×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имотните пазари по целия свят се подготвят за криза


14 Септември 2022, Сряда, 14:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Централните банки повишават лихвените проценти с най-бързите темпове

По целия свят растящите лихви по ипотечните заеми притискат както купувачите на жилища, така и собствениците на имоти. От Сидни през Стокхолм до Сиатъл купувачите се оттеглят, тъй като централните банки повишават лихвените проценти с най-бързите темпове за последните десетилетия, поставяйки под натиск цените на жилищата.

Междувременно милиони хора, които са взели евтини заеми, за да закупят жилища по време на пандемията и имотния бум, са принудени да плащат по-високи месечни вноски, пише Bloomberg.

Бързото охлаждане на пазара на недвижимите имоти, които заемат водещ дял от богатството на домакинствата, заплашва да влоши глобалния икономически спад. Въпреки че спадът засега не е толкова сериозен, колкото по време на финансовата криза от 2008 г., развитието му е ключов фактор за решенията на централните банкери, които искат да охладят инфлацията, без да накърнят доверието на потребителите и да предизвикат дълбока рецесия. Пазари като Австралия и Канада, където жилищният пазар беше достигнал фазата на "балон", сега са изправени пред двуцифрени спадове на цените и икономистите смятат, че в световен мащаб кризата на имотния пазар едва сега започва.

По-високите разходи за финансиране на недвижими имоти удрят икономиките по много начини. Домакинствата със заеми затягат коланите, докато растящите ипотечни плащания обезсърчават бъдещите купувачи да навлязат на пазара, като забавят цените на имотите и развитието.

В годините след финансовата криза и особено по време на пандемията от COVID-19 пазарът преживя бум, тъй като много семейства потърсиха по-големи пространства и домове, удобни за дистанционна работа. Сега много от тях, които са платили рекордни цени за тези покупки, са изправени пред поскъпването на заемите, и то успоредно с ускоряващата се инфлация, която така или иначе увеличава разходите им за живот. дължащи се на по-високо нулиране, точно както растящата инфлация и потенциалната рецесия са ударени.

„Младите семейства са поели този дълг и никога през живота си не са изпитвали рязко покачване на лихвените проценти в момент, когато техните реални, коригирани спрямо инфлацията заплати падат. Това може да се окаже доста шокиращо за тях", казва Роб Субараман от Nomura Holdings Inc.

Степента, в която кредитополучателите са изложени на нарастващите лихвени проценти, варира значително според държавата. В САЩ, например, повечето купувачи разчитат на жилищни заеми с фиксиран лихвен процент до 30 години. Ипотеките с регулируем лихвен процент представляват средно около 7% от конвенционалните заеми през последните пет години. За разлика от тях, в други страни фиксираните лихви се прилагат само за една или две година, а ипотеките с променлив лихвен процент се движат в съответствие с официалните лихвени проценти. Австралия, Испания, Обединеното кралство и Канада са имали най-висока концентрация на заеми с променлив лихвен процент като дял от новите кредити през 2020 г., според доклад на Fitch Ratings. Нова Зеландия, където цените се повишиха с близо 30% само през 2021 г., е образец на пандемичния жилищен бум и неговото разплитане.

Централната банка повиши лихвените проценти седем пъти през последните 10 месеца, а цените на жилищата паднаха с 11% през юли спрямо пика през ноември миналата година. Икономистите прогнозират, че в крайна сметка те могат да паднат с до 20%. Нова Зеландия, подобно на повечето развити световни икономики, засега се справя със забавянето на жилищния пазар.

Балансите и спестяванията на домакинствата са силни, пазарът на труда процъфтява, а изискванията за отпускане на кредити се затегнаха след финансовата криза, което означава, че евентуална спирала от неизпълнения е малко вероятна. Много собственици на имоти все още разполагат с много собствен капитал от годините на покачване на цените, а в някои "прегрели" райони по-ниските стойности може да позволят на купувачите да навлязат на пазара.

В някои държави правителствата вече се намесват, за да помогнат на потребителите в затруднено положение, изправени пред бързо нарастващите вноски по ипотеките. В Южна Корея политиците наскоро се съгласиха да отделят повече от 400 милиарда вона (290 милиона щатски долара) във фондове, за да помогнат на домакинствата с ипотеки с променлив лихвен процент.

В Полша, където месечните плащания за някои кредитополучатели се удвоиха с нарастването на лихвите, правителството се намеси по-рано тази година, за да позволи отлагане на плащанията за до осем месеца. Този ход унищожи печалбите на големите банки, след като индустрията беше принудена да задели около 13 милиарда злоти (2.78 милиарда щатски долара) в провизии. Китай се справя с ескалиращата имотна криза, свързана с вълна от неизпълнение на задълженията на предприемачи и кредитополучатели, които задържат плащания по ипотеки за непостроени домове.

В Швеция, която в миналото беше един от най-горещите пазари в Европа, цените на жилищата са паднали с около 8% от пролетта, като повечето икономисти сега очакват спад от 15%. Покачващите се лихви също оказват натиск върху имотните компании, които са взели големи заеми, за да финансират своите операции, оставяйки инвеститорите все по-загрижени за способността им да рефинансират този дълг. Спадът на цените се ускорява и в Обединеното кралство. Стойностите на жилищата остават без промяна или падат в почти половината от кварталите на Лондон, показва анализ на Bloomberg. HSBC Holdings Plc предупреди, че търсенето вероятно ще се срине с 20% през следващата година. Според икономистите, цитирани от Bloomberg, в Австралия и Канада се очакват най-големи проблеми на жилищния пазар.

Въпреки че изискванията повечето канадски кредитополучатели да бъдат подложени на стрес тестове, преди да получат ипотека, правят неизпълненията на задължения малко вероятни, затягането на коланите, което може да се усети в цялата икономика, изглежда все по-сигурно. Ипотеките с променлив лихвен процент представляват почти 60% от всички нови жилищни заеми, отпуснати през последната година.

От приблизително половин трилион канадски долара неизплатен променлив ипотечен дълг, месечните вноски по около една трета от него са се увеличили в съответствие с референтния лихвен процент, според проучване на Националната банка на Канада. Камбаните обаче "бият тревога" най-силно в Австралия, където цените на жилищата през август отбелязаха най-големия си месечен спад от почти четири десетилетия насам.

Засега домакинствата демонстрират устойчивост на нарастващите лихвени проценти, но се очаква критичната точка да настъпи през следващата година, когато ипотечни заеми на стойност милиарди долари, фиксирани при рекордно ниски лихвени проценти, ще трябва бъдат рефинансирани. В Австралия срочните заеми обикновено са за сравнително кратък срок от две до три години. Това може да навреди на някои от най-новите собственици на жилища които са купили жилище на рекордни цени и при ниски лихвени проценти. Сега вноските им се увеличават и то успоредно с поскъпването на всички останали стоки и услуги.


В категории: Бизнес


5
Коментара
Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 1
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
5
Коментара по темата
5.
Bbb до 4
14.09.2022 19:00:23
0
4
Парите в кеш винаги са били сила и са давали спикойствие.При една криза,нотариални актове не могат да те нахранят.Сега ще вдигнат лихвите по кредитите за да спрат да се теглят поголовно,след което ще намалее покупателната способност на хората от което ще последва овладяване на инфлацията и чак тогава ще има намаляне на цените защото реално ще има много по малко копувачи за дадено нещо.Кризата никой не знае колко ще продължи,защото е световна, а причините не са само пандемията и войната в Украйна.През това време,ако си принуден да продадеш имот по една или друга причина ,ще можеш само ако е на нормална цена или много по ниска от тези които са в момента дори и да си направил подобрения по него.
Лично аз имам една максима:Когато всички са се втурнали да купуват дадено нещо,е време само да продавам такова,защото цената в този момент е завишена.Когато никой не купува,тогава цената е най ниска и реална.Така беше след 2008 година.Сега времето ще покаже дали съм прав
4.
До 2, Балонът...
14.09.2022 17:23:30
5
6
А вие какво предлагате? Или само дай да плюем, което си е национален спорт!
Дайте предложение какво да правят хората, които имат пари или са в нужда, а не да пишите глупости. Ако си държиш пък парите в банка инфлацията ще ги изяде за има-няма 10 години. Финансист ли сте....или просто много "умен"?!
3.
Пук пук
14.09.2022 17:10:21
2
12
Всички глупаци които се включиха в надуването на балона чрез покупка на имоти без да имат нужда от тях и с това допринесоха за главоломното скачане на цената на квадратен метър.Сега ще гледат как строители, предприемачи и брокери си харчат паричките им, а те ще си останат едни прости длъжници към банките за цял живот.
ХА ха ха 100 000 евро най малко за апартамент от 100 квадрата по БДС, а всъщност са 70 квадрата чиста площ, не мерси ще живея под наем за 300- 400 лева на месец вместо да се превърна в роб.
Повечето хора такива суми никога не са ги виждали на куп , но продадоха наслдствата си и добавиха и кредити за да си купят имот ново строителство, защото някой ги излъга че апартамент на 40 години вече е стар.ха ха ха
2.
Балонът се надува, надув
14.09.2022 16:47:26
3
9
Сакън лихвичките да не скачат, че ще има сълзи и сополи.Идиотите дето си натикаха спестените пари в две стаи и един кенеф за да не ги изядяла инфлацията сега ще почакат за да си ги възвърнат, а през това време това което са купили ще остарява и ще мухлясва.Но по големите олигофрени които теглиха кредити за да купят един котурник и то по БДС сега ще го духат.
В едно съм се убедил през годините ,че агнетата затова са агнета за да ги стрижат постоянно за вълна.
1.
Ох, баня, ох, кеф
14.09.2022 15:21:14
0
10
Ся ко прави тоя левент Владо Колев и другите лизачи покрай тиквата, ще са притежатели на много бетон и желязо за дълго
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП
Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори