×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя адвокатска кантора е получила 400 000 лв. от Министерството на икономиката и индустрията


Коя адвокатска кантора е получила 400 000 лв. от Министерството на икономиката и индустрията
Сигналът касае Ели Спасова (горе), а не Калоян Методиев, а адвокатското дружество е „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“ (долу)
05 Септември 2022, Понеделник, 13:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

КПКОНПИ е сезирана да провери налице ли е конфликт на интереси

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора. Това показва проверка на министерството, съобщават от пресцентъра на ведомството.

По-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване, се посочва още в информацията.

От 13 проверени дружества към този момент, в 7 от тях има сключени договори със съща адвокатска кантора. Прави впечатление, че държавните компании са възлагали множество договори с този изпълнител, като е възможно целта да е била сумите да се раздробят, за да не привличат вниманието на проверяващите. Общо 16 договори са били сключени за правна помощ по конкретни казуси. Сумата на тези договори е около 180 хил. лв. и голяма част от тях са изплатени изключително бързо. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен.

Заедно с това е стартирана практика, която ощетява държавния интерес, посочват от пресцентъра на министерството. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не. Три дружества в системата на Министерството на икономиката и индустрията са поели подобно задължение, като общата сума е около 20 000 лв. на месец или близо четвърт милион на година. Следва да се отбележи, че тези договори са юридически издържани, но отворен остава въпросът каква услуга са получавали насреща дружествата срещу платените средства, коментират от ведомството.

Обобщената информация показва, че за няколко месеца една определена адвокатска кантора е генерирала договори за над 400 хил. лв. само в системата на МИИ. Мнозинството от тях са сключени от Държавната консолидационна компания и дъщерните ѝ дружества. Начинът на действие на предприятията, които по едно и също време „откриват“ тази кантора и започват да сключват сходни договори, при които целта изглежда е била да се платят възможно най-много пари за най-кратко време, налага да се продължи проверката и от други специализирани органи, смятат от министерството.

Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова. Допълнително са налице твърдения, че същата адвокатска кантора представлява предходния министър на икономиката и индустрията в личните ѝ съдебни спорове.

Поради тази причина Министерството на икономиката и индустрията сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, за да се провери налице ли е конфликт на интереси. Следва да се проучи дали началникът на кабинета на вицепремиера по икономически въпроси (в периода декември – август 2022 г.) в Министерски съвет е в пряка роднинска връзка с един от съдружниците в адвокатската кантора и дали това обстоятелство е повлияло на избора при предоставянето на услуги от държавата.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи на какво основание един и същ изпълнител е избиран от мнозинството от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията и как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане, завършва прессъобщението.

Медии свързаха информацията с Калоян Методиев, който бе началник на кабинета на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията.

Справка на „Флагман“ обаче показа, че става въпрос за друг човек. Според наш сигурен източник сигналът касае Ели Спасова, която бе началник на кабинета на Нинова в качеството й на вицепремиер.

А адвокатското дружество било „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“.


 


В категории: Политика


12
Коментара
12
Коментара по темата
12.
Убавици-кукувици
05.09.2022 17:00:47
1
1
Шефовете са прибрали мангизите, а тия кълдарини, най - много до парапета и обратно.
11.
До 8
05.09.2022 15:38:32
3
6
Хакам ти го в човката
10.
Nikito
05.09.2022 15:36:39
2
5
Много млади сливки само за чукясване, как да не им дадеш държавна пара?
9.
*********
05.09.2022 14:49:39
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Холивуд
05.09.2022 14:32:22
17
4
Ха ха ха Това са лъкардии които не напразно се вадят само сега, защото си има някакви причини, които компромати реално няма да доведат до нищо.Спомням си платени хонорари за консултации по 1 милион лева за хидроинженерни съоръжения в южна България и то преди 15-20 години и какво от това, хората даже вече не си и спомнят че тогава са ги взели за стадо овце.
7.
Азбуката
05.09.2022 14:11:09
1
18
Флагман, тръгнали сте да казвате “А” и дотам… Ами “Б”-то?
Напишете за нашето момче Михаил Станков (предпоследния вдясно), горд възпитаник на АЕГ, Бургас и Юридическия Факултет на СУ… Не е тъп, само е подставено лице, също като съдружниците му, що награди и финансиране спечелиха и неееее, нееее, няма общо с Ели Спасова, ама ХИЧ :-)))))))
6.
Отец Нафърфорий
05.09.2022 13:42:06
19
10
Да не е кантората на дани ръбъла?
5.
Защо ли не се учудвам
05.09.2022 13:42:00
6
43
Киро за Парапета по същата схема плати на една кантора за елитни "юристки" с широк профил на обслужване, в тесния смисъл на думата!!!
И тези искат да продължават да ни грабят алангро!!!
4.
Ан.Савов
05.09.2022 13:39:46
1
12
Ко няма и аз бих дал парички на тези свежи сливки .
3.
*********
05.09.2022 13:25:45
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
V
05.09.2022 13:17:02
6
55
Край с промяната. Една партия която е дошла на власт с единствената цел да се спрат нагласените обществени поръчки а се е изкушила и е бръкнала в кацата с меда……
Съмнява ме че това ще е единственото което ще излезе. Та както казах незнам как ще ги оправдае техния избирател.
1.
*********
05.09.2022 13:14:01
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори