×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С колко ще се вдигнат лихвите по кредитите и депозитите у нас


19 Септември 2022, Понеделник, 13:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите

Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре - с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.

Лихвите у нас ще се повишат, казват експертите, но това ще се случва плавно и с много малки стъпки. Прогнозата ни съвсем конкретно е до края на годината по кредити да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт догодина. Като пример ще ви дам с един кредит от 200 000 лв. за 30 години, вноската би се променила със 100 лв.", казва Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България пред БНТ .

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва. За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.

"Кредитът има един фундаментален смисъл - това е заем от вашия бъдещ доход. Дотолкова, доколкото вие сте уверен в този бъдещ доход, може спокойно да взимате кредит. Ако не се чувствате достатъчно уверен или има прекалено много относителни променливи, които вие не може да предскажете точно в следващите години, по-добре да не взимате кредити или да вземете кредит с по-малък размер.", съветва банкерът Левон Хампарцумян.

Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите. "Ако трябва да сравним със ситуацията през 2008 г., ние тогава тръгнахме от база около 5% лихва. Сега тръгваме от база около 2,3%-2,4% има предложения за 2.2%, в зависимост от профила на клиента.", обяснява Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България. Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в промяната на съотношението между заемите и спестяванията през последната половин година.

"Вече от половин година съотношението кредити към депозити е в полза на кредитите над 100%, а ние почти 10 години имахме съотношение кредити депозити 85-90%, значително под 75%. От тази гледна точка, първо, ще видим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и после ще започнат и, разбира се, да носят някаква малка лихва. Не очаквайте лихви, подобни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита.", казва Левон Хампарцумян, банкер.

Решенията на ЕЦБ ще останат ключови за справяне с високата инфлация на континента. "При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, но ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в много деликатно положение, тъй като инфлацията е много висока, което означава агресивно и бързо вдигане на лихвеното равнище. От друга страна, има много задлъжнели страни в Европа, като Италия.", казва Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.

Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, казва Хампарцумян. "Няма да имаме криза в стил 1997 г. В момента имаме много по-силна икономика, България е член на ЕС, има натрупани буфери във финансовата система, тя е относително добре работеща, държавата не е тежко задлъжняла. Нетен износител е на енергия.", казва Левон Хампарцумян, банкер. Забавяне на икономиката, обаче, е възможно да се случи. "Икономическите проекти ще започнат да стават нерентабилни при нивата на лихви. Ако примерно един проект при 3-4% е бил рентабилен, при 6-7% може да не е.", смята Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.


В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 3
4
Коментара по темата
4.
Аз Кочо
19.09.2022 19:16:34
0
3
Това дето сте го изчислили е лихвата до тук, но ЕЦБ ще вдига още, та догодина при лихва от 2.5 или 3 пр няма да плащате по 100 а 250 300 лева на месец. Ако пма рецесия може и да не плащате защото може да сте без работа ако не, ще плащате високи лихви и ще живеете с висока инфлация. Във всички случай хората с кредити ще пострадат.
3.
Га га гааааа до 1 и 2
19.09.2022 16:35:48
3
6
Ееееееее ама вие не разбирате,друго си е да отидеш до магазина по всяко време на годината и да има банани и портокали, нищо че сега ако има случайно истинско сирене от 100 процента мляко е 22 лева килото.Голям кеф е за идиотите да седнат в един най малко десет годишен трошляк който някой си вместо да го изхвърли друг кандидат демократ му е дал пари за да го отърве от него, вместо чисто новата лада платена в брой и с нея да отидеш на почивка поне за две седмици за седемдесет, осемдесет лева.
Преди време можеше ли да отидеш до Турция за два дена и да си купиш хартия и сапун за гъз а.Ами до Гърция да напълниш багажника на ладата с лютеница, домати и ракия и да си починеш на морето кацнал по камънаците като някой тюлен.Какво значение че сега всеки е потънал в кредити и неплатени задължения към държавата, важното е че всички погледи са насочени на запад.Нали все някога ще минат тези двайсет трийсет години на кредита, а и от банката казаха че може да се разсрочи още във времето.ХА ХА ХА ХА Не знам идиоти как ще оправдавате действията си пред идните поколения.
2.
Ам чи
19.09.2022 15:47:37
2
11
То така се почва със сто лева на месец и до юни ще станат 650 отгоре и тогава идва веселата част, но бай Ганя иска да има апартамент да не плаща наем на някой "тарикат", обаче забравя, че този имот освен ипотека има и данъци има и общи части, да не говорим за лошото изпълнение и все на някой му тече терасата или покрива да ама пари за ремонт няма и така сме свидетели на 2 годишни сгради с ужасни фасади от течове. С две думи честито на печелевшите демек банките
1.
Ха ха хаааааа
19.09.2022 15:30:01
1
9
Лека полека ще се вдигат лихвичките.Сакън недей те, че ще има сълзи и сополи.Лека полека ще го набутват без вазелин да няма голямо квичене, за да не се чува много извън кошарата.
Имам един въпрос.Как така в една от най развитите икономики от столетия насам например Германия, само 30 процента от местното население има недвижима собственост и то за платена говорим.Как така има институции и фирми в Германия които са придобили десетки хиляди апартаменти които дават под наем, а населението от така наречените богати германци едва 30 процента имат собственост.
Ако някой не може да си отговори на тези въпроси, значи не разбира от демокрация.ха ха ха а а
В България е малко по различно, защото имаше много платено наследство а не на кредит от времето на лошия комунизъм, но бъдещето ще се промени с набълбучването на младите хора с кредити.Напълно е прав Левочно, политиката на банките и държавата е две трети от парите които ще спечелиш през живота си да те накарат да ги изтеглиш доброволно във вид на кредит, а с останалите да преживяваш някак си.Дали ще е здравословно това няма значение, защото там пък влизаш в другата схема със здравеопазването.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори