×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидат-депутатът Георги Кузманов: Бургаският регион има огромна нужда от свежи инвестиции и нови производства


Кандидат-депутатът Георги Кузманов: Бургаският регион има огромна нужда от свежи инвестиции и нови производства
Кандидатът на „Български възход“ има визия за това как морския град и селските райони в Странджа да се развиват
15 Септември 2022, Четвъртък, 09:57 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА; снимки: Анна ДОБРЕВА

Предприемачът управлява голяма строителна компания, той е човек с принципи и ясна позиция за това как от парламента може да бъде полезен за своя регион

Георги Кузманов е на 46 години, роден и израснал в Бургас. Средното си образование е завършил в Електротехникума в родния си град, а след това става магистър по икономика в Стопанската академия в Свищов. Семеен, с две деца. От близо 15 години се занимава със строителство и инвестиции в строителството, управител е на фирма „Хит строй“, която е изградила голям брой жилищни, промишлени и административни сгради, както и инфраструктура в Бургаския регион, сред които базите в новия Индустриален парк на Бургас. Във фирмата му  работят над 250 служители.

- Г-н Кузманов, с какво Ви привлякоха от „Български възход“?

- Целите, които са си поставили от „Български възход“, съвпадат с моите идеи за развитието на град Бургас и на държавата. Ние не целим да създаваме политици, а държавници, които да работят за тази страна и за съответните области, от които са излъчени. Не искаме да се създават политици, които за една година или за няколко месеца да са в парламента и тяхната кариера да приключва.

- Кой беше човекът, който Ви привлече в „Български възход“?

- Г-жа Виолета Комитова лично ми предложи, седнахме и разговаряхме. Тя представи пред мен целите на партията и се убедих, че имаме сходни намерения. Така приех да участвам.

В деня на откриването на предизборната кампания на ПП "Български възход" в Бургас

- Кои са основните акценти в програмата на „Български възход“?

- Залагаме на привличане на инвестиции в национален и регионален мащаб, както и нови производства. В Бургас липсват такива и градът ни се нарежда може би на последно място след другите големи областни градове. Липсата на такива води и до липса на работни места.

Бургаска област е един от най-благодатните региони в България и като местоположение, и като природни дадености, но страда от огромна нужда от свежи инвестиции и нови производства.

- Имате ли визия как ще дойдат тези инвестиции?

- С работа и връзки с големи компании и международни инвеститори. Фирмите бягат от Бургас, предпочитат Пловдив, Стара Загора, София, а тук уж имаме пристанище и идеална среда за привличането им.

Георги Кузманов в офиса си в базата на "ХИТ Строй", намираща се в Индустриален и логистичен парк Бургас

- Каква е причината за това, в последните години тук се изгради добра инфраструктура и среда за бизнеса?

- За мен една от причините е от административна гледна точка – в държавната и общинската администрация са поставили бизнеса на колене. За едни документи се изчаква много дълъг срок, а спокойно може да се въведе подаването им по електронен път. Бюрокрацията е много голяма и мисля, че това е една от причините.

- Какви са най-често срещаните проблеми пред Вашия бранш – с високите нива на инфлацията и непрекъснато нарастващите цени, например? Как се работи в такава непредвидима обстановка и какво трябва да се направи, според Вас?

- Трудно се работи, защото в момента ние не знаем какви цени да калкулираме, те непрекъснато се вдигат. С поскъпването на газа става непосилно за нас. Почти всички предприятия в България произвеждат техните суровини на газ и в момента имаше нови около 15% увеличени цени на строителните материали по тази причина. Да не говоря, че една от водещите фирми за тухли в България увеличи цените си с 30% заради скъпия газ. В момента в Сърбия имат много по-ниски цени на газа и сръбската тухла идва в България на много по-добра цена от българската. По този начин ние къде защитаваме родното производство, него изобщо вече го няма.

Успоредно с предизборната кампания Георги Кузманов ръководи и дейностите по изграждането на над 40 обекта в региона. Лоялността на служителите му е безусловна, защото през годините винаги е бил коректен работодател. В левия си джоб на работната си риза (до сърцето) техническият ръководител на строежа на ул. "Александровска" държи флаер със снимка на Кузманов с бюлетина №15 и преференция 105 

- С какво бихте могли да бъдете полезен в Народното събрание за строителния бранш, познавате отлично наболелите проблеми за този вид бизнес?

- В национален мащаб трябва да се улеснят документално нещата, фирмите по-лесно да вадят строителни разрешения, да се изготвя по-бързо промяната на ПУП-а на парцелите. Процедурите трябва да се облекчат и нещата да се случват по-бързо. Защото когато един инвеститор подхване един проект, на него му отнема поне 2 години, докато започне да го реализира – това е адски много време.

- Трябва ли, според Вас, да има промяна в Закона за обществените поръчки?

- Самите процедури стават протяжни заради дългите срокове за обжалване, в много от случаите нещата се случват на тъмно. Участвал съм в много поръчки и не съм имал проблеми, за мен обжалването е безсмислено.

- Защо пред последните 2 години повечето кандидати, спечелили обществени поръчки, се отказват, налага се наново да се обявяват такива и така проектите стоят само на хартия?

- Фирмите се отказват, защото формираната цена в поръчката е 2-3 по-ниска от пазарната. Така трябва да се работи на загуба, за да се изпълни даденият обект. Всичко това се дължи на постоянното увеличаване на цените на строителните материали.

- Каква зима ни очаква след изборите?

- Всички говорят за тежка зима. Аз мисля, че при добри действия на служебното правителство и ако се договорят доставките на газ от Русия, нещата може да бъдат добре. Важно е да има газ от Русия. Така и производството ще работи на по-ниски цени и проектите ще се изпълняват в срок.

- Освен човек, който успешно развива своя бизнес, Вие никога не забравяте корените си. По какъв начин подпомагате родното си село Индже войвода и района на Странджа?

- Моето семейство и корените ми са от Странджа планина. През последните 12-13 години за тези райони не се прави абсолютно нищо – никакви инвестиции, никаква инфраструктура, пътищата са в окаяно състояние. В село Индже войвода няма вода, когато през уикенда се напълни с хора от града, които имат къщи там. Предните управляващи не са направили никакви инвестиции за целия район на Странджа планина – за всички села. Това, което е изградено навремето, само то стои.

- Вие или други хора от района подпомагали ли сте тези забравени от държавата населени места?

- Да, разбира се. Помагал съм, заедно със земеделци и представители на бизнеса, които също милеят за родните си места и не забравят корените си, но не това е важното сега. Въпросът е, че без намесата на държавата и общините каквото и да направим ние, не е достатъчно.

Църквата в село Индже войвода, изградена от сем. Кузманови

Аз лично съм изградил нова църква в село Индже войвода, с баща ми сме участвали в реконструкцията на стария храм. Участвал съм в реконструкцията на църквата в село Момина църква, подпомагал съм изографисването на храма в бургаския кв. Крайморие.

- Имам доста инициативи, но само с нашите намерения не се получават нещата. Няма я държавата, няма я Община Созопол.

- Ако влезете в управлението, как виждате развитието на тези райони?

- Има възможности държавата да помисли за този район – чрез европейските програми и да се отдели ресурс от поне за инфраструктура.

- Какви хора живеят в Индже войвода?

- От местното население там останаха малко, но се заселват все повече хора от града, които непрекъснато пътуват до Бургас за работа. В момента всички къщи в селото са продадени и много млади семейства се нанасят там. Много голям е проблемът обаче с  липсва вода и нищо не се прави по този въпрос.

- Г-н Кузманов, Вие можете да кажете много и за бургаския спорт, били сте спонсор на ПФК „Нефтохимик“, и познавате добре проблемите.

- Трябва да се наблегне много на спорта в този град и най-вече на футбола. Бургас е единственият град, където имаме два клуба – „Нефтохимик“ и „Черноморец“, но нямаме професионален футбол. Нямаме и нито един стадион, двата отбора играят на смешни тренировъчни игрища и положението е трагично.

31 май 2019 г. Предприемачът и други спонсори на клуба празнуват заслужения трофей на „Нефтохимик“

- Колко време сте подкрепяли „Нефтохимик“ – защо решихте да финансирате отбора и после се отказахте?

- Една година подкрепях отбора. През 2019 г., когато станах спонсор заедно с други представители на бизнеса, нещата вървяха много добре и „Нефтохимик“ беше в А група. След това всички се оттеглихме, защото нямаше смисъл, нямаше светлина в тунела.

За да подкрепите Георги Кузманов на 2-ри октомври гласувайте с преференция 105 в бюлетина с №15




България Всички новини
МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева МФ: Фискалният резерв е 11,87 млрд. лева Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2024 г. са в размер на 15 757,1 млн. лв. или 20,9 % от годишните разчети Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница Пеевски призова служебния кабинет незабавно да отмени решението си за частната детска болница „Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата”, казва председателят на ДПС Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Дете е с 35% изгаряния след взрив на газова бутилка Пострадала е и възрастна жена Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г. – 2026 г. и да приема между 25 и 30 души годишно Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Пожарникари проверяват храмове и църкви в страната преди Великден Инспектирани са още манастири, хотели и хижи Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Служебният кабинет вдигна тихомълком заплатите на някои чиновници Областните управи ще получат след протестите над два пъти повече спрямо гласуваното от Денков Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Извънредно! Микробус блъсна 3-годишно детенце в центъра на Бургас Малчуганът е откаран в болница Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Избраха управителния съвет на "Фонда за развитие на Летище Бургас”, ето кои са членовете Днес се състоя учредително събрание на сдружението Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Тази Ергенка имала връзка с годеника на Анелия Любимката на Алек дории е направила и специална татуировка с името на Любо
Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници Напусна ни световноизвестен писател Напусна ни световноизвестен писател Пол Остър е сред знаменитите автори  Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Ликвидираха „Жана дАрк“ край Часов Яр и US военните анализатори заговориха за колапс Украйна няма достатъчно войници, за да спре Путин, пише пък „Билд“ Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори