×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Военен експерт: Путин вече осъзнава, че Русия може да загуби войната


25 Септември 2022, Неделя, 11:05 ч.

За Украйна войната също "далеч не е спечелена", обяснява Франц-Щефан Гади

"Възможностите на Путин се изчерпват", твърди военният експерт Франц-Щефан Гади. Решението за частична мобилизация може да е знак, че Путин за пръв път осъзнава, че Русия може да загуби войната, предава "Дойче Веле".

Обявената частична мобилизация създава много проблеми за Русия, казва военният експерт Франц-Щефан Гади в интервю за германската обществено-правна медия АРД. В крайна сметка това може да понижи още повече бойния дух на руските войски. Той предупреждава обаче, че за Украйна войната също "далеч не е спечелена".

Според  Франц-Щефан Гади, в исторически план Русия е обявявала мобилизация на въоръжените си сили само три пъти през последните 120 години, така че може да се каже, че това е специално събитие. "Но все пак трябва да се ясно, че в Русия вече няма структура на въоръжените сили, насочена към масова мобилизация, както по съветско време. Това прави преценката за това колко бързо тези части могат да достигнат до фронта по-трудна.", уточнява той и допълва, че във всички случаи тази мярка ще повлияе на хода на сраженията - ще удължи войната, поне от руска страна. Това обаче не може да повлияе на непосредствения ѝ ход.

По думите му, руската армия може да създаде напълно нови части, които да бъдат обучени за известно време и след това да бъдат изпратени на фронта. Вторият вариант е директно да се попълнят редиците на някои тактически групи в Украйна, които имат ограничена капацитет Но това повдига въпроса: ще бъдат ли тези части изтеглени от бойните действия и изпратени обратно в Русия, за да се обучават с резервистите? Това също ще отнеме няколко месеца.

Руснаците така или иначе имат проблем. За разлика от украинците - не могат да освободят частите от фронтовата линия, за да могат да се възстановят и преоборудват във вътрешността на страната. Те вече са на фронта повече от 210 дни, а опитът показва, че след 200 до 240 дни се достига до своеобразен връх, след който моралът започва да спада - а това е един от най-важните елементи във войната. Тук украинците имат ясни предимства, предава dnes.bg.

Третият вариант е новобранците да се използват за формиране на прости отбранителни, териториални батальони, които бързо да се сглобяват и да се използват за поддържане на различни участъци от фронта, както вече правят насилствено мобилизираните части на т.нар. народни републики. Такива единици могат да бъдат въведени в експлоатация в рамките на няколко месеца.

"За разлика от много западни въоръжени сили, руската армия няма единен център за обучение.Тук не става дума за резервисти в класическия смисъл на думата. Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение и са отслужили военна служба преди години, но след това не са били призовавани за упражнения в резерва." допълва Гади.

"Най-важното в момента е, че войниците, които са подписали срочен договор с армията, вече няма да могат да прекратят службата си докато трае мобилизацията. Това само по себе си ще понижи бойния дух, което може би най-големият проблем, извън липсата на подготовка."

Според Франц-Щефан Гади, единственият ефект от военната мобилизация е да се удължат сраженията. "Във войната на изтощение се добавят нови войски, без да се увеличава оперативният капацитет на руските войски. Това е количествен подход за разрешаване на проблем с качеството. Не смятам, че това ще обърне хода на събитията в полза на Русия. Основната цел е да се стабилизира фронтът преди зимата. В противен случай щеше да има опасност Украйна да постигне още по-голям напредък и в Донбас."

Възможностите пред руския президент за продължаване на войната в Украйна се изчерпват, казва Франц-Щефан Гади

"Мисля, че за пръв път той осъзнава или е бил информиран, че Русия може и да загуби тази война. В Кремъл  се е случило нещо, което да предизвика решението. Може би причината е украинската офанзива. В този смисъл настъпва нова фаза на войната. Частичната мобилизация представлява ескалация, но е и знак, че Украйна е по-близо до победата, отколкото преди няколко седмици.", казва още експертът.

Що се отнася до косвената заплаха да се използва ядрени оръжия, той смята, че това не може да бъде изключено. "Мисля, че опасността е незначителна, но в крайна сметка само един човек знае със сигурност - руският президент. Подобна атака е част от военната доктрина на Русия. По-големият риск е Русия да разпъне т.нар. "ядрен чадър" (тук се има предвид ангажиментът на ядрена сила да защити свой съюзник, бел. ред.) над Донбас веднага след като там се проведе псевдореферендум.", заявява Гади.

"Въпросът е какво ще се случи, ако тези територии бъдат окупирани или нападнати от украинските войски. Повечето държави няма да признаят анексиите. Ще използва ли Путин подобни оръжия при тези условия? Какво ще стане, ако Украйна се опита да си върне Крим, чието анексиране също не е признато от международната общност? Тук има повече неизвестни, отколкото известни. Но аз вярвам, че това е целенасочена стратегия за сплашване на Запада и особено на Германия." допълва той и заключва, че Русия все още има възможности и за конвенционална ескалация с целенасочени нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Руската армия може да бомбардира Харков или Киев и по този начин да нанесе сериозни щети.


В категории: Войната в Украйна


45
Коментара
45
Коментара по темата
45.
глок и мента
26.09.2022 16:23:26
1
5
Новините от преди 30 минути :
- на корицата на списание Таймс е Украинският Генерал Залужни. В добро настроение. Вика - приключихме с руската професионална армия,чакаме с нетърпение любителската армия
-Турското Външното Министерство спешно апелира към преговори. Поставям текста в камички и без превод/без интерпретиране “ Путин готов вернуться к переговорам с Киевом, но на новых условиях. ”

Ако съм на Украинските упраници,ще го оставя поне до пролетта без отговор. Като загинат още 10 000 и като се отцепят реСпублики-съвсем ше му се променят условията на Володя Дъ Грейт.
44.
Бай Най
26.09.2022 15:19:00
2
6
Продължавам да питам! Има ли един човек с висше образование, кариерно развитие или целеустременост, КОЙТО ДА Е РУСОФИЛ??? ИМА ЛЕ? Нека този така издирван от мен човек да се покаже, много моля, вече 6 месеца го търся!
43.
Всичко е ОК
26.09.2022 07:16:21
2
5
Днес научих,че руZиа май ще победи,с някви ракети,май. Некъв сърбин го казал,май !
Който не вярва е европеид и простак !
А да- тия в Дагестан,дето стартираха разпада са простачки!
И тия в Иран,дето са на път да им докарат Демокрация / и газ на свободния пазар / са простачки !
мАсква ше ги бие всичките !!
42.
Hgb
26.09.2022 06:45:41
11
3
Който не осъзнава, че с украйна е свършено, е малаумен.
41.
Зак
26.09.2022 03:47:26
8
2
Тоз анализатор горе уш експерт "Става дума за хора, които може би са преминали основно обучение" тво може би .. В русия си има казарма няма може би ...Смещно е дори да се мисли че русия може да загуби войната тя вече е спечелила след референдумите завзетото става руско и путин каза че ако някой се пробва ще има атамни бомби първо тактически ако не се насерат много от другите ... Тва положението просто
40.
Ами
26.09.2022 02:14:27
7
3
Някакъв сръбски ясновидец уж мн познавал преди време още казал за таз,война.И русия мн бързо ще победи украйна.Нато ще се разпадне също.Русия ще влезе и във финландия и швеция май като съюзник ще и бъде китай.Със някакви ракети май които света нее виждал ще победят но накрая китай ще се откаже и войната ще свърши но ще има нов световен ред модерен комунизъм.И повече войни нямало да има уж 1000 години.Така че зеленски да подписва там че лудия диктатор ще ги избие наред
39.
Свлачище
26.09.2022 00:47:26
2
9
“Жена и свлачище тръгнат ли - връщане няма”
Дагестанските жени тръгнаха по пътя на Иранките.Гледам в момента как протестират и обясняват че Путин е агресор. Руснаците скриха президента им в мАсква и като цяло умуват кой да пратят да пребие дамите !
Много са прости ,като животни !
38.
до 36
25.09.2022 22:19:59
2
8
ти си типичния бай Иван, дат като пие две ракии и почва да говори за световната конспирация и как ще оправи държавата ако е на власт хахаахха
37.
За водородната бомба
25.09.2022 22:07:38
2
5
Киев се охранява с няй-добрата система и безумно скъпа система NSAMS и с ленд-лийза ще е като космически кораб до пролетта. Сигурен съм че и Ростов и Татанрог са добре скрити зад царевичака и е 50/50 работата!
36.
До 33
25.09.2022 22:04:11
10
3
Абе аман от евротъпунгери.. и глупендъри като теб- САЩ и РФ ще се разберат. Но днес вече тече деиндустриализацията на Европа, заради еврогейове ..като теб , са със свалени гащи. Ай къпи се там веднъж месечно и изчезвай
35.
глок и мента
25.09.2022 21:53:40
3
10
Тоя коментар 31-ви е поредния от сериала-“да не дразним русия да не пострадаме” ,с 500-600 серии :
-да не ни е студено зимата / щото на олигафрените им в окопите при -10• C няма /
-да не пуснат нещо ядрено / днес Съливан,преди 2-3 часа им вика come on darling,we’re ready!/
…нямам време за 500-те опорки.
Кефя се на Украинското войниче от Змиийския остров дето ги прати да се шлякат при първата заплаха. Трябва улици да кръщават на тва младо момче !
34.
Nikito
25.09.2022 21:52:41
9
3
Контранастъпления, всекидневно реване на Зелински, големи военни успехи....нещо обаче не е май така работата както ни я представяте по тия медии тук. Руснаците са си там и след референдума ще си сложат границата и я сте думнали там наистина ще разберете какво е война в Украйна. И защо пък да не ви праснат една водородна бомба в Киев? Вашите приятели американците не направиха ли точно това в Хирошима и Нагазаки?
33.
DJARO
25.09.2022 21:51:07
10
2
Зеленски със СИГУРНОСТ ще бъде убит в даден момент....Дали Американските му Господари....дали Руснаците.....той Путин си го знае къде е......но му трябва жив....действащ Президент.......за да има кой да РАЗПИШЕ КАПИТУЛАЦИЯТА.....ОФИЦИАЛНО.....
32.
Европа
25.09.2022 21:24:30
9
2
Изгуби войната. Да ва е*а и у специалистите
31.
Идеята беше да е операция
25.09.2022 20:39:06
9
3
Операция за да се запазят невинните човешки животи , Запада помпи украинците , и те започнаха да си вярват че са недосегаеми , нещата ще се влошат когато на руснаците им писне и използват тежката артилерия , като казвам тежка , не машини и жива сила като през втората световна , а смъртоносните си оръжия … кое не можете да проумеете, това е краен вариант , но в момента в който им писне , ще направят от Украйна само територия
30.
глок и мета
25.09.2022 17:38:16
2
13
До Рашън 26 - Всичко е вярно !Велика страна сте ,велики рашъне,номер 1 сте, всичкият свят ви се възхищава и трепери от вас ,няма проблем !!
29.
:))))
25.09.2022 17:24:07
10
11
kакво стана нали Памперса и другите мишки щяха да пращат лазери и летящи чинии и palqòto Зеленски щеше да контраатакува хаха :)) Стотици милиарди, толкова оръжия, техника, модерни технологии и нищо, руснаците пак са си там и си контролират всичко завзето :)))
28.
ss
25.09.2022 17:14:25
11
9
Много са хитри руснаците обаче, сега ще направят референдумите и когато прочистените региони станат републики, ако украинците стрелят по столиците им, тогава може да се атакува и тяхната столица Киев. Просто до сега руснаците нямаха основателна причина да използват ракети с по-голям обсег и да сринат Киев, а сега ще имат.
27.
*********
25.09.2022 17:09:25
6
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
Рашън
25.09.2022 16:59:51
13
8
Аман от военни пророци, експерти и анализатори. От 8 години руснаците алармираха че може да използват сила, никой от тия олигофрени не излезе да каже че има дори минимален шанс да стане война. А сега вече много ги предвиждат и разбират нещата.
25.
Евала
25.09.2022 16:21:51
5
10
На Банкянския вожд, може да е чел само Винету, но е природен тарикат, като бай Тошо. Баце ги въртеше на Виенско колело всички, и Ердоган и Путин и Тръмп и целия ЕС барабар с Меркел, талант
24.
БъСъ
25.09.2022 15:24:16
8
11
Владо сигурно си взима пикс от тоя цацата,че да е му е изпържен толкова празният мозък.НАТО ще ли да му са в задния двор,не Медведваката му е винаги зад гърба (в добрия смисъл).Олигофрени,изпаткали комуняги,алчни, дребни душички....
23.
Оппи
25.09.2022 15:16:41
10
11
Владимирка, дъртата на надрусана шафрантия. Султан Ердо го ашладисва качествено и редовно.
РуцкиеПиениПидиразиии! Уроди и деградирали негодяи.
22.
тъпи русофили
25.09.2022 15:05:01
15
21
Каква цел е постигнал Путин като целта беше да няма граница с НАТО - а какво получи - Финландия кандидат член на НАТО. Балък на века - Владолф Путлер!
21.
глок и мента
25.09.2022 14:24:38
11
16
Направи ли ви впечатление-на срещата на ООН,единствен президентът на Швейцария се снима с Лавров. Щото Швейцария е наясно кво предстои и кви комисионни ще получи от избягалия Московски елит. Тоя мач е игран вече.
20.
глок и мента
25.09.2022 14:17:20
15
15
Реалността е че гнома ше думне нещо ядрено,почти сигурно е. Като свърши патакламата и стане “…и всяка коза за свой крак” ,ше се разделят първо със средноазиатските републики. Със сигурност с курилските острови и с част от Сибир,която част и сега се обитава от китайци. Ако съм на нашите управници-приоритет ше са българските малцинства от Молдова до Казан . И,съвсем сериозно , Митрофанова вече само трябва да се вдига в пиедистал и да и се казва :
“ Велика страна сте Ваше Превъзходителство , номер 1 сте, всичко ше подпишем с вас, няма проблем !”
19.
Мдааа
25.09.2022 14:08:13
11
14
Каквито политиците такива и експертите им. С празни приказки и тъпоумие всички виждаме до дъде се докарахме. Празни думи, обещания без стойност, насаждане на война. Създадоха нова фашистка държава, сега като я мачка крещят от ужас. Само на война една лъжа повторена сто пъти не става истина.
18.
C
25.09.2022 14:03:53
20
25
С годините подръжниците на Русия в България си образуваха своят типичен образ - най-често безработни , меланхолиците по комунизма ,алкохолиците и много често тези,които не са излизали по-далеч от махалата си
17.
е ,да де.
25.09.2022 13:49:43
1
2
https://www.youtube.com/watch?v=zP_77SI7S9Y
16.
Вова
25.09.2022 13:20:39
13
28
1 година служба в руската армия и получаваш руско гражданство!Другари русофили с писане на коментари няма да получите така желаното гражданство.
15.
Това немецът
25.09.2022 13:15:51
14
10
Не е редно да е чак толкова Гади.
Освен ако не си проси още един чужд байрак връз Райхстага.
14.
Георги
25.09.2022 13:13:57
11
19
Путин събира руснаци за тор.
13.
ЗАЩОТО
25.09.2022 12:54:58
20
24
Риваха, риваха, да освободят житото, че бедните държави ще гладуват, а кво правят от 130 кораба на ден само 2 за бедните, другите в Европа и пак Кравар е собственик на земята и неговата фирма изнася, нящо галиба не разбирам
12.
Венсеремос
25.09.2022 12:51:11
27
26
Путкин отдавна е осъзнал че губи войната. Само нашите платени руски проститутки вият като изпушели латерни. Наздраве. Днес все добри новини. Ха Ха Ха.
11.
Оядено прасе
25.09.2022 12:46:46
22
26
А защо тариката НАЦИСТ Зеленски не спре транзита на руска газ през неговата територия, защото сина на Памперса Байдън е собственик на тръбата на Украина, нящо май галиба не разбирам
10.
До 1 смях в залата
25.09.2022 12:42:53
10
12
Предполагам че пишеш от психото и майка ти и баба ти са ти на свиждане.
На кой телефон да ти се обадят?
На Х. Й с топчета ли?
9.
До малоуните русофили
25.09.2022 12:39:37
17
28
100% путин е е ударил кафявия печат на белите пликчета. Стига сте джавкали тук като крастави мастии. Отивайте в бункера да му ближете осрания гъЗ
8.
Коко и Софка
25.09.2022 12:37:09
28
24
Няма как Путин да загуби и то от НАЦИСТИ, след референдума ще разположи една две батареи със стратегически ракети от типа на ТОПОЛ, САРМАТ не е задължително с ядрени бойни глави и ако продължат да го дразнят ще ги срине.
7.
Данчо
25.09.2022 12:06:33
21
29
Путин яко е напълнил гащите хахахахха
6.
Rando до 3
25.09.2022 11:52:23
20
41
Той и за 3 дена щеше да денацифира,обаче като гледам скоро ще са минали 300 и са до никъде,даже оше малко ще се разпаднат
5.
Rando
25.09.2022 11:51:26
18
38
Не може да загуби,нищо че като чуха за мобилизация и всички се втурнаха с еднопосочните билети,но тука има сигурно 2-3 ако не и повече милиони Ганьовци,готови да умрат за великата Русия

Дайте да им организираме логистика и да осигурят победата над джендърите наркомани

Батальон Ганьо > Батальон Азов
4.
Ива Владимир Русия
25.09.2022 11:51:23
12
21
Няма как да загубиш нещо което не е твое!!!
3.
Айахаххаха
25.09.2022 11:41:21
52
47
Хахахахха стига бе, престанете с тая американска пропаганда, от февруари Путин уж губи, а той прееба цели ес и си постигна всички цели хахахаха, ще ме изкефи като спечели да затрие всички фалшификати като вас
2.
Тодор ТЪПОТО -плешививя
25.09.2022 11:40:41
40
44
Аз където съм толкова прост ми е ясно ,че няма още в света сила която да може да победи Русия .
Защо трябва да слугуваме на Америка ,защо не се дава обективна информация .
1.
Смях в залата
25.09.2022 11:38:43
52
47
Тоз плаши путарник ли е експерт? Хаха когато Русия изгуби да дойде да ми си обади плашипутарника
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори