×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За обърканата геополитика и защо идеята за двуполюсен свят ще доведе до катастрофа


За обърканата геополитика и защо идеята за двуполюсен свят ще доведе до катастрофа
Използването на старата карта на света, където Русия е враг, а Китай не съществува, е погрешно – а можеше да вземат Оруеловият роман „1984” за наръчник
09 Септември 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

САЩ пренася в жертва Европа, за да отслаби Русия, но истинският „враг” е на изток – в Китай

Идеята, че светът трябва да премине от еднополюсния модел на управление със САЩ в центъра към двуполюсен – разпределен между Щатите и Русия, е по-вероятно да доведе до катастрофа, отколкото до прогрес. Причината за това е в изглежда сбърканата преценка на Вашингтон по отношение на геополитическата карта и привидно пропускането на един важен фактор на нея – Китай. Старото разбиране за света, разделен между Изток и Запад, вече не важи, а на сцената постепенно се качват старите, но гениални идеи на Джордж Оруел, лансирани като антиутопия в романа му „1984”.

В Oруеловия дистопичен свят, който сега изглежда се материализира в реалността, разделението е между Океания, Евразия и Изтазия – три фракции (или полюси), които редовно воюват една срещу друга и никога привидно не се разбират, но това е фасада за тоталитарния им контрол върху човека. Всъщност те са трите страни на една и съща пирамида, организирана с основната цел – печалбата. Така е в книгата. Сега в Европа наблюдаваме истината – как Стария континент бива приведен в жертвоприношение от САЩ с цел да отслаби Русия, а войната вече продължаваща 6 месеца, вече изглежда като претекст.

Това обаче изглежда като категорична геополитическа грешка, тъкмо защото Русия няма да бъде отслабена, а ще се преориентира на Изток, и второ защото така Китай печели позиции, а реално точно той е по-големият „враг” за САЩ, отколкото Москва.
Изглежда пишещите правилата във Вашингтон обаче или умишлено, или по грешка гледат стара карта на света, където Пекин още не е световната сила, която всички подценяват сега. Всичко е много по-различно от 1972 г., когато президентът Никсън посети източната страна.

Американската геополитика предполага и винаги е предполагала, че двуполюсния свят е алтернативата на еднополюсовия. С други думи – Евразия срещу САЩ и колониите на Великобритания). В последните повече от 20 години обаче на сцената се появи Китай като трети полюс в световен мащаб. Неутралното и стабилно състояние на геополитиката сега би следвало да бъде точно триполюсен свят – такъв, който е разделен приблизително по същия начин, по който и светът на Оруел – Океания (САЩ и колониите на Великобритания), Евразия (Европа и Русия) и Изтазия (Китай, Индия и островите).

Такъв свят би следвало да бъде много стабилен заради това, че конфликт с три страни винаги е по-солиден от двустранния, който по дефиниция е нестабилен и обикновено води до разрешаването му – по един или друг, застрашаващ бъдещето на човечеството като цяло, начин.

И в този смисъл разумният подход, който трябваше САЩ да поемат, логически излиза, че е да остави Русия и Европа да се приближат натурално една до друга, за да седят заедно от едната страна Вашингтон, Лондон, Брюксел и Москва срещу истинския си идеологически и политически враг – Пекин. В такъв западен евразийски блок доминиращата страна щеше да е Брюксел, както е признавал и самият Путин. По този начин щеше да се стигне и до „мек съюз” между Москва и Вашингтон, слагайки край на всички търкания по всички въпроси, а САЩ щяха да задържат глобалната си хегемония.

Но това така и не се осъществи дори след края на Студената война, макар да имаше някакви наченки. Вместо това колективният запад избра да използва „старата карта” с двуполюсния свят, на която върху Русия с големи червени букви пише „ВРАГ” и където Китай не съществува. А ситуацията е коренно различна – именно Русия вече е сянка на бившето си величие, а Китай е най-големия играч в геополитически и икономически план.

И сега, вместо САЩ да поддържа хегемонията си с привиден триполюсен модел на световно управление, Вашингтон избра да разруши концепцията за Европа и Евразия, предоставяйки на тепсия огромна част от света на Китай, който постепенно се превръща и в най-голямата военна заплаха пред Щатите и де-факто сега е единствената държава, която може да мери конвенционални сили със САЩ. Така на Пекин се дава това, което той никога е нямал в изобилие – богата на ресурси и лесна за защита земя.

А за награда Западът получава едно безполезно парче земя, което е лишено от природни ресурси и ще трябва изкуствено да се поддържа живо в идните десетилетия с разрушителни субсидии.

 


В категории: Политика


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
24
Коментара по темата
24.
Bbb
10.09.2022 18:27:25
3
3
Путин ще покаже на целия свят ,че се ръководи от идиоти и педали.Най важни са поуките, които ще си направи този вече фалшив свят.
23.
Новини
10.09.2022 15:03:10
0
5
Pyckите войски така са се уплашили от мощното контранастъпление на ВСУ , че са започнали да напускат(бягат) територии делеч от военните действия !
22.
Русия се срива
10.09.2022 13:52:09
0
3
‼️важно - В Москва са блокирали околовръстното с техника на pocгвардия
21.
xa-xa-xa
10.09.2022 13:52:08
1
7
Путин му се иска да е някакъв полюс, но няма как да си полюс без да имаш съответния потенциал. Икономическият потенциал, брутният вътрешен продукт на Русия, въпреки природните й ресурси, е като на Канада. А държави като Италия, Франция, Германия имат 2 до 3 пъти по-голям БВП. Япония и Китай са с 4 пъти по-голям, а Щатите 10 пъти. Та в света има доста полюси, но не и Русия. Отделно от икономиката, черното петно, което Путин лепна на народа си с войната с Украйна, ще им тежи десетки години. БВП на глава от населението нарежда Русия на около 60-то място в света. Е, остава им полюса на държава притежаваща ядрени оръжия, но това в днешно време не е позитив, а бреме.
20.
Га га га га
10.09.2022 13:39:53
6
3
Но разбира се, европейците как не са се сетили досега да се обединят с путинова Русия в името на общото благо. Друго си е да имаш за съюзник изкуфял диктатор, никакво НАТО не ти трябва, Русия е по-силна.
Аре бегай....
19.
Путинидинахуй
10.09.2022 12:12:25
2
12
Българските русофили скоро ще се простят с един мит и ще приемат една реалност. Митът за руската военна мощ отива в историята, на живо пред очите ни. Имат един ядрен арсенал, който гарантира, че няма да бъдат нападнати, но който вероятно е по-опасен за хората в базите, които го съхраняват. А новата реалност е, че в Източна Европа има нова военна сила, създадена от многострадален, но горд и силен народ. Слава на украинците и ЗСУ, които в момента бият колхозници от името на всички източноевропейски страни, които сме били шантажирани, окупирани и мачкани от миризливия руски ботуш.
18.
Дернев
10.09.2022 12:02:37
9
0
#17
Да е жив и здрав Путин да остане докато се сключи военно икономически договор между ЕС и Русия за единна европейска система за сигурност. Както и взаимопомощ за изграждането на СЕЩ и работещо ОНД. После може 8а се оттегли в заслужена почивка.
17.
До 13
10.09.2022 10:16:52
3
8
Че какво й е смисленото на статията, след като авторът я основава на роман дистопия - сам го казва. С една дума - фантасмагория. Със същия ефект можеше да използва и светът от "Огън и лед" или войните в Средната земя на Толкин, а защо пък не предсказанията на баба Ванга или Слава Севрюкова. Предполагам да попрочете какво са писали някои футуролози и прогнозисти за развитието на света и геополитиката, базирани на реалността, а не на нечии фантазии.
Опитвам се да ви разбера, много ви се иска да се "гушнат" Европа и Русия, няма лошо, но докато Русия се управлява от този вманиачен диктатор няма как да се случи.
16.
Гаварит Москва
10.09.2022 09:25:52
2
9
Другари! Във връзка с развитието на специалната операция (осрахме се) внасяме някои малки уточнения:
- Китай не е приятел вече
- Китай е опасен, Русия го спира
- Русия е добра
- Европа е приятел
- САЩ е партньор, не е враг
15.
До 16
10.09.2022 08:50:07
2
9
С терористи не се преговаря човече,за какъв инат ми говориш ?
14.
Имаше среща в рамщайн
10.09.2022 06:12:30
15
15
Там запада взе окончателно решение да премахне русия като опасност и ще даде още 5 милиарда на украйнач,досега запада е дал 87 милиарда за газ на русия,рубладжиите сами си изядоха акото
13.
123
10.09.2022 02:18:14
13
20
Статията е хубава и смислена. Това, че на някой не харесва, показва безсилие и съгласие. Нещата са факт. Светът не е същият. И който си мисли, че стария Запад има същата сила, както преди, се лъже. Война ще има, също е факт. Бчалансът не е стария. Западът се провали и това е факт. Старите добри политици и от двата лагера решаваха проблемите с преговори, а не със санкции. Сегашните, нямат усет към дипломацията, а тази работа с инат не става. Та......гответе се. Добро не чака никого
12.
Путин
10.09.2022 01:54:06
18
21
Рубладжиите смениха плочата. Тъпите им кратуни вече започват да вдяват, че не могат да спечелят тотално аморална война за заграбване на нови територии! Сега търсят кой им е акал в памперсите.
11.
ХХ
10.09.2022 01:15:34
7
13
Нема да се нервиш. Сас Салито ши та мачкаме в боровата горичка. Сетне и Путин
ши та ареса за булка.
10.
ХХ
10.09.2022 00:09:48
23
16
Путин мачка ЕС и НАТО в Украйна!
9.
*********
09.09.2022 23:39:43
8
15
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
8.
ОПа
09.09.2022 23:32:28
18
18
Покажи ми, че си отчаяна руска маша, без да ми казваш, че си отчаяна руска маша.

С удоволствие ще наблюдавам, как се гърчите в собствените си лайна, руски гадове.
7.
жестоката истина
09.09.2022 23:04:26
18
26
"...сбърканата преценка на Вашингтон..."

Дааа, сбъркана била преценката на Вашингтон! Ами радвайте се бе, русофилски мекерета, вместо да ревете като вдовица за кОр.
Тия ГЛУПОСТИ за разните му 1-2-3 и т.н. полюсни модели се изтъркаха като стари грамофонни плочи. А истината е, че проклета (според Г. Раковски) Русия губи поредната война. И щом отново започнаха да хапят ръката, която ги хранеше и снабдяваше с качествени стоки - т.е. Западната цивилизация, сега отново ще облекат ватенките, цървулите и ще проядат (за пореден път) лед и камъни. Да не говорим, че тези МЕГАЛОМАНИ са се хранели и с хора, в следствие на налудничави експерименти на хора като джуджето Пуся.
Българският народ е измислил поговорката: "Каквото сам си направиш, и Господ не може да ти го направи".
А аз ще добавя - нито Господ, нито "лошият" Запад. Каквото са си надробили "освободителите" - ще си го изсърбат до последната капка.
6.
Дернев
09.09.2022 22:33:44
12
13
Най-после малко светлина в мрака. Евразия с център Брюксел е единственото спасение за Европа и за света. Но това се спира не от САЩ, които си гонят интересаа а от Франция и Германия, които са се заровили в ис.торията и не виждат своя, както и наяла Европа. Света, обединен около Европа за европейците може да изолира Китай от него и да го удържа в определени от ООН граници.
5.
Въй
09.09.2022 21:59:09
12
18
Чел, но недочел. В книгата на Оруел трите държави постоянно са във война, но враговете и съюзниците се сменят периодично.
Добре е, че авторът е разбрал, че Русия губи войната в Украйна и това, че при първа възможност Китай ще ги глътне.
Затова са и воплите му, САЩ и Европа да помогнат на Русия, иначе Китай става много силен.
4.
Бог Тангра и Йоло играят табла
09.09.2022 21:55:07
3
14
Но синият Лорд Рунчо ще ги вкара в синята зона и тогаз 3та световна парко война
3.
Scrooge McDuck
09.09.2022 21:33:25
10
9
Чел си. Превел си. Но препоръчвам да прочетеш Paul Kennedy The Rise and Fall of the Great Empires. Друга перспектива, ще получиш за много неща и много незначителни неща, ще подминаваш а дребни подробности, ще се окажат важни.
2.
пешев
09.09.2022 21:33:06
30
30
русия ще бъде раздробена на отделни враждуващи помежду си държавици ,а нашите русофилчета ще умрат от глад
1.
Sss
09.09.2022 21:12:22
18
22
Светът е разделен от едната страна анално податливи с ен на брой пола а от другата мъжът и жената като семейство... Разврат и содомия хахахах
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите
Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори