×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Центърът за психично здраве в Бургас става на 70 г., отчитат ръст на наркотичните психози


Центърът за психично здраве в Бургас става на 70 г., отчитат ръст на наркотичните психози
70 години отбелязва днес Центърът за психично здраве, по този повод разговаряме с управителя д-р Надя Желязкова
16 Септември 2022, Петък, 18:27 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Назад във времето основният проблем беше хероинът, сега по-скоро е синтетичната дрога, употребявана от по-младите хора

По случай 70-годишнината на Центъра за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков“ в Бургас, която се отбелязва днес, разговаряме с управителя на лечебното заведение д-р Надя Желязкова. Д-р Надя Желязкова е част от екипа от 1990 г. – от цели 32 години, и е минала през всички етапи на професионалната стълбица – като специализант, ординатор, началник на отделение и като управител на ЦПЗ вече 11-а година.

- Д-р Желязкова, разкажете ни за тези 70 години, които отбелязва ЦПЗ-Бургас.

- Лечебното заведение е създадено през 1952 г. от две изключително амбициозни жени – д-р Димитрина Коларова и медицинската сестра Стоянова. Създават Областния психо-неврологичен диспансер, както тогава се е наричал. Той се е намирал в бившата Немска болница. По-късно се местят в Арестантското отделение на Окръжна болница. Следва създаването на Отделение с 15 легла в бившия Кожно-венерически диспансер, който се намираше зад Трета поликлиника и преместването в значително по-добри условия в сградата на бившия Френски пансион до Централна гара, където се е помещавало до 1990 г. Тогава там се създава изключително модерен за онези години диспансер – с две отделения, мъжко и женско, трудотерапия, културотерапия, дневен стационар. Това става повод изявени професори като проф. Темков, Станкушев, Стоименов, да посещават Бургаския психодиспансер, защото сме били емблема за начина, по който трябва да съществува психичната помощ.

Така е до 1989 г., когато настъпват демократичните промени. Тогава се дава шанс за психиатричната помощ в Бургас. Благодарение на усилията на колеги, на общественици и на тогавашния кмет на Бургас се преместваме през 1991 г. в сградата в Приморския парк, която покрива всички стандарти за лечение. Така пациентите са в града, както е по европейски изисквания, а сградата е разположена в парк, което пък е добре за лекуващите се там. Има и достатъчно място да бъдат приемани по-голям брой нуждаещи се от помощ.

Лечебното заведение сега има 5 основни структури и стационарни отделения. Първото отделение се намира на първите 4 етажа и е за лечение на спешни психиатрични състояния и е с 48 легла. Второто отделение се намира на следващите 4 етажа и е за лечение на хора с тежки психични разстройства. Следващите 3 етажа са отделение за лечение на зависимости и хора с гранични състояния и зависимости към алкохол, наркотици, хазарт и т.н. Четвъртата структура е Дневният стационар. Разполагаме и с такъв за пълнолетни пациенти, и с такъв за деца до 18-годишна възраст. Последното звено от лечебната дейност е Приемно-диагностичното такова, където са разположени кабинетите на амбулаторните психиатри. Разбира се, имаме и административно-стопански блок, където работи персоналът, занимаващ се с икономически и счетоводни услуги, които подкрепят работата ни.

70-те години, които Центърът отбелязва, са изключително сериозна годишнина, която заслужава да бъде отбелязана не само от колегите, но и от бургаската общественост, защото това е единствената структура, която обслужва цели 13 общини. Нашите пациенти са от регион, който е с населен от около 400 000 души. Имаме пациенти и от цялата страна, особено през лятото. Напоследък, разбира се, и украински бежанци.

- Различават ли се подходът и лечението на българи и чужденци, които попадат при Вас?

- Психичните заболявания са определен процент на всички заболявания навсякъде по света. Това означава, че няма разлика в лечението на българи и чужденци и всички получават същите права – всичко, което е необходимо за лечението и грижата за тях, без значение дали става въпрос за стационарно, или амбулаторно лечение.

- Расте ли броят на пациентите с всяка изминала година? През последните 30 години имаме усещането, че все повече хора губят вярната посока?

- За година през ЦПЗ преминават над 10 000 пациенти за амбулаторни прегледи. В стационарните звена на легло се лекуват над 3000 пациенти средно на година. Ние сме единствената такава структура на територията на Бургаска област.

За истинските душевни заболявания като шизофренията, биполярните разстройства, маниите, депресиите – те са в стационарен процент от популацията. Например за шизофренията се счита, че 1% от хората развиват такава. През последните години имаме изключително нараснал брой на пациентите с тревожни разстройства. Ковид подпомогна това. Броят на хората с обсесивно-компулсивни панически разстройства, генерализирана тревожност се увеличи драстично и по време на ковид, и при пациенти, прекарали ковид и развили вид тревожност. Ако има нарастване на броя на пациентите, то е в тази посока – тревожност.

- С каква база разполагате към момента и колко души работят тук?

- Лечебното заведение разполага със 132 легла и 118 легломеста към дневния стационар, и 30 места за детския дневен стационар. Тази дейност се обслужва от 20 лекари, около 45 медицински сестри, 20 санитари, трима психолози, трима социални работници, административен блок от около 5 души, поддръжка на лечебното заведение. Като цяло общо персоналът е 107 души.

- Има ли недостиг на лекари в ЦПЗ, по наши наблюдения специалността Ви не е от най-предпочитаните?

- Българското здравеопазване е с хронично недофинансиране. Резултатът от това е, че имаме хроничен недостиг на лекари, медицински сестри и персонал като цяло. На всички е известно как голяма част от тях завършват образованието си и се изнасят навън, където не знам дали ще се чувстват по-добре, но ще получават по-високи заплати.

В последните 3 години се наблюдава едно леко раздвижване в посока оставане на колеги в България и предпочитане на нашата специалност. Психиатрията не е модерна специалност, не е високо платена, поради което наскоро бях приятно изненадана – имаме шестима нови колеги. Това са изключително талантливи, амбициозни и позитивно настроени млади хора и мисля, че причината те да дойдат тук, че те са избрали града. Имаме специализанти от Варна, Търговище, Свиленград. Това е комплимент както за лечебното заведение, така и за Бургас като цяло.

- Расте ли броят на пациентите, които употребяват синтетични наркотици, след което отключват различни психични състояния?

- Да, увеличава се потокът от пациенти, които получават психични разстройства, развиват психози в резултат на злоупотреба с психотични вещества. Това не винаги са временни състояния. Обичайно психозите, които наблюдаваме в резултат от коктейли от различни наркотични вещества, са много неприятни. Обикновено са свързани с някое криминално деяние, с намеса на полиция, с принудително довеждане при нас. Трудно излизат такива хора от психозата. За съжаление няма как и да проследим дали това психотично състояние се повтаря във времето. Много често тези пациенти, когато бъдат изписани от тук, продължават употребата на наркотиците. Така те рано или късно отново идват при нас с поредната психоза. Но не можем да кажем дали тя е причинена като следствие на първата злоупотреба без да е повтаряна тя, или след поредна такава, която е станала причина за новата психоза. За да можем да бъдем сигурни какъв е дългосрочният ефект на наркотиците върху психиката, би следвало да имаме надеждна информация, че този човек повече не е ползвал наркотици. А такава нямаме.

Първо пациентите никога не са искрени в състоянието, в което ги довеждат, не разказват и подробно как са стигнали до психоза. Назад във времето основният проблем беше хероинът, сега по-скоро са синтетичните наркотици, които за съжаление представляват интерес за по-младите хора. Сега пазарът е наситен с огромно разнообразие от наркотици и е по-различно от времената, когато се ползваше само хероин, кокаин или марихуана. Просто наркотикът е този, който отключва психотичните състояние при все повече първични за нас пациенти и това са млади хора.

- Каква е средната възраст на пациентите, които идват при Вас в такова състояние?

- Нямам информация за възрастта. При нас обичайно постъпват пълнолетни мъже или жени. Слава Богу, че не идват и деца. Това не означава, че не злоупотребяват, но пък нещата не са ескалирали до там да стигнат до психоза. Обичайно стигмата около психичните заболявания и към лечебното заведение като цяло си стои досега – как ще отида на лечение в Психото?

- Какво бихте казали на децата, които са любопитни да пробват някакъв вид дрога?

- Усилията трябва да бъдат насочени към това да не се случва, а не когато се случи, какво да правят. Според мен първо е ролята на семейството – когато родителите обяснят на децата си защо не бива да го правят и че всеки ден правим избори. Ако подготвят децата си у дома и в училище да правят осъзнат избор, знаейки до какво ще доведе употребата на наркотичното вещество. Това трябва да е осъзнат избор. Да, зависи и от приятелската среда. Преди 30 години 9 екипа от ЦПЗ правихме форуми антидрога по училищата, но това време отмина.

- Какъв е регламентът и трябват ли според Вас сериозни законови промени, с които да бъде по-добре уредена системата, касаеща психичното здраве и институциите да колаборират по-лесно помежду си?

- Нашият ангажимент към пациента, който е психотичен и има нужда от лечение, започва, когато той или тя бъде доведен при нас. Всеки може да дойде доброволно. Ако обаче не желае, тогава близките трябва да напишат жалба до Районна прокуратура, след което се прави справка при нас. Ако не се е лекувал при нас, му се изпраща покана да дойде в 3-дневен срок при психиатър. Ако е наш пациент и според поведението му, тръгва екип, който включва полицейска кола и нашата линейка, за да вземат пациента от мястото, където е. Влизането в дома на пациента е ангажимент на полицията.

Когато прокуратурата е постановила лицето да бъде доведено за преглед, след като това стане, лекарят преценя наистина ли този човек има психично заболяване и ако има такова, предлагаме на пациента да остане при нас доброволно. Ако се съгласи, това е добре. Ако не – трябва да имаме постановление от съда за принудително задържане до 72 часа. След това съдът на базата на съдебно-психиатрична експертиза се произнася – този човек къде и колко време трябва да се лекува. Срокът за задържане обикновено е между 1 и 3 месеца и много рядко 6 месеца.

А за законовите промени не съм аз лицето, което трябва да каже. Аз съм лекар. Хората, които работим тук, си обичаме пациентите. Няма как да искаш да работиш тази трудна и неблагодарна специалност. Никой не иска нашите пациенти никъде. Който и да дойде в лечебното заведение, оглежда се, върви и бърза да си тръгне. Ние сме си избрали тази специалност, обичаме пациентите си и се грижим за тях.


В категории: Бургас


13
Коментара по темата
13.
до Шибил
17.09.2022 14:33:08
0
0
Качеството на материала падна заедно с падането на социализма и идването на т.нар. демокрация, която всъщност е параван и прах в очите на хората. Няма демокрация, има мафии, олигарси и кукловоди и всичко е в техен интерес. А техният интерес е да има опростачено, наркоманизирано и глупаво население и то да работи безропотно колкото се може повече, за да потребява колкото се може повече, за да станат въпросните колкото се може по-богати и властни.
12.
До 11
17.09.2022 00:59:33
0
3
Дали? Пълна подигравка е там с болните
11.
До 8
17.09.2022 00:19:07
1
0
Др Ганчева е най апарат MILF кав Бургас.
10.
Същите
16.09.2022 22:52:02
0
9
Тези лекари са дилъри на дрога ама легална, която я има по аптеките
9.
Голям цирк
16.09.2022 22:12:58
0
11
Всеки втори крадлив наркоман се води психично болен. Сещате ли се защо?
8.
Доктор ганчева
16.09.2022 21:55:52
0
12
Ганчева е най-големия аматъор там и заради нейното безхаберие майка ми си сложи край на живота. В депресия силна я закарахме там а тя не я прие и я отпрати. След това отидох при тази Желязкова и се чуди какво да ми обяснява. За затвор за тези проскубани лелки
7.
Критика
16.09.2022 21:53:23
0
13
Като четеш да повярваш че там цари професионализъм а то пълна каша. Има хора който живеят в психото и всеки месец им дават различни лекарства като опитни мишки. Без вода и парно. Пълна мизерия. Храната е отвратителна и малко са лекарите, който знаят какво правят там.
6.
Говедар
16.09.2022 21:30:26
0
4
В миналото в Бургас червените книжки бяха актуални. Днес града изтрещя , времената се промениха и жълтите книжки са на мода. Дори има и такива , които си управляват автомобилите с жълти книжки в комплект с шофьорската .
5.
Н. Желязкова - най-усърдният ръководител сред неус
16.09.2022 20:48:54
0
17
Намерихте кого да интервюирате за психично здраве. Поинтересувайте се от живота и работата на жената. Потърсете пациенти на заведението, а и бивши служители. Ще сте очаровани от професионализма на въпросната докторица. Поразровете се. Изненадите ще са за вас. Друг път ще помислите ли да ѝ взимате интервю.
4.
Хаха
16.09.2022 20:34:25
0
16
Тази назначи снаха си - едно гюле на работа като детски психолог без въобще да е учила нещо по темата
3.
Никой
16.09.2022 20:23:55
0
10
А мед. сестри бягат от там,
Защо ли???
2.
Шибил
16.09.2022 19:45:54
2
18
Осъзнавате ли че всичко, което ползваме в момента като започнем от училища, инфраструктура, канализация, болници и т.н. е продукт на комунизма/социализма?
И че 90% от изброените са оставени на произвола на съдбата и че са в окаяно състояние?
Ние не сме народ, който може да бъде управляван демократично, не сме народ свикнал да прави свой избори.
Колко ще теглим още... колко...
Не е до политическия строй, до човешкият материал е... А при нас качеството му със всяка изминала година стремглаво пропада.
1.
Да да
16.09.2022 19:28:31
0
21
Само дето не казвате че водата там е на режим и няма парно зимата и болните са хвърлени като болни кучета и така очакваш да му излекува психозата. Истината е че на никой не му пука за психично болните. А храната е за трупове... Леш
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори