×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Паметен ден за Китен: Как областен управител и двама кметове реализираха една 30-годишна мечта (СНИМКИ/ВИДЕО)


Паметен ден за Китен: Как областен управител и двама кметове реализираха една 30-годишна мечта (СНИМКИ/ВИДЕО)
След реализирането на брегукрепването Китен ще получи пешеходна зона край морето, каза кметът на община Приморско д-р Димитър Германов при първата копка
12 Септември 2022, Понеделник, 16:10 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки и видео: авторът

Малко над 4,2 млн. лв. ще струва първият етап от брегоукрепването, средствата са осигурени от МРББ

Исторически ден беляза днес китният курортен град Китен. Направена е най-голямата стъпка за реализирането на една 30-годишна мечта, а именно брегоукрепването е северната част на населеното място. 

Проектът е на стойност 4 226 000 лв., като сумата включва СМР, строителен и авторски надзор. Финансирането е осигурено от държавата през МРРБ. Зад тези спечелени средства обаче стои къртовският труд на няколко администрации. Екипът на д-р Димитър Германов работи неуморно, за да може днес първата копка на строителните дейности да е факт. 

За паметния момент в Китен дойдоха областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, председателят на Общинския съвет Златина Тюлиева, Мария Георгиева – секретар на община Приморско, общински съветници и жители на града. Символичен домакин ан събитието бе кметът на Китен Николай Марков, който поздрави присъстващите с изключително емоционално слово. 

Китен даде старт на дългоочакван проект за 4,2 млн. лв. 

„Хората, които ме познават, знаят, че съм по кратките слова. Днес обче ще направя едно отклонение. Преди 3 години, когато бях кандидат за кмет на Китен, а д-р Димитър Германов кмет два мандата на община Приморско и кандидат за трети, стоим в офиса в Приморско и разговаряхме за приоритетите в програмата ни. Д-р Германов ме попита какви са моите виждания за развитието на Китен. Споделих му доста неща, но му обясних, че приоритет е точно това брегоукрепване. Минаха изборите. А не след дълго той вече ми отговори, че се работи по реализирането й. И така започнахме. Само ние си знаем какво ни костваше, за да стигнем дотук. Успяхме в много кратък срок да изготвим проект, който да представим в МРРБ за финансиране. Искам сега, в този паметен момент, лично да му благодаря за подкрепата към град Китен. Прави ви чест, д-р Германов, че сте кмет не само на град Приморско, а на жителите на цялата община!“, каза Николай Марков, а след това връчи благодарствен плакет на д-р Димитър Германов. 

 

Кметът на Китен Николай Марков връчи благодарствен плакет на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов (вляво)

За реализирането на строителните дейности изключителна заслуга има и областният управител проф. Мария Нейкова и екипът й. След като е разбрала, че Община Приморско има готов проект за брегоукрепването на Китен, внесен в МРРБ, тя направила всичко по силите си, за да се ускори процесът по финансирането. 

„Още тогава разбрах, че проф. Нейкова взе нашият проблем присърце. Ето днес имаме финансиране и започваме  да реализираме нашия проект. Проф. Мария Нейкова е пример как трябва да работи областен управител, който не дели кметовете на партии, етноси и религии. Именно това е работещият модел“, изтъкна кметът на Китен и връчи благодарствен плакет и на областния управител. 

 

След приключването на строителните дейности двете части на крайбрежната алея ще бъдат свръзани, което ще направи града още по-предпочитано място за живеене и почивка. Китен ще получи пешеходна зона край морето, изтъкна общинският кмет д-р Димитър Германов. 

Реализирането на проекта е изключителен успех за Община Приморско. Зад днешния успешен старт стои трудът на редица институции 

„Този обект е от особено значение. Като човек, който работи вече трети мандат като кмет на община Приморско, съм минал през много такива събития като днешното. Преживял съм вълнението и знам колко е приятно – откриването, закриването, рязането на лентите. Но хората не си дават сметка за къртовския труд, който се изисква, за да се стигне дотук – това са месеци и години, вложени от страна на специалисти, общинска администрация, държавните институции. Това е невидимо. Ние присъстваме в началото и в края, а всичко останало остава настрани. Много ми е неприятно, когато някой зададе въпроса „Каква е тази голяма бяла сграда в Приморско, където има толкова много администрация?”. Ние наистина работим – с единствената идея да реализираме намерения. В такива моменти обичам да цитирам думите на един голям английски политик – Хенри Джон Темпъл. Той казва следното: „Ние нямаме вечни сътрудници и нямаме вечни врагове. Ние имаме вечни и постоянни интереси и сме длъжни да работим за тях”, отбеляза д-р Германов. 

Събитието се превърна в истински празник за Китен, присъстваха както общественици, така и граждани, които да станат свидетели на паметния момент

Той изтъкна още, че за ръководство на управляваната от него администрация интересите на жителите на общината са най-важни. „И ние работим за тях без значение какво е времето и какви са трудностите. Имаме моралното задължение да го правим. Това е резултат точно на такава работа – работа на тихия и невидим фронт“, каза още кметът. Той благодари на служителите на Общинската администрация и на Общинския съвет за подкрепата.

„Най-много обаче благодаря на представителите на държавата – в частност на проф. Мария Нейкова. Колкото и да се напъваме и колкото и да сме интелигентни, ако държавата не ни подкрепя, няма как да реализираме нищо. А алеята в Китен е важна за цялата община. Гордея се с това, което направихме и се надявам избраният изпълнител да си изпълни ангажиментите, защото – малко информация – това е първият етап от проекта, който е на стойност 4 226 000 лв. При изпълнение в срок и качество, предстои изпълнение на втори етап, като ние сме подписали договора с МРРБ да дофинансира втория етап. Убеден съм и вярвам, че строителят ще си изпълни ангажиментите, защото именно от неговата работа зависи завършването на целия проект“, завърши д-р Димитър Германов. 

 

Кметът Николай Марков не скри вълнението си, благодари на всички, които със зъби и нокти се бореха за финансирането

Проф. Мария Нейкова разказа пред присъстващите усилията на Областна управа и на Община Приморско и Кметство Китен, за да получи проектът финансиране. 

„В предния ми мандат с кметовете на община Приморско и Китен, водени от убеждението, че проектът е изключително важен, минахме темпо на спринт, за да компенсираме това 30-годишно забавяне. Вярваххме, че местните заслужават да имат сигурна среда и място за разходка, което да даде на всички тях и гостите нов поглед към Китен, който да стане още по-китен и приказен. Защото тази гледка, това необятно небе и море заслужават една прекрасна алея. С много настоятелни посещения и писма успяхме да дадем темпо и ето ни днес тук. Дори ме питаха защо се боря толкова много, а аз на шега им отговорих „Как за какво, ще стана почетен гражданин, дайте парите на тази приказна община. И така се стигна до ноември 2021 г., когато с решение на МС публичната държавна собственост бе прехвърлена на Община Приморско за реализирането на проекта. Благодаря и на двамата кметове. Уверена съм, че са отговорни стопани на държавната собственост. Щастлива съм, че днес заедно даваме началото, защото вие го заслужавате“, каза проф. Мария Нейкова. 

Тримата направиха символичната първа копка. 

Благодарствен плакет от Кметство Китен получи и областният управител проф. Мария НейковаВ категории: Приморско


Флагман.БГ Кола изгоря край Русе Кола изгоря край Русе 29/09/2022, Четвъртък 07:20 0
769 заразени с COVID-19
769 заразени с COVID-19 29/09/2022, Четвъртък 06:59 0
Андреа става водолаз
Андреа става водолаз 28/09/2022, Сряда 19:39 3
11
Коментара по темата
11.
До 10
18.09.2022 16:04:49
0
0
Късопишковеца пак драска коментар чета.
10.
Фак
16.09.2022 17:24:03
1
0
Толкова много работа свършиха кметовете и общинската администрация,че ходят изгърбени и заслабнали станали са по 50 кила с мокри дрехи.По малко да работите ,че е вредно за здравето.
9.
Приморчанин
13.09.2022 22:46:07
1
1
Г-н Германов,
а кога ще асфалтирате площада пред входа към южния вход на плажа в Приморско? И не смейте да се чете дърветата на ул.Трети март заради някакви тъпи паркоместа.
8.
Да,ама не
13.09.2022 21:17:52
1
0
Сигурен съм ,че сега ще стане възможно застрояването наоколо
7.
Виктор Г.
13.09.2022 19:03:08
0
2
Браво, невярвах, че ще доживеем да видим работа по тази алея , или казано на гръцки "Паралия".
6.
Царевския
13.09.2022 09:46:33
3
0
Хайде стига с този Китен. Аман вече ,само за Китенягите четем.
5.
Ваня
12.09.2022 22:25:21
0
5
Защо пък символичен домакин . Нали Китен си е отделен град.
4.
До 3
12.09.2022 20:10:12
4
2
Най добре до онколог .....
3.
До 2
12.09.2022 20:02:13
3
12
Пий си хапчетата , спри наркотиците и алкохола . Най - добре иди на психолог.
2.
Култиватор на Кюприйци!!!
12.09.2022 19:44:05
10
6
Много петилетки, много нерви, много усилия, много упоритост са необходими да се вкара това "човекоподобно създание" обитаващо бившите овчарски колиби,от което е произлязло името и местообитание то му ...да се вкара в правия път.
Климатизирахме ги, научихме ги да си пълнят дисагите от Кауфланд и Била,догодина, ще изкореним доматитото и пиперът и ще засеем райграс.....но дотам!
Беше хубаво през комунизма....
Чисти плажове,незастроена плажна ивица, малко постройки и райска природа.
За жалост предстои продажба на хотела от Соца с пристроени нужници и покупката на няколко апартамента в най добрия град за живеене...
Такъв е животът...
... старите си отиват(единия до година, другия до две-не мой го прежали и спи сама в голямата къща), яловото ергенче, останало незадомено заради злобната си и алчна мама сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници...се е превърнал на клошар (не от безпаричие.... всичко,за него отива)...а от безпомощност,самота и скука....
... толкова е изпростяло горкото,че му се спи в гаража....да не си цапа "застлания музей'!?
Боже колко мъка има по тоя свят Боже
.....го е казал великия български писател Йордан Йовков в разказа си "По жицата"!
PS:Едно само не успяхме в опитите си да очоловечим и облагородим местната пасмина...
....да ги отучим да консумират прословутото ДЕЛИОРМАНСКО СИРЕНЕ... евтино, солено,недоизпечено и пълно с всевъзможни растителни масла....по БДС...
...ама и това ще стане...
Идва ВИДОВ ДЕН
1.
Красимир
12.09.2022 19:37:03
0
11
Даживяхме да видим започването на това брегоукрепване. Най накрая да се свържат двата плажа с една крайбрежна алея.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кола изгоря край Русе Кола изгоря край Русе Движението бе блокирано 769 заразени с COVID-19 769 заразени с COVID-19 Трима с коронавирус починали Автомобил с мигранти се заби в пункт за годишен технически преглед, има ранени Автомобил с мигранти се заби в пункт за годишен технически преглед, има ранени Шофьорът е избягал Хванаха айтоския дилър Сали с 10 пликчета пико в Поморие Хванаха айтоския дилър Сали с 10 пликчета пико в Поморие Пратиха го в ареста за 24 часа Как да върнем пламъка във взаимоотношенията – съвети от специалисти Как да върнем пламъка във взаимоотношенията – съвети от специалисти Дайте си пространство Запознанство в нета като начало за една добра връзка Запознанство в нета като начало за една добра връзка Във виртуалното пространство се срещат всякакви хора – търсещи развлечение и забавление Жители на жк."Меден рудник" изразиха подкрепа за Коалиция „БСП за България“ Жители на жк."Меден рудник" изразиха подкрепа за Коалиция „БСП за България“ Кандидатите за народни представители разговаряха с актива и със симпатизанти на социалистите по различни теми Четири зодии, които не са застрашени от бедност Четири зодии, които не са застрашени от бедност Останалите трябва да работят много, за да получат стандартна заплата. Но има зодии, които естествено са чужди на бедността Рецепта за крем супа от тиква с джинджифил и индийско орехче Рецепта за крем супа от тиква с джинджифил и индийско орехче Пригответе 8 порции за 40 минути 4 трика за балансиране на холестерола 4 трика за балансиране на холестерола Има редица хранителни комбинации, които благоприятстват здравето ни
Каква фамилия, ако не Ататюрк, е можело да си избере основателят на Република Турция Каква фамилия, ако не Ататюрк, е можело да си избере основателят на Република Турция Един от вариантите е бил "Етел", което, както се твърди, е оригиналното произношение на името "Атила", означаващо голяма река Невероятна история от Одрин, мъж взе от земята паднало билетче и... Невероятна история от Одрин, мъж взе от земята паднало билетче и... Донесе печалба от 1 млн.лири  Диверсията в Балтийско море е първата крачка, втората - използване на руско ядрено оръжие Диверсията в Балтийско море е първата крачка, втората - използване на руско ядрено оръжие Това ще доведе до неизбежна хуманитарна военна мисия на НАТО и помитането на руската армия по земя, въздух и море Изоставена пред олтара: Булката разигра сватба без жених Изоставена пред олтара: Булката разигра сватба без жених Вечерта преди сватбата Стед беше на моминско парти с приятелките си, докато годеникът й Калъм остана с приятели в микробус близо до сватбената церемония В никакъв случай под дърво при гръмотевици В никакъв случай под дърво при гръмотевици Металните стълбове понякога не могат да уловят мълнията и тя пада точно върху някое дърво Експлозии в Харков, изключиха тока Експлозии в Харков, изключиха тока Кметът Игор Терехов съобщи, че е засегнато инфраструктурно съоръжение Окупираните области влизат в Русия, а Зеленски поиска военна помощ, за да си върне територията Окупираните области влизат в Русия, а Зеленски поиска военна помощ, за да си върне територията Президентът на Украйна и призова федерацията да бъде изключена от всички международни организации  Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии  
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Путин се страхува, че ще види танкове на НАТО пред Кремъл Виц на деня Виц на деня Али Баба стига до пещерата и казва: - Сезам, отвори се! Отговаря механичен глас: - Моля, въведете вашия ПИН-КОД.

Виц на деня Виц на деня Като изгледал отново Епизод 1 на "Междузвездни войни", учителят Йода отбелязал: - Какъв съм бил зелен тогава!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внезапен слънчев удар е, когато Слънцето те хване с друго Слънце...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори