×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВАС се заяде за броя на лодките на Корал, отхвърли жалбата на Лапчев срещу обявяването на залива за защитен


ВАС се заяде за броя на лодките на Корал, отхвърли жалбата на Лапчев срещу обявяването на залива за защитен
Община Царево ще трябва отново да жали заповедта на бившия екоминистър Борислав Сандов, този път пред петчленен състав
08 Септември 2022, Четвъртък, 15:28 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Поминъкът на стотици рибари в Царево остава под въпрос след близо 6 месеца съдебни процедури

Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев срещу заповедта на бившия министър на МОСВ Борислав Сандов, с която заливът Корал се превърна в защитена местност. Като такава в него не могат да влизат рибарски лодки, а мотивът на ВАС е интересен – че община Царево не била предоставила доказателства за това какъв точно е реалният брой на регистрираните рибарски лодки, нито каква част от тях са моторни или моторно-ветроходни.

Макар решението да подлежи на обжалване пред 5-членен състав, с него ВАС позволява местността да бъде обявена за защитена и така поминъкът на стотици хора край Царево остава под въпрос. Сагата реално започна още през март т.г., когато от кабинета Петков заявиха, че Корал се превръща в третата защитена местност в страната и че „местните хора трябва да се гордеят, че имат такава територия толкова близо до тях”. Няколко месеца по-късно, в изпълнение на заповедта от МОСВ, Община Царево забарни риболова там, но веднага подаде жалба, с която настояваше въпросната заповед да се отмени.

Сега според ВАС, освен липса на точен брой лодки, които се ползват от рибари, нямало яснота и каква част от улова на тези лодки се осъществява именно на територията на вече защитената местност, обхващаща окло 130 хектара.

„Не обуславят настъпването на преки и непосредствени вреди от действието на тази част на заповедта. Характерът и размерът на евентуалните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в случая не е сторено", пише в определението на съда.

Пред кмета на Царево Георги Лапчев и неговата администрация сега има само един път – да обжалват решението на ВАС. „Основният ни мотив е, че заповедта на Сандов е противоконституионна, защото създава граница и прави общината недостъпна по море за малкия клас плавателни съдове”, каза Лапчев.

 


В категории: Царево


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
17
Коментара по темата
17.
Симеон
12.09.2022 17:24:20
0
1
ВАС в подкрепа на "зелената" мафия в България! Борислав Сандов явно се е обадил на своя коалиционен партньор Христо Иванов, който пък беше правосъден министър и има контакти в системата!
16.
ьфгх
09.09.2022 10:11:56
0
5
И колко тюлени монаси живеят там защо не попитаха, нали мотивът за защита беше такъв?
15.
Макак Такабе
09.09.2022 08:53:35
5
3
Герберастките заплатаджии от ИАРА от години знаят, че там се трали денонощно за бяла мида. На плажа няма как да ловиш нещо друго. Айде сега познайте колко акта за бракониерски улов на бяла мида са написали безделниците, докато банкянската тиква им помпаше години наред заплатите? Точно НУЛА! Като си представим, че има още стотици агенцийки, нацвъкани с такива безделни калинки, става ли ви ясно, защо ГЕРБ-ДПС са първа политическа сила?
14.
азсъмси
09.09.2022 07:24:22
2
7
СЕГА ВСЕ ОЩЕ ЗАЩИТЕН ЗАЛИВ, А УТРЕ, АКО ПП ОТНОВО ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЩЕ СТАНЕ ЧАСТЕН ЗАЛИВ И ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВЕ САМО ОТ НАШ КИРО И ГЕЙ ДРУЖИНКАТА МУ!
13.
пацо
08.09.2022 22:10:14
4
0
Сега като гледам картата без да съм морски рибар да ви попитам:
Колко риби го обитават и от какъв вид в какъв сезон кълвът и какви са запасите. Паламуда и сафрида не се ли ловят по навътре.
С напикани попчета и дракони ли ще пълнят лодките сто рибари. Да има пари за ток вода и интернет.
Бах тая щедра еко система брате:))
12.
Пришалец рибар
08.09.2022 21:56:09
1
4
Има голяма разлика в това , да драгираш дъното за миди и да пускаш мрежи за всичко живо по дъното и това да си с лодка и да си ловиш риба на чепаре.
Така че , кого защитавате ?
Хайде първо това си изяснете.
11.
Oh
08.09.2022 19:46:53
4
9
Лапчев е абсолютно прав. Той трябва да брани интересите на хората на общината!Тези зелени соросоитчета са отврат!Успех пред 5членката въпреки,че.....2
10.
Кьосев
08.09.2022 18:59:08
3
3
Най вероятно съдията е от ГЕРБ....както стана със лабораторията на кап.Андреево!
9.
Просто Киро
08.09.2022 18:56:30
1
3
Сега, вижте сега, с тати Петко имаме вила до Корал и ,сега, желаеме плажа да си го ползваме без да ни пречат рибарски лодки. Да си довършеме работата, сега, Капитан Андреево, спираме кражбите на Борисов. Сега, млади сме, научехме се да управляваме, Борисов е пенсионер, Рашков е млад. Сега, да сме смирени, смиряваме се....момент, търсят ме от ДАНС и прокуратурата.
8.
ДАНС
08.09.2022 17:56:23
4
10
Предстоят арести по разследване на ДАНС за Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер!
7.
гост
08.09.2022 17:43:46
17
6
Тия стотици рибари , ако се съберат всички в залива, едва ли ще хванат повече от пет касетки риба. С тях ще хранят месеци наред.
При тия цени на горивото и евтина вносна риба , как си представяте да има поне един рибар който само с риболов да се издържа.
6.
Mesten
08.09.2022 17:28:13
3
16
Ако и след тази Свинщина на Кирил Петков и зелените бандити окупирали Корал се намери някоя заблудена душа да гласува за ПП там, значи направо трябва да я закриват тази община...
5.
ПиПетките са пътници
08.09.2022 17:22:18
6
13
ОПГ ПП+ДБ+БСП крадат всичко и в големи размери!
Плаж за Киро Лакомото откраднаха!
Долна пасмина на Прокопи,Сорос и мафията!
Само ДАНС ще Ви оправи!
4.
Цигулката докато свири ще играят хоро право
08.09.2022 16:34:32
12
5
Цацаревци и приморци нямат работа на корал да дръгнат за мидички имат си плажове. Да не играят ситните съчми от някоя дюна.
3.
Xax
08.09.2022 16:30:14
7
13
Едни хора с кинти се цакат с други хор ас кинти. А "Поминъкът на стотици рибари в Царево" е само за парлама. Въобще има ли СТОТИЦИ рибари в Царево?
2.
до баба Гуси
08.09.2022 16:02:56
15
13
Много си тъп и явно не живееш в Царево...
1.
Баба Гуси
08.09.2022 15:43:23
13
18
Лапчев иска да прави пак лапчо бабабчо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак Веселба до извора с лековитата вода в Поморие, където жена се спаси от рак За чудото разказа игуменът Паладий, а кметът Иван Алексиев сподели, че се надява Илия Луков да зарадва хората с песните си Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна
Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбан и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори