×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

НФСБ гледа категорично на запад – всичко останало е в ущърб на българския интерес


НФСБ гледа категорично на запад – всичко останало е в ущърб на българския интерес
Управление тип "Продължаваме промяната" не бива повече да се допуска, лошото бе и че в последния парламент нямаше автентична патриотична формация, убеден е Борис Ячев
Ключови думи: Борис Ячев, партии
15 Септември 2022, Четвъртък, 19:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Вижда се, че в криза членството в НАТО и ЕС до голяма степен гарантира националната ни сигурност, смята лидерът на патриотичната партия

Борис Ячев е на 57 г. Бил е депутат в три Народни събрания. През 2021 г. стана председател на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на мястото на Валери Симеонов. Потърсихме го за коментар на политическата и икономическата ситуация, на предизборната кампания и очертаващите се възможности за сформиране на бъдещо управление. НФСБ се явява на вота под номер 8 в интегралната бюлетина.

- Г-н Ячев, защо партиите от патриотичния сектор се явявате разделени и на тези парламентарни избори?

- Направихме всичко възможно да се получи обединение. Имаше интензивни разговори, които, за съжаление, започнаха доста късно. Вотът на недоверие и оставката на правителството осуетиха възможността тези разговори, които водихме с КОД, ВМРО и други партии с родолюбива политика, да доведат до политическо обединение. Просто нямаше време. Каквато и коалиция да бяхме създали, тя щеше да изглежда в очите на хората като нещо скроено набързо и предизборно. Въпреки това ние от НФСБ показахме, че е възможно и друг тип обединение. Сформирахме политически съюз, в който програмите и платформите на няколко партии съвпадат и в който всички са равни. С нас са „Общество за нова България“ и БДС „Радикали“. Тези партии имат представители в листите на НФСБ, включително и водачи, макар че регистрацията е на Националния фронт за спасение на България.

- Сега обаче има една партия във вашия сектор, която се отличава - „Възраждане“. При нея как стоят нещата? Водени ли са разговори?

- Аз не бих поставил „Възраждане“ в патриотичния сектор по нито един от показателите, ако, разбира се, нямате предвид някакъв вид патриотизъм в полза на чужда държава. Това за мен не е патриотизъм. И затова, когато ние сме коментирали работата на досегашното управление и последното Народно събрание, сме подчертавали, че, за съжаление, патриотично мислещите българи – българофилите, не бяха представени в парламента. Липсваше истинска, автентична патриотична българска формация.

- В този контекст, покрай войната на Русия в Украйна пак се отвори дебатът „изток – запад“. В коя посока гледа НФСБ?

- Категорично в посока запад. От години българската държава трайно е определила и политически, и като обществено настроение своето място в европейския контекст като член на Европейския съюз и като член на НАТО. И за нас това място не подлежи на дебат и съмнение. Всичко останало е в ущърб на българския национален интерес. Виждаме, че особено в ситуация на криза и на въоръжен конфликт буквално на няколкостотин километра от нашата граница, членството в тези структури – на ЕС и НАТО, до голяма степен гарантира нашия национален суверенитет и сигурност. Разбира се, България трябва да бъде малко по-активна в двата съюза и да ползва във възможно най-голяма степен онова, което европейските фондове и фондовете за превъоръжаване и модернизация на армията в НАТО дават като възможност. Мисля, че тук все още не сме първенци.

- Очаквате ли икономическа криза и какви мерки следва да се предприемат според НФСБ?

- Ние не очакваме икономическа криза, защото икономическата криза вече ни връхлетя последните няколко месеца. Разбира се, има и външни фактори, какъвто е инвазията на Русия в Украйна. Тя доведе до недостиг на много важни за производството суровини, но оправданието само с външни фактори не бива да ни затваря очите, защото те влияят на икономиката в цяла Европа и в целия свят. Видя се, че липсата на адекватни решения, липсата на професионализъм, на административни, ако щете, умения на досега управлявалата четворна коалиция, доведоха до това кризата в България да се усеща в по-голяма степен. Тя не е по-голяма от тази в останалите държави от Европейския съюз, но тук липсват адекватни реакции. И ако следващото управление и следващият парламент много бързо не загърбят политическите дрязги и не започнат да се занимават с няколко конкретни стъпки и мерки, които и ние сме набелязали в нашата програма, кризата ще се задълбочи.

- Изглежда, че се очертават две алтернативи за формиране на следващото управление – около ГЕРБ и около „Продължаваме промяната“. НФСБ в чия орбита е склонна да гравитира?

- „Продължаваме промяната“ е партия, която категорично няма политическа история, липсват й политически опит и визия как трябва да се управлява една държава. За съжаление, българинът се подлъга по това, че са модерни млади хора, образовани в чужбина. Видя се, обаче, че само европейско или световно образование не стигат, трябва и рутина, и професионализъм, трябва и усет за това какво да бъде решението за българските проблеми. Така че считам, че управление тип „Продължаваме промяната“ не бива повече да се допуска в България. Това беше един политически експеримент, който се оказа не само неуспешен, но безкрайно вреден за България. А ГЕРБ трябва да си вземат поука от коалиционните управления в предишни години, когато не винаги са се държали като коректен коалиционен партньор. Те категорично не са по-големият брат в политиката. Ние патриотите сме оставили наследство като предишен участник във властта. Тези политики ще допринесат за нещо добро за България и може да бъдат продължени в едно управление, в което участва или доминира ГЕРБ. Разбира се, тук се чуват гласове за коалиция на ГЕРБ с ДПС или за някакви други подобни странни коалиции. Аз мисля, че всеки си дава сметка, че за този, който е започнал да управлява с Движението за права и свободи, политическата смърт настъпва много бързо.

- А виждате ли вариант за коалиция между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“? Добър ли ще е той?

- Не виждам капацитет в хората от „Продължаваме промяната“ - поне в тези, които извадиха на този етап. Още повече, видя се, че ПП за тези месеци на власт не можаха да съставят нито програма за управление, нито законодателна програма, а само преливаха от пусто в празно. И нещо друго – в тези осем месеца беше заложено началото на много силни корупционни схеми. Затова мисля, че тези хора повече въобще не бива да бъдат допускани до управлението.

- ГЕРБ също са обвинявани в корупция...

- Обвиненията в корупция са едно, а доказателствата са нещо съвсем друго. Между другото, в манталитета на обществото е да се съмнява в корупция или в подкупност на всеки, който е на власт и в политиката въобще. Едно е обаче да се говори за съмнения за корупция, а е друго да се доказват подобни схеми. Помните, за тези четири години, когато и НФСБ беше в мнозинството и в управлението на страната, имаше няколко десетки разкрития на корупционни схеми, включително и по високите политически етажи на властта – министри, заместник-министри, шефове на агенции. Аз като председател на парламентарната антикорупционна комисия не съм поставял никога политическите интереси над тези на парламентаризма. И ние, включително, в нашата комисия в 44-я парламент сме разглеждали и сме работили по разследане на корупционни схеми, свързани с кметове, с общински съветници, с министри, заместник-министри, областни управители от всички, повтарям, от всички спектри на политическия живот – и от мнозинството, и от тогавашната опозиция.

- Сега като се срещате с избиратели, виждате ли промяна в настроенията на хората?

- Аз мисля, че отношението към нас като патриотична формация, която е участвала и е дала доста в управлението на страната, се промени към позитивно. Знаете, че на предните избори ние понесохме щета и негативен резултат от това, че сме били част от властта. Хората за около година и половина обаче можаха да направят сравнение и да видят, че онова, което ние сме завещали като управление и формули за решаване на кризи, е било добро. За съжаление то бе опропастено след нас. Така че аз съм оптимист за резултата на Националния фронт. Хората ни посрещат с позитивно отношение и мисля, че подкрепата за нас ще расте.

 




Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 3
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори