъдеш убит от тях? Това за теб нация достойна за уважение ли е? За мен е нация достойна само за презрение.
41.
Абе курти
06.10.2022 04:17:31
2
24
къде ги гледаш тия официални данни от нато за над 70 хилядни жетви украински воиници и 7 хиляди руски войници. Само до края на март официлните изчисления на НАТО за руските жертви бяха между 7000 и 15 000. Къде ги четеш тия твоите. А ето ти и малко материал за скив и прочит относно изоставеното руско военно оборудване:

https://www.theguardian.com/world/gallery/2022/sep/12/russian-military-equipment-abandoned-in-ukrainian-counteroffensive-in-pictures

На юг какви са успехите на руснаците? На юг останаха един баталион руснаци и ги натикакха дълбоко в Крим да се крият в безопасност, която май става все по малко безопасна.

Да кажем че на изток им са успехите ама тия успехи бяха до последния месец. Незнам бай Ванко къде го гледаш да настъпва ама до колкото гледах аз последно от няколко източници и двете страни напредват на изток.

Иначе на ей таквиз тука се пенят и наричат хората промити мозъци, наркомани. Ама много ви моля ако ще наричате така някого то тогава подходете малко по сериозно към писанията си, че с такива плоски разсъждения и става ясно колко сте прозрачни по темата. Смешни сте просто, не че друго, на никой не пречите реално.

Та да го кажа за явно по-бавничко разбиращите защо към момента войната на Русия е провал. Отворете някоя карта и вижте кои територии държат под контрол руснаците и кои украинците след краят на Донбаската война 2014-2017. (и преди някои да е решил да ми остроумничи, да руснаците са в Украйна от тогава - малките зелени човеци - руски военни с немаркирани зелени униформи изпратени в Украйна да подпомагат сепаратистите, селкси тарикатлък който беше ясен на всички, поне с някакви чуждестранни оръжия и техника да ги бяха снабдили). Ако отворите карта малко след началото на руската инвазия 2022 ще видите че териториите под руски контрол са общо взето същите както след края на Донбаската война. Това е защото 2017 беше обявено прекратяване на огъня (очевидно временно) и от тогава тези територии в източна Украйна и Крим са под руски контрол и охрана. Така. Сега отворете карта от Април или Юли. Мисля че тогава руснаците бяха на практика до Киев, имаха контрол над територии на юг и север също. Така. Сега отворете актуална карта. Територии под руски контрол на Север няма. На Юг няма, с изключение на Крим. На изток териториите под руски контрол им липсва повече от 1/4. Еми ши ма извинявати драги бленуващи от кремилската стока наркомани, ама като си водил една военна кампания преди няколко години и си останал с 20-30% от територията на вражеската нация под твой контрол след края, и след това продължиш същата кампания, започваш със същите територии които вече си превзел извоюваш до около 50% от територията на нацията която нападаш, но постепенно си изтласкан от позициите си докато не си останал само с 10-15% реално контролирана територия само в крайният Изток. С други думи какво означава това? Означава че руснаците не само загубиха почти всичко което спечелиха сега, през Руската инвазия 2022, но и почнаха да губят и от териториите които извоюваха и си останаха с тях Донбаската Война (2014-2017) (Реално и двете са един продължителен конфликт 2014-2022 Русо-Украинската но така е по-лесно да се разбере за какво иде реч). Първата военна кампрания (2014-2017) може да си каже че си имаше успехите, все пак да вземеш на практика под свой контрол 20 до 30% от територията на вражеската страна не е нищо, в никакъв случай. Втората военна кампания (2022) на руснаците обаче имайки на предвид че целта беше цялата Украина да бъде де-милитаризирана и да бъде назначен нов по-руски режим на управлението на държавата като цяло. Руснаците в началото целяха евентуално да превземат и Киев, да свалят и арестуват Зеленски и да имат контрол над Украйна до най-западните и региони. Бяха до Киев, но бяха изтласкани от централна, северна и южна Украйна обратно в източния регион. Тези цели останаха неизпълнени, и за сега не се и вижда някаква добра перспектива това да се промени. И нещо повече, бяха изстласкани обратно в източния регион, постепенно върнати обратно на териториите си останали им от 2017, но почнаха да губят и някои от тях. Това ако не е провал (на втората кампания), аз просто не знам какво е тогава.

Моето лично мнение - от сега на татък най-доброто на което РФ може да се надява в тази война е пирова победа.
40.
Курти
06.10.2022 03:20:20
19
7
Абе губят негубят 110хил.кв.км от Украйна да вече руски.стари или нови оръжия бай Иван настъпва.добре давате какво се случва на север руснака отстъпва някое село и укрите го превземат после, артилерия,бомби укрите печелят ама на каква цена?старата тактика още от времето на Аспарух отстъпвай и вкарвайки в засада.
Ама я кажете на юг какво се случва?там нещо укрите неуспяват.
Друго което може се провери в сайта на нато и освен
Над 70хил. Жертви от Украйна срещу 7хил от руска страна
И това е официално признато от нато
Изоставената руска техника нерде е?
Няма снимка,клип само писаници в стил наркоман божков
39.
G
06.10.2022 02:52:07
5
21
Морски много си зле. Само като ти чета тъпотиите все едно гледам някой на чашка да се опитва та преповтаря някакви опорки на кремъла. Руснаците не били давали жертви вече. Контраофанзивата на Украйна много малко било, жертвите им много големи. Били се руснаците за да защитават родината, но изпратени да го правят извън нея. И да умират там. Всички оръжия изпращани към Украйна ги били унищожавали или взимали руснаците. В Русия имали някякви тайни оръжия които никой не можел да спре и 50 пъти можели да унищожат света, ама си ги крият. Смях в залата. Айде да си кажем истината в очите, става ли? Руснаците изпратени в Укайна не се бият и умират за родината си, или в нейна чест, а са принудени или подлъгани да го правят за амбициите на диктаторския режим управляващ Русия. Пък ако ще ми дойдеш обратно сега, с малоумната риториката, че руснаците си се бият в "родината си" щото както каза "така наречената Украйна" понеже си е тяхна територия, даже няма да го уважа като се "опитам" да го оборя. Все едно да се "опитвам" да набия труп. Унищожавали и взимали руснаците всички оръжия които запада изпратил в Украйна, ама по едно време Путин почна уж строго и авторитетно но накрая на практика молеше да му позволят да ги купуват от Русия оръжията преди да са стигнали до ръцете на украинците. А относно супер-мега-гига-хипер унищожителните тайни руски оръжия за които бленуваш, нали знаеш че точно Русия, едни 5 години най-малко преди да е готово и за тестове ще пуснат няколко кухи модела на парада на червения площад. Винаги са го правили. Много обичат да се фукат че аха-аха ей сега ще настигнат и дори изпреварят гнилия запад, който ще се разпадне, във военните технологии, и все аха-аха до там си остават. Впрочем като сме на тая тема, някои сеща ли се за иновативната високотехнологична бойна броня, която в визора на шлема имала функцията за нощно и термално виждане, и уж спецназ щели да ги ползват. Бяха бронирани от главата до петите, като робокоп или някякви имперски щурмоваци от междузвездни войни. Демонстрираха ги някъде между 2014-2017 мисля. Много нашумяха и естествено коментарите за тях са малко като дежа-ву. "Нато да му мисли" "Американските военни технологии нищо не са, руснаците вече са много пред тях" "Без-аналогова технология" . Е и, някой нещо чувал ли е за тези руски бойни брони от бъдещето, от тогава? Един модел видя ли се в Украйна поне? Май не. Има 3 теории. Едната ми е най-логична и лесна за вярване - тези космически бойни брони не са били нищо повече от магически прах в очите на простолюдието и е много вероятно руският военнен сектор никога да не е взел реално проекта на сериозно, ако проект въобще някога е имало наистина. Втората теория броните да са истина и да са били изпратени в Украйна, но, но от САЩ са разбрали понеже са получили адски сателитни снимки от Сатаната, и веднага за наредили на Зеленски незабавно да мобилизира един батальон генномодифицирани бандеровци - супер войници от натовските биолаборатории, които са въоражени с лазерни оръжия, стрелящи концентрирани личове 5G които разтапят мозъка на всеки който е способен да прозре ИСТИНАТА, и гранати разпръскващи Ковид19. И тия така са наритали бронираните руснаци, че от кремъла от срам мълчат и залагат на това че светът е забравил за тия брони. Много им стана вече, не само с Украйна, НАТО и САЩ, ами и с мутанти ли ще трябва да се бият сега?!? Третата ще е тази на морския, вярвам. Броните са истиннски но не са ги изпращали към Украйна. На тъмно и тайно място са, далеч от очите на западния шпионин. Както останалите свето-унищожителни оръжия е технологии, които имат, си ги пазят за накрая, като някаква коронна хватка в кеча.
38.
И това ако е провял
06.10.2022 02:13:03
12
8
Щом Русия се е провалила след като анексира голяма част от земите на Украйна, какво ли щеше да бъде ако беше успяла?
37.
Russian forever
06.10.2022 00:23:37
7
10
Преставители на Спецназ,Вагнер,морски тюлен и току-що изтрезнял чеченски щурмовак уморен от тарашене на украински домове-елита на Руските въоръжени сили.
Еваларката!!!!
Само липсва представителят на военно-междугалактическите сили на Русия ....пази Боже да го видим.....и мобилизационно-агитационния материал ще придобие завършения си вид.
36.
До 32
06.10.2022 00:06:33
7
13
Селски твоя Путин взе един голям вибратор в шоколадовия цех.
35.
морски
06.10.2022 00:06:12
20
8
до 24 и 27: Е, ама вие пък открихте Америка, че в Русия Родината стои много по-високо от живота на отделния човек. Tова е част от руския манталитет и винаги се е използвало от лидерите им. Но не ви съветвам да давате ухо обаче на украинската пропаганда за руските жертви, които като баба Ванга знаят колко са жертвите на противника, но за своите си траят. Сега руснаците почти не дават жертви защото просто не се бият изключая градовете. На завзетите територии са построили няколко отбранителни линии и като се получи пробив някъде просто отстъпват на следващата отбранителна линия и засипват т. нар. украинци с атрилерия затова укрите заплащат това мини-контранастъпление с колосални жертви. И на горните 10 причини аз пък да противопоставя само една причина поради която Русия няма как да загуби войната. 1. Русия има оръжия, с които може да унищожи Земята над 50 пъти и за голяма част от тези оръжия няма страна в света, която да има противодействие. Мисля, че други причини просто не са нужни.
34.
до 32
05.10.2022 23:43:53
1
11
а бе младеж, какво взе? Русия в момента има по-малка територия която ефективно контролират в източна Украйна от колко останаха след края на донбаската война 2016/17, и си продължиха от там до кадето бяха стигнали. Сравни военните карти от тогава и днес. Губят се едни 30% от територията която вече не е обозначена че е под руски контрол. А ако сравниш картата от денят в който бяха напреднали няй-много мисля че средата на март тг, бяха на практика до Киев и имаха позиции на север и на юг. Сравни тази картна с днешната и ще видиш, над 50% от територията която са контролирали в Украйна са я загубили. Та какво е това което му е трябвало на Путин и си го е взел? Защото победа определено няма да е.
33.
6666
05.10.2022 23:39:20
3
13
Ние да гледаме и ядрените им ракетки на не объркат насочването нещо че и те ако са калпави няма къде да се скрием хаха
32.
НИКОПОЛ
05.10.2022 23:29:22
20
9
Пълни глупости Путин си взе каквото трябва сега си прибира хората пък всички пишат Русия се оттегля
31.
Пудинг
05.10.2022 23:15:06
14
10
Незнам Русия мрусия или хамерката,ама за една вечер на сутринта ако се събудим,Пудинг може да промени облика на Европа и хода на войната.
30.
четящ не само западна пропаганда
05.10.2022 22:55:32
18
13
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
29.
Въй
05.10.2022 22:55:09
8
18
Семейството на могилизиран дагестанец получава жив овен, а на тези от дальнъй восток се дават 5 кг замразена риба. Изгодно и безаналогово, с грижа за хората. Иначе, разни руски губернатори вече вият, че нямат пари за заплати за мобилизираните и призовават поданиците и бизнесмените да помагат. Бабички плетат чорапи за войниците и всичко върви по план.
28.
До 27
05.10.2022 22:43:58
5
17
Руснаците също много надцениха ефектът от заплахите които отправиха към Украйна а и към по-голямата част на света, който ги подкрепят. Който беше нулев.
27.
а бе морския
05.10.2022 22:38:07
5
24
като не била започнала ''истинската'' война за русия, като не използвали ''истинските'' оръжия които имат, за какво беше всичкото това до сега? над педтесет хиляди руснаци защо бяха изпратени там за да бъдат убити? за да тестват почвата само? мани ги ти тия по-скоро ще е щото от русия яко подцениха готовноста на украинците да защитават земята си, и подкрепата, финансова и във военна техника която получиха от светът. ама да кажем че не е така. да кажем че си прав и до момента само са човъркали, така да видят какво ще стана. толкова ли малко означава животът на руският човек за така наречените му лидери? Тези от Луханск в Украйна и Донецк даже не ги броя към този въпрос, там е ясно. Те са пушечно месо от ден първи.
26.
Нова фаза
05.10.2022 22:29:55
10
21
Най важното нещо във войната е тактиката. Путин изкара безаналоговите войни (виж снимката). Скоро гледах едно видео с един безаналогов (явно някакъв прототип) гащите му бяха паднали под коленете и беше изпил поне 1 литър чист дървесен спирт но тръгнал и тои да влиза в чужда държава. Слава на безаналоговите освободители.
25.
Га га га га
05.10.2022 22:27:15
9
28
Русофилите почнаха да дават заето: руснаците в Украйна били 48 милиона, воювали с нато, още не били започнали, Русия не се подготвяла за война, но сега, видиш ли, като се подготвят и гледай какво става.
Извикайте три пъти ура и си лягайте.
24.
да морски,
05.10.2022 22:27:06
11
32
нищо не е това, че украинците за 1 месец си върнаха територия която за която руснаците се биха и умираха 5 месеца. Нищо е това че на Север руските и беларуските войски за изритани обратно у тях си, и и там търпят бомбардировки. Нищо е и това че на Юг руснаците и дагестанците бяха натикани в Крим. Крим в прочем, който почна нещо да гърми в днешно време. Русия искаше да денацифицира Украйна - днес украинците се подтикнати от по-голям националистически идеал от всякога, и ненавиждат путинова русия както никога до сега, и то с право! Искаха и да демилитаризират - днес Украйна е по-милитаризирана и по-добре въоръжена и войските им са по-добре обучени от всякога в историята си. А в Русия паника няма! Това че често наборни пунктове за армията в градовете избухват в пламъци се дължи само на непредпазливо пушене на цигари. Това че няколко дипломати в Русия внесоха иска за временното замразяване на правата на държавен глава на Пути, беше просто административна грешка. След това че и думичка не се чу за тях също е нормално, пратили са ги на почивка за награда за това че много се интересуват от доброто състояние на родината. Руските олигарси които напоследък са склонни да политат от прозорци и балкони, вереоятно го правят от крайно спокойствие и задоволство от победата. Много оръжия имат, не се и съмнявам, това е Русия все пак не Зимбабве. Ама ако това им е военната доктрина, оръжия и пушечно месо, то това отново демонстрира провалът на руската военна стратегия да еволюира, а оръжията им са върхът на технологиите на 90-те. А в светът на войната, еволюираш преди врагът ти или умираш.
23.
Ставай страна алкашейна
05.10.2022 22:19:49
8
22
Пройдохите от снимката ми приличат на групичка пияндури. От тези където ги има във всички краища на България и най-вече в руспия, фризерни пиянки. Само патрончета им липсват, хахахаха.
22.
До 18
05.10.2022 22:07:29
6
8
Извинете другарю но водата се пие не се яде.
21.
Разберете го
05.10.2022 22:03:22
7
27
Няма база за сравнение между червената армия от втората световна, а дори и от студената война и тази банда клошари, алкохолици и утайки.
20.
Бай Ганчо
05.10.2022 22:03:15
15
10
Руската е зле а ние сме си надвили на масрафа и затова сме без авиация и флот
19.
морски
05.10.2022 22:01:59
27
16
Това от някой украински пропаганден стенвестник ли го преписахте. Да, украинците са върнаха някаква съвсем минимална територия, но никой в Русия не се притеснява. Имат толкова оръжия, които още не са ползвали и не става дума за ядрени. Сега ще включат няколко дивизиона Искандери в играта и контрата на укрите ще е дотук. Но нямат бърза работа, по много причини руснаците имат полза войната да се попроточи до средата на догодина примерно, макар че няма да им е лесно да изтраят дотогава тези досади, укрите. Дотогава т. нар. украинци ще имат възможност да пускат такива радостни есенца като горното.
18.
Z
05.10.2022 22:00:12
39
19
Вие нормални ли сте дупедавци Българо убийци.Русия ще победи несъмнено,това е народ държава и нация за които няма назад,може народа им камъни и вода да ядът но назад не.Пример за решимостта и жертвоготовността им е втората световна,ако не е европата и америка да им дават оръжие досега да са вдигнали краката.Не напразно му викат военна операция защото целят денацификация,а ако си беше война за месец и по-малко украйна ще е Руска република ама в руини и Путин ще си направи платен паркинг там,имат комплекси авиация и по въздух и вода да ги бомбят 24часа и америка просто няма да може да смогне с оръжието.Но такава Украйна не им трябва.Съпоставка как реагира америка при Кубинската криза настръхнаха,същото е и сега.А през соца когато сме били гърба на Русия и врата към запада,ако искаше америка да сложи ракети в България как ще реагира Русия,същото е с Украйна гръб е на Русия и америка я иска.Който разбрал разбрал всички които четем това без Русия щяхме да сме османовци,мюмюновци ааметовци и др.Така и поздрав за всички украинци от завоюваните области,вече сте Руснаци а украинките руски девочки хаха
17.
до 16
05.10.2022 21:58:26
5
19
предполагам господинът дори не осъзнава иронията в написаното от него
16.
XYZ
05.10.2022 21:57:05
38
24
Много фалшиви материали се поместват във Флагман за войната и по този начин ни заблуждавате. Каквито и лъжи да се пишат Русия ще победи в тази война. Истината е, че Зеленски е изцяло под властта на САЩ , без собствени решения и унищожава народа си в тази война.За съжаление не откликва на предложенията за преговори.
15.
Очевидно
05.10.2022 21:54:18
14
26
Едно е да маршируваш на парад ,друго е непредизвикано да нападнеш съседа си и логично да поемеш шутове от него.
14.
До имбецила
05.10.2022 21:53:22
11
25
С главните букви това са безаналогови чорапи в реактивни джапанки най страшното оръжие на Орките Урус Хай от източен мордор като ги видят укрите ше умрат ит смях с хиляди. Сегса сериозно
как тъй изведнъж непобедимите ти братушки върнаха пленените от Азов явно Падишаха им скръцна със зъби и жуже му изтърва фунията,вашия таварищ Иран що не ви признава референдума пък оня ден чаламби в Казахстан. Курвенска им работа изпърдяха спермата и ги наритаха. Жуже докара империята до ниво на гараджийска проститутка.
13.
До 2
05.10.2022 21:49:01
18
37
Тоя пък , само ти не си разбрал ,че руската армия е най-смешната на света. Те станаха за смях пред цял свят. Украйнците ги отупаха яката . Заминавай с копейката да помагаш на братушките .
12.
Български русофилистик
05.10.2022 21:46:27
17
33
Оставям внимателно чашката с 80 градусувата парцуца. Падам на колене и се прекланям пред великата руска армия
11.
Бандеровец
05.10.2022 21:39:30
11
34
Много голям късмет имаме, че руснаците са толкова тъпи и неспособни.
10.
Какъв е извода
05.10.2022 21:37:01
28
18
РОССИЯ не се е готвила за война.
Някой друг обаче, отдавна се е подготвял...
P.s.
Нищо те сега ще се подготвят, само че за нас живота ще стане по-скъп и същият!
9.
sss
05.10.2022 21:35:44
42
21
Тези от снимката са телохранителите на НАРКОМАНА-ИДИОТ ЗЕЛЕНСКИ....
ТЪПОТО ,ПРОДАЖНО ,УКРАИНСКО, КОПЕЛЕ
8.
аз
05.10.2022 21:33:25
43
18
МАЛКО ВИ ПЛЮЩЯХА БРАТУШКИТЕ...МАЛКОООООО,ТРЯБВАШЕ ДА ВИ ЗАЛИЧАТ ОТ ЗЕМЯТА.....ФАШИСТКИ ГНИДИ,УКРАИНСКИ
СЛАВА РОССИИ
7.
Az
05.10.2022 21:31:24
47
19
ПОТЕДНАТА ПОРЪЧКОВА,ТЪПА И АБСОЛЮТНО ЛЪЖЛИВА ПОВЪРНЯ,ИЗБЪЛВАНА ОТ ПРОДАЖНА И НАДУПЕНА ЕВРОГЕЙСКО-КРАВАРСКА ПОДЛОГА
СЛАВА РОССИИ
БОЙ ПО ГНУСНАТА ,ФАШИСТКА ,УКРАИНСКА СГАН
6.
Titi
05.10.2022 21:29:55
41
26
Тези десет причини да не се окажат десет заблуди. Първо нищо не е приключило. Второ техниката за модерна война още почти не се е включила,все пак в тези територии живеят 48 милиона руснаци. Трето бойните действия се водят срещу НАТО.
5.
до 4
05.10.2022 21:29:15
11
36
хубаво да питаме, ама за това трябвя руснаците да питаме не някой друг, щото те се самовъзхаляваха с това - украйна пада за месец а стигнем ли до Киев, той пада за 3 дни.
4.
Значи
05.10.2022 21:26:36
10
29
Само като се прочете какво пише под снимката и на човек може да му стане ясно какъв диванен експерт е писал статията.Всички очакваха Русия да превземе Украйна за седмица.Само информативно Киев е тогава с над 3 милиона население да обясно диванният експерт как се превзема един такъв град и с колко човека и за колко време?Щом цяла Украйна за седмица значи Киев максимум за 3 дни.Такъв град която и армия да иска да го превземе ще и трябва поне 2 години.Всичко за наясно с това питайте американците в Сирия как се превземат градове в градски бой.
3.
До 1
05.10.2022 21:23:36
5
33
То нашата армия ,не е по-добре. Същите толупи .
2.
Да
05.10.2022 21:19:12
41
22
О боже колко глупости има изписано в тази статия.Вие поне като преписвате си направете труда малко да се образовате.Все едно гледам бтв и нова за експертни мнения за войната.Ужас...
1.
Ха ха ха
05.10.2022 16:29:16
6
40
Като ги гледам тия на снимката направо настръхнах изпаднах в шок и ужас. Само Митю пищова като си завърти два пъти питона и тия отиват в мобилния крематориум.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Куриоз: Мъж подкара със скоба Аудито си в центъра на София Куриоз: Мъж подкара със скоба Аудито си в центъра на София Столичани коментираха с чувство за хумор комичната случка За енергоспестяващата коледна елха на Рим и подигравката на екологизма* с обикновения човек За енергоспестяващата коледна елха на Рим и подигравката на екологизма* с обикновения човек С идеята „а ла Грета Тунберг” – да ползваме слънцето, за да спестим 5 киловата на час, жертваме не само красотата на Рождеството в историческия площад в Италия Министър Минеков за ордена на Вълканов: Смущава ме не само това решение, скоро ще говоря Министър Минеков за ордена на Вълканов: Смущава ме не само това решение, скоро ще говоря В МС продължават да крият как е прието да бъде награден бившият вицепрезидент на "Мултигруп" Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд Предстои топъл, ветровит и дъждовен уикенд Сняг в началото на следващата седмица Ще спре ли Ердоган нелегалните мигранти след срещата с Радев Ще спре ли Ердоган нелегалните мигранти след срещата с Радев След като Борисов вече не е фактор, турският президент може би е решил да прави достлук с Радев След акция в Сливенско: 11 шофьори са хванати с алкохол за седмица След акция в Сливенско: 11 шофьори са хванати с алкохол за седмица До 11 декември се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотици Сигнал до Флагман: Огромна дупка зейна в асфалта на ул. „Сливница” в Бургас (ОБНОВЕНА) Сигнал до Флагман: Огромна дупка зейна в асфалта на ул. „Сливница” в Бургас (ОБНОВЕНА) Молим за съдействие, трошим автомобилите си почти ежедневно, жалват се хората, които живеят в близост Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз Разбиха група за трафик на мигранти, каналджиите взимали по 2500 евро за превоз 7 души са задържани Защо депутатът Табутов избра „Мис Обзор“ за нещатен сътрудник в парламента Защо депутатът Табутов избра „Мис Обзор“ за нещатен сътрудник в парламента Джесика Гюмишева минала през фирма на народния представител Извънредно: Божанков изгонен от „БСП за България“ след емоционална реч в подкрепа на Украйна Извънредно: Божанков изгонен от „БСП за България“ след емоционална реч в подкрепа на Украйна Жени, деца, цивилна инфраструктура, възрастни и млади в момента са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Руската федерация, обяви той
Симптоми, диагностика и лечение: Какво е известно за заболяването на Селин Дион Симптоми, диагностика и лечение: Какво е известно за заболяването на Селин Дион Според Националната организация за редки заболявания на САЩ, около един на милион души има това състояние Енергоефективна елха "грейна" в Рим Енергоефективна елха "грейна" в Рим Очакванията са на ден да се спестяват по 27 кВтч Правителство в сянка организирало преврата в Германия, ясновидци са замесени Правителство в сянка организирало преврата в Германия, ясновидци са замесени Канцлерът Олаф Шолц определи като много лошо участието на бивша депутатка от „Алтернатива за Германия” в метежа  Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу Меган: Обявяването на годежа ни с Хари беше режисирано реалити шоу Появиха се първите епизоди от документалната поредица за семейния живот на херцозите Легендарен треньор на ЦСКА почина при тежка катастрофа Легендарен треньор на ЦСКА почина при тежка катастрофа Блъснал се е челно в камион Шок в Украйна след поредните ракетни удари, Кличко заговори за апокалипсис Шок в Украйна след поредните ракетни удари, Кличко заговори за апокалипсис  ООН тръби за масовите екзекуции на украинци от руски военни Часове до решаващия вот за Шенген Часове до решаващия вот за Шенген Единодушно решение има само за приемането на Хърватия Кой измести за кратко Илон Мъск в класацията за най-богат човек в света Кой измести за кратко Илон Мъск в класацията за най-богат човек в света Бернар Арно оглави за часове списъка на милиардерите на Forbes Тревога в еврозоната: Хората очакват все по-висока инфлация Тревога в еврозоната: Хората очакват все по-висока инфлация Това сочат резултатите от последното проучване на институцията Строим магистрала от Варна до Бургас с пари от Брюксел Строим магистрала от Варна до Бургас с пари от Брюксел Върнаха бившия коридор 8 в европейските приоритети
Корнелия Нинова Корнелия Нинова Когато Кирил и Асен отказаха да му козируват, Радев свали правителството Виц на деня Виц на деня - Миличко, излизам да пия по бира с приятелите.
- Алкохолик нещастен!
- Не съм излизал от една година ма!
- Мързелив алкохолик нещастен...
Виц на деня Виц на деня Какво правиш?
- В леглото съм, ям чипс.
- А какво ще правиш, ако съм до теб в леглото?
- Ще ядем чипс заедно.
- Имам предвид аз и ти в леглото, без чипс...
- Ще ида до магазина за чипс.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Носенето на презерватив в портфейла не е знак за предпазливост, а за надежда.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори